Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ποδόσφαιρο Νέων Κ20:Διέλυσαν τον ΠΑΟΚ οι Νέοι

 Η ομάδα Νέων του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ, σε εξ αναβολής αγώνα πρωταθλήματος, και επικράτησε εύκολα με 0-3! Μεγαλύτερες διαστάσεις θα είχε το σκορ εάν η μπάλα δε σταματούσε σε δύο περιπτώσεις στο δοκάρι.




Ντεμπούτο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έκανε ο Μπαλμπόα που θα αγωνίζεται με την ομάδα νέων, ενώ για πρώτη φορά φέτος φόρεσε σε επίσημο αγώνα ο άτυχος του καλοκαιριού Σταματάκης.



Εκτός έμειναν οι τραυματίες Γ. Αγγελόπουπουλος, Μπαχίμα και Τσόκρης, καθώς και ο διεθνής με την εθνική Αλβανίας Μαλντίν.



Η πρώτη μεγάλη φάση για τον Παναθηναϊκό ήρθε στο 28΄, όταν ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Σοϊλεμέζογλου έδιωξε με υπερένταση το σουτ του Μουζακίτη. Ακολούθησε ένα ακόμα πολύ καλό σουτ του Κουσίδη, από μακρινή απόσταση, στο 33΄.



Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Γκέκας ήταν σταθερός σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και είπε «όχι» σε όλες τις επιθετικές προσπάθειες του ΠΑΟΚ. Έτσι, το σκορ στο πρώτο ημίχρονο έμεινε στο 0-0.



Ο Βασίλης Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Σταματάκη με την έναρξη του β’ μέρους, άνοιξε το σκορ στο 49΄ με σουτ μέσα από την μεγάλη περιοχή.



Το 2-0 ήρθε στο 53΄ με τον Κουσίδη, ο οποίος ήταν και από τους καλύτερους του αγώνα. Ο νεαρός εξτρέμ σούταρε, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι, στη συνέχεια στο σώμα του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ και κατέληξε στα δίχτυα. Το τελικό 3-0 πέτυχε ο Γιαννιτσάνης από το ύψος του πέναλτι, έπειτα από όμορφη ατομική ενέργεια και ασίστ του Κουσίδη.



Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία ήρθε στο 85΄ όταν ο Γιαννιτσάνης σούταρε και η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι της εστίας του ΠΑΟΚ.



Ο Παναθηναϊκός διέλυσε τον ΠΑΟΚ μέσα στο σπίτι του, όμως το τελικό 0-3 είναι σκορ που… αδικεί τους «πράσινους»!



ΠΑΟΚ: Σοιλεμέζογλου, Τοπαλίδης Ποζατζίδης Βασαϊτης, Κιόσε, Πολύζος, Δεληγιαννίδης (55' Παπαδόπουλος), Πατράλης, Κουλούρης, Σαββίδης, Πόζογλου.



Παναθηναϊκός: Γκέκας, Αναστασόπουλος, Μυρθιανός, Ξηρός, Τζανουλίνος, Δώνης, Μουζακίτης, Γιαννιτσάνης, Μπαλμπόα, Σταματάκης (46' Αγγελόπουλος Β.), Κουσίδης.
 

Εξάστερος:Ανυπόμονοι να μπουν στη μάχη!

 Οι παίκτες του Παναθηναϊκού συνεχίζουν την προετοιμασία τους για το ματς με τον oλυμπιακό
Κόντρα στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού ο Αργύρης Πεδουλάκης και οι παίκτες του δούλεψαν σκληρά και σε υψηλό επίπεδο, κάτι το οποίο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
 Οι «πράσινοι» τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται όλοι μαζί, έχοντας μάλιστα και κάποια δείγματα γραφής από τα φιλικά που έπαιξαν και είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Σίγουρα, ακόμα δεν είναι στο επίπεδο ετοιμότητας το οποίο θα επιθυμούσαν κάτι το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ακολουθεί και το δύσκολο παιχνίδι με την Λιέτουβος Ρίτας.

Παρόλα αυτά οι παίκτες του Πεδουλάκη είναι ιδιαίτερα ανυπόμονοι για το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς και φυσικά την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα. Σήμερα (12/10) το πρόγραμμα περιλαμβάνει προπόνηση στο κλειστό του ΟΑΚΑ, με βίντεο και μπάσκετ ώστε οι «πράσινοι» να είναι απόλυτα έτοιμοι, ξεκινώντας από το ΣΕΦ.

Βόλεϊ Ανδρών:Απο την Ευρωπαϊκή καταξίωση στην εξυγίανση για τη σωτηρία!

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Παναθηναϊκός διάγει τις χειρότερες μέρες του όσον αφορά το βόλεϊ ανδρών. Πρόπερσι η ομάδα σώθηκε στα μπαράζ και πέρσι έμεινε επειδή υποβιβάστηκε ο Ηρακλής λόγω χρεών. Οι «πράσινοι» το καλοκαίρι παρά τα προβλήματα έκαναν μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης, με τον στόχο να είναι αρχικά η εξυγίανση και φυσικά η σωτηρία.

Στο να τα καταφέρουν αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά και ο κόσμος. Και το κάνει όχι μόνο με την παρουσία στην Κυψέλη που αναμένεται έντονη, αλλά και με τα χρήματα που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει.

Στόχος: Να μπορέσει να σωθεί και να το κάνει με ευκολία. Να μην μπλέξει δηλαδή στις περιπέτειες των δύο τελευταίων ετών.

Που θα στηριχθεί: Θα στηριχθεί σε έναν από τους προπονητές που ξέρουν καντάρια βόλεϊ, όπως είναι ο Γιάννης Λάιος, αλλά και φυσικά στον κόσμο που αναμένεται να τον στηρίξει σε όσα παιχνίδια μπορεί.

Το αστέρι: Το στοίχημα για τον Παναθηναϊκό είναι οι ξένοι, μιας και είναι νεαροί σε ηλικία και μπορεί είτε να κάνουν παπάδες, είτε να απογοητεύσουν. Έτσι όσον αφορά το αστέρι θα βάζαμε τους Μπέλο και Καριπίδη, δύο παίκτες με μεγάλη εμπειρία και δυνατότητες.

Πρόβλεψη: Φέτος έγιναν καλύτερες κινήσεις και κυρίως πιο γρήγορες. Όμως η ομάδα την μία δείχνει εξαιρετικό πρόσωπο και την άλλη κακό. Αν στρώσει θα πάει καλά και μπορεί να φτάσει και πιο κάτω από οκτάδα. Θέση: 6-10

Η ταυτότητα και το ρόστερ
Έτος ίδρυσης: 1908
Διεύθυνση Συλλόγου: Κόνιαρη 45 & Λεωφόρου Αλεξάνδρας
Τηλ.: 210-64.44.401
Γήπεδο 1: Γυμναστήριο Πανελληνίου - Κυψέλη
Διεύθυνση: Ευελπίδων 2
Χωρητικότητα: 1.000
Τηλ. Γηπέδου:
Ιστοσελίδα: http://www.paovolleyball.gr

