Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ο πρώτος... έλεγχος των «πρασίνων»

Μια μεταγραφή όταν... πιάνει είναι λίρα εκατό, όταν δεν πιάνει είναι «παλτό». Ο Παναθηναϊκός χτίζεται από την αρχή και σιγά – σιγά θα προσπαθήσει να διεκδικήσει επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα από τον ολυμπιακό. Οι πράσινοι στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού προχώρησαν σε 12 μεταγραφές, ενώ έδωσαν την ευκαιρία και σε πολλούς παίκτες από την Ακαδημία του τριφυλλιού να δείξουν το πλούσιο ταλέντο τους.
Έπειτα από 7 αγωνιστικές όλοι έχουν δείξει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ένας ποδοσφαιριστής. 

 Ο... αναντικατάστατος Νάνο

Ο Παναθηναϊκός περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή ώστε ο Ισπανός αριστερός μπακ να αποδεσμευτεί από την Πονφεραντίνα (ομάδα β΄ κατηγορίας) για να ντυθεί στα πράσινα. Ο Νάνο έχει ξεκινήσει βασικός και στα 7 παιχνίδια του τριφυλλιού στη Super League, έχοντας μάλιστα πετύχει και το πρώτο γκολ της ομάδας για τη νέα σεζόν με εκτέλεση πέναλτι.

Ο Νάνο στην αρχή ήταν ασταθής στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά με τον καιρό βελτιώνεται και έχει πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του. Σε 655 λεπτά συμμετοχής έχει κάνει 3 σουτ (το ένα βρήκε δίχτυα), βοηθώντας και στην επίθεση, αλλά μεγάλο του μείον είναι οι σέντρες. Ο Ισπανός έχει μόλις 6 στα 24 γεμίσματα και 31 λάθη!

 
Λίρα εκατό ο Μπεργκ 
Ο Μάρκους Μπεργκ είχε ένα πρόβλημα τραυματισμού στην αρχή, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποδεχτεί λίρα εκατό για τον Παναθηναϊκού. Ο Σουηδός φορ αποκτήθηκε για να κάνει την διαφορά στην γραμμή κρούσης και μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει παράπονο για την απόδοση του. Ο Σκανδιναβός στράικερ έχει αγωνιστεί και στα 7 ματς του πρωταθλήματος (τα δύο ως αλλαγή) και έχει σημειώσει 4 γκολ.

Ο Μπεργκ στα κάθε πέντε σουτ που κάνει πετυχαίνει και ένα γκολ, αφού συνολικά έχει 19 προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία. Η μόνη κακή στιγμή του ήταν και η τελευταία, όταν αστόχησε στο πέναλτι στην Τούμπα ενάντια στον ΠΑΟΚ. Ο πράσινος επιθετικός έχει και 35 λάθη, αλλά για έναν ποιοτικό φορ δεν έχει και τόση σημασία, ειδικά όταν βρίσκει δίχτυα.


Καλός, αλλά λίγος ο Αμπεϊντ
 

Ο Μεχντί Αμπεϊντ ήρθε στον Παναθηναϊκού με τις καλύτερες προδιαγραφές. Ενας παίκτης που θέλει παιχνίδια στα πόδια του για να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ και να εντυπωσιάσει. Στη αρχή ήταν όλα ιδανικά για τον Αλγερινό μέσο, ο οποίος σε 362 λεπτά συμμετοχής έχει πετύχει και ένα γκολ (με σπόντα).


Ο Αμπεϊντ πήρε στα πρώτα παιχνίδια του Παναθηναϊκού τις ευκαιρίες του στην αρχική ενδεκάδα λόγω και της ανετοιμότητας του Πράνιτς, αλλά σε κάθε ματς γινόταν όλο και χειρότερος. Επαιξε βασικός σε τέσσερα παιχνίδια και από εκεί και έπειτα έβλεπε τους συμπαίκτες του από τον πάγκο. Με 22 λάθη και 3 στα 14 γεμίσματα δεν μπορεί να έχει παράπονο από τον Γιάννη Αναστασίου.


«Βράχος» ο Σίλντενφελντ
 

Ο Γκόρντον Σίλντενφελντ ήταν από τους πιο έμπειρους παίκτες που αποκτήθηκαν το φετινό καλοκαίρι από τον Παναθηναϊκό και σκοπός ήταν να «δέσει» την άμυνα. Ο Κροάτης στόπερ είχε και αυτός ένα πρόβλημα τραυματισμού και για αυτό έχει παίξει σε 5 ματς (τα τέσσερα ως βασικός) έχοντας συνολικά 374 λεπτά συμμετοχής.

Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός έχει υποπέσει σε μόλις 13 λάθη, ενώ έχει και 1 στα 6 γεμίσματα. Ο Σίλντενφελντ σε μερικές περιπτώσεις είναι λίγο ασταθής, αλλά σε αυτό οφείλεται πως δεν έχει βρει και ρυθμό, ενώ σημείωσε και ένα γκολ στο Κύπελλο απέναντι στον Εργοτέλη στις καθυστερήσεις.


