Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η Βαλενσιέν και ο Χασιέντα Παναθηναϊκός.......

 Απομένουν περίπου 20 μέρες για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος και η ομάδα είναι τελείως ανέτοιμη και με ελλειπές ρόστερ, με τον Αναστασίου να περιμένει ακόμα μεταγραφές απο τον Αφραγκούζο και την παρέα του!

Έχοντας κακή ανασταλτική λειτουργία, αργές επιστροφές, αλλά και μπόλικες δόσεις ατυχίας, ο Παναθηναϊκός γνώρισε βαριά ήττα 4-0 από τη Βαλενσιέν σε φιλικό παιχνίδι στη Γαλλία. "Αεροδιάδρομος" μπροστά από τον Καπίνο, βελτιωμένη επιθετικά στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Αναστασίου.

Ο Γιάννης Αναστασίου έχει επιλέξει να παρουσιάσει έναν Παναθηναϊκό ο οποίος θα παίζει επιθετικά και μέχρι να τα καταφέρει, είναι δεδομένο ότι έχει να διανύσει έναν δρόμο γεμάτο από αγωνιστικά "χαστούκια"... Ένα τέτοιο "έφαγε" το βράδυ του Σαββάτου στη Γαλλία, όπου ηττήθηκε με το βαρύ 4-0 από τη Βαλενσιέν σε φιλικό παιχνίδι.

  Ό,τι πήγαινε μέσα έγραφε, μηδέν ανασταλτική λειτουργία, καμία φαντασία στην επίθεση για το Τριφύλλι, που δείχνει ομάδα χαμηλού επιπέδου που θα παλέψει για την παραμονή, αν δεν ενισχυθεί άμεσα με τουλάχιστον 5 παίκτες πρώτης γραμμής... 

Bαλενσιέν: Πενέτο, Μάτερ, Ροζέ, Μπόνγκ, Νερί, Ντα Σίλβα, Ντουκιουρτιού, Ντοσεβί, Σαέζ, Μέλικσον, Πουζόλ . 

Παναθηναϊκός: Καπίνο, Μαρινάκης (61' Αναστασόπουλος), Νάνο (61' Χουχούμης), Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος (46' Ρισβάνης), Μέντες (74' Κουσίδης), Ζέκα, Δώνης (61' Λαγός), Μπαϊράμι, Μουζακίτης (46' Γιαννιτσάνης), Ντίνας.

                                     

Που να σαι τώρα παικταρά μου!-Αφιέρωμα στον Γιόζεφ Βάντσικ!

 Τον ονόμασαν «βουνό», «κέρβερο», «φύλακα-άγγελο». Με το πρώτο του… παρατσούκλι έμεινε ιστορικός στην Ελλάδα, όπου κατέφθασε το 1990, εν ενεργεία διεθνής κι έχοντας διαγράψει μια ανοδική καριέρα στη χώρα του (παίζοντας κατά σειρά στις Ροντέο Γκόρνικ, Ρουχ Χορζόφ, Γκόρνικ Ζάμπρζε).
 
Το 1986, μάλιστα, λίγο πριν έρθει στον Παναθηναϊκό, ήταν παρών στο Μουντιάλ του Μεξικού, ως αναπληρωματικός όμως του μεγάλου Γιόζεφ Μλίναρτσικ. Κι αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη η 22-άδα της Πολωνίας ήταν πολύ… «ελληνική», καθώς, εκτός του Βάντσικ, περιείχε τον Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι (μετέπειτα γκολκίπερ του Ολυμπιακού), τον Γιάν Κάρας (που έπαιξε στη Λάρισα) και τον Βλότζιμιρτζ Σμολάρεκ, πατέρα του σέντερ φορ Έμπι που έπαιξε με επιτυχία το 2010 στην Καβάλα!!!
 
Ψηλός (1,98μ!), δυνατός, αποφασιστικός, ο Βάντσικ έκανε την εστία να μικραίνει όταν βρισκόταν «φάτσα» με τον αντίπαλο επιτιθέμενο! Τα τεράστια χέρια του, σαν τανάλιες άρπαζαν και συνέτριβαν τα «εχθρικά βλήματα», ενώ η ψυχραιμία του, παροιμιώδης κι αυτή, τον βοηθούσε όταν η μπάλα είχε πάρει… φωτιά. Ο άσος απ’ το Ταρνόσκι Γκούρι έπαιξε εννέα χρόνια στον Παναθηναϊκό, και κέρδισε τα πάντα.

Πρωτίστως, τρόπαια: τρία πρωταθλήματα (1991-96-97) και τέσσερα Κύπελλα (1991-93-94-95), ενώ συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου το 1997 και το 1999. Ακόμα, συνέβαλε αποφασιστικά με τις αποκρούσεις του στην σπουδαία πορεία του ΠΑΟ ως τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ (1995/96). Μαζί με τον Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος ήδη υπήρχε στο ρόστερ του «τριφυλλιού» όταν αποκτήθηκε ο Βάντσικ, αποτέλεσαν το «πολωνικό δίδυμο των επιτυχιών» της ομάδας τη δεκαετία του ‘90.
 
Τα χρόνια όμως πέρασαν. Η καλή φόρμα έφυγε σιγά σιγά. Το 1999 ο Γιόζεφ Βάντσικ αφήνει τον Παναθηναϊκό και πάει στον Απόλλωνα Αθηνών. Παίζει μαζί του 25 παιχνίδια, και βάζει τέρμα στη λαμπρή καριέρα του την επόμενη σεζόν φορώντας τη φανέλα του Αθηναϊκού (6 ματς) και πάντα στην Α’ Εθνική.
 
  Έπαιξε 282 φορές στο πρωτάθλημά μας. Στην δε εθνική Πολωνίας, άλλες 54.

Μετά το τέλος της καριέρας του, δούλεψε ως γυμναστής τερματοφυλάκων σε διάφορες ομάδες (Παναθηναϊκό, Αίαντα Σαλαμίνας, Ηλιούπολη, μεταξύ άλλων).

Το 1997, κάνοντας χρήση των διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας, ο Γιόζεφ Βάντσικ, αυτός ο παίκτης που γεννήθηκε στην Πολωνία μα δοξάστηκε στην Ελλάδα, πήρε την υπηκοότητα της χώρας μας, μένοντας για πάντα στην Αθήνα. Έχοντας κερδίσει το χειροκρότημα του συνόλου των Ελλήνων φιλάθλων με τις επιδόσεις και το απαράμιλλο ήθος του.
 

Ο παλαίμαχος γκολκίπερ των «πρασίνων» σήμερα εργάζεται σε μια εταιρεία αθλητικής ένδυσης. Και παρακολουθεί την πορεία των άλλοτε συμπαικτών του στον Παναθηναϊκό, Κριστόφ Βαζέχα και Νίκου Νιόπλια, που κατέκτησαν το 2010 το νταμπλ με το «τριφύλλι»!