Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

«ο Βασιλιάς γύρισε»

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επέστρεψε στο ΟΑΚΑ, ως αντίπαλος, για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με τη Φενέρμαχτσε, αλλά ο κόσμος των «πράσινων» του έδειξε όπως και σε όλη την μπασκετική… οικουμένη πως το «σπίτι» του «Ζοτς» θα είναι για πάντα το συγκεκριμένο γήπεδο!

«Γύρισε στο σπίτι σου, Ζέλικο Θεέ» ήταν το σύνθημα που δόνησε περισσότερο από κάθε άλλο το ΟΑΚΑ, με τον Σέρβο πολυνίκη προπονητή να ζει τη βραδιά… της ζωής του. Αυτή ήταν η βραδιά που περίμεναν όλοι και ο Ομπράντοβιτς ήταν το σημείο αναφοράς, καθώς γνώρισε την αποθέωση που δεν μπορεί να γνωρίσει ουδείς άλλος όταν επιστρέφει με αντίπαλη ομάδα!

Το χρονικό της αποθέωσης

Η αποστολή της «Φενέρ» έφτασε στο ΟΑΚΑ στις 19:55, μία ώρα και 50 λεπτά πριν το τζάμπολ, με τον Ομπράντοβιτς να βγαίνει πρώτος από το πούλμαν για να κατευθυνθεί στα αποδυτήρια. Για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια που ήταν σε αυτό το γήπεδο, χρειάστηκε να πάει στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων. Και φυσικά, όλος ο κόσμος, που γέμισε απ΄ άκρη σ’ άκρη το κλειστό περίμενε τη στιγμή που θα έβλεπε τον… θεό του. Οι ετοιμασίες είχαν αρχίσει από νωρίς στη μεγάλη κεντρική εξέδρα, με το μεγάλο πανό που απεικόνιζε τον «Ζοτς» με τη λεζάντα «The King is back» (σ.σ. «ο Βασιλιάς γύρισε») για να ξεδιπλωθεί ενώπιον του Σέρβου…
Μισή ώρα πριν το τζάμπολ οι δύο ομάδες βγήκαν για προθέρμανση, αλλά οι δύο προπονητές όχι… Ο Αλβέρτης γνώρισε την αποθέωση όταν βγήκε για να πάει προς τον πάγκο του, στο πρώτο εντός έδρας ματς Ευρωλίγκας από τότε που ανέλαβε. Όμως, η μεγάλη στιγμή δεν είχε έρθει ακόμα… Η στιγμή έφτασε δέκα λεπτά πριν αρχίσει το παιχνίδι, όταν από τη φυσούνα ξεπρόβαλε ο μεγάλος Ζέλικο! Το τι έγινε όταν εμφανίστηκε δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, με το κλειστό να σείεται στην κυριολεξία από την αποθέωση στον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης και τον κορυφαίο της ιστορίας του Παναθηναϊκού!

Αυτή τη φορά ο «Ζοτς» δεν πήγε όπως… παλιά, προς τα δεξιά για να καταλήξει στον «πράσινο» πάγκο, αλλά προς τα αριστερά, προς τον πάγκο των φιλοξενούμενων. Μια διαδρομή ατελείωτη, με κάθε στιγμή να ξεχειλίζει από συναίσθημα. Ο κόσμος τραγουδούσε το… παλιό «Ομπράντοβιτς πόρομ πομ πέρομ» και το… νέο «γύρισε στο σπίτι σου, Ζέλικο Θεέ». Ο «Ζοτς» περπατούσε αργά και αμήχανα χαιρετώντας και δείχνοντας το μέρος της καρδιάς. Εκεί όπου έχει τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του. Φτάνοντας στον πάγκο της ομάδας του ασπάστηκε τα μέλη της διοίκησης που ήρθαν μαζί με τη «Φενέρ» στην Αθήνα και τον πρόεδρο, Αζίζ Γιλντιρίμ, αλλά ο κόσμος δεν σταμάτησε να αποθεώνει, την ώρα που το τεράστιο πανό ξεδιπλωνόταν για να το δει και αυτός στον οποίο ήταν αφιερωμένο…

Οι στιγμές ήταν έντονες , με τον 54χρονο κόουτς να κάθεται και να κοιτά αμήχανα το σκηνικό, που πάρα πολλοί θα ονειρεύονταν να ζήσουν, όμως μόνο αυτός το ζει στην πραγματικότητα.

Η βράβευση

Στο ημίχρονο η αποθέωση έφτασε στην κορύφωσή της, με την βράβευση από την οικογένεια Γιαννακόπουλου. «Φέρ’ τον πάλι πίσω Γιαννακόπουλε» φώναξε η εξέδρα την ώρα που στο βίντεο γουόλ έπαιζε βίντεο αφιερωμένο σε μεγάλες στιγμές των 13 ετών που πέρασε στα πράσινα.