Παίρνει μπρος η μηχανή Πράνιτς 
Ο Ντάνιελ Πράνιτς ήταν ο μεγάλος στόχος του Παναθηναϊκού και τον περίμενε υπομονετικά δύο μήνες για να λύσει το συμβόλαιο του με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και φυσικά δεν έπραξε λάθος. Ο Κροάτης ήθελε χρόνο για να προσαρμοστεί και να φτάσει στα επίπεδα φυσικής κατάστασης των συμπαικτών του και παιχνίδι με παιχνίδι ανεβαίνει.

Ο Πράνιτς έχει τέσσερις συμμετοχές (όλες ως βασικός) στη Super League με 347 συνολικά λεπτά, δείχνοντας την ηγετική του φυσιογνωμία. Ο διεθνής άσος έχει υποπέσει σε 15 λάθη, ενώ σιγά – σιγά «βρίσκεται» με τους συμπαίκτες του και αναμένεται να κάνει... θαύματα.

Άλλωστε έχει δείξει πως θέλει συνεχώς να αγωνίζεται, αφού σε μια αλλαγή του είχε αντιδράσει στον Γιάννη Αναστασίου. Μελανό του σημείο τα 3 στα 20 γεμίσματα!

Ανύπαρκτος ο Μπαϊράμι
 
Ο Εμίρ Μπαϊράμι ήταν η πρώτη καλοκαιρινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού και όλοι περίμεναν πάρα πολλά από τον αριστερό εξτρέμ που πήρε μέρος από την αρχή στην προετοιμασία της ομάδας.

Όμως, ο Σουηδός δεν έχει δείξει απολύτως τίποτα από το πλούσιο ταλέντο του και μάλιστα έχει παρακολουθήσει τα δύο τελευταία ματς από την εξέδρα με τον Γιάννη Αναστασίου να τον αφήνει εκτός αποστολής. Ο Μπαϊράμι έχει παίξει σε 5 ματς (3 ως βασικός) έχοντας 291 λεπτά συμμετοχής και 23 λάθη, αλλά και 10/ 19 γεμίσματα.

Πάντως, στο πράσινο στρατόπεδο τον στηρίζουν, με πρώτο από όλους τον προπονητή του Παναθηναϊκού, και περιμένουν μετά την διακοπή να δουν έναν άλλο παίκτη, αυτόν που όλοι γνωρίζουν!

 Τα λάθη έστειλαν τον Κουτρουμπή στην κερκίδα
 
Ο Γιώργος Κουτρουμπής ξεκίνησε ως βασικός στις τρεις πρώτες αναμετρήσεις της Super League, αλλά έκτοτε δεν έχει πάρει ούτε λεπτό συμμετοχής. Ο νεαρός στόπερ έχει αγωνιστεί σε 283΄ και έχει κάνει 9 λάθη, τα οποία ήταν σοβαρά.

Στον Κουτρουμπή χρεώνονται δύο γκολ του Πανιωνίου (στην ήττα ντροπή στη Νέα Σμύρνη), αλλά και στο γκολ της Βέροιας στη Λεωφόρο. Ο Γιάννης Αναστασίου από τότε δεν τον ξανά εμπιστεύτηκε με τον πρώην κεντρικό αμυντικό της ΑΕΚ να φαίνεται νευρικός στον αγωνιστικό χώρο.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο προπονητής του Παναθηναϊκού προτιμάει τον άπειρο Σπύρο Ρισβάνη από τον Κουτρουμπή.

Απογοητευτικός ο Μέντες 
Ο Μέντες Ντα Σίλβα είναι απογοητευτικός μέχρι στιγμής με την πράσινη φανέλα, αφού άλλα περίμεναν στον Παναθηναϊκό και άλλα βλέπουν. Ο Ολλανδός μέσος αποκτήθηκε για να είναι... σκύλος στη μεσαία γραμμή, αλλά στα πρώτα ματς δεν... δαγκώνει!

Ο Μέντες έχει αγωνιστεί σε 5 παιχνίδια (τρία ως βασικός) και σε 262 λεπτά συμμετοχής έχει 18 λάθη και ο Παναθηναϊκός χάνει πολύ στο κέντρο, καθώς είναι σαν να παίζει με παίκτη λιγότερο.

Μάλιστα, ο Ολλανδός έχει δεχτεί και μια κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο.


Φιλότιμος ο Καρέλης, αλλά...
 

Ο Νίκος Καρέλης άφησε το κρύο της Ρωσίας για να επαναπατριστεί, όμως, και αυτός δεν έχει κάνει κάτι το εξαιρετικό. Ο νεαρός άσος προσπάθησε και στα 159 λεπτά που αγωνίστηκε σε 4 συμμετοχές (δύο ως βασικός), αλλά ήταν ανούσιος. Βέβαια, δεν έχει πάρει πολλές προσπάθειες και έχει παίξει τόσο στην κορυφή της επίθεσης, όσο και στα δύο «φτερά».

Ο Καρέλης έχει υποπέσει σε 14 λάθη και έχει στο ενεργητικό του 1 στα 4 γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή. Στον Παναθηναϊκό τον εμπιστεύονται και τον περιμένουν καλύτερο στη συνέχεια της Super League, καθώς με την Εθνική Ελπίδω και σκοράρει και εντυπωσιάζει.