Πρόεδρος Ερασιτέχνη: Ηλίας Μιχαλαριάς
Α΄ Αντιπρόεδρος: Θεόδωρος Βρέκος
Β΄ Αντιπρόεδρος: Νικόλαος Λυβίτσης
Γενικός Γραμματέας: Γιώργος Καρανάσος
Ταμίας: Σαράντος Μιχαλαριάς
Γενικός Αρχηγός: Νίκος Λάζος
Πρ. Οικονομικής Επ.: Καθολική Καμπουράκη
Έφορος εγκαταστ.: Παρασκευάς Πολυχρόνης
Μέλη: Παναγιώτης Ροδίτης, Ελευθέριος Κοντορούσης, Ευάγγελος Κοντός, Παναγιώτης Πάνας, Γιάννης Κοτσίρης, Νίκος Σπερόπουλος, Γιώργος Αλεξανδρής
Πρόεδρος Τ.Α.Α.: Μανώλης Λαδουκάκης
Α΄ Αντιπρόεδρος: Σταύρος Σπύρου
Β΄ Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Κάσσαρης
Διευθυντής τμήματος: Δημήτρης Μιχαλόπουλος
Team manager: Ρούλης Αγραπιδάκης
Φροντιστής: Γιώργος Αλεξανδρής
Φυσιοθεραπευτής: Πρόδρομος Παπαργυρίου
Τμήμα Επικοινωνίας: Πένυ Ροντογιάννη

Φ. ΑΘΛΗΤΗΣ ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗ ΥΨΟΣ ΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑ 2012-13
2. Μιχάλης Λιόντας Ελλάδα 30/04/1993 1.85 Πασαδόρος Παναθηναϊκός Α.Ο.
5. Κώστας Στιβαχτής Ελλάδα 22/05/1980 1.86 Πασαδόρος Καστελάνα Γκρότε (Ιτα)
7. Θωμάς Καπίρης Ελλάδα 15/03/1986 1.93 Ακραίος Α.Ε.Κ.
8. Ζάκαρι Πενόλιο ΗΠΑ 03/02/1991 1.90 Ακραίος Park University (ΗΠΑ)
9. Μίκαελ Αμορόσο Καναδάς 10/05/1989 1.99 Κεντρικός Ορκελιούγκα (Σουηδία)
10. Τζέρεντ Μου ΗΠΑ 24/10/1989 2.04 Κεντρικός Calif.Northridge(ΗΠΑ)
11. Χρίστος Μπέλος (αρχ.) Ελλάδα 29/06/1980 1.96 Διαγώνιος Α.Ο.Κηφισιάς
12. Βίκτωρας Κουρούπης (αρχ.) Ελλάδα 09/01/1976 1.90 Λίμπερο Εκτός δράσης
13. Δημήτρης Μανιόπουλος Ελλάδα 20/03/1980 1.90 Ακραίος Παναθηναϊκός Α.Ο.
15. Γιάννης Μαδούρας Ελλάδα 19/02/1993 1.90 Κεντρικός Παναθηναϊκός Α.Ο.
16. Αλέξανδρος Πολυχρονιάδης Ελλάδα 02/07/1988 1.90 Λίμπερο - Ακραίος Α.Ο.Ν.Σ.Μίλων
17. Θεόκλητος Καριπίδης Ελλάδα 18/01/1980 1.98 Ακραίος Α.Ο.Κηφισιάς
Προπονητής: Γιάννης Λάιος (από Ηρακλή Κηφ.)

 Η ιστορία του τμήματος βόλεϊ του ΠΑΟ ξεκινάει μετά το 1920 όταν το άθλημα ,που άρχιζε να αποκτά μεγάλη δημοτικότητα στις ΗΠΑ, έγινε γνωστό στην Ευρώπη, μέσω των αμερικανικών στρατευμάτων εν καιρώ Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ποδοσφαιριστές και αθλητές στίβου συγκρότησαν τις πρώτες ομάδες πετοσφαίρισης.

Η ιστορία του τμήματος βόλεϊ του ΠΑΟ ξεκινάει μετά το 1920 όταν το άθλημα ,που άρχιζε να αποκτά μεγάλη δημοτικότητα στις ΗΠΑ, έγινε γνωστό στην Ευρώπη, μέσω των αμερικανικών στρατευμάτων εν καιρώ Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ποδοσφαιριστές και αθλητές στίβου συγκρότησαν τις πρώτες ομάδες πετοσφαίρισης. Μετά τη Γ.Σ της 15ης Μαϊου 1924 όταν ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός, η ομάδα βόλεϊ άρχισε να δίνει τα πρώτα της παιχνίδια, με αντιπάλους Πανιώνιο, Εθνικό Αθηνών και Πανελλήνιο. Το 1936 έγινε το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Αθήνα, με νικήτρια την ΕΑ Πάτρας. Μετά την Κατοχή κατεβλήθη προσπάθεια επανασύστασης της ομάδας βόλεϊ η οποία το 1945 πήρε το πρωτάθλημα Κέντρου (Αθηνών) έχοντας για έδρα το ανοικτό γήπεδο που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Τσόχα και Β. Σοφίας, απέναντι απ' το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

1951-1960

Το 1954 το γήπεδο καταστρέφεται για να "σηκωθεί" στη θέση του πολυκατοικία και η ομάδα ενοικιάζει ώρες προπονήσεων στο γήπεδο του εθνικού Αθηνών, χρησιμοποιώντας ως έδρας ένα υποτυπώδες χώρο εκεί που είναι σήμερα οι Θύρες 6-7 στη Λεωφόρο. Από την περίοδο 1956-57 ο ΠΑΟ αποκτά το πρώτο κλειστό γυμναστήριο στην Ελλάδα, που ο σημερινός έφορος της ομάδας μπάσκετ, Τάσος Στεφάνου, "βαφτίζει" (άκρως επιτυχημένα) "Τάφο του Ινδού", από την κινηματογραφική επιτυχία της εποχής που έκανε πάταγο στα σινεμά. Στην ομάδα αγωνίζονταν τότε οι Λάμπρου, Βαλλίδης, Αναστασίου, Μονφεράτος, Τζουμάνης, Λυκούρης, Τζώρτζης, Φωκάς, Ρασαλότζης, Τρύπος, Προσελέντης. Ο τίτλος του 1945 ήταν ο πρώτος, ακολούθησαν κι άλλοι τίτλοι Κέντρου, αυτοί του 1946 και του 1947, με τον ΠΑΟ να έχει σκληρό ανταγωνισμό με Εθνικό Αθηνών, Παγκράτι, Τρίτωνα, Μίλωνα, Έσπερο Καλλιθέας και Πανελλήνιο.


Τη δεκαετία του 50, ο σούπερ σταρ της εποχής ήταν ο Γιάννης Λάμπρου που παράλληλα ήταν μπασκετμπολίστας αλλά και πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος. Ο Λάμπρου βοήθησε τα μέγιστα ώστε ο Σύλλογος να βάλει στην τροπαιοθήκη του τους τίτλους του 1952 και του 1950. Πολλοί παίκτες του ΠΑΟ (Λάμπρου, Βιέρρος, Ευταξίας) συγκρότησαν την πρώτη Εθνική ανδρών που το 1952 έδωσε το πρώτο διεθνές φιλικό με αντίπαλο τη Γαλλία στο Παρίσι. Η ενασχόληση του Αντώνη Μαντζεβελάκη με το τμήμα έφερε αλματώδη ανάπτυξη μιας κι ο κορυφαίος  παράγοντας είχε όραμα που έφτανε στην δημιουργία μιας ομάδας η οποία θα κυριαρχούσε, όπως γινόταν τότε με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.


