Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΑΠΟΔΡΑΣΗ:ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

Το "Τρανό" χωριό της Ποταμιάς και η έδρα του ομώνυμου δήμου. Εκτός της απαράμιλλης ομορφιάς του, έχει και πλούσια ιστορία. Γνωστό τουριστικό θέρετρο όπως όλα τα χωριά της Ποταμιάς. Αρχοντόσπιτα καλοδιατηρημένα από τα χρόνια που μετανάστευαν οι Μεγαλοχωρίτες στην Πόλη. Στην Πόλη μαρτύρησε με αποκεφαλισμό κι ο Άγιος Γεράσιμος ο Μεγαλοχωρίτης κατά κόσμο Γεώργιος Σταθόπουλος ή Στουρνάρας στις 3 Ιουλίου του 1812. Από τούτο το χωριό ήταν κι ο πατέρας του Γιαννούλη Καρυοφύλλη, που χρημάτισε Μεγάλος Λογοθέτης στο Πατριαρχείο, από τα 1641 έως τα 1691 και που δίδαξε στην πατριαρχική ακαδημία από τα 1646 έως τα 1664.
Στον λόφο του Άι Λια, υπάρχουν λείψανα οχύρωσης. Ίσως πρόκειται για κάστρο μεσαιωνικής περιόδου, ίσως και προγενέστερης, μιας και δεν έχω ξαναδεί τέτοιου είδους οχύρωσης στην Ευρυτανία. Στην αλλοίωσή του, εκτός του χρόνου, συντέλεσε κι ο εμφύλιος πόλεμος, που τα απομεινάρια του χρησίμευσαν κι από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ως πολυβολεία.
Στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, κατά τα χρόνια της επανάστασης, υπήρχε το σπίτι του Σκαρπή. Εκεί τον Οκτώβριο του 1822 δόθηκε μάχη από τον ιδιοκτήτη του και τους Καστανιώτες αγωνιστές Γιάννη Βελωτά και Κώστα Καλατζή, κατά της Στρατιάς του Ομέρ Βρυώνη. Οχυρωμένοι μέσα στο σπίτι, το οποίο βρισκόταν στο κεντρικό μονοπάτι του χωριού, αντιμετώπισαν με αυτοθυσία τις τουρκαλβανικές ορδές, σε μια προσπάθεια ανακοπής της πορείας τους προς το Μεσολόγγι. Ο Ομέρ Βρυώνης μη μπορώντας να συνεχίσει την πορεία του λόγω των μεγάλων συνοδευτικών φορτίων του, κάλεσε από το Καρπενήσι κανόνι για την καταστροφή της μικρής εστίας αντίστασης. Έτσι κι έγινε. Το σπίτι κανονιοβολήθηκε και υπέστη ρήγμα από το οποίο έριξαν φωτιά και κάηκαν ζωντανοί οι τρεις αγωνιστές.
Η Αγία Παρασκευή και η γέφυρα στην συνοικία του Γαύρου χτίστηκαν στα χρόνια του Αλή πασά. Ο Παπάς του χωριού ο Παπά Νίκος μετέβη στα Γιάννενα για οικονομική ενίσχυση των άνω έργων. Ξεγέλασε και κατάφερε τον Πασά με έντεχνο τρόπο λέγοντας πως φτιάχνει μεγάλο στάβλο για να κλείνει τα ζώα μέσα και χρειάζεται χρήματα και για την κατασκευή γέφυρας να περνάνε τον Καρπενησιώτη ποταμό.
Νοτιοδυτικά του χωριού πάνω στην Καλιακούδα (2098μ.) στη θέση "Λακκώματα", στις 28 Αυγούστου 1823, έγινε μια μεγάλη μάχη. Μετά την μάχη του Κεφαλόβρυσου και τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, οι οπλαρχηγοί Τζαβέλας, Γιολδάσης, Σιαδήμας, Λόντος, Ροδόπουλος και Κοντογιάννης έφραξαν τον δρόμο στο ασκέρι του Μουσταή πασά που μετέβαινε προς το Μεσολόγγι. Αλλά από προδοσία οι Τούρκοι πέρασαν από κρυφό μονοπάτι και βρέθηκαν στα μετόπισθεν των αμυνόμενων, με αποτέλεσμα να χαθεί η μάχη και με απώλειες 150 αγωνιστών, ανάμεσά τους και οι Ζυγούρης Τζαβέλας, Νικολός Κοντογιάννης και Δήμος Κίτσιος.
Ένα από τα έθιμα του χωριού που χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι τα "Καλήμερα". Πρόκειται για κάλαντα όπου συμμετέχουν μόνο οι άντρες του χωριού. Παραμονή των Φώτων μόλις νυχτώσει επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού και των γύρο χωριών και "τα λένε". Με τα χρήματα που μαζεύουν το βράδυ των Φώτων κάνουν μεγάλο παραδοσιακό γλέντι που συμμετέχει όλος ο κόσμος.
Στο χωριό λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα και μια ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή, του παπά Κώστα Λαμπαδάρη. Επίσης υπάρχουν και δύο εκθέσεις. Μίας Ζωγραφικής της Ελένης Δασκαλάκη και μία του Δημήτρη Ζαβού με χειροποίητα παραδοσιακά φωτιστικά.

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΞΕΝΩΝΑ "ΛΕΒΑΝΤΑ".
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ:
 http://www.megaloxorio.gr/ ,
https://www.facebook.com/Lebnta






We are Panathinaikos B.C, We are Legion, We do not Forgive, We do not Forget, United as one, expect us.