«Σβούρας» ο Ατζαγκούν 

Ο Αμπντούλ Ατζαγκούν ήταν από τις τελευταίες μεταγραφές του Παναθηναϊκού, λόγω γραφειοκρατίας, αλλά φαίνεται πως άξιζε ο χρόνος της... υπομονής. Ο 20χρονος Νιγηριανός είναι από τα ανερχόμενα ταλέντα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και έχει ήδη δείξει δείγματα του πλούσιου ταλέντου του.

Ο Αφρικανός μέσος έχει παίξει σε τρία ματς (ένα ως βασικός) με το τριφύλλι στο στήθος και έχει καταφέρει να σκοράρει με τον Πλατανιά στα Χανιά. Στα 153 λεπτά συμμετοχής του έχει αποδείξει ότι είναι πολύ ποιοτικός, «σβούρας», με διάθεση για δουλειά, αλλά και βλέπει δίχτυα.

Ο Ατζαγκούν στα πέντε σουτ που έχει κάνει, πέτυχε ένα τέρμα, έχει 3 στα 4 γεμίσματα, ενώ έχει υποπέσει σε εννιά λάθη. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα τον επηρεάσει ο πρόσφατος θάνατος του πατέρα του.

Με διάθεση ο Κλωναρίδης
 
Ο Βίκτωρας Κλωναρίδης έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό σκοράροντας στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Εργοτέλη και δείχνοντας μεγάλη διάθεση. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός δεν πρόλαβε να χαμογελάσει και τραυματίστηκε στην Τούμπα.

Ο πρώην άσος της Λιλ έχει προλάβει να αγωνιστεί σε 2 ματς (ως βασικός) της Super League και συνολικά 98 λεπτά, όμως, ουσιαστικά το παιχνίδι είναι ένα, αφού στην Τούμπα βγήκε ως αλλαγή στο 24'. Όλο το μέλλον είναι μπροστά του...

Τελευταίος και... καλύτερος ο Φιγκερόα! 
Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα ήταν η τελευταία καλοκαιρινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί και ως... ανανέωση, καθώς ήταν και πέρσι στο τριφύλλι.

Τον Αργεντινό επιθετικό τον γνωρίζουμε από την περασμένη σεζόν, όμως, έδειξε τα διαπιστευτήρια του μόλις σε 35 λεπτά σκοράροντας ένα γκολ (στην πρώτη του επαφή με την μπάλα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης), ενώ βοήθησε σημαντικά και στην Τούμπα.

Μαζί με τον Μπεργκ συνθέτουν ένα από τα καλύτερα επιθετικά δίδυμα της Super League. Δύο σουτ και ένα γκολ έχει ο Λούτσο που έχει αγαπηθεί από την πράσινη κερκίδα.

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ 

πηγή

Stefan Lasme:«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου»

Πέρασαν επτά εβδομάδες από τότε που είδα μπροστά μου αυτή τη φωτογραφία... Τίναζα, μάλλον μηχανικά, το δάχτυλό μου πάνω στην οθόνη του κινητού μου, ασελγώντας στην αξία του ελεύθερου καλοκαιρινού χρόνου μου.


Το γαϊτανάκι των επισκέψεων από το ένα κοινωνικό δίκτυο στο άλλο έπαψε προ πολλού να είναι πια παιχνίδι, αλλά είχε μετατραπεί σε μία εξουσιαστική (πάνω μου) αδυναμία, μία κακή συνήθεια που όσο την τροφοδοτείς τόσο εντονότερα σύνδρομα στέρησης προκαλεί. Μέχρι που στο ασυνείδητο scrolling στις φωτογραφίες του instagram, ο αντίχειρας ασυναίσθητα κινήθηκε σαν τον οδηγό που αναζητά ξαφνικά να βρει το φρένο... Η κίνηση της οθόνης βίαια.

Λίγα εκατοστά πιο πάνω, λίγα εκατοστά πιο κάτω και το βλέμμα επικεντρώθηκε στην εξής φράση: «Went back to the soil... where the dream started» ήταν η λεζάντα σε μία από τις πιο σπάνιες αυτοβιογραφικές φωτογραφίες που έχω αντικρίσει. Δίπλα στη λεζάντα ένα προσωπάκι (emoticon) από τα κίτρινα μάγουλα του οποίου κυλούσε ένα δάκρυ.

Αυτό, το ίδιο δάκρυ, που κύλησε στο πρόσωπό του επτά εβδομάδες μετά, όταν η αγαπημένη μου φωτογραφία έπαιρνε σάρκα και οστά, οι λεπτομέρειές της ζωντάνευαν όταν ο ίδιος ο πρωταγωνιστής, ο Στεφάν Λάσμε, αφηγούνταν το ταξίδι στις (και από τις) ρίζες του (προς το σήμερα), στο λόμπι του ξενοδοχείου «Theartemis» του Ρεθύμνου.