Τα τοπικά πρωταθλήματα του 1959 και του 1960 ήρθαν στη Λεωφόρο, ενώ το 1959 έγινε το καταστατικό των κανονισμών του βόλεϊ. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το τμήμα πετοσφαίρισης του ολυμπιακού που βοήθησε στην ανάπτυξη ακόμα πιο έντονου ανταγωνισμού, ανάμεσα στους δύο συλλόγους.

1961-1970 

 Το 1961 ,υπό τη σκέπη του ΣΕΓΑΣ, καθιερώθηκε σε ετήσια βάση η διεξαγωγή πανελλήνιων πρωταθλημάτων. Ο ΠΑΟ εκείνη την περίοδο είχε εξαιρετικό ρόστερ (Ανδρέας Μπεργελές, Νίκος Μπεργελές, Γεωργαντής, Χασάπης, Πέρρος, Ηλιόπουλος, Λελούδας) και το 1963 η ομάδα έγραψε ιστορία παίρνοντας το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα με νίκη επί του ισχυρού Παγκρατίου.

Το 1961 ,υπό τη σκέπη του ΣΕΓΑΣ, καθιερώθηκε σε ετήσια βάση η διεξαγωγή πανελλήνιων πρωταθλημάτων. Ο ΠΑΟ εκείνη την περίοδο είχε εξαιρετικό ρόστερ (Μπεργελές, Γεωργαντής, Αγραπιδάκης, Λελούδας) και το 1963 η ομάδα έγραψε ιστορία παίρνοντας το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα με νίκη επί του ισχυρού Παγκρατίου. Το 1964 ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα Αθηνών από το Παγκράτι, αλλά οι τελευταίοι πήραν ρεβάνς στο τελικό του πανελληνίου πρωταθλήματος, με νίκη 3-1 σετ. Για τον Παναθηναϊλκό ακολούθησαν τίτλοι του 1965, του '66 και του '67.

Ειδικά το 1967 ο τελικός του πανελληνίου πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΠΑΟ-Ολυμπιακό, παρουσίας 10.000 θεατών στο Παναθηναϊκό Στάδιο (με διαιτητή τον Θανάση Μπελιγράτη) έγραψε ιστορία, με τους "πράσινους" να νικούν 3-1 και να εγκαινιάζουν με χαμόγελα την πρώτη κόντρα "αιωνίων". Οι Πειραιώτες πήραν ρεβάνς την επόμενη σεζόν, νικώντας τον ΠΑΟ στη τελική φάση του πρωταθλήματος, που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1968 καθιερώθηκαν τα εθνικά πρωταθλήματα.

Μετά την παραίτηση του προπονητή Σταύρου Θεοδωράτου (που ακολούθησε την απώλεια του τίτλου από τον ΟΣΦΠ) ανέλαβε τους "πράσινους" ο Γιουγκοσλάβος, Σάβα Γκροζντάνοβιτς που ήταν ο πρώτος ξένος κόουτς που ήρθε στην Ελλάδα. Εφαρμόζοντας πρωτοποριακές τεχνικές ο ικανός προπονητής, έκανε τον ΠΑΟ ασυναγώνιστο. Το "τριφύλλι" έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε τέσσερα σερί πρωταθλήματα (1970-73) και μάλιστα τα δύο από αυτά αήττητο (1971-1972) με 44 συνολικά αγώνες. Το 1968 άρχισε το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα το οποίο πήρε ο Ολυμπιακός, με δεύτερο τον Παναθηναϊκό. Το 1969 ο Γκροζντάνοβιτς τελειοποίησε την ομάδα που έμελλε να γράψει ιστορία τα προσεχή χρόνια με τους σερί τίτλους.

Πρωταγωνιστές:
Ανδρέας Μπεργελές
Πολυνίκης με τον ΠΑΟ στο βόλεϊ, αποτέλεσε ηγετική μορφή του ιστορικού τμήματος για 15 ολόκληρα χρόνια! Κατέκτησε συνολικά εννέα πρωταθλήματα! Από το 1960, μέχρι και το 1975, ο ακραίος του Παναθηναϊκού συνέδεσε το όνομα του με τις σπουδαιότερες στιγμές του τμήματος. Αναλυτικά οι σεζόν που στέφθηκε πρωταθλητής με τους πράσινους: 1963, 1965, 1966, 1967, 1970, 1971, 1972, 1973 και 1975! Στο τελευταίο πρωτάθλημα μάλιστα, το 1975, υπήρξε παίκτης – προπονητής, ενώ το 1977, ως τεχνικός πλέον, οδήγησε το τριφύλλι στην κορυφή του ελληνικού βόλεϊ. 
Όταν σταμάτησε την ενεργό δράση ανέλαβε τα ηνία της ομάδας στη μετά Γκροζντάνοβιτς εποχή. Κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα έπειτα από 22 επίσημες συναντήσεις. Μαζί με τον αδερφό του Νίκο συνέθεταν για δύο δεκαετίες ένα αχτύπητο δίδυμο στον Παναθηναϊκό. Σε αντίθεση με τα συμβόλαια εκατομμυρίων που συντάσσονται σήμερα, οι μεταγραφές τις δεκαετίας του ’60 ήταν απόλυτα συνδεδεμένες με την… επιβίωση! Στη μακρά μεταπολεμική εποχή, στην εποχή της εξέλιξης και της αναβάθμισης, κάθε αθλητικό σωματείο πάσχιζε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις τις εποχής. 
Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, απέκτησε τον τεράστιο αυτό άσο για ένα κομμάτι ύφασμα και πέντε ζευγάρια παπούτσια! Αυτά προσέφεραν για τις ανάγκες της μεταγραφής στον ΑΟ Δάφνης τα τότε στελέχη του τμήματος βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Όσο για τον μέγα Μπεργελέ; Πήρε πριμ πρωταθλήματος πέντε κιλά κρέας και ένα σακάκι! Όταν σταμάτησε την ενεργό δράση ανέλαβε τα ηνία της ομάδας στη μετά Γκροζντάνοβιτς εποχή. Κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα έπειτα από 22 επίσημες συναντήσεις. Βασίστηκε στους αθλητές: Κολιόπουλος, Ν. Μπεργελές, Αγραπιδάκης, Γεωργαντής, Αστράς, Κοκκιναράς, Κριτσοταλάκης, Ηλιόπουλος, Παπαδόπουλος, Χασάπης και Ράππος.

1971-1980

 Ενισχυμένος με τον Κοκκιναρά την περίοδο 1970-71 ο Παναθηναϊκός δεν είχε αντίπαλο και πήρε το πιο εύκολο πρωτάθλημα όλων των εποχών, με τον Ολυμπιακό να πέφτει στη 4η θέση.

Ενισχυμένος με τον Κοκκιναρά την περίοδο 1970-71 ο Παναθηναϊκός δεν είχε αντίπαλο και πήρε το πιο εύκολο πρωτάθλημα όλων των εποχών, με τον Ολυμπιακό να πέφτει στη 4η θέση. Ο ΠΑΟ για δεύτερη σερί σεζόν δεν έκανε ήττα σε 22 αγωνιστικές, στο τέλος μέτρησε 44 βαθμούς κι είχε απολογισμό σετ 66-8. Το πρώτο παιχνίδι της ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα δόθηκε στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας (κύπελλο Πρωταθλητριών), όπου νίκησε δύο φορές 3-0 την τοπική ομάδα, μέχρι ν' αποκλειστεί στον επόμενο γύρο από την αλβανική, Ντιναμό Τιράνων.


