Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ!

 Για τον Δημήτρη Διαμαντίδη πριν από έξι χρόνια μου μίλησε ένας καθηγητής πανεπιστημίου. Γάβρος μέχρι θανάτου. Τι μου είπε για τον μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού; “Αυτό το παιδί είναι η απόλυτη προσωπικότητα αθλητή. Το χάρισμά του, που κρύβεται στον εσωτερικό του ουρανό και την εσωτερική του θάλασσα είναι το γονίδιο του πολεμιστή. Αυτό το σπάνιο γονίδιο, που λίγοι, ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο το διαθέτουν, ορίζει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά, όλο τον ψυχισμό του Διαμαντίδη μέσα στον αγώνα...”

Ο άνθρωπος, ο φίλος μου, που δυστυχώς δεν υπάρχει πια στη ζωή, μου μιλούσε επιστημονικά. Και με αφορμή τον υπέροχο αυτόν αθλητή, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, με ενημέρωσε ότι η επιστήμη μελετά, ερευνά περισσότερο, αφού έχει εντοπίσει ένα γονίδιο το οποίο κάνει τη διαφορά στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στον ομαδικό αθλητισμό, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.α.

Ατόφιο διαμάντι πολλών καρατίων είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ρε, δεν πα' να συμμαχήσουν κογκλάβια και διαβόλοι και τριβόλοι; Έτσι ήρεμος, γαλήνιος που τον βλέπεις, σα Βενετσιάνος Δόγης, όταν έρθει η στιγμκή να πει την τελευταία κουβέντα, βγάζει απο μέσα του τον κρυμμένο Μπαρμπαρόσα, τον μέγιστο των πειρατών.

Μην τον μπερδεύουν με Μέσι και Ρονάλντο. Είναι ο Διαμαντίδης! Τεράστιος ο Μέσι, παικταράς ο Ρονάλντο, αν και δεν τον πάω διότι σαν να φιλοφλωροφέρνει, και δεν αμφισβητώ τον ανδρισμό του, αλλά δεν γουστάρω το lifestyle του. Μιλάμε για τον Διαμαντίδη, αυτόν που δεν τον σταματάει ο αντίπαλος ακόμα και στην καβάτζα του, στα χαρακώματα. Κι όταν τον βρει απέναντί του θα χάσει το κορσέ του και την καρτ βιζίτ του απο τον Δέλτα, Δέλτα, Δημήτρης Διαμαντίδης στο όνομα.

Είσαι πρόεδρος και έχεις στην ομάδα σου τον συγκεκριμένο Διαμαντίδη και συμπεριφέρεσαι σαν Κατίνα; Παναθηναϊκός είσαι, όχι τα Σέκλανα. Γιατί βγάζεις προς τα έξω ταραγμένη ψυχοσύνθεση; Υστερία. Μου είναι απίστευτο, ασυγχώρητο να έχω στην ομάδα μου Διαμαντίδη, Διαμαντίδηδες και ο πρόεδρος να μην περιμένει να δώσουν την απάντηση σε οποιονδήποτε οι παικταράδες μου, αλλά ο ίδιος. Με τρόπο που υποβιβάζει το όνομα Παναθηναϊκός, με τρόπο που μειώνει την προσωπικότητα των παικτών.


πηγή

Μπάρτσα Είσαι Σπίτι;;; Τότε Ετοιμάσου Για... Τζαουάι!!!!

Ο Παναθηναϊκός έγραψε και πάλι ιστορία, έκλεισε το «σπίτι» της Μπαρτσελόνα, 66-65, έκανε το 1-1 και τώρα περιμένει τους Ισπανούς στο ΟΑΚΑ.
Ο τεράστιος Παναθηναϊκός έκανε και πάλι το θαύμα του. Αυτή η απίστευτη ομάδα κόντρα σε όλους και σε όλα έκλεισε το σπίτι της Μπαρτσελόνα αψηφώντας νόμους… μπασκετικούς, φυσικούς και ότι άλλο βάλει ο νους σας. Το τελικό 66-65 αποδεικνύει τα… καρύδια καιν την ψυχή του Πεδουλάκη και των παικτών του. Και τώρα το μενού έχει… ΟΑΚΑ κύριοι της Μπαρτσελόνα.