Ενα ενσταντανέ, ένα παγωμένο βάδισμα που στο μυαλό μου διέσχιζε μία ολόκληρη ζωή, μία φωτογραφία που ένιωσα να ξετυλίγει μπροστά μου εκείνο το καλοκαιρινό σούρουπο, ένα μπουρδουκλωμένο κουβάρι εικόνων, ερωτημάτων, αποριών, τις οποίες ήθελα να απαντήσω.
«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου» (pics)
Οσο την περιεργαζόμουν, σαν φιλμ από ταινία προσεχώς, ταξίδεψα σε έναν φανταστικό κόσμο, δημιουργώντας ένα αυθαίρετο σπονδυλωτό σενάριο, που στο πρώτο μέρος του κατέληγε σε αυτό το ανοιχτό γηπεδάκι απ' όπου ξεκίνησαν όλα. Στο δεύτερο μέρος του, το σενάριό μου είχε ως αφετηρία το ερημωμένο γκαμπονέζικο playground με ρότα τη σημερινή καταξίωση. Εκείνες τις ημέρες ξαναδιάβασα το διαχρονικό αριστούργημα της Κάρεν Μπλίξεν «Πέρα από την Αφρική».
Στο Ρέθυμνο, ακούγοντας τη μοναδικά συγκλονιστική αυτοβιογράφηση του Στεφάν Λάσμε, συχνά πυκνά ερχόταν στη θύμησή μου μία κουβέντα... «Από όλες τις ηπείρους, η Αφρική θα σου μάθει ότι ο Θεός και ο Διάβολος είναι ένα, το συναιώνιο μεγαλείο. Οχι δύο αυθύπαρκτοι, αλλά ένας αυθύπαρκτος Θεός».
Το δάκρυ που κύλησε στο πρόσωπό του, ανατρέχοντας στο παρελθόν, μου το επιβεβαίωσε. Ακόμα και τα... σπάνια τέρατα (Gabon Beast άλλωστε είναι το αγαπημένο του nick) λυγίζουν. Ακόμα κι αυτοί που νίκησαν το πατρικό βασανιστήριο (κυριολεκτικά), ακόμα κι αυτοί, όπως ο Στεφάν, που διεκδικώντας το όνειρό τους και την αγάπη τους για το μπάσκετ υπέμειναν ακόμα και την ασθένεια της μαλάριας.
«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου» (pics)
Η δυσάρεστη πρώτη γνωριμία με το μπάσκετ
Η διήγηση του Στεφάν Λάσμε έχει βρει τον δικό της ρυθμό. «Η οικογένειά μου είχε 5 παιδιά. Οταν η μητέρα μου παντρεύτηκε ξανά, ο πατέρας μου, ο πατριός μου, δηλαδή, είχε άλλα πέντε παιδιά. Κι έτσι χρειάστηκε να μείνουμε 12 άνθρωποι σε ένα σπίτι. Ηταν δύσκολο. Μέχρι που έφυγαν οι τρεις αδελφές μου να σπουδάσουν και μείναμε επτά παιδιά. Η οικονομία της Γκαμπόν στηρίζεται στο πετρέλαιο. Υπάρχουν χρήματα, αλλά παραμένουν στα χέρια των λιγοστών. Καταλαβαίνεις...».
«Τρώγαμε ρίζες κασάβα»
«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου» (pics)
«Εμείς είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα. Θυμάμαι στο λύκειο υπήρξαν τρεις μήνες που δεν τρώγαμε τίποτα. Μόνο το χορταρικό που είναι το σήμα κατατεθέν της Γκαμπόν. Η κασάβα. Οι άνθρωποι τρώνε τις ρίζες του. Ξέρεις κάτι, όταν επί τρεις μήνες τρως κασάβα πρωί μεσημέρι, βράδυ, σημαίνει ότι πεινάς πραγματικά. Οτι έχεις πρόβλημα. Αλλά δεν είχαμε να φάμε τίποτα άλλο. Εμείς, κάποιες φορές ήμασταν καλά και κάποιες άλλες άσχημα. Ανάλογα με τις περιόδους.
Στην Γκαμπόν όμως, όταν είσαι στα κάτω σου, φίλε μου, είσαι πραγματικά κάτω! Οπως όλα τα παιδιά του σχολείου ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο, αλλά πήρα πολύ γρήγορα μπόι και το εγκατέλειψα. Μία μέρα, ένας φίλος μου, είπε ότι με είχε δει στο δρόμο κάποιος κύριος Μάξουελ, που ήταν προπονητής μπάσκετ. Ηθελε να με συναντήσει. Ημουν ήδη 14-15 ετών».
Τον διέκοψα... «Α, ξεκίνησες αρκετά μεγάλος λοιπόν το μπάσκετ...». Με κοίταξε με νοσταλγία: «Μακάρι να το είχα αρχίσει νωρίτερα».

