Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τα Φώτα ήρθαν πρόωρα για τον Παναιτωλικό και για τον Παναθηναϊκό μας το... σκοτάδι!

 Σπουδαία νίκη με 1-0 σε βάρος του Παναθηναϊκού πανηγύρισε ο Παναιτωλικός, που μπήκε με το... δεξί στο 2014 και στο δεύτερο γύρο της Σούπερ Λίγκας.

Απόλυτα δίκαιη η επικράτηση για την ομάδα του Αγρινίου, που απέδειξε για μία ακόμη φορά πόσο δυνατή είναι στην έδρα της, όπου παραμένει αήττητη με έξι νίκες και τρεις ισοπαλίες, έχοντας, μάλιστα, δεχθεί μόλις ένα τέρμα!

Στην αντίπερα όχθη, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε σαφέστατα κατώτερος των προσδοκιών των φίλων του. Ασύνδετη, χωρίς αρχή και τέλος και με προβλήματα στην άμυνα, η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου απογοήτευσε με την εμφάνισή της και φυσιολογικά έφυγε με άδειες τις αποσκευές της από το γήπεδο.

Ο Παναιτωλικός μπήκε… φουριόζος στον αγωνιστικό χώρο και υπό τις επευφημίες των 6.000 οπαδών του, που γέμισαν το γήπεδο, ανέλαβε τα ηνία του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα δέκα λεπτά η ομάδα του Μάκη Χάβου κατέγραψε στο ενεργητικό της τέσσερις τελικές προσπάθειες, έναντι καμίας των αντιπάλων της.

Με την πάροδο του χρόνου, οι «πράσινοι» ισορρόπησαν, ωστόσο, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους, δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία του Ράφαελ. Οι φιλοξενούμενοι αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη και έχαναν εύκολα την μπάλα, γεγονός που δεν τους επέτρεπε να προσεγγίσουν με αξιώσεις την περιοχή του Παναιτωλικού.

Στο ίδιο διάστημα, ο Καπίνο είχε πολλή δουλειά, επειδή οι παίκτες του Παναιτωλικού έβρισκαν κάποια κενά στην άμυνα και απειλούσαν. Ο γκολκίπερ του Παναθηναϊκού κατέγραψε κάποιες πολύ καλές επεμβάσεις στο ενεργητικό του, όμως στο 29’ δεν μπορούσε να κάνει κάτι όταν ο Καμαρά βγήκε μόνος απέναντί του, τον πλάσαρε ιδανικά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Η επίτευξη του τέρματος σήμανε και την οπισθοχώρηση των γηπεδούχων, που θέλησαν να διαφυλάξουν το υπέρ τους αποτέλεσμα έως την ανάπαυλα. Ο Παναθηναϊκός διατήρησε την κατοχή έως το τέλος του ημιχρόνου, όμως και πάλι δεν ήταν δημιουργικός και δεν κατόρθωσε να βρει ρήγματα στα μετόπισθεν του Παναιτωλικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το πρώτο μέρος οι «πράσινοι» είχαν όλη κι όλη μόλις μία καλή στιγμή με σουτ εκτός περιοχής από τον Μπεργκ, που «έβγαλε» ο Ράφαελ στο 17’. Μάλιστα, στο πρώτο μέρος οι τελικές προσπάθειες ήταν 9-2!

Στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός έδειξε διάθεση να πιέσει τον Παναιτωλικό και να αναζητήσει το γρήγορο γκολ της ισοφάρισης, όμως, παρότι η εικόνα του κάπως βελτιώθηκε, εντούτοις μεγάλες ευκαιρίες δεν έκανε. Αντίθετα, ο Παναιτωλικός ήταν αυτός που παραλίγο να σκοράρει ξανά με τον Μπακάκη στο 57’.

