Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ Π...Τ@Ν@Σ!


ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΟΜΠΕΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΡΙΝ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ 3 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΝ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ!ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ!ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΞΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ 102 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ!ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΝ "ΧΑΡΤΙΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΟ" ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ...

Η αρπαγή του Σταδίου Καραϊσκάκη!

Του Γιώργου Μ. Θαλάσση

Η περίπτωση του Σταδίου Καραϊσκάκη είναι λίγο (έως πολύ) διαφορετική από αυτές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Νέας Φιλαδέλφειας. Βλέπετε η περιοχή που βρίσκεται (το υπό κατασκευή νέο γήπεδο του Ολυμπιακού) το Στάδιο Καραϊσκάκη δεν είναι (πλέον) κατοικήσιμη, ενώ οι λιγοστές βιοτεχνίες έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια. Η περιοχή είναι (δεν ήταν έγινε) έρημη, σχεδόν απρόσιτη. Όμως αυτό για "κάποιους" δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Είναι γνωστό πλέον ότι το Στάδιο Καραϊσκάκη και τους υπόλοιπους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους του Πειραιά εδώ και πολλά χρόνια τους επιβουλεύονται ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετεί (και στηρίζει) στο θέμα αυτό πλήρως η πολιτική της κυβέρνησης, ενώ βασικό ρόλο παίζει και η σημερινή δημοτική αρχή. Με πρόσχημα "το νέο γήπεδο του θρύλου" ανοίγεται ο δρόμος για την άλωση των μεγάλων ελεύθερων χώρων από μεγαλοκεφαλαιούχους και ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ υπάρχει ευρύτερη πολιτική άλωσης και κερδοσκοπίας, που έχει ανέβει στο ζενίθ με τις προσδοκίες και τα σχέδια της Ολυμπιάδας.

Η κυβερνητική "πρεμούρα"!

Η διαδικασία "μεταβίβασης" του σταδίου Καραϊσκάκη στον Σωκράτη Κόκκαλη και την ΠΑΕ Ολυμπιακός έγινε κάτω από έντονες κυβερνητικές πιέσεις (σύμφωνα με τον υφυπουργό αθλητισμού Γ. Λιάνη ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Τόσο καλά), σε βαθμό που η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (στην οποία ανήκει το Καραϊσκάκη) να μην μπορεί παρά να δεχθεί τους όρους που βόλευαν τον κ. Κόκκαλη. Μάλιστα δόθηκαν πολλές υποσχέσεις στην ΕΟΕ ότι με την υπογραφή της συμφωνίας, θα της δινόταν άλλη έκταση, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί Στην ΕΟΕ υπάρχει "κλίμα αντιπολίτευσης" αλλά ούτε αυτό μπόρεσε να αποτρέψει την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση υπέρ Κόκκαλη. Όπως είναι γνωστό διάφοροι μεγαλοκεφαλαιούχοι, ολλανδικές τράπεζες κλπ., οραματίζονται έναν άξονα εμπορικό και ψυχαγωγίας, με το "ανακατασκευασμένο" Καραϊσκάκη στο επίκεντρο μια αχαλίνωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το κλείσιμο του Σταδίου Καραϊσκάκη "για προσαρμογές στην Ολυμπιάδα", τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για κυκλοφοριακούς κόμβους, η εγκατάλειψη ελεύθερων χώρων γύρω από το Στάδιο, οι σταδιακές εκχωρήσεις σε ιδιώτες και τα σκάνδαλα τύπου N. York ή LEGENDE συμβάλλουν σε αυτή την προοπτική. Στο Στάδιο Καραϊσκάκη, αφού οι κερδοσκόποι ιδιώτες σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή κατέλαβαν πλήρως και παράνομα τους ελεύθερους χώρους που ήταν ζωτικό πάρκινγκ για είσοδο στον Πειραιά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, βρήκαν συνεργό τη δημοτική αρχή να μετατρέψουν το νομικό καθεστώς των χώρων και να κάνουν την αντιπαροχή-σκάνδαλο του αιώνα στον Πειραιά. Δύο τεράστιες πολυκατοικίες από τις οποίες θα πάρουν τη μία. Οι γερανοί και οι μάντρες τους παραμένουν εκεί και έβαλαν τη Βουλή τους να πολεοδομήσει και να νομιμοποιήσει τα σχέδιά τους σε πρόσφατο νόμο! Οι πολίτες του Πειραιά έχουν μπροστά τους έναν δύσκολο αγώνα, καθώς οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων συμφερόντων, τα οποία με αιχμή την ανακατασκευή του "Καραϊσκάκη" βρίσκονται στην επίθεση