«Ασε, δεν είναι για σένα αυτό»
«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου» (pics)
Συνέχισε: «Μέχρι τότε δεν είχα ακουμπήσει ποτέ την μπάλα του μπάσκετ. Εκτός από μία φορά. Οταν ήμουν, αν θυμάμαι καλά, 8 ετών. Σε εκείνο το γηπεδάκι που είδες στη φωτογραφία, μία από τις αδελφές μου έκανε προπόνηση βόλεϊ. Μία μέρα την ακολούθησα κι όσο εκείνη έκανε προπόνηση, είδα μία μπάλα του μπάσκετ και την πήρα στα χέρια μου. Επαιζα επί δύο ώρες. Ξέρεις, πότε κατάφερα να βάλω καλάθι. Λίγο πριν φύγουμε για το σπίτι... »άσε δεν είναι για σένα αυτό« είπα στον εαυτό μου». Αυτή τη στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Σε αυτό το γηπεδάκι, που λες, έκανα κι εγώ τις πρώτες προπονήσεις μου. Αλλά και το πρώτο κάρφωμα«. Η περιέργειά μου ήταν μεγάλη...
«Στην πρώτη προπόνηση;« τον ρώτησα. »Αστειεύεσαι; Οχι βέβαια. Μου πήρε καιρό. Ξέρεις γιατί; Διότι αν θα το επιχειρούσα, ήθελα να ήμουν σίγουρος ότι θα πετύχω και ότι δεν θα γίνω ρεζίλι στα υπόλοιπα παιδιά. Και τα κατάφερα».
Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε...
«Υπάρχει κανείς που να ασχολείται με την Αφρική;»
«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου» (pics)
Τον προσέγγισα με τη βοήθεια του υπεύθυνου επικοινωνίας του Παναθηναϊκού στο αεροδρόμιο του Ρεθύμνου... «Θα ήθελα να μου μιλήσει για εκείνα τα χρόνια» του είπα. «Ξέχνα το μπάσκετ, τα τρόπαια και τα καρφώματα. Μόνο για εκείνες τις ημέρες, το γηπεδάκι, το σπίτι σου στην Γκαμπόν». Ο Στεφάν Λάσμε είναι ο πιο εξωστρεφής άνθρωπος με τους φίλους του: «Μου αρέσει να τους κάνω να γελάνε». Με τους άγνωστους είναι εσωστρεφής.
«Για πες μου, υπάρχει κανείς που να ασχολείται με την Αφρική;» με ρώτησε. «Είναι ώρα» του απάντησα. Το επόμενο πρωινό καθόταν απέναντί μου. Η διήγηση άρχιζε. «Η οικογένειά μου δεν ήταν πλούσια, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι και οι δύο γονείς μου εργάζονταν. Η μητέρα μου είχε την οικονομική διαχείριση προμηθειών σε ένα νοσοκομείο, ενώ ο πατέρας μου, ο πατριός μου δηλαδή, απασχολούνταν στη μοναδική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας. Ζούσαμε στο Πορτ Τζεντίλ (Port Gentil) της Γκαμπόν» είπε...
H πρώτη απόδραση...
«Ρώτα με, πρέπει επιτέλους να μιλήσω...»
Η αναφορά στη λέξη πατέρας γινόταν συνεχώς με τη διόρθωση πατριός. Επιμονή, αν όχι εμμονή.
«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου» (pics)
- «Πότε έχασες τον φυσικό πατέρα σου;» ρώτησα με... διακριτικό θράσος.
- «Ε... Πρέπει να ήμουν 3-4 ετών».
Αρπαξε το i pad. Αμέσως. Να ασχοληθεί με κάτι. Να ξεχαστεί. Δεν τα κατάφερε. Προσπάθησε να ψελλίσει μερικές λέξεις. Η φωνή του ακουγόταν σπασμένη, αλλά δεν είχα καταλάβει. Ηθελε να νικήσει τον εαυτό του. Ηττήθηκε. Γύρισε το κεφάλι του στην αντίθετη πλευρά από τη δική μου. Εβαλε τον αντίχειρα και τον δείκτη στα μάτια του, αυθόρμητα, όπως κάνουμε για σταματήσουμε μία νωπή πληγή να αιμορραγεί. Εβγαλε μία κραυγή απόγνωσης. Οχι δυνατή, κάθε άλλο. Συναισθηματική. Μάζεψε τα πράγματά του και αποχώρησε με αργό βήμα προς το σκοτάδι. Εκεί όπου τον έβλεπε μόνο ο Θεός. Φορώντας τα γυαλιά ηλίου.
Η νίκη επί της ελονοσίας
«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου» (pics)
Το κουβάρι ξετυλιγόταν, αργά, αλλά με τεράστιο ενδιαφέρον... «Και ξεκίνησες να παίζεις μπάσκετ λοιπόν... Είχες προβλήματα από το σπίτι σου;». Δεν έχω ιδέα για ποιον λόγο τον ρώτησα. Η απάντησή του ήταν καταιγιστική σε συναίσθημα και ανατριχίλα. Με κοιτάει στα μάτια. «Δεν έχεις ιδέα πόσα προβλήματα είχα» απάντησε. Δεν τον διέκοψα. «Ο πατέρας μου, ο πατριός μου, σιχαινόταν το μπάσκετ. Πίστευε ότι σχολείο και αθλητισμός δεν πάνε μαζί».
- «Και...;».
- «Συνέχισα να πηγαίνω προπόνηση».
- «Χωρίς να το ξέρει ο πατέρας σου;».
- «Οχι. Οταν το καταλάβαινε όμως... Μάντεψε».
- «Τι έκανε;».
«Είδα τον θάνατο με τα μάτια μου» (pics)
- «Με άφηνε να κοιμάμαι έξω από το σπίτι. Εχω κοιμηθεί έξω από το σπίτι μέχρι τρεις συνεχόμενες ημέρες. Φίλε, το πρόβλημα δεν είναι να κοιμάσαι έξω. Το πρόβλημα στην Αφρική είναι ότι έχει κουνούπια. Μεγάλα κουνούπια. Πέντε φορές προσβλήθηκα από ελονοσία εξαιτίας αυτής της επιμονής του. Και της δικής μου. Για ένα διάστημα νοσηλεύτηκα πολλές μέρες με πολύ σημαντικό πρόβλημα εξαιτίας της μαλάριας (ελονοσίας)».
- «Κινδύνεψες;»
- «Στην Γκαμπόν κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από μαλάρια παρά από AIDS. Ο θάνατος καιροφυλακτούσε παντού κάθε φορά που κοιμόμουν έξω. Επέζησα γιατί ήμουν τυχερός. Επειδή η μητέρα μου δούλευε στο νοσκομείο».
- «Επέμεινε και μετά από αυτό;».
- «Δεν σταμάτησε ποτέ. Αν ήθελα να πηγαίνω προπόνηση, ήξερα ότι το βράδυ θα κοιμόμουν έξω από το σπίτι».
Ο Στεφάν Λάσμε είναι πλέον μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της Γκαμπόν κι έγινε ο πρώτος παίκτης από τη χώρα του που έπαιξε στο ΝΒΑ. Η ιστορία του είναι πια γνωστή σε όλη τη χώρα. Από την προηγούμενη Παρασκευή ο Λάσμε είναι το κεντρικό πρόσωπο στην εκστρατεία που κάνει το υπουργείο Υγείας της Γκαμπόν κατά της μαλάριας, που αφανίζει περίπου 1 εκατ. ανθρώπους ετησίως. Ο ίδιος ήταν τυχερός! Πολύ τυχερός!