Η είδηση της περιόδου 1971-72 ήταν ότι η ομάδα γνώρισε δύο ήττες, έπειτα από αήττητο δύο ετών. Ο Παναθηναϊκός αν και ζορίστηκε από τον Ολυμπιακό, πήρε άλλο ένα τίτλο, λόγω καλύτερης διαφοράς σετ. Η ομάδα έδειξε αντοχές και την περίοδο 1972-73 και πήρε το 4ο σερί τίτλο της , συγκεντρώνοντας 43 βαθμούς σε 22 αγώνες, με απολογισμό σετ 65-12. Το 1974 αποφασίστηκε ανανέωση υλικού , την ίδια στιγμή που ΟΣΦΠ και Ηρακλής ισχυροποιήθηκαν με αποτέλεσμα ο ΠΑΟ να χάσει το πρωτάθλημα, μένοντας δεύτερος.


Το 1975 ο σύλλογος αρπάζει τον Κριτσοταλάκη απ' τον Ολυμπιακό (ο πρώτος αθλητής που άλλαξε στρατόπεδα ανάμεσα στους "αιώνιους") και με σούπερ φορμαρισμένους τους Αστρά και Παπαδόπουλο η ομάδα επανήλθε στο θρόνο της. Ο Ολυμπιακός άφησε δεύτερο τον ΠΑΟ την επόμενη χρονιά, αλλά οι "τριφυλλοφόροι" απάντησαν εκ νέου με τον τίτλο της σεζόν 1976-77, έχοντας ενισχυθεί σημαντικά με τον Γκουντάκο από την Κομοτηνή. Ήταν ο 6ος τίτλος του Παναθηναϊκού στα εθνικά πρωταθλήματα. Η ομάδα υποχώρησε τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τη δυναμική της, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πάρει τους τίτλους, το 1978, το 1979 και το 1980. Στα αξιοσημείωτα της περιόδου 1979-1980 ήταν η δεύτερη θέση που πήρε ο Παναθηνμαϊκός στο φάιναλ-4 του Κύπελλου Κυπελλούχων, που έγινε στο κλειστό του Πανελληνίου. Η ιταλική Πανίνι ήταν η νικήτρια, οι "πράσινοι" άφησαν πίσω τους την Οντολένα από την Τσεχοσλοβακία και την τουρκική, Βινιλέξ.    

Πρωταγωνιστές:

Δημήτρης Αγραπιδάκης
Έξι πρωταθλήματα κοσμούν την πολυετή παρουσία του Αγραπιδάκη στον Παναθηναϊκό που αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή σ’ ό,τι αφορά τον τμήμα βόλεϊ του συλλόγου. Ξεκίνησε στον Νηρέα στον Κολωνό σε ηλικία 15 ετών. Στον Παναθηναϊκό ήρθε το 1969 και έμεινε μέχρι το 1981. Με τον Αγραπιδάκη βασικό ακραίο στην σύνθεση του, ο Παναθηναϊκός της δεκαετίας του ’70 κατέκτησε τέσσερα αήττητα πρωταθλήματα! Ο άθλος της αγωνιστικής περιόδου 1969-1970 ήταν απλώς η εισαγωγή. 

Υπό τις οδηγίες του Σάββα Γκροζντάνοβιτς, το «τριφύλλι» κατέκτησε αήττητο το πρωτάθλημα των 22 αγωνιστικών, έχοντας 44 βαθμούς και 66-6 συντελεστή στα σετ! Η ομαδάρα του Παναθηναϊκού άφησε εποχή και ο Αγραπιδάκης στέφθηκε εκ νέου αήττητος πρωταθλητής στην αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ομοίως και τη σεζόν 1970-1971! Οι «πράσινοι» στέφθηκαν εκ νέου αήττητοι πρωταθλητές με συνολική συγκομιδή 22 νίκες, 44 βαθμούς και 66-8 σετ! Το «απόλυτο» της κατάκτησης του πρωταθλήματος επαναλήφθηκε ξανά τη σεζόν 1974-1975. Το «τριφύλλι» τερμάτισε αήττητο στην κορυφή, έπειτα από 22 αγώνες και 44 βαθμούς συγκομιδή. 

Ο Αγραπιδάκης δεν πέρασε, αλλά αφιέρωσε την ζωή του στον Παναθηναϊκό! Υπήρξε παίκτης, στέλεχος της εθνικής, προπονητής, βοηθός, μάνατζερ, φροντιστής. Από όποια θέση κι αν του ζητήθηκε, φώναξε «παρών» και ενίσχυσε τον Παναθηναϊκό αλλά και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η Ένωση Σωματείων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΕΣΑΠ) τίμησε τον Αγραπιδάκη για το ήθος και την πολυετή προσφορά του στο άθλημα, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του το παράδειγμα μίμησης για τους νεότερους. Συμπαίκτες του Αγραπιδάκη στις ένδοξες μέρες των αήττητων τίτλων υπήρξαν οι: Α. Μπεργελές, Ν. Μπεργελές, Ηλιόπουλος, Χασάπης, Αστράς, Λελούδας, Γεωργαντής, Καρατζάς, Νικολαΐδης, Φωτεινόπουλος, Παπασταθόπουλος, Καρανικούλης, Κανακόπουλος Κοκκιναράς, Φατούρος, Κολιόπουλος, Κριτσοταλάκης, Παπαδόπουλος, Χασάπης και Ράππος.Τα τελευταία έξι χρόνια είναι μάνατζερ στην ανδρική ομάδα του «τριφυλλιού».


Μιχάλης Γεωργαντής
Ο Μιχάλης Γεωργαντής διετέλεσε αθλητής του συλλόγου, τόσο στο τμήμα μπάσκετ όσο και στο τμήμα βόλεϊ. Έκανε το ντεμπούτο του στον Παναθηναϊκό το 1966, παίζοντας μπάσκετ. Εξίσου καλός και στο βόλεϊ, ο Γεωργαντής μεταπήδησε στο έτερο τμήμα της παναθηναϊκής οικογένειας. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν επιθετικός και στο υπόλοιπο της σταδιοδρομίας του αγωνίσθηκε και σαν μπλοκέρ, ακόμη και σαν πασαδόρος. Ο Μιχάλης Γεωργαντής κατέκτησε συνολικά 9 τίτλους. Αριθμεί περισσότερες από 243 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του βόλεϊ. Ανέκδοτη είναι η ιστορία της αγωνιστικής παρουσίας του Μιχάλη Γεωργαντή σε τρεις ομάδες βόλεϊ ταυτόχρονα! Ο ίδιος επέλεξε σε νεαρή ηλικία να αφήσει την χώρα και να μεταβεί για σπουδές στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Ελβετία.

 Ο Γεωργαντής έπιασε τότε τον γενικό αρχηγό του Αθλητικού Ομίλου Παναθηναϊκού Γιάννη Μαλακατέ και απέσπασε την υπογραφή του για να μεταβεί στο εξωτερικό με απώτερο σκοπό να σπουδάσει. Ο ίδιος ωστόσο ήθελε να συνεχίσει να αθλείται και εκμεταλλεύτηκε την υπογραφή του γενικού αρχηγού της ομάδας, σαν «παράθυρο» για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά σωματεία. Ο Γεωργαντής έπεισε με αυτό το έγγραφο τους Ελβετούς και στην συνέχεια και τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να αποσπάσει χρόνο συμμετοχής σε τρεις ομάδες ταυτόχρονα! Αλλού εμφανιζόταν με μουστάκι, αλλού με μαλλί, στον Παναθηναϊκό επέστρεφε όπως τον ήξεραν! Δυστυχώς για τον ίδιο, το «μυστικό» αποκαλύφθηκε όταν οι τρεις ομάδες κληρώθηκαν να αγωνιστούν μεταξύ τους, με συνέπεια να τιμωρηθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία με διετή αποκλεισμό.

