Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Μέγα Λάθος η Απομάκρυνση του Πεδουλάκη...

Ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν έγινε ποτέ top σύνθημα στα χείλη των Παναθηναϊκών φιλάθλων. Δεν είχε καλές σχέσεις με τα media και το lifestyle. Ήταν το μόνιμο θύμα της κριτικής μετά από κάθε ήττα ή μέτρια εμφάνιση της ομάδας την τελευταία διετία. Ο εύκολος στόχος.

Είχε τη μεγάλη για αυτόν τύχη ή ατυχία να αναλάβει ένα τεράστιο μπασκετικό μέγεθος όπως ο Εξάστερος Παναθηναϊκός στην πιο δύσκολη φάση της σύγχρονης ιστορίας του. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πώς ότι κι αν έκανε, ότι κι αν πετύχαινε, στη σύγκριση με το παρελθόν θα έβγαινε χαμένος.

Όποιος κι αν καθόταν σε αυτόν τον πάγκο μετά από τα 13 μυθικά χρόνια, τα 5 Ευρωπαϊκά και τους αμέτρητους τίτλους του ανυπέρβλητου Ζοτς θα έμοιαζε λίγος. Κι αυτός δεν είχε ούτε καν ένα εμπορικό όνομα. Λεγόταν Αργύρης Πεδουλάκης.

Είχε όμως κότσια. Είχε εργατικότητα μυρμηγκιού. Είχε ψυχή. Και ήταν φυσικά Παναθηναϊκός.

Ένα χρόνο σχεδόν μετά την πρόσληψή του, αφότου παρέλαβε την ομάδα με μόνο δύο σταθερές από το παρελθόν (Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή), ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ «σκουπίζοντας» τον Ολυμπιακό με μειονέκτημα έδρας στους τελικούς. Στην Ευρωλίγκα, ύστερα από εκείνες τις επικές αναμετρήσεις στους 8 με την Μπαρτσελόνα, χάνει οριακά την πρόκριση για το φάιναλ φορ του Λονδίνου.

Φέτος κερδίζει ακόμα ένα κύπελλο και έχει το πλεονέκτημα για το πρωτάθλημα. Ο ολυμπιακός, που παρεμπιπτόντως έχει σηκώσει δύο Ευρωπαϊκά, βρίσκει και πάλι το δάσκαλό του στο πρόσωπο του Πεδουλάκη, αφού καταγράφει ρεκόρ 7-3 στα ντέρμπι στα δύο χρόνια της παραμονής του στον πράσινο πάγκο και μάλιστα 5-0 σε τελικούς πρωταθλήματος και κυπέλλου.

Μία «ωραία» πρωία, μετά από μία πολύ κακή εμφάνιση και μία οδυνηρή ήττα στο ΟΑΚΑ από την Λαμποράλ εκεί που έπαιζε NBA2K14 O Δ.Γιαννακόπουλος στα γραφεία της Κ.Α.Ε και είχε τον Παναθηναϊκό στο
χειριστήριο σκέφτεται: "ο Αργύρης πρέπει να καρατομηθεί και αποτελέσει παρελθόν"

Δηλαδή φταίει ο Πεδουλάκης που ο Δημητράκης έφερε για το marketing έναν άγνωστο κινέζο και τον Μπατίστ ξανά στην ομάδα στα 36 του χρόνια;
  
Δηλαδή φταίει ο Πεδουλάκης όταν δήλωνε ο Δημητράκης οτι είναι ο καλύτερος coach μετά τον Ομπράντοβίτς; και τώρα τι; παίρνει πίσω τα λεγόμενα του;

Εδώ κοτζάμ ρόστερ με τον Ζέλικο που έχασε Συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου του 2010 και έπειτα από την ήττα από το Μαρούσι δέν πάρθηκε απόφαση εν θερμώ; 

Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός φέτος δεν απέδιδε μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών. Είναι αλήθεια ότι η εμμονή στην άμυνα και το στυλ που είχε η ομάδα έμοιαζε αναχρονιστικό. Είναι αλήθεια οι τελευταίες ήττες στην Ευρωλίγκα μειώνουν σημαντικά τις ελπίδες της ομάδας για διάκριση.

Είναι αλήθεια, ότι η διαχείριση του υλικού και το προβληματικό ροτεισον ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, κάτι που και προσωπικά πιστεύω, για το νωθρό αγωνιστικό πρόσωπο του Παναθηναϊκού στα τελευταία παιχνίδια. Με παίκτες που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά όπως ο Παππάς να παροπλίζονται και τα πολύτιμα όπλα της ομάδας, με πρώτο το Διαμαντίδη, να εξουθενώνονται.

Πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Αργύρη. Νομίζω ότι ήταν και είναι πια το πλέον εύκολο.

Όμως δε διώχνεις έτσι ένα προπονητή που πάει για δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ. Δε διώχνεις μεσούσης της χρόνιάς έναν άνθρωπο που μπήκε στη φωτιά για να αναλάβει την ομάδα σε μία στιγμή κρίσης που διακυβευόταν η ίδια ύπαρξη και το μέλλον του συλλόγου. Δε διώχνεις στην πρώτη μεγάλη τρικυμία ένα καπετάνιο που έχει δείξει ότι ξέρει από φουρτούνες και δεν τα παρατάει στα δύσκολα.

Νομίζω ότι ακόμα και αν αγωνιστικά αυτή τη στιγμή η ομάδα έδειχνε ότι δεν είχε τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο στην Ευρώπη, η απόφαση αυτή, στο timing που γίνεται και κυρίως σε ηθικό επίπεδο αποτελεί φάουλ.

Πολύ περισσότερο που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ικανότερος αντικαταστάτης, ο οποίος μάλιστα θα έχει και ελάχιστα χρονικά, αλλά και αγωνιστικά περιθώρια για να δουλέψει και να προσφέρει.

Ο Πεδουλάκης είχε το δικαίωμα να δώσει τη μάχη του και να κριθεί συνολικά στο τέλος της χρονιάς. Κι αν τότε η διοίκηση έκρινε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υψηλότερες βλέψεις του συλλόγου και του κόσμου του, να έφευγε με αξιοπρέπεια και με το κεφάλι ψηλά.

Και η ειρωνεία είναι ότι ο Πεδουλάκης προπονεί τώρα απολυμένος στο All star game.

Αντίο λοιπόν Αργύρη και σε ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες αυτά τα δύο χρόνια.

Marcus... Best Gun!

Με τον Μπεργκ να πετυχαίνει χατ-τρικ και να φτιάχνει ακόμη ένα γκολ, ο Παναθηναϊκός διέλυσε (4-1) τον Άρη στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και τον έστειλε ακόμη πιο κοντά στη Football League. Εξαιρετική εμφάνιση από τους «πράσινους».

Ο Σουηδός επιθετικός στην καλύτερη παράσταση μέχρι τώρα στην Ελλάδα, πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ και έγινε ο πρώτος παίκτης των «πράσινων» από το 2006 (Σαλπιγγίδης) που πετυχαίνει περισσότερα από δύο γκολ σε ματς πρωταθλήματος.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Μανιά (40'), ωστόσο δεν κατάφεραν να πάρουν κάτι από το συγκεκριμένο ματς και παρέμειναν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 19 βαθμούς.

Τα αρχικά πλάνα...

Ο Γιάννης Αναστασίου παρέταξε τον Παναθηναϊκό με σύστημα 4-3-1-2. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Κοτσόλης, στο δεξί άκρο της άμυνας βρέθηκε ο Μαρινάκης, στο αριστερό ο Νάνο και κεντρικό δίδυμο οι Μέντες και Κουτρουμπής. Στα χαφ ο Έλληνας προπονητής επέλεξε τους Ζέκα (δεξιά), Αμπέντ (αριστερά) και Πράνιτς, λίγο πιο μπροστά τον Πέτριτς και στην κορυφή της επίθεσης τους Μπεργκ και Κλωναρίδη.

Από την άλλη πλευρά, ο Σούλης Παπαδόπουλος παρέταξε τον Άρη με σύστημα 4-3-3. Κάτω από την εστία κάθισε ο Διούδης, δεξιά στην άμυνα ο Κύργιας, αριστερά ο Βαγγέλη και στο κέντρο οι Νταμαρλής και Γιαννίτσης. Στη μεσαία γραμμή ο Έλληνας τεχνικός τοποθέτησε τους Τσιάρα, Οικονομόπουλο και Ηρακλή και στην επίθεση τους Βλάχο (δεξιά), Τάτο (αριστερά) και Μανιά.