Η οργή για τον πατέρα που τον εγκατέλειψε: «Δεν είσαι άνθρωπος; Δεν νιώθεις;» 
Ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Ακόμα κι εγώ προσπαθούσα να συνέλθω από την εικόνα που είχα αντικρίσει. Πέρασαν δέκα λεπτά. Ο ήχος των παπουτσιών του ακούστηκε. Ετρεξα προς το μέρος του. «Συγγνώμη αν σε έφερα σε δύσκολη θέση» του είπα. «Οχι, όχι... Σε παρακαλώ, Ρώτα με ό,τι θες. Ο,τι θες»... Κάθισε στον καναπέ. Προσπάθησε να συνεχίσει τη διήγησή του. Αδύνατον!

Σηκώθηκε ξανά βγάζοντας μία από ακόμα πιο αισθαντική και συγκινητική κραυγή. Επέστρεψε πάλι όμως. «Ο πατέρας μου εγκατέλειψε τη μάνα μου όταν ήμουν πολύ μικρός. Μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν το είχα συζητήσει με τη μάνα μου. Από τη στιγμή που μου εξήγησε νιώθω ακόμα μεγαλύτερη οργή για αυτόν.

Πως γίνεται να είσαι πατέρας, να έχεις παιδιά, η σύζυγός σου να είναι έγκυος και να δραπετεύεις από το σπίτι; Πώς γίνεται; Δεν είσαι άνθρωπος; Δεν νιώθεις; Εδώ και κάποιο καιρό κάνει προσπάθεια να χτίσει γέφυρες μαζί μου, αλλά δεν με απασχολεί καθόλου πια. Εγώ τον είδα, τον πρόλαβα. Ο αδελφός μου όμως, που γεννήθηκε λίγες ημέρες μετά, τι ξέρει; Τι θα του έλεγα όταν μεγάλωνε; Πού είχε πάει ο πατέρας του, τον οποίον δεν είχε δει ποτέ;». Για να προσθέσει: «Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχα μιλήσει σε κανέναν γι' αυτό. Απέφευγα. Αλλά μάλλον είχα ανάγκη να μιλήσω, να το βγάλω από πάνω μου. Ούτε με τη γυναίκα μου δεν το έχω συζητήσει καλά καλά».

Το ταξίδι στην Αμερική
«Μία ημέρα μου είπε ο πατριός μου ότι αν του εξηγήσει κάποιος τη χρησιμότητα της ενασχόλησής μου με το μπάσκετ, μπορεί και να άλλαζε γνώμη. Την επόμενη μέρα ο προπονητής μου πήγε στο σπίτι. Τον πέταξε έξω με τις κλωτσιές. Εγώ συνέχισα όμως. Και στο τέλος της σεζόν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα εφήβων, με εμένα να παίρνω όλους τους προσωπικούς τίτλους.

Δεν συγκινήθηκε καθόλου. Το καλοκαίρι με κάλεσαν στην εθνική ομάδα, αλλά στην περίοδο προετοιμασίας μας έστειλε για διακοπές, μακριά, πολύ μακριά από το σπίτι (γελάει). Πήρα το λεωφορείο και γύρισα. Μέσα σε ένα βράδυ η συμπεριφορά του άλλαξε. Πολύ αργότερα έμαθα ότι ένας υπουργός είχε τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της εταιρείας που εργαζόταν ο πατέρας μου.