 1981-1990

Τo 1981 ο Παναθηναϊκός έμεινε δεύτερος, αφού ο "αιώνιος" ισοφάρισε το ρεκόρ του και πήρε 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Ο "βασιλιάς" επέστρεψε στο θρόνο του το 1982 κάνοντας παράλληλα το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του, νικώντας στο τελικό του Κυπέλλου τον Εσπερο Βυζαντίου (3-0).

Τo 1981 ο Παναθηναϊκός έμεινε δεύτερος, αφού ο "αιώνιος" ισοφάρισε το ρεκόρ του και πήρε 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Ο "βασιλιάς" επέστρεψε στο θρόνο του το 1982 κάνοντας παράλληλα το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του, νικώντας στο τελικό του Κυπέλλου τον Εσπερο Βυζαντίου (3-0). Οι μεταγραφές των Στέλιου Καζάζη από τον Δημόκριτο και Τάσου Τεντζέρη από τον Εορδαϊκό έμελλε ν' αποβούν καθοριστικές για το τμήμα, μιας κι οι παραπάνω πρωταγωνίστησαν για χρόνια με το τριφύλλι στο στήθος. Συγκλονιστικό ήταν το πρωτάθλημα της σεζόν 1982-83 με τον ΟΣΦΠ να παίρνει το πρωτάθλημα στο νήμα, ένα βαθμό πάνω από τον Παναθηναϊκό.  
 

Τη σεζόν 1983-1984 ο Παναθηναϊκός αποκτά τον πιο ταλαντούχο πασαδόρο και μεγαλύτερο ταλέντο της χώρας, Δημήτρη Ανδρεόπουλο από τον Παλαίμωνα Κορίνθου κι ο τελευταίος μαζί με Τεντζέρη, Καζάζη συγκροτούν την...Αγία Τριάδα του συλλόγου. Η κανονική περίοδος βρήκε τον ΠΑΟ πρώτο, ενώ μετά από συγκλονιστικά πλέι-οφ, οι "πράσινοι" πήραν τον τίτλο από τον Ολυμπιακό στη διαφορά των σετ. Το 1984 η ομάδα κατακτά ξανά την κούπα του πρωταθλητή και κάνει ταυτόχρονα νταμπλ, αφού νίκησε τον Ολυμπιακό με 3-1 σετ στο τελικό κυπέλλου που έγινε στο κλειστό του Πανελληνίου.
Εκείνη την εποχή η ομάδα ήταν ασταμάτητη και το 1985 πρόσθεσε άλλο ένα νταμπλ στο ενεργητικό της, με τον 17χρονο Παύλο Καραμαρούδη απ' το Πέραμα να αποτελεί την μεταγραφή-έκπληξη της σεζόν. Ο τελικός του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό ήταν ο πρώτος που έγινε στο νεότευκτο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι "πράσινοι" νικώντας 3-0 τους "αιωνίους" γέλασαν καλύτερα. Το 1986 με μόλις μία ήττα από τον Ολυμπιακό σε σύνολο 22 αγώνων, ο τίτλος βάφεται ξανά στα χρώματα του Παναθηναϊκού, με τον προπονητή Τάσο Κουμπλή να φέρνει στη Λεωφόρο τον Δημήτρη Γόντικα (από τον Νηρέα) που ήταν από τους κορυφαίους κεντρικούς της εποχής του.
 
Το 1987 σε μια δραματική σεζόν, οι "πράσινοι" έχασαν από τον Ολυμπιακό με 3-1 σετ μέσα στη Λεωφόρο (τελευταία αγωνιστική) κι απώλεσαν τα πρωτεία, ένα αποτέλεσμα που έμελλε να φέρει μεγάλες αναταράξεις στο τμήμα. Το 1988 ο μεγαλοαπατεώνας, Γιώργος Κοσκωτας χρηματοδοτεί το τμήμα βόλεϊ του Ολυμπιακού, αγοράζει Μουστακίδη, Τερζάκη, Ξεροβάσιλα, Θεοδωρίδη που αποτέλεσαν τη βάση των "ερυθρολεύκων" για τα χρόνια κυριαρχίας που έπονταν. Το 1988 οι Πειραιώτες πήραν το πρωτάθλημα αήττητοι, ενώ πανηγύρισαν και το 1989. Ήταν η σεζόν που η ΕΟΠΕ επέτρεψε ένα ξένο αθλητή για κάθε ομάδα.
 
Τα ...χρήματα του Κοσκωτά φέρνουν στον  ήδη ισχυρό Ολυμπιακό τους εξαιρετικούς , Γιώργο Ντράγκοβιτς και Μπενγκ Γκούσταφσον κι ο "αιώνιος" αυξάνει την ποιοτική διαφορά που τον χωρίζει από τον ΠΑΟ, ο οποίος στο πρόσωπο του Σοβιετικού, Γκενάντι Τσερεμίσοφ αγοράζει τον πρώτο του ξένο παίκτη. Το 1990, ΠΑΟ και Ολυμπιακός συμβαδίζουν στο πρωτάθλημα (την ώρα που στο λιμάνι επικρατεί αβεβαιότητα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Κοσκωτά), ώσπου στο τέλος της σεζόν οι πράσινοι..."αυτοκτονούν", χάνοντας από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης κι ο τίτλος πάει στο λιμάνι. Λίγες μέρες μετά ο ΟΣΦΠ νικάει και στον τελικό του κυπέλλου στη Ν. Σμύρνη (3-0 σετ), ένα αντίπαλο με πολύ πεσμένη ψυχολογία.

 Πρωταγωνιστές:

Στέλιος Καζάζης
Το όνομά του είναι συνώνυμο του βόλεϊ. Του αθλήματος που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί με απόλυτη επιτυχία για πολλές δεκαετίες, είτε από το πόστο του παίκτη, είτε από αυτό του προπονητή. Το 2005 αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών, μετά από ψηφοφορία που διενήργησε ελληνική ομοσπονδία του βόλεϊ. Αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μαζί με τους Γόντικα, Ανδρεόπουλο, Τεντζέρη αποτέλεσαν την...αγία τετράδα του συλλόγου που έφερε αρκετές διακρίσεις και τρόπαια στο "τριφύλλι".