Η καρδιά του αιώνιου πρωταθλητή του ελληνικού μπάσκετ συνεχίζει να χτυπάει δυνατά και παρά τα... επιστημονικά σφυρίγματα, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε τη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό σε 1-1 και πλέον πηγαίνει στο ΣΕΦ για την ολική ανατροπή.

Η εικόνα του αγώνα:

Κόντρα σε όλους και όλα ο Παναθηναϊκός έδειξε ποιος είναι το αφεντικό και επικράτησε του Ολυμπιακού με 81-79, κάνοντας το 1-1 στις νίκες. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχοντας απέναντι τους… οκτώ «ερυθρόλευκους» δεν… μάσησαν και έδειξαν ξεκάθαρα ποια είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Πλέον το «τριφύλλι» πάει την Κυριακή στο ΣΕΦ (27/5, 19:00) για να πάρει την νίκη και να πανηγυρίσει στην συνέχεια στο ΟΑΚΑ το πρωτάθλημα, μπροστά στον κόσμο του.Την νίκη για να φέρει την σειρά στο 1-1 και να πάει στο ΣΕΦ να πάρει το… διπλό και συνάμα το πλεονέκτημα έδρας ήθελε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Εξάστερος έχοντας την παράδοση σαρωτικά υπέρ τους, ήθελαν να πάρουν μία ακόμα νίκη κόντρα στην ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Το παιχνίδι στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά νευρικό, με το σκορ στα πρώτα λεπτά να είναι πολύ κλειστό και τα φάουλ πολλά. Από τα πρώτα κιόλας 4 λεπτά οι δύο ομάδες είχαν συμπληρώσει πέντε φάουλ και εκτελούσαν βολές. Οι «ερυθρόλευκοι» σε ένα από τα προβλήματα τους, ήταν ιδιαίτερα άστοχοι από την γραμμή της φιλανθρωπίας, με τον Χάινς ειδικά να μην μπορεί να βρει με τίποτα… στόχο. Μάλιστα οι Πειραιώτες τους πρώτους τους έξι πόντους τους πέτυχαν με βολές, με το πρώτο καλάθι να έρχεται… αρκετά καθυστερημένα. Τελικά οι συνεχείς βολές βοήθησαν να ανοίξει το σκορ και το «τριφύλλι» προηγήθηκε στο τέλος της περιόδου με 20-19.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η κατάσταση δεν άλλαξε και πολύ. Το παιχνίδι παρέμεινε σκληρό, με την διαφορά ότι ο Ολυμπιακός άρχισε να ευστοχεί από την γραμμή των ελευθέρων βολών και πήρε ένα μικρό προβάδισμα. Πάντως οι δύο ομάδες ήταν αρκετά κοντά σε όλο το πρώτο ημίχρονο, με το σκορ μετά το πρώτο εικοσάλεπτο, να είναι 41-38 υπέρ των φιλοξενούμενων.

Στο τρίτο δεκάλεπτο όλοι ανέμεναν το ξέσπασμα του Εξάστερου και δεν άργησε να έρθει… Αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 45-40, οι «πράσινοι» με εκπληκτικούς τους Μπατίστ, Καϊμακόγλου και Γιασικεβίτσιους, αλλά και με σερί 16-0 (!), προηγήθηκαν με 56-45 και έβαλαν… φωτιά στο ΟΑΚΑ!  Ένα εκπληκτικό δεκάλεπτο της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έβαλε μία τάξη στο ματς και οι «πράσινοι» έδειξαν ότι είναι το… αφεντικό. Οι φιλοξενούμενοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να σπάσουν το σερί του «τριφυλλιού» με δύο βολές του Χάινς (56-47). Αυτό δεν πτόησε τον Παναθηναϊκό και συνέχισε δυναμικά να αυξάνει την διαφορά. Ο Διαμαντίδης με τρίποντο την εκτόξευσε στους 16 (63-47) και έθεσε τις βάσεις για την νίκη. Το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε τους «πράσινους» να προηγούνται τελικά με 67-59.

Στην τελευταία περίοδο τα αρκετά… σφαλτσοσφυρίγματα υπέρ του Ολυμπιακού επέτρεψαν στους «ερυθρόλευκους» να παραμένουν μέσα στο παιχνίδι. Οι τρεις ρέφερι έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν μέσα στο ματς τους φιλοξενούμενους και σε έναν βαθμό τα κατάφεραν. Καθαρό καλάθι του Διαμαντίδη δεν μέτρησε, τρία δευτερόλεπτα δεν δόθηκαν, φάουλ σφυρίζονταν ανάποδα και πολλά ακόμα… ήταν το έργο των τριών διαιτητών. Τελικά οι καρδιά του πρωταθλητή μίλησε και κόντρα σε όλους και όλα πήρε την νίκη με 81-79 και έκανε το 1-1 στις νίκες.

Πλέον οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πάνε στο ΣΕΦ την Κυριακή (27/5, 19:00) για να πάρουν την νίκη και να πανηγυρίσουν στο ΟΑΚΑ μαζί με τον κόσμο τους την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος. Αυτή την φορά ευχή όλων να αγωνιστεί κόντρα σε πέντε και όχι οκτώ «ερυθρόλευκους».

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 38-41, 67-59, 81-79

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 3, Περπέρογλου 7, Μπατίστ 11, Λόγκαν, Σάτο 4, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 23, Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Σμιθ 4, Γιασικεβίτσιους 11.