Μετά την εμφάνισή μου με τους έφηβους γεννήθηκε το αμερικάνικο όνειρο. Με προσέγγισαν κάποιοι και μου μίλησαν για την Αμερική. Το κράτος υποσχέθηκε ότι θα μου δίνει 3.000 δολάρια κάθε τρεις μήνες για να σπουδάσω εκεί. Αρχικά μου έδωσαν το εισιτήριο και 300 δολάρια στην τσέπη για να ταξιδέψω. Πλέον είχε σταματήσει και η βοήθεια από την Γκαμπόν.

Με τη βοήθεια του προηγούμενου προπονητή μου πήγα στο σπίτι ενός φίλου του, στη Βοστώνη. Σερτζ τον έλεγαν. Προθυμοποιήθηκε να με φιλοξενήσει, πληρώνοντας όμως 300 δολάρια τον μήνα για να μένω σε δωμάτιο που ήταν μικρότερο από WC. Ημουν όμως αποφασισμένος. Δεν είχα ιδέα τι έπρεπε να κάνω. Ενα πρωί το πήρα απόφαση... Πήγα στο Μπόστον Κόλετζ. Μπήκα στο γραφείο και είπα σε μια γραμματέα... «Γεια σας. Ηρθα να παίξω μπάσκετ στην ομάδα σας». Η γραμματέας γέλασε.
«Ξέρετε, δεν γίνεται έτσι. Υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία. Πρέπει να δώσετε εξετάσεις, να σας δει ο προπονητής κτλ, κτλ». Εφυγα απογοητευμένος, αλλά πεισμωωμένος. Ηξερα ότι στα αγγλικά δεν θα έπιανα μεγάλο βαθμό κι ότι είχα, όμως, μεγάλη ικανότητα στα μαθηματικά. Πέρασα από τα SAT's με 1.800 βαθμούς και άριστα στα μαθηματικά.

Πήγα στην προπόνηση του Μπόστον Κόλετζ, αλλά... Μέχρι που κάποιος μας ενημέρωσε ότι εκείνες τις ημέρες γινόταν στο Νιου Τζέρσεϊ ένα καμπ για παίκτες που διεκδικούσαν υποτροφία σε κολέγιο. Είχα στην τσέπη μου 250 δολάρια. Εδωσα τα 225 για τη συμμετοχή μου. Στο Νιου Τζέρσεϊ τα πήγα πραγματικά καλά. Επαιξα ακόμα και στο All Star Game, καρφώνοντας μάλιστα πάνω από ένα παιδί που είχε ύψος 2,13 μ. Κάπως έτσι το νερό άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι. Αυτή είναι η ιστορία μου!».

Εξάστερος: Τους… άνοιξε η όρεξη για κούπες! (photos)

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεξιώθηκε τους παίκτες και τα μέλη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και άπαντες έδειξαν έτοιμοι να… κατασπαράξουν τους τίτλους!
 Η συνήθεια που έγινε λατρεία, πετυχημένη συνταγή δεν αλλάζει, το μυστικό των τίτλων... Όπως και αν χαρακτηρίσει κανείς το σημερινό «τραπέζωμα» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στα μέλη του Παναθηναϊκού, μέσα θα… πέσει!
 Ειδικότερα αν θυμηθεί κανείς ότι και πέρυσι, τέτοια εποχή, ο «ισχυρός άνδρας» της «πράσινης» ΚΑΕ είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση με τα… γνωστά αποτελέσματα του νταμπλ στην Ελλάδα και το… σκούπισμα του Ολυμπιακού, σε Πρωτάθλημα αλλά και Κύπελλο, με το συνολικό 4-0…
 Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σύσσωμο το τεχνικό επιτελείο και οι  παίκτες του Εξάστερου, αλλά και μέλη της ΚΑΕ λοιπόν έδωσαν το παρόν στο δείπνο το οποίο έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του ιδιοκτήτη της ομάδας, στο «Βarque» στη Νέα Ερυθραία.
 Κι αν πει κανείς ότι το οικογενειακό κλίμα αποτελεί… κλισέ, μια ματιά στα επιτεύγματα του Αργύρη Πεδουλάκη και των παικτών του, αλλά και των… προκατόχων τους τα προηγούμενα χρόνια, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και την… σημασία της κίνησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου!
 Μάλιστα, το… timing του επικείμενου ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ, αλλά και το γεγονός ότι ακόμα βρισκόμαστε μόλις στο ξεκίνημα της σεζόν, ήταν το ιδανικότερο προκειμένου να… ανοίξει η όρεξη όλων στον Παναθηναϊκό για νέες επιτυχίες και ακόμα περισσότερους τίτλους.

Το Δέκατο Όγδοο Πρωτάθλημα του Εξάστερου!

Το "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ DEVOTION" κάνει ένα καταπράσινο flash-back και σας θυμίζει τα 33 Πρωταθλήματα Ελλάδος που έχει κατακτήσει ο Εξάστερος μέχρι τα επόμενα που θα έρθουν και θα κοσμούν την Τροπαιοθήκη του Αυτοκράτορα του Μπάσκετ!

Το 1982 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Με τέσσερις ήττες σε 26 αγώνες (22-4, 2259-1856) βρέθηκε και πάλι στη γνώριμη θέση του στην κορυφή της βαθμολογίας, με τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης (Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής) να έπονται.