Με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, ο Γιάννης Αναστασίου αποφάσισε να ρισκάρει και πέρασε στο γήπεδο τον Κλωναρίδη αντί του αριστερού μπακ Νάνο. Το σύστημα του Παναθηναϊκού άλλαξε σε 3-4-3, όμως δεν απέφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε ο τεχνικός του «τριφυλλιού», αφού δεν προέκυπταν καλές φάσεις. Οι γηπεδούχοι διαχειρίστηκαν σωστά το προβάδισμά τους και επιχείρησαν και αυτοί να φτάσουν στο δεύτερο τέρμα, έχοντας όμως τον νου τους κυρίως στην ανασταλτική τους λειτουργία.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ρυθμός του αγώνα έπεφτε, γεγονός που εξυπηρετούσε τους σκοπούς των γηπεδούχων. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ικανός να αντιδράσει και μοιραία το τελευταίο σφύριγμα του καλού διαιτητή Κάκου βρήκε τους «πράσινους» με κατεβασμένο το κεφάλι και τους αντιπάλους τους να πανηγυρίζουν έξαλλα την επιτυχία τους.

Κίτρινες: 90'+2 Γκάλο - 19’ Σίλντενφελντ, 59’ Ζέκα.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Ράφαελ, Κούσας, Μπικέι, Γκάλο, Μελισσάς, Τζούνιορ, Γοδόι, Σφακιανάκης, Μπακάκης (79’ Νταλμά), Θεοδωρίδης (77’ Παπουτσογιαννόπουλος), Καμαρά (86’ Μπόγιοβιτς).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Αναστασίου): Καπίνο, Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος, Λαγός (81’ Δώνης), Μπεργκ, Ζέκα, Καρέλης (73’ Ντίνας), Αμπέντ, Νάνο (60’ Κλωναρίδης), Σίλντενφελντ, Πράνιτς.

Εξάστερη Πεντοζάλη στο Ρέθυμνο!

Το... πράσινο τρένο δεν εκτροχιάζεται. Ο Παναθηναϊκός πάτησε γκάζι στο δεύτερο εικοσάλεπτο, συνέτριψε στην Κρήτη το Ρέθυμνο με 82-63 και παρέμεινε το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο, που δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Το δυναμικό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού (προηγήθηκε με 7-2 στο 4') δεν είχε -σε ρπώτη φάση- συνέχεια... Χαρτ και Γκάμπριελ ισορρόπησαν το παιχνίδι για τους γηπεδούχους και μείωσαν στον πόντο (14-15 στο 9'). Δια χειρός Διαμαντίδη, οι πρωταθλητές Ελλάδος έκλεισαν το πρώτο μέρος προηγούμενοι με 19-16, ενώ εκμεταλλευόμενοι κυρίως την υπεροχή τους στα ριμπάουντ (στο πρώτο μέρος είχαν 24 έναντι μόλις 10 των Κρητικών) έτρεξαν στον αιφνιδιασμό και “έχτισαν” μια διαφορά 7π. (19-26, στο 14').

 Η ομάδα του Θανάση Γιαπλέ αντέδρασε και πάλι και πλησίασε στους 3π. (34-37, στο 18'), όμως, κάπου εκεί άρχισαν να... ξεμένουν από δυνάμεις. Γκιστ, Λάσμε και Μπράμος οδήγησαν τον Παναθηναϊκός στα αποδυτήρια με μια διαφορά 7π. (35-42), διαφορά που στην επανάληψη αυξήθηκε με... γεωμετρική πρόοδο. 

Οι “πράσινοι” συνέχισαν να κυριαρχούν στα ριμπάουντ (τελείωσαν το ματς με 43 έναντι 24 του Ρεθύμνου), “κουράστηκαν” να μοιράζουν ασσίστ (έδωσαν 24 έναντι 8 των αντιπάλων τους) και με επιθετική πολυφωνία βρέθηκαν στο +21 (74-53). Η υπόθεση νίκη είχε ήδη κριθεί και οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη χωρίς να ιδρώσουν ιδιαίτερα έφτασαν στην 11 νίκη τους σε σύνολο 12 αγώνων.

Πεδουλάκης: «Είχαμε πολλή ενέργεια»
 
Στην άμυνα απέδωσε ο Αργύρης Πεδουλάκης τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ρεθύμνου στο κλειστό «Μελ.Μερκούρη», ενώ στάθηκε και στην ενέργεια που έβγαλε στο παρκέ η ομάδα του. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι «πράσινοι» πρέπει να διορθώσουν τα λάθη τους.

