Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Και Εκατομμύρια Φίλοι Μόλις δουν τριφύλλι…

Το έμβλημα που στην όψη του προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε εκατομμύρια φιλάθλους σε όλον τον πλανήτη, το τιμημένο τριφύλλι, καθιερωνόταν σαν σήμερα, τον Φλεβάρη του 1919 ως το επίσημο σύμβολο του Παναθηναϊκού. Έντεκα χρόνια και τρεις μέρες μετά την ίδρυση του, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας αποκτούσε τα πράσινα χρώματα στη φανέλα του και σήμα του το τριφύλλι.

Η ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τους Γεώργιο Καλαφάτη, Γιώργο Χατζόπουλο (Διευθυντής Εθνικής πινακοθήκης και μέλος του συλλόγου), Μιχάλη Παπάζογλου, Απόστολο Νικολαϊδη και Λουκά Πανουργία έλαβε την απόφαση, μετά από πρόταση του Παπάζογλου.
Ήταν σαν σήμερα, τον Φεβρουάριο του 1919 όταν το ένδοξο έμβλημα καθιερώνονταν ως το επίσημο σήμα του συλλόγου!

Ο πολυαθλήτης του Παναθηναϊκού αγωνιζόταν στη Χαλκηδόνα, ομάδα της Κωνσταντινούπολης, πριν έρθει στην Αθήνα, η οποία είχε ως έμβλημα το τριφύλλι. Η ιδέα έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό απ’ τα υπόλοιπα μέλη των «πρασίνων» με τον Χατζόπουλο να αναλαμβάνει την εκτέλεση της. Από τότε, το τριφύλλι έγινε συνώνυμο με την ιστορία της ομάδας και λατρεύτηκε από εκατομμύρια φιλάθλους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το τριφύλλι αποτελεί πανάρχαιο πνευματικό σύμβολο, ευρύτατα διαδεδομένο σε πολλούς λαούς του κόσμου και συμβολίζει -μεταξύ άλλων- την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα, την καλοτυχία, την γονιμότητα.

source ©