Ακολούθησε η πραγματικά μεγάλη στιγμή, με τη βράβευση από τους συγκινημένους Παύλο, Θανάση και Δημήτρη Γιαννακόπουλο στον Ομπράντοβιτς, ο οποίος πήρε το μικρόφωνο και ύψωσε το θερμόμετρο στο… κόκκινο, μιλώντας στα ελληνικά στον κόσμο! «Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι για μένα απόψε. Είστε οι καλύτεροι, σας αγαπώ πάρα πάρα πάρα πολύ» ήταν τα λόγια που κατάφεραν με δυσκολία να βγουν από το στόμα του προς τον κόσμο που απαιτούσε την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό!

Ρεσιτάλ Μπράμου και ρεσιτάλ μαχητών κόντρα στον δάσκαλο Ζέλικο!

Τεράστια νίκη για τον Παναθηναϊκό στο κατάμεστο (20000 κόσμο!) και συγκινησιακό ΟΑΚΑ λόγω της αποθέωσης για τον Ομπράντοβιτς και θεμέλια πρόκρισης. Ο πρωταθλητής Ελλάδος αποφασισμένος και πεισμωμένος με ένα Μάικ Μπράμος στο παιχνίδι της ζωής του και με τεράστιο πάθος, ισοπέδωσε ουσιαστικά την πιο ακριβή ομάδα της διοργάνωσης την τουρκική Φενέρ του Ομπράντοβιτς με τον μαθητή να νικά τον δάσκαλο στον πάγκο, της πήρε και την διαφορά του 77-72 της Πόλης και ελπίζει βάσιμα. 

Ο Παναθηναϊκός με ήττα θα έμενε απλά ουσιαστικά εκτός. Με την νίκη έμεινε ζωντανός,βάζει ταβάνι στην Φενέρ τις 8 νίκες (δύσκολα θα γκελάρει πάντως με Μιλάνο-Εφές μέσα και Λαμποράλ εκτός) και αυτό σημαινει ότι ακόμα και να χάσει ως αναμένεται στην Βαρκελώνη, κερδίζει την Μάλαγα εντός και παίζει την πρόκριση αλλά και καλό πλασάρισμα μέσα στο ΣΕΦ στο φινάλε που λογικά πάντως θα χρειάζεται την νίκη. 

 Ο Παναθηναϊκός ήταν παρά το άσχημο ξεκίνημα διαβασμένος και με τη άμυνα βασικά όπως πορεύεται όλη την σεζόν να είναι το σημείο αναφοράς. Το κερασάκι ήταν τα τρίποντα του Μπράμος που έκανε το παιχνίδι της ζωής του. Ο Αλβέρτης στον πάγκο ζήτησε και πέτυχε να κάνει το ματς ανω κάτω με γρήγορες επιθέσεις στο πρώτο μέρος στο -8 και επίσης μη έχοντας και πάλι μην ξεχνάμε τους Κάρι(ήταν στον πάγκο αλλά ανέτοιμος δεν έπαιξε)και Γκιστ, έβαλε πολύ τον Μπατίστ και δικαιώθηκε και γενικά έκανε καλή διαχείριση βάζοντας και τον Μασιούλις στο 4 όπως επί Πεδουλάκη κτλ. Ο Παναθηναϊκός αν σκεφτούμε την πίεση και το άγχος και το ότι δεν είχε δύο βασικούς του παίκτες, πάιρνει άριστα. 

Οσο για το ροτέισον ήταν μικρό σήμερα και τελικα όπως φάνηκε δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Ή καλύτερα δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Απλά με την Λαμποράλ την έπαθε καθώς την υποτίμησε και ήταν μπλαζέ. Από την άλλη πλευρά η Φενέρ με τον Τζάκσον πχ στο πόιντ και τον 35αρη Ονάν δίπλα κορυφαίο πχ , δύσκολα θα πάει μπροστά και ας έχει και Ζοτς και παικταράδες. Μπερδεμένη ομάδα ειδικά στην άμυνα, με πολλά νεκρά διαστήματα και άναρχο μπάσκετ αλλά μπορεί να σου κάνει με την κλάση την ζημιά. 

Το ματς ουσιαστικά κρίθηκε σε ένα λεπτό στο 29΄-31' και ούτε καθώς εκεί ο Φώτσης με 6π σε 32΄'' και ο Μπράμος με τρίποντο και ο Διαμαντίδης με 2β έκαναν το 61-49 και τέλος ! Και μην ξεχνάμε ότι είχε σήμερα 12/26τρ και 12/29δ αλλά και 12 ριμπάουντς παραπάνω

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο Αλβέρτης παίρνει στον πάγκο καλό βαθμό με όλα τα δεδομένα που έχουμε , την πίεση και το άγχος και τις απουσίες αλλά και με καλή ψυχολογία παρά το -8 στην αρχή με όλα αυτά.