Δημήτρης Ανδρεόπουλος
Πρωταθλήματα, Κύπελλα και νταμπλ κοσμούν την τροπαιοθήκη ενός εκ των κορυφαίων πασαδόρων του Παναθηναϊκού. Ο χαρισματικός βολεϊμπολίστας από την Κόρινθο, αποτέλεσε την σημαία της «πράσινης» πετοσφαίρισης για 17 ολόκληρα χρόνια! Πέντε πρωταθλήματα κατέκτησε ο Ανδρεόπουλος με τον ΠΑΟ και του προσέφερε επίσης δύο Κύπελλα. Στέφθηκε πρωταθλητής τις χρονιές 1984, 1985, 1986, 1995 και 1996 και Κυπελλούχος το 1984 και το 1985. Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζουν φυσικά τα νταμπλ του 1984,και 1985, με τους Παναθηναϊκό και Ανδρεόπουλο να κατακτούν με πανηγυρικό τρόπο τα τρόπαια των θεσμών. Κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας του 1989, ενώ αναδείχθηκε πολυτιμότερος πασαδόρος του πρωταθλήματος τη σεζόν 1995-1996. Η 3η θέση που κατέκτησε με τον ΠΑΟ στο Βαρκάουζ της Φινλανδίας, στο πλαίσιο των αναμετρήσεων του ευρωπαϊκού Κυπέλλου, αποτελεί την κορυφαία στιγμή της καριέρας του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Δημήτρης Γόντικας
Ο στυλοβάτης του πράσινου μπλοκ! Ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα βόλεϊ του Νηρέα σε ηλικία 16 ετών. Σε διάστημα εννέα μηνών είχε κληθεί στην Εθνική ομάδα Νέων, της οποίας αποτέλεσε βασικό στέλεχος. Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 17 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική, τη φανέλα της οποίας υπερασπίστηκε σε συνολικά 301 συμμετοχές! Αγωνίσθηκε στον Παναθηναϊκό από το 1985 έως και το 1991. Στέφθηκε πρωταθλητής το 1986. Παράλληλα με τις εγχώριες διακρίσεις, ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού συμμετείχε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1989, με την κατάκτηση της 3ης θέσης του βάθρου.

 Με την Εθνική ομάδα κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια στο Κύπελλο Άνοιξης (1981-1982) και αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς αγώνες του 1991. Αρίθμησε συνολικά 301 συμμετοχές και αποτέλεσε βασικότατο στέλεχος των ανδρών καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής παρουσίας του. Σε ηλικία 27 ετών αναδείχθηκε κορυφαίος επιθετικός της σεζόν. Το γεγονός ενίσχυσε σημαντικά τον Παναθηναϊκό που είχε τον Δημήτρη Γόντικα στις τάξεις του. Μεγάλο του όπλο ήταν το άλμα. Μπορούσε να σηκωθεί ολόκληρος πάνω από το φιλέ, γεγονός που άγχωνε τους αντιπάλους και τους αποσυντόνιζε κατά τη διάρκεια των επιθετικών ενεργειών. Η προσφορά του ήταν ισάξια σε επίθεση και σε άμυνα. Εστίαζε στο επιθετικό παιχνίδι, ωστόσο ενίσχυε και την οπισθοφυλακή με τα ακαταμάχητα μπλοκ που διέθετε. «Εργαλείο» στα χέρια των προπονητών, ολοκλήρωσε την καριέρα του στο «τριφύλλι» σε ηλικία 31 ετών.
 

1991-2000 

Την σεζόν 1990-91 η διοίκηση Γιαννακόπουλου έχει ρίξει το βάρος της στην ενίσχυση της ομάδας μπάσκετ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την ομάδα ο Τσερεμίσοφ και ο Ολυμπιακός να πάρει...περίπατο άλλο ένα πρωτάθλημα, φτάνοντας τα πέντε σερί.

...Το 1992 αρχίζει χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ παικτών και διοίκησης , με τους αθλητές να κατηγορούν τους χρηματοδότες γι ασυνέπεια στς πληρωμές και την πλευρά Γιαννακόπουλου να μιλά για αχαριστία. Τα γενονότα συμπέφτουν με την κίνηση των παικτών να γίνει το άθλημα επαγγελματικό, κάτι που προκαλεί την αντίδραση των διοικούντων που απειλούν με διάλυση το τμήμα, αυτό φέρνει τις αποχωρήσεις των σταρ Καζάζη (για Ολυμπιακό) και Γόντικα που εγκατέλειψε την ενεργό δράση.

Ήταν λογικό ο Ολυμπιακός να πάρει εύκολα το 6ο σερί πρωτάθλημα, αφού ο μεγάλος αντίπαλος ήταν διαλυμένος. Τη σεζόν 1992-93 επιτρέπονται δύο ξένοι στην Α1, η διοίκηση επενδύει στον Βούλγαρο Ντραγκίεφ και τον Σέρβο Τανάσκοβιτς, αλλά η διαφορά από τον Ολυμπιακό είναι χαώδης, οι Πειραιώτες παίρνουν άλλο ένα τίτλο και ο ΠΑΟ για πρώτη φορά μετά το 1960 πέφτει κάτω από τη 2η θέση, τερματίζοντας...6ος! Τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα το 1994, ο Τάσος Τεντζέρης βρίσκει καταφύγιο στην ΑΕΚ, ο ΠΑΟ τερματίζει 5ος και χάνει το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στα θετικά η έλευση του Ακη Χατζηαντωνίου από τον Έσπερο Βυζαντίου με τον ταλαντούχο κεντρικό να γίνεται "σημαία" της ομάδας τα επόμενα χρόνια.

Η εξαιρετική μεταγραφή του Γιούρι Φιλίποφ (με το φοβερό ρεκόρ των 12 "άσων" σε ένα ματς) και η αρπαγή του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη από τον Ολυμπιακό, φέρνει την κούπα του πρωταθλητή στη Λεωφόρο, το 1995, μετά από αναμονή εννέα ετών. Ιστορικό το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Δραπετσώνα στις 13/11/1994 όταν ο ΠΑΟ νίκησε 3-0 σετ , ήταν η πρώτη νίκη του "τριφυλλιού" μετά τις 18/11/1989, βάζοντας τέλος σε ένα σερί 12-0 του Ολυμπιακού. Εκείνη τη χρονιά ο ΠΑΟ βρήκε στο τελικό των πλέι-οφ τον Ολυμπιακό, τον οποίο "καθάρισε" με δύο νίκες (3-0, 3-0). Το 1996 ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στο θρόνο του, με τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη να σπάει όλα τα ρεκόρ, αφού έγινε ο μονδικός αθλητής που κατέκτησε 12 εθνικά πρωταθλήματα εκ των οποίων τα 10 σερί, από το 1987 με τον Ολυμπιακό μέχρι το 1996 με τον Παναθηναϊκό.


Το 1997 η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί, αφού η...αμέλεια (!) της διοίκησης να δηλώσει στη CEV τους ξένους (Φιλίποφ-Τόνεφ) δεν επέτρεψαν στην ομάδα να εμφανιστεί όπως έπρεπε στα ευρωπαϊκά ματς με αποτέλεσμα να αποκλειστεί εύκολα. Το 1997, Αρης και Ορεστιάδα είναι πανίσχυροι, αφήνοντας (για πρώτη φορά στα χρονικά) ΠΑΟ και Ολυμπιακό εκτός δυάδας. Το 1998 με τα οικονομικά προβλήματα να είναι στην ημερήσια διάταξη και τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη παίκτη-προπονητή, ο σύλλογος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έμεινε στη 2η θέση, με τον Ολυμπιακό να παίρνει το πρωτάθλημα. Το 1999 είχαμε κατάργηγη της αλλαγής και τη συνεχή καταγραφή πόντων. Με προπονητή (μετά από 11 χρόνια) τον Τάσο Κουμπλή , η ομάδα κάνει για πρώτη φορά στα χρονικά τέσσερις σερί ήττες (από Κομοτηνή, Ηρακλή, Κτησιφώντα, Αρη) , την 8η αγωνιστική είναι....τελευταία (!!!) στη βαθμολογία και ο Κουμπλής απολύεται για ν' αντικατασταθεί από τον Στέλιο Προσαλίκα. Το τέλος του α΄ γύρου βρίσκει την ομάδα προτελευταία στη βαθμολογία και τελικά μετά κόπων και βασάνων τερματίζει 7η, εκτός Ευρώπης στη χειρότερη θέση της ιστορίας της. Το 2000 στο μπάσκετ ξοδεύτηκαν 12.000.000 ευρώ (για Ρέμπρατσα, Κάτας, Ρότζερς), αλλά στο βόλεϊ δεν υπήραν ούτε 200.000 ευρώ για να αποπληρωθούν (έστω) τα χρέη της περασμένης περιόδου. Η ομάδα τερμάτισε ξανά 7η και εκτός Ευρώπης, σε μια περίοδο που είπε "αντίο" στον ΠΑΟ, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος.
 