Τα τρικ και οι εκπλήξεις στο χθεσινό παιχνίδι ήταν… απαραίτητα, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να έχει μπόλικα από αυτά από το… ξεκίνημά του. Ο Έλληνας τεχνικό ξεκίνησε στην πεντάδα της ομάδας του τον Βασίλη Ξανθόπουλο, ο οποίος πήγε κατευθείαν πάνω στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Το ξεκίνημα για τον Έλληνα παίκτη δεν ήταν το… καλύτερο αφού ο Ναβάρο σκόραρε 5 γρήγορους πόντους. Ευτυχώς, όμως, για τον Παναθηναϊκό ο «Σόφο» ξεκίνησε εξίσου καλά και με 4 δικούς του πόντους κρατούσε την ομάδα του σε απόσταση… αναπνοής, 5-4 στα δύο πρώτα λεπτά.

Στο +5 οι «πράσινοι»
Ήταν ξεκάθαρο πως για μία ακόμα φορά όλα θα ξεκινούσαν από την άμυνα για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έπαιζαν πολύ δυνατά και συγκεντρωμένα στο συγκεκριμένο κομμάτι με τον Ματσιούλις με τρίποντο και τον Ξανθόπουλο με λέι απ (είχε προστεθεί και μία βολή από τον Τσαρτσαρή) να κάνουν το 5-10 στο 4’. Οι Ισπανοί όμως είχαν τις απαντήσεις. Με δύο συνεχόμενα τρίποντα από Σάδα και Ίνγκλις οι παίκτες του Πασκουάλ πέρασαν μπροστά με 11-10. Λάσμε και Ούκιτς στο παρκέ με τον Πεδουλάκη να αρχίζει το ανακάτεμα της τράπουλας…

Με.. μυαλό στα γκαρντ
Ούκιτς και Διαμαντίδης το… πάνε καλά (11-16, που ήταν και το σκορ του δεκαλέπτου), ενώ με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Γκιστ με σουτ τριών πόντων έκανε το 11-19, δίνοντας προβάδισμα 8 πόντων στην ομάδα του. Όμως κάπου εκεί ο Παναθηναϊκός έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του, κόλλησε στην επίθεση και η Μπαρτσελόνα βρήκε την ευκαιρία για την αντεπίθεσή της.
Κομβικό… λάθος του Ούκιτς
Ο Ούκιτς κάνει το λάθος στον αιφνιδιασμό και αντί το σκορ να γίνει 11-21, ο Αμπρίνες με τρίποντο και ο Λόρμπεκ με γκολ-φάουλ (ύστερα από νέο λάθος του Λάσμε) κάνουν το 17-19, ξεκινώντας ουσιαστικά το ματς από την αρχή. Λάσμε και Μπράμος δίνουν λύσεις για τους «πράσινους» στην επίθεση (19-23) αλλά ο Χουέρτας με νέο τρίποντο κάνει το 22-23 στο 14’.

Το πήρε πάνω του ο Ναβάρο
Τα καλά νέα για τον Παναθηναϊκό έρχονται από το τρίτο φάουλ του Λόρμπεκ στο 15’, αλλά την ίδια ώρα οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη περνούσαν πολύ δύσκολα στην επίθεση, αφού δεν είχαν κίνηση ούτε και.. καθαρό μυαλό για να «διαβάσουν» σωστά την άμυνα ζώνης της Μπαρτσελόνα. Τόμιτς και Χουέρτας έδωσαν εκ νέου το προβάδισμα, 26-25 στο 18’ , με τον Ναβάρο να παίρνει την κατάσταση πάνω του στα τελευταία δευτερόλεπτα και να δίνει προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα με 32-27. Ο Ναβάρο συνέχισε «ζεστός» και στην επανάληψη και με ένα ακόμα τρίποντο έκανε το 35-27, ενώ οι συμπαίκτες του εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη των «πράσινων» (3 σε 3 επιθέσεις) στην επίθεση με τον Τζαουάι να κάνει το 37-27 στο 22’ και τον Αργύρη Πεδουλάκη να παίρνει τάιμ άουτ χωρίς να χάσει άλλο χρόνο. Όμως το σκηνικό δεν άλλαξε με την διαφορά να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, ύστερα από τρίποντο του Σάδα, 40-27.
Πολύ σκληρός για να πεθάνει ακόμα και από το -13.