Η σύνθεση της πρωταθλήτριας ομάδας: Κόντος, Κορωναίος, Στεργάκος, Βίδας, Κοκολάκης, Ιωάννου, Μπατής, Παπαντωνίου, Κατσίνης, Γεωργανάς, Βενιέρης, Γκάρος, Καλογερόπουλος, Καρανάσιος. Προπονητής: Κώστας Πολίτης

Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών 1981-1982
 
Πρωτάθλημα Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών 1981−1982. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός.

Τελική βαθμολογία

Θέση Ομάδα Αγ Β Ν Η
1. Παναθηναϊκός 26 48 22 4
2. Άρης 26 46 20 6
3. Ηρακλής 26 43 17 9
4. ΠΑΟΚ 26 43 20 6
5. ΑΕΚ 26 42 16 10
6. Ολυμπιακός 26 42 16 10
7. Πανελλήνιος 26 39 13 13
8. Πανιώνιος 26 39 13 13
9. Γ.Σ. Λάρισας 26 35 9 17
10. Απόλλων Πάτρας 26 34 8 18
11. Δημόκριτος Θεσ. 26 33 7 19
12. Ιωνικός Νίκαιας 26 33 7 19
13. Σπόρτινγκ 26 33 7 19
14. Βυζαντινός Α.Ο. 26 33 7 19
  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΠΑΟΚ έχει −3 βαθμούς.

Μπαράζ για τον υποβιβασμό

Μπαράζ

Οι τέσσερις ομάδες που ισοβάθμισαν στις τέσσερις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος έδωσαν αγώνες μπαράζ στα Τρίκαλα.

Αποτελέσματα

Νικητής Σκορ Ηττημένος
1η αγωνιστική, 14 Μαΐου
Δημόκριτος Θεσ/νίκης 65−63 Ιωνικός Νίκαιας
Σπόρτινγκ 88−84 Βυζαντινός Α.Ο.
2η αγωνιστική, 15 Μαΐου
Βυζαντινός Α.Ο. 78−58 Δημόκριτος Θεσ/νίκης
Ιωνικός Νίκαιας 64−48 Σπόρτινγκ
3η αγωνιστική, 16 Μαΐου
Δημόκριτος Θεσ/νίκης 66−59 Σπόρτινγκ
Ιωνικός Νίκαιας 83−65 Βυζαντινός Α.Ο.

Βαθμολογία

Θέση Ομάδα Β Ν Η
11. Δημόκριτος Θεσ. 5 2 1
12. Ιωνικός Νίκαιας 5 2 1
13. Σπόρτινγκ 4 1 2
14. Βυζαντινός Α.Ο. 4 1 2

Β' Εθνική

Το Δέκατο Έβδομο Πρωτάθλημα του Εξάστερου!

 Το "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ DEVOTION" κάνει ένα καταπράσινο flash-back και σας θυμίζει τα 33 Πρωταθλήματα Ελλάδος που έχει κατακτήσει ο Εξάστερος μέχρι τα επόμενα που θα έρθουν και θα κοσμούν την Τροπαιοθήκη του Αυτοκράτορα του Μπάσκετ!

Ένας ακόμη τίτλος για τον Παναθηναϊκό προστέθηκε στην ήδη πλούσια τροπαιοθήκη του. Με 23 νίκες και 3 ήττες (2501-2035) στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η σύνθεση της πρωταθλήτριας ομάδας: Κόντος, Κορωναίος, Στεργάκος, Βίδας, Κοκολάκης, Ιωάννου, Μπατής, Παπαντωνίου, Παπάζογλου, Γκάρος, Γεωργανάς, Καλογερόπουλος. Προπονητής: Κώστας Πολίτης

Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών 1980-1981
 
Πρωταθλητής: Παναθηναϊκός

Το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης της σεζόν 1980/81 ξεκίνησε στις 1 Νοεμβρίου του 1980 και έληξε στις 21 Ιουνίου του 1981. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός για 17η φορά στην ιστορία του. Συνδιεκδικητές του τίτλου ήταν ο Ολυμπιακός και ο Άρης οι οποίοι περιορίστηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε για πρώτη από τις έντεκα συνεχόμενες χρονιές που το κατάφερε, ο Νίκος Γκάλης, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα ρεκόρ πόντων σε μία σεζόν για το ελληνικό πρωτάθλημα (1143 πόντοι σε 26 αγώνες).


Τελική βαθμολογία

Θέση Ομάδα Βαθμοί Νίκες Ήττες Πόντοι
1 Παναθηναϊκός 49 23 3 2403-2025
2 Ολυμπιακός 47 21 5 2230-1917
3 Άρης 45 19 7 2341-2049
4 ΑΕΚ 42 16 10 2280-2177
5 Ηρακλής 42 16 10 2103-2055
6 ΠΑΟΚ 40 14 12 1766-1897
7 Πανελλήνιος 38 12 14 1910-1949
8 Ιωνικός Νίκαιας 38 12 14 2060-2150
9 Λάρισα 37 11 15 2000-2112
10 Σπόρτιγκ 36 10 16 1800-1938
11 Απόλλων Πατρών 36 10 16 1897-2150
12 Δημόκριτος 34 8 18 1800-1966
13 Έσπερος 33 7 19 1812-2112
14 Μαρούσι 29 3 23 1902-2155