 Πρωταγωνιστές:

 
Γιούρι Φιλίποφ
Ο Ουκρανός Γιούρι Φιλίποφ αποτελεί τον κορυφαίο διαγώνιο που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα και τον Παναθηναϊκό! Γεννημένος στο Λούγκανσκ της Ουκρανίας, αποτέλεσε «μαθητή» της μεγάλης σχολής των Σοβιετικών . Σε ηλικία 12 ετών αποφάσισε να ασχοληθεί με το βόλεϊ. Ο Φιλίποφ πρωτοήρθε στη χώρα μας σε ηλικία 22 ετών. Αγωνιζόμενος στα Ναυπηγεία και τον Ιωνικό, απέκλεισε δύο φορές τους «πράσινους» από τον θεσμό του Κυπέλλου! Στην πενταετή παραμονή του στη Λεωφόρο (1993-98) κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα, το 1995 και το 1996, ενώ το 1996 αναδείχθηκε κορυφαίος ξένος της διοργάνωσης! Στην λαμπρή σταδιοδρομία του, ο Φιλίποφ κατέκτησε συνολικά 6 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα κι ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο, το TOP Teams Cup. Συν τις άλλοις, απέσπασε πρωτιές και εύσημα, τόσο με τα κλιμάκια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όσο και με την Εθνική ομάδα της Ουκρανίας, στην οποία μάλιστα διατέλεσε και προπονητής. Το 1989 κατέκτησε την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αθήνας, αγωνιζόμενος για τελευταία φορά με την ομάδα της ΕΣΣΔ.

 Κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου επιθετικού και οδήγησε την ομάδα του στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Με την ομάδα της Ουκρανίας διακρίθηκε στα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 1993, 1995 και 1997, ενώ το 1998 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας. Συν τις άλλοις, το 2004 κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ στο Κύπελλο Κυπελλούχων και το τρόπαιο του TOP teams Cup με την ομάδα της Λοκομοτίβ Χάρικοφ. Αγωνίσθηκε στα πρωταθλήματα της Ελλάδας, της Βραζιλίας και της Ουκρανίας, αποτελώντας τον φυσικό ηγέτη των ομάδων του. Ο Γιούρι Φιλίποφ ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Λοκομοτίβ Χάρικοφ το 2003. Ήταν τόσες οι γνώσεις του, τέτοιο το ποιόν του, ώστε τα στελέχη της ουκρανικής ομάδας τον επέλεξαν αμέσως για προπονητή. Η επιλογή τους αποδείχθηκε σοφή, αφού ο Γιούρι παρέμεινε… τρομερός και στα τεχνικά ζητήματα! Το 2004 οδήγησε την Λοκομοτίβ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος δύο φορές και στέφθηκε μαζί της τροπαιούχος Ευρώπης στο TOP teams Cup. Τα επιτεύγματα του, ανάγκασαν την Ουκρανική Ομοσπονδία να του προσφέρει το νευραλγικό πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού. Για δύο χρόνια επωμίστηκε χρέη προπονητή στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, ενώ σήμερα κοουτσάρει την κυπριακή ΑΕΚ Καραβά. Η προπονητική αποτελεί τον σύνδεσμο του Φιλίποφ με τον μεγάλο του «έρωτα», γεγονός που τον ικανοποιεί και τον γεμίζει απόλυτα.

 
Σωτήρης Πανταλέων

Γεννήθηκε στην πλατεία του Γκύζη, λίγα μέτρα μακριά από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν ήταν δυνατόν λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος, να μην είχε το τριφύλλι στο μυαλό και στην καρδιά! Σε ηλικία 12 ετών, μαθητής της 6ης τάξης του δημοτικού, έκανε το δελτίο του στο «τριφύλλι». Από το 1992 μέχρι σήμερα, υπηρέτησε το τμήμα βόλευ του Παναθηναϊκού και δοξάστηκε μαζί του σε ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Στέφθηκε τρεις φορές πρωταθλητής, κατέκτησε Κύπελλα, Σούπερ Καπ και μετάλλια πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων.

 Ένδοξες στιγμές βίωσε και με την Εθνική. Υπερασπιζόμενος το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, κατέκτησε την 5η Ολυμπιακή θέση, την 7η παγκόσμια, αλλά και δύο πέμπτες θέσεις σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Φόρεσε χάλκινο μετάλλιο στο στήθος του το 2005, στο πλαίσιο των αναμετρήσεων για την Γιουρολίγκα, λαμβάνοντας παράλληλα το έπαθλο του κορυφαίου μπλοκέρ του θεσμού. Αγωνίσθηκε στην Εθνική ομάδα σε ηλικία 19 ετών. Ο Στέλιος Προσαλίκας ήταν ο πρώτος τεχνικός που τον καθιέρωσε στο βασικό σχήμα της Εθνικής σε ηλικία 20 χρονών. 

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως αν δεν ήταν πρωταθλητής στα φιλέ, θα ήταν πρωταθλητής στην… εξέδρα! Αγάπησε τον Παναθηναϊκό, όσο αγάπησε τον εαυτό του και πραγματοποίησε το όραμα του με σκληρή δουλειά και θυσία. Ήταν τέτοιο το ταλέντο του, τόσο αστείρευτο το πάθος που είχε για τον Παναθηναϊκό, που αγωνιζόταν ταυτόχρονα στους Παίδες, στους Έφηβους και στους άνδρες, από την ηλικία των 16 ετών. Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε το τότε τμήμα, ανάγκασαν τα στελέχη του συλλόγου να στρέψουν την προσοχή τους στα νεαρά ταλέντα της ακαδημίας. Ο ίδιος άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσαν από τα μαλλιά και καθιερώθηκε στην υπερομάδα του Φιλίποφ, του Τόνεφ και του Ανδρεόπουλου.

 

2001-2010 

Ο Ιταλός Ρομπέρτο Σερνιότι, ανέλαβε την ομάδα την περίοδο 2000-2001 και καταφέρνει να τη βγάλει τρίτη, επιτυχία αν λάβουμε υπόψη τι είχε προηγηθεί. Στα μέσα της σεζόν 2001-2002 έρχεται στο προσκήνιο ο επιχειρηματίας, Βλάσσης Σταθοκωστόπουλος που ενισχύει οικονομικά το τμήμα για να αγοραστούν ο Πολωνός Μιούρεκ κι ο Γάλλος, Μπρι.

Ο Ιταλός Ρομπέρτο Σερνιότι, ανέλαβε την ομάδα την περίοδο 2000-2001 και καταφέρνει να τη βγάλει τρίτη, επιτυχία αν λάβουμε υπόψη τι είχε προηγηθεί. Στα μέσα της σεζόν 2001-2002 έρχεται στο προσκήνιο ο επιχειρηματίας, Βλάσσης Σταθοκωστόπουλος που ενισχύει οικονομικά το τμήμα για να αγοραστούν ο Πολωνός Μιούρεκ κι ο Γάλλος, Μπρι. 