«Ξεκινήσαμε καλά. Είχαμε καλή περιστροφή της μπάλας, είχαμε πολλά ελεύθερα σουτ τα οποία δεν μπήκαν αλλά ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι στην άμυνα μας», δήλωσε ο προπονητής του «τριφυλλιού» και πρόσθεσε: «Μετά το 9ο λεπτό χαλάρωσε η άμυνα μας και δεν ήμασταν καλοί. Στο δεύτερο ημίχρονο ανεβάσαμε το κομμάτι της άμυνας μας, διαβάσαμε καλύτερα τις παγίδες και κάπου εκεί τελείωσε και το παιχνίδι. Είχαμε πολλή ενέργεια αλλά το κομμάτι που πρέπει να διορθώσουμε είναι τα λάθη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Μάικ Μπράμου: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι για εμάς. Στο Ρέθυμνο αρέσει να παίζει σε γρήγορο ρυθμό και έτσι τους αφήσαμε στην αρχή να κάνουν το παιχνίδι τους. Μετά το ημίχρονο μπορέσαμε και ανεβάσαμε ρυθμούς διαβάζοντας καλύτερα την επίθεση τους. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο Ρέθυμνο για το υπόλοιπο της σεζόν».

Δεκάλεπτα: 16-19, 35-42, 48-61, 63-82
ΡΕΘΥΜΝΟ (Γιαπλέ): Χαρτ 19(2), Καλλινικίδης, Κουμπούρας 5, Αγγελόπουλος 11(1), Ράιτ, Αντωνόπουλος, Κανονίδης 4, Σίννης, Λάτοβιτς 2, Αρμπετ 9(3), Γκάμπριελ 13(1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης) : Μπράμος 5(1), Κάρι 13(3), Μπατίστ 1, Φώτσης 7, Ούκιτς, Λάσμε 14, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 12(2), Γκιστ 16(1), Παππάς 6, Γιάνκοβιτς 3(1), Ματσιούλις 3(1).
 

Μπάσκετ Γυναικών: Κρόνος Αγίου Δημητρίου-Παναθηναϊκός 49-57

 Ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου άγχωσε τον Παναθηναϊκό, οι «πράσινες» όμως άνοιξαν με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις τους για το 2014 (49-57).

Οι γηπεδούχες βρίσκονταν σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης σε απόσταση αναπνοής και κατάφεραν να ρίξουν τη διαφορά ακόμα και στους 2 πόντους λίγο πριν τη λήξη (45-47 στο 35'). Ο Κρόνος όμως δεν πλησιάσει περισσότερο με τις Μαγκλάρα, Ντέλβα και Γέμελος να «καθαρίζουν» τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 11-8, 19-22, 33-41, 49-57

Κρόνος Αγίου Δημητρίου (Σόφτσης): Τσουκαλά 1, Εμμανουηλίδου 12 (2), Λουκάτου, Σπαθάρου 9 (1), Μίχου 11 (2), Μαντά, Χάρι 16 (16ρiμπ.)

Παναθηναϊκός (Σαμαντούρα): Καλέντζου 3 (4ασ.), Γέμελος 11 (6ριμπ.), Χριστινάκη, Μαγκλάρα 6, Κοσμά 8, Σλούκα 4, Χρονοπούλου 2, Καβασίλα 5, Ντέλβα 18 (8/13δίπ., 7ριμπ.)

Α1 Γυναικών-12η αγωνιστική

Σάββατο 4 Ιανουαρίου
Αθηναϊκός-Πρωτέας Βούλας 72-74

Κυριακή 5 Ιανουαρίου
Κρόνος Αγ. Δημητρίου-Παναθηναϊκός 57-49
Ίκαρος Καλλιθέας-Αναγέννηση Ν.Ρ. 65-74
Ιπποκράτης-Άρης 80-66
ΠΑΟΚ-Ελληνικό 51-76

Η Βαθμολογία
1.Παναθηναϊκός 19 9-1
2.Ελληνικό 19 9-1
3.Πρωτέας Βούλας 18 8-2
4.Ιπποκράτης Κω 17 7-3
5.Αναγέννηση Ρυσίου 15 5-5
6.Αθηναϊκός 14 4-6
7.ΠΑΟΚ 13 3-7
8. Άρης 12 2-8
9.Ίκαρος Καλλ. 12 2-8
10.Κρόνος Αγίου Δημητρίου 11 1-9