Ο Ούκιτς, όμως, μετά από 3 λεπτά αγώνα πέτυχε το πρώτο καλάθι για την ομάδα του και μάλιστα 3 πόντων, 40-30, ενώ στην επόμενη φάση ο Παναθηναϊκός έβγαλε τον αιφνιδιασμό με τον Γκιστ να κάνει το 40-32. Ο Λάσμε έκανε το 40-34 με δύο βολές, αλλά ο Ναβάρο με ένα ακόμα τρίποντο και τον 15ο πόντο του έκανε το 43-34. Η απάντηση του «τριφυλλιού» ήταν άμεση με τον Γκιστ να κάνει το 43-37. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Γκιστ οδηγούσε τον Παναθηναϊκό με τον Μπράμος να… βγάζει τα σωθικά του Ναβάρο στην άμυνα και στην επίθεση να κάνει το 45-42. Και το «Παλάου Μπλαουγκράνα».. παγώνει αμέσως μετά με ένα ακόμα τρίποντο, αυτήν την φορά από τον Ρόκο Λένι Ούκιτς και 45-45. Οι «πράσινοι» παρά την σωρεία των λαθών του, με την ώρα να… περνάει «καθάριζε» το μυαλό του και κατάφερε να κάνει την ολική επαναφορά από το -13 στο 45-45. Η Μπαρτσελόνα όμως είχε και Αμπρίνες και με 5 σερί πόντους του… μικρού οι «Μπλαουγκράνα» πήραν και πάλι προβάδισμα 5 πόντων, 50-45. Οι «πράσινοι», όμως… είχαν λύσεις με τον Λάσμε αυτήν την φορά να μειώνει σε 50-49 με γκολ φάουλ.

Θρίλερ…θρίλερ…θρίλερ…
Οι διαιτητές έκαναν ένα… καλό δώρο στους Ισπανούς με το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, αφού από την μία δεν έδωσαν φάουλ σε σουτ τριών πόντων του Ματσιούλις και από την άλλη χρέωσαν με τεχνική ποινή τον παίκτη του Παναθηναϊκού. Ο Γιασικεβίτσιους με 2/2 βολές και ο Τόμιτς με δύο ακόμα πόντους έκαναν το 54-48, με τον Γκιστ να συνεχίζει να είναι… συνδεδεμένος με το αντίπαλο καλάθι, 54-50, ενώ στην επόμενη επίθεση ο Μπράμος έκανε το 54-53 στο 32. Οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι χέρι, αλλά όταν ο Διαμαντίδης αποφάσισε να αναλάβει δράση, σε συνδυασμό με την πολύ καλή άμυνα του «τριφυλλιού», όλα… άλλαξαν. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού με 5 σερί πόντους του έκανε το σκορ 58-60 στο 34, ενώ στην επόμενη φάση η μπάλα… έφτυσε τον Λάσμε ο οποίος στην λήξη του χρόνου επιχείρησε σουτ τριών πόντων και ο Λόρμπεκ με 2/2 βολές έκανε το 60-60 στο 35’. Ο Ναβάρο έπαιρνε πάνω του όλες τις επιθέσεις της ομάδας του, εκβιάζοντας κάθε επαφή (ακόμα και αυτές που δεν… υπήρχαν), αφού ο Παναθηναϊκός είχε συμπληρώσει εδώ και πολύ ώρα τα 5 ομαδικά φάουλ. Από την άλλη, κάτι τέτοιο ούτε γι… αστείο. Ο Ναβάρο έκανε το 64-60 στο 38’ με το ντέρμπι να.. συνεχίζεται. Ο Μπράμος με 80 δεύτερα στο ρολόι έκανε το 64-63 και ο Λάσμε έκλεισε τα φώτα στον Τζαουάι, 56 δεύτερα πριν από την λήξη. Ο Ουάλας πέτυχε το καλάθι που όμως… δεν μέτρησε ποτέ και στην επόμενη επίθεση ο Μπράμος έχασε την ευκαιρία να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του. Στα 20 δεύτερα ο Ναβάρο πάει στις βολές, αστοχεί στην πρώτη και με την δεύτερη κάνει το 65-63. Στην επόμενη ο Διαμαντίδης έπαιξε στα πόδια τον Τζαουάι και με σουτ τριών πόντων στα μούτρα του έκανε το 65-66 με το χρονόμετρο να δείχνει ακόμα 8,4 δευτερόλεπτα. Ο Λάσμε ταπώνει τον Ναβάρο και στην επαναφορά ο Γιασικεβίτσιους αστοχεί και τέλος. Ο Παναθηναϊκός νικητής με 65-66 και 1-1.
Δεκάλεπτα: 11-16, 32-27, 50-48, 65-66

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα 6, Χουέρτας 5, Αρμπίνες 10, Ναβάρο 20, Γιασικεβίτσιους 2, Ουάλας 2, Ίνγκλις 3, Χεζόνια, Λόρμπεκ 7, Τζαουάι 4, Εμπαιέ, Τόμιτς 6

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 13, Ματσιούλις 5, Ούκιτς 8, Λάσμε 9, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 10, Γκιστ 14, Μπανκς, Ξανθόπουλος 2, Γιαννόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 4