Μπεργκ σκοράρει, Μπεργκ δημιουργεί

Ο Παναθηναϊκός μπήκε ορεξάτος στο παιχνίδι, ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, έκλεισε τους φιλοξενούμενους στο μισό γήπεδο και δημιούργησε δύο αξιοσημείωτες ευκαιρίες με τους Κουτρουμπή (2') και Αμπέντ (10') για να ανοίξει το σκορ. Από την άλλη πλευρά, ο Άρης είχε ως πρωταρχικό στόχο να κρατήσει το μηδέν στα μετόπισθεν και εν συνεχεία να προσπαθήσει να «χτυπήσει» στην κόντρα.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου εικοσάλεπτου ο Άρης ισορρόπησε κάπως το ρυθμό, ωστόσο δεν μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να απειλήσει την εστία του Κοτσόλη. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός ήταν πιο ουσιαστικός και έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες με τους Κλωναρίδη (24') και Πράνιτς (26'), προτού ο Μπεργκ βρει δίχτυα. Ο Νάνο στο 26' πέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο από αριστερά, γύρισε τη μπάλα και ο Σουηδός με προβολή στο πρώτο δοκάρι νίκησε τον Διούδη και έκανε το 1-0.

Ο Άρης προσπάθησε να αντιδράσει άμεσα και να φτάσει στην ισοφάριση, όμως ο Μανιάς στο 32' αστόχησε από καλή θέση. Δύο λεπτά αργότερα ο Οικονομόπουλος κέρδισε πέναλτι για τους Θεσσαλονικείς, όμως ο Τάτος που είχε την ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσια νικήθηκε από τον Κοτσόλη.

Ότι δεν κατάφερε πάντως ο μέσος των φιλοξενούμενων, το πέτυχε πέντε λεπτά πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου ο Μανιάς. Ο Τάτος έπιασε μακρινό σουτ, ο Κοτσόλης απομάκρυνε αρχικά, όμως ο Μανιάς πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 1-1 για την ομάδα του.

Η αντίδραση του Παναθηναϊκού πάντως ήταν άμεση.   Στο 45' Μπεργκ, Ζέκα και Κλωναρίδης «έκρυψαν» τη μπάλα, με τον τελευταίο να την στέλνει στα δίχτυα του Διούδη και να ξαναβάζει την ομάδα του σε θέση οδηγού.

Χατ-τρικ ο Μπεργκ, «τεσσάρα» ο Παναθηναϊκός

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου η εικόνα του ματς δεν άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει το πάνω χέρι στο ματς, παρά την προσπάθεια του Άρη να πρεσάρει ψηλά και στην πρώτη του επίσκεψη στα αντίπαλα καρέ κατάφερε να πετύχει και τρίτο γκολ και πάλι με τον Μπεργκ. Κλωναρίδης και Ζέκα προσπάθησαν να πιάσουν σουτ μέσα από την περιοχή, όμως δεν τα κατάφεραν. Στην εξέλιξη της φάσης η μπάλα έφτασε στον Σουηδό και εκείνος με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι νίκησε για δεύτερη φορά τον Διούδη στο ματς και έκανε το 3-1 για τον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» παρότι είχαν βάλει τις βάσεις για ακόμη μία νίκη στο πρωτάθλημα δεν κατέβασαν ταχύτητα. Συνέχισαν στο ίδιο τέμπο και στο 73' έχασαν ακόμη μία ευκαιρία για να δώσουν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους και πάλι με τον Μπεργκ. Ο Σουηδός έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Άρη, όμως το πλασέ που δοκίμασε εξουδετέρωσε ο Διούδης.

Ότι δεν κατάφερε στο 73' ο Μπεργκ το πέτυχε ένα λεπτό αργότερα. Ο Αμπέντ αφού μπήκε στην περιοχή από δεξιά, γύρισε τη μπάλα στον επιθετικό του Παναθηναϊκού και εκείνος με τακουνάκι στο πρώτο δοκάρι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Διούδη για τέταρτη φορά. Στα εναπομείναντα λεπτά του ματς, οι «πράσινοι» είχαν την ευκαιρία να πετύχουν ακόμη ένα τέρμα, όμως ο Διούδης είπε «όχι» στο σουτ του Κλωναρίδη (76').

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Μαρινάκης, Κουτρουμπής, Μέντες, Νάνο, Ζέκα, Πράνιτς (79' Δώνης), Αμπέντ (81' Καρέλης), Κλωναρίδης, Πέτριτς (72' Ατζαγκούν), Μπέργκ

Άρης (Σούλης Παπαδόπουλος): Διούδης, Κύργιας, Βανγκέλι, Γιαννίτσης, Οικονομόπουλος, Τάτος, Μανιάς, Βλάχος (50' Κουσίδης), Ηρακλής (63' Σουνάς), Τσιάρας, Νταμάρλης.