Η ομάδα κάνει καλή πορεία, φτάνει στα ημιτελικά των πλέι-οφ, αλλά ο Ηρακλής του Αλέκου Λέωνη και των Κονσταντίνοφ, Κράβαρικ, Μπάεφ είναι πολύ ισχυρός για τα δόντια της. Το καλοκαίρι του 2002 ο Σταθοκωστόπουλος αναλαμβάνει τη διοίκηση εξ ολοκλήρου και το 2003 ο ΠΑΟ έχει μπάτζετ περίπου 1.8 εκ. ευρώ. Η μεταγραφή του Βραζιλιάνου διαγώνιου Αντρέ Νασιμέντο κάνει πάταγο, ο Βραζιλιάνος Κλέμπερ είναι επίσης σημαντική προσθήκη. Η ομάδα πάει καλά, αλλά η απώλεια του κυπέλλου από την αδύναμη Νίκαια χαλάει το κλίμα. Ο ΠΑΟ τερματίζει 4ος στη κανονική περίοδο και στα πλέι-οφ αποκλείεται από τον Ολυμπιακό.


Ο Στέλιος Καζάζης επιστρέφει στη Λεωφόρο μετά από 11 χρόνια, αυτή τη φορά ως προπονητής στη θέση του Ιταλού, Ντανιέλε Ρίτσι. Οι μεταγραφές των Στάνλεϊ -Κονσταντίνοφ μαζί με την ύπαξη Μιούρεκ φέρνουν μεγαλες προσδοκίες, αλλά η ομάδα τερματίζει τρίτη στη κανονική περίοδο, χάνει από τον Ολυμπιακό 3-0 στον ημιτελικό κυπέλλου και κανείς δεν της δίνει τύχη στην extra season. Παρόλα αυτά "σπάει" την έδρα του Ηρακλή, αλλά και του Ολυμπιακού, πανηγυρίζοντας με σύνολο νικών 3-1 τον τίτλο κόντρα στους Πειραιώτες. 

Αυτή την κούπα ο Στέλιος Καζάζης την γλέντησε έξαλλα και με δάκρυα στα μάτια. Έγινε ο μοναδικός άνθρωπος που πανηγύρισε πρωτάθλημα με τον ΠΑΟ σαν παίκτης και σαν προπονητής. 

 Το 2005 για πρώτη φορά ο ΠΑΟ αλλάζει έδρα, πηγαίνοντας στη Γλυφάδα, αφήνοντας πίσω της τον "Τάφο". Επίσης οι κακές επιλογές των ξένων (Νοβότνι-Πλάτενικ) κι οι τρεις αλλαγές προπονητών (Καζάζης-Λακασάς-Παπαδόπουλος) δεν άφησαν την ομάδα να ορθοποδήσει και μοιραία τερμάτισε 3η.
 
Το 2006 ο Σταθοκωστόπουλος είναι αποφασισμένος να κάνει τον Παναθηναϊκό κυρίαρχο. Η έλευση του Αργεντινού προπονητή, Χαβιέ Βέμπερ κι οι μεταγραφές των Βραζιλιάνων σούπερ σταρ , Αμαράλ Ντάντε και Ελκαρτέν Μαρσέλο κάνουν αίσθηση στο παγκόσμιο βόλεϊ. Έρχεται επίσης ο Θοδωρής Μπάεφ από τον Ηρακλή και ο ΠΑΟ με μια πλειάδα σταρ στη σύνθεσή του (μπάτζετ 3.000.000 ευρώ) κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή στους τελικούς με τον Ηρακλή (3-1 νίκες), παίρνοντας ρεβάνς για την απώλεια του κυπέλλου από τον "Γηραιό" (3-0 σετ). Το 2007 η διοίκηση κάνει ένα μοιραίο λάθος, αφού στη θέση του επιτυχημένου Βέμπερ (που γύρισε στην Αργεντινή, για οικογενειακούς λόγους) προσέλαβε τον Φρανσίσκο Ντος Σάντος που δεν ήταν καν τεχνικός, αλλά...δεύτερος γυμναστής της εθνικής Βραζιλίας. Η σεζόν ξεκινά καλά, με νίκη επί του Ηρακλή (3-0) στο τελικό του Σούπερ Καπ, ενώ η επικράτηση επί της Λαμίας στο τελικό του κυπέλλου φέρνει την κούπα στη Λεωφόρο για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια.


Από το 2008 μέχρι σήμερα, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε άλλο ένα κύπελλο στο ενεργητικό του (αυτό του 2010, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό), έπαιξε (το 2009) στον τελικό του κυπέλλου Συνομοσπονδιών , χάνοντας από την ρώσικη Μπέλγκοροντ (έχοντας πετύχει επική ανατροπή στον ημιτελικό, επί της πανίσχυρης ιταλικής, Κούνεο), αλλά το άσχημο για το σύλλογο είναι ότι απώλεσε τρία πρωταθλήματα (δύο από Ολυμπιακό, ένα από Ηρακλή), παρότι είχε τερματίσει πρώτος στη κανονική περίοδο. Η αποχώρηση των χρηματοδοτών του τμήματος, αρχικά του Βλάση Σταθοκωστόπουλου (2007) κι εν συνεχεία των Θανάση Γιαννακόπουλου-Αλέξανδρου Έλληνα έφερε νέα προβλήματα. 

2011-2020

Το 2011 ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στην 3η θέση του πρωταθλήματος και στα ημιτελικά του κυπέλλου.


Το 2012 έφτασε πολύ κοντά στον υποβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία του. Έσωσε όμως τη χρονιά, αρχικά με το βαθμό που κέρδισε στην ήττα από τον ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου με τον οποίο μείωσε τη διαφορά από την ΕΑΠ στους 6 βαθμούς (αν η διαφορά ήταν 7 βαθμοί θα υποβιβαζόταν), και του έδωσε το δικαιώμα να συμμέτεχει στα πλέι άουτ, όπου επικράτησε της ΕΑΠ με 3-1 νίκες και κατέλαβε τη 10η θέση, τη χειρότερη της ιστορίας του. Στο κύπελλο έφτασε στα ημιτελικά.

Το 2013 πραγματοποίησε και πάλι μία κάκιστη πορεία, που είχε ως συνέπεια τον υποβιβασμό του στην Α2 για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς βρέθηκε στην 11η θέση του πρωταθλήματος μετά τη διαδικασία των play out. Ωστόσο, με τον υποβιβασμό του Ηρακλή Θεσσαλονίκης για χρέη στην Α2 ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στην Volleyleague καταλαμβάνοντας τελικά τη 10η θέση. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των 16, ενώ στο Λιγκ καπ αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

Η σεζόν 2013-14... ξεκινάει!
  Ευρωπαϊκές διακρίσεις
2η θέση, Κύπελλο Κυπελλούχων, 1980
3η θέση, Κύπελλο Κυπελλούχων, 1989
4η θέση, CEV Cup, 2004
3η θέση, Top Teams Cup, 2006
2η θέση. CEV CUP, 2009
  Super Cups
2006
  Κύπελλα
1982, 1984, 1985, 2007, 2008, 2010
  Πρωταθλήματα
1963, 1965, 1966, 1967, 1970, 1971, 1972, 1973, 1975, 1977, 1982, 1984, 1985, 1986, 1995, 1996, 2004, 2006