Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Καλαφάτη Ζείς Εσύ Μας Οδηγείς!!!

Σαν σήμερα, πριν από 48 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης.
Το "Παναθηναικος Devotion" κάνει αναδρομή στη ζωή του σπουδαίου αυτού ανθρώπου!
Ο Γιώργιος Καλαφάτης και ο αδερφός του Αλέξανδρος γεννήθηκαν στην Αθήνα από εύπορους γονείς κατά την περίοδο όπου διοργανώνονταν οι αθλητικοί αγώνες τα ΖΑΠΠΕΙΑ, οι «ΖΑΠΠΕΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ» όπως ονομάστηκαν, οι οποίες άρχισαν το έτος 1859. Ο Καλαφάτης γεννήθηκε στα Εξάρχεια στις 17 Μαρτίου 1890 και από μικρός είχε τάση στον αθλητισμό.

 Ετσι μαζί με τον αδερφό του γράφτηκαν στον Πανελλήνιο Γ.Σ. και ταυτόχρονα με τις σπουδές τους γυμνάζονταν σχεδόν καθημερινά, ο μέν ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργιος Καλαφάτης στο άλμα σε μήκος και στις ταχύτητες 100μ. και 200μ., ο αδερφός του στις ταχύτητες, τα 100μ., τα 200μ. και τα 400μ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους προκριματικούς που έγιναν για την επιλογή των αθλητών που θα  εκπροσωπήσουν την χώρα μας στους Ολυμπιακού Αγώνες.

 Το έτος 1908 ο Γιώργιος Καλαφάτης ο αδερφός του Αλέξανδρος καθώς και μερικοί άλλοι αθλητές αποχώρησαν από τον Πανελλήνιο και ίδρυσαν τον «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΘΗΝΩΝ». Αυτή ήταν η πρώτη ονομασία του Παναθηναϊκού για να επακολουθήσουν άλλες τρείς. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ΠΟΑ εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, αναφέρονται ο αδελφός του Αλέξανδρος που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος, ο Δ. Δουκάκης, ο Π. Μπούμπουλης, Εμ. Χρύσης (αντιπρόεδρος), Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Ι. Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπουνιάς, Γαρουφαλιάς.

 Παράλληλα συνέχισε την αθλητική δραστηριότητα και η η μεγαλύτερη αθλητική διάκριση ήταν το έτος 1909 όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες στο αγώνισμα του ενός (1) ΣΤΑΔΙΟΥ (192μ.) με χρόνο 19,8 αγωνιζόμενος φυσικά με τα χρώματα του συλλόγου που είχε ήδη ιδρύσει. Παρά την αγάπη τους προς τον κλασσικό αθλητισμό, ο Γιώργος ο Αλέξανδρος και οι άλλοι αθλητές καλλιέργησαν και το ποδόσφαιρο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 Το έτος 1910 για να δώσουν μεγαλύτερη αίγλη στο ποδόσφαιρο άλλαξαν την αρχική ονομασία του ομίλου και τον μετονόμασαν σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Ομιλο. Το 1919 ακολουθεί η επόμενη μετονομασία σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό και Αθλητικό Ομιλο, «Π.Π.Α.Ο» για να φτάσουμε το 1924 στην τελική ονομασία Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος.

 
  Παράλληλα σπούδασε γιατρός και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα συμμετέχοντας στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του υποναυάρχου. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Πανσυμμαχικούς αγώνες του 1919 στο Παρίσι και από τη γαλλική πρωτεύουσα ο Καλαφάτης προμηθεύτηκε αθλητικό υλικό για τον Παναθηναϊκό και έφερε νέες ποδοσφαιρικές στολές για την ομάδα του. Φόρεσε και πέντε φορές τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Οταν τελείωσε την αθλητική του καριέρα, αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων του Παναθηναϊκού, βάζοντας τις βάσεις για να γίνει ο Παναθηναϊκός κορυφαίο σωματείο!
 
 Στις 19 Φεβρουαρίου του 1964 άφησε την τελευταία του πνοή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν με καρδιακά προβλήματα σε ηλικία 74 ετών. Ηταν παντρεμένος με την Βασιλική και έζησε όλη του τη ζωή στην Κυψέλη. Στο Α’ Νεκροταφείο που έχει ταφεί στο μνήμα του υπάρχει ένα πράσινο τριφύλλι για να τον δένει για πάντα με τον Παναθηναϊκό.

                                          Οταν έπαιζε μπάλα o Ιδρυτής

      Καμάρας, Οικονομόπουλος και άλλοι παίκτες μεταφέρουν τη σωρό του Ιδρυτή