Ο Μπράμος μακράν MVP με 7/7τρ(!) και έχασε ένα στο τέλος. Το παιχνιδι της ζωής του, καλύτερο και από αυτό στο Καντού. Ο Μπατίστ άστοχος αλλά με τρομερές μάχες στην άμυνα πάιρνει σπουδαίο βαθμό και σε 18' παρουσίας. Ο Ούκιτς συμπαθητικός. Ο Φώτσης καθοριστικός στην 3η περίοδο.Ο Λάσμε στα ρηχά. Ο Μαυροκεφαλίδης έπαιξε μόλις 1'. Ο Διαμαντίδης καλός με πλήρες παιχνίδι . Ο Μασιούλις δεν φάνηκε μπροστά. Ο Ράιτ εξαιρετικός στο πρώτο μέρος με τους 10π του στον ρυθμό. Δεν έπαιξαν καν Παππάς-Γιάνκοβιτς

Η Φενέρ μπερδεμένη όπως είπαμε. Με Μακάλεμπ-Τζάκσον τραγωδία στην περιφέρεια. Ο Πρέζλιτς καλύτερος αλλά γενικά μια μπερδεμένη και άναρχη ομάδα.

ΤΟ ΦΙΛΜ
Στο πρώτο ημίχρονο η Φενέρ μπήκε δυνατά και με ένα 12-1 προηγήθηκε με 6-14 παίζοντας πολλές φορές ζώνες με παγίδες. Στο 12-19 όμως ο Παναθηναϊκός αντέδρασε με τους Ράιτ και Μπατίστ. Ο δεύτερος εκανε σπουδαία δουλειά στην άμυνα, ο πρώτος προσπάθησε και πέτυχε να τρέξει και ο στατικός και κλασικός με τα τρίποντα στην αρχή Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε επιδιώκοντας ανοιχτό γήπεδο και ακόμα και ατομικές φάσεις. Η Φενέρ ήταν άναρχη στην περιφέρεια που ο Ονάν στο διάστημα αυτό ήταν ο καλύτερος και έτσι ο Παναθηναϊκός ροκάνισε και πέρασε και μπροστά με 24-21 με ένα 12-2 δικό του στο 13'. Και με τον Διαμαντίδη με ένα γκολ φάουλ στο τέλος ο Παναθηναϊκός έκλεισε το ημίχρονο με 41-37 με υψηλό σκορ και με ένα φόλοου του Ράιτ στο μηδέν σε επαναφορά 3''(!) που μάλλον μέτραγε όμως.
Στην 3η περίοδο όλα κρίθηκαν στο τέλος ουσιαστικά και σε ένα πράσινο μαγικό λεπτό. Καθώς ο Παναθηναϊκός στο 50-49 με πρόβλημα στο σκορ στην ζώνη έκανε ένα τρομερό 8-0 στο τελευταίο λεπτό με γκολ φάουλ τοτ Φώτση και μετά τρίποντο του ίδιου στο τέλος και με το καλημέρα της 4ης περιόδου με νέα βόμβα του Μπράμος έγινε το 61-49 στο 31'! Μέσα σε αποθέωση ο Παναθηναϊκός πέρασε με 68-53 στο 35' αλλά ο ενθουσιασμός και η κούραση έδωσαν την ευκαιρία στην Φενέρ να μείώσει 68-62 αλλά ο Μπράμος με το 7/7 τρίποντα έγραψε το 71-62 και τέλος! Καθώς ο Τζάκσον στο 39' έχασε το τρίποντο στο 72-64 και μετά ο Κλέιζα με τον ΠΑΟ να κρατά και την διαφορά των 5π που ήθελε

Δεκάλεπτα: 16-19,41-37,58-49
Τρίποντα: 12/26-6/21
Ριμπάουντς:41-29
Λάθη:16-9

ΠΑΟ(Αλβέρτης):Μπράμος 23(1/1δ,7/8τρ), Μπατίστ 2(1/7δ,7ρ), Φώτσης 10(2/5τρ,9ρ), Ούκιτς 8,Λάσμε 1(0/2δ), Μαυροκεφαλίδης 2,Διαμαντίδης 15(2/2δ,1/5τρ,6ρ,4κλ,6ας,4λ σε 32΄),Μασιούλις 5,Ράιτ 10(4/10δ)

ΦΕΝΕΡ(Ομπράντοβιτς): Μακάλεμπ 6,Τζάκσον 7,Ονάν 7,Μπίελιτσα 9(3/4τρ,5κλ), Μαχμούτογλου, Κλέιζα 9, Σέκουλιτς 2,Ζόριτς 4,Μπογκντάνοβιτς 10(4/13σ), Πρέζλιτς 13(5/5δ,1/6τρ,6ας)