Τα ερωτήματα του "ΣΥΝ"

Στις 27 Νοεμβρίου 2002 ο Συνασπισμός, "σχολιάζοντας" την οριστική συμφωνία για την παραχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη ανέφερε: "Είναι καιρός να αντιληφθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πως τα μέλη της δεν έχουν δικαίωμα να χαρίζουν την περιουσία του δημοσίου σε ιδιώτες και ότι η Πολιτεία δεν οφείλει τίποτα σε καμία ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Αντίθετα την κοινωνία συμφέρει οι μεγάλοι σύλλογοι να αγωνίζονται στα στάδια που με έξοδα της Πολιτείας έχουν κατασκευαστεί ώστε η συντήρησή τους να μην βαραίνει αποκλειστικά τους έλληνες φορολογούμενους.
Τέλος μια ερώτηση προς την κυβέρνηση και την ΟΕΟΑ 2004. Το Στάδιο Καραϊσκάκη είχε ενταχθεί αρχικά (το 1996) στο φάκελο υποψηφιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μάλιστα είχε προβλεφθεί και ένα σημαντικό ποσό (4,4 εκατ. $) για την ανακατασκευή του. Όταν αναλάβαμε τους αγώνες το Καραϊσκάκη βρέθηκε εκτός φακέλου και αφέθηκε να καταστραφεί. Πως, γιατί και προς όφελος ποίου έγιναν όλα αυτά;"

Η έξωση του στίβου

Η "παράδοση" του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, οδήγησε πολλά πειραϊκά σωματεία του στίβου στην έξωση. Η συμφωνία της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ με την πολιτεία δεν προέβλεψε τι θα γίνει με τα σωματεία "κυψέλες" του Πειραιά, που τόσα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες "καλλιέργησαν" τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πριν από λίγο καιρό τα σωματεία του Πειραιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση με την συμπαράσταση του ΣΕΓΑΣ, στην οποία ζήτησαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των σωματείων του Πειραιά. Ειπώθηκαν πολλά, όμως η σιωπή των περισσοτέρων ΜΜΕ "έπνιξαν" τη φωνή των Πειραϊκών σωματείων. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε γίνει συγκέντρωση στο δημαρχείο της Δραπετσώνας από την οποία εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα: "Η ΓΣ των αντιπροσώπων των σωματείων Κλασσικού Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το στάδιο Καραϊσκάκη, αποφάσισε: -Να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς την Πολιτεία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακατασκευή του Σταδίου Καραϊσκάκη χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις, τόσο του κεντρικού σταδίου όσο και του προθερμαντηρίου, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι τεράστιες για τη νεολαία και τον αθλητισμό, σε μια περιοχή που ο πληθυσμός ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους.
-Να ζητηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, πριν οδηγηθούμε σε θλιβερές καταστάσεις για τη νεολαία, την παραμονή των εγκαταστάσεων του Κλασσικού Αθλητισμού στο Ν. Φάληρο, στον ίδιο χώρο που περισσότερο από 30 χρόνια μεγαλούργησαν οι αθλητές μας".
Φυσικά οι διαμαρτυρίες πήγαν στις καλένδες. Τα χαρτιά βρίσκονται στα υπουργικά συρτάρια, αλλά τα σωματεία του Πειραιά είναι άστεγα και κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αποκτήσουν μια έδρα!

Υ.Γ.: Για τους λιγοστούς ποδοσφαιρόφιλους που επιμένουν να αγαπούν φανέλες, ομάδες και όχι προέδρους και ακριβοπληρωμένους "άσους", υπάρχει και μια άλλη πτυχή του "προβλήματος", που ακούει στο όνομα Εθνικός Πειραιώς. Η ιστορική ομάδα του Πειραιά, με φυσική (όσο και ο Ολυμπιακός) έδρα το "Καραϊσκάκη", βολοδέρνει πια στη Δ΄ Εθνική. Κανένας από τους μεγαλοσχήμονες (κυβερνητικούς και μη) δεν ανέφερε μια λέξη για τον Εθνικό. Και όμως για όσους δεν γνωρίζουν στη συμφωνία προβλέπεται ότι ο Εθνικός ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιεί για έδρα το "Καραϊσκάκη" αρκεί να αγωνίζεται σε επαγγελματική κατηγορία. Ίσως γι' αυτό κάποιοι έκαναν ότι μπορούσαν για υποβιβαστεί ο Εθνικός στη Δ' εθνική, που δεν είναι επαγγελματική κατηγορία. Τα συμπεράσματα δικά σας!