Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Πρωτάθλημα μέσα στο Παλέ!!!

Πιάνοντας εξαιρετική απόδοση στην τελευταία περίοδο, ο Εξάστερος επικράτησε του ΟΣΦΠ με 84-74, έφερε την σειρά στο 2-2 και θα δώσει τα ρέστα του το ερχόμενο Σάββατο στο… εξοχικό του ΣΕΦ για να πανηγυρίσει ακόμη ένα Πρωτάθλημα - μετά από αυτό του 1999 -  στην έδρα του «αιώνιο δεύτερου».
Με κορυφαίο τον… σεληνιασμένο Μάικ Μπατίστ που σταμάτησε στους 23 πόντους ο Παναθηναικός έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση ενός ακόμη νταμπλ και στρέφει πλέον την προσοχή του στο ματς του Σαββάτου στο φαληρικό παλέ, ώστε να φτάσει στην μεγάλη ανατροπή και να πανηγυρίσει την κούπα μπροστά  στους… ματάκηδες.
Φοβερή ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι 18.000 και πλέον θεατές των μόνιμων Πρωταθλητών στο ΟΑΚΑ που αποθέωσαν την αρμάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ζητώντας τους το Πρωτάθλημα μέσα στην… γκαρσονιέρα του ΣΕΦ.
Στο αγωνιστικό μέρος, ο Παναθηναΐκός παρουσιάστηκε… χλωμός στο ξεκίνημα, υπέπεσε και πάλι σε λάθη με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να προηγηθούν στο 15΄ με 11 πόντους διαφορά (17-28).
Το Τριφύλλι συνήλθε γρήγορα και με παίκτη-κλειδί τον Στίβεν Σμιθ που σημείωσε 5 πόντους στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους πήγε στο ημίχρονο με -2 (36-38).
Στην επανάληψη, οι «πράσινοι» μπήκαν και πάλι νευρικά στο ματς,δίνοντας την ευκαιρία στους «ερυθρόλευκους» να πάρουν μία διαφορά 8 πόντων, στο 27΄.
Κάπου εκεί όμως ανέλαβε δράση ο… έφηβος Μάικ Μπατίστ  και με προσωπικό 8-0 σερί ισοφάρισε σε 55-55 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.
Η τελευταία περίοδος ανήκει ολοκληρωτικά στην αρμάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και με επιμέρους σκορ 14-6 να φτάνει στο +8 (69-61), στο 35΄.
Στην συνέχεια, ακολούθησε ένα νεκρό διάστημα των «πρασίνων», με τους φιλοξενούμενους να φέρνουν το ματς στον πόντο (74-73), στο 37΄.
Όμως, το παλικαρίσιο καλάθι του Στίβεν Σμιθ για το 76-73, το σουτ από τα 5μ. του «Σάρας» για το 78-73 και το κάρφωμα του Μπατίστ για το 80-73, στο 39΄… καθάρισαν την μπουγάδα και στέλνουν το Τριφύλλι με ανεβασμένη ψυχολογία στον πέμπτο τελικό του Σαββάτου στο Φάληρο.
Δεκάλεπτα: 14-19, 36-38, 55-58, 84-74

Παναθηναϊκός: Περπέρογλου 5 (1τριπ), Μπατίστ 23 (11/14βολ, 6/12διπ, 10ριμπ), Σάτο, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (3τριπ, 6ριμπ), Βουγιούκας 3, Καλάθης 7 (4ασ), Σμιθ 7 (1τριπ, 5ριμπ), Καϊμακόγλου 12 (1τριπ, 4ριμπ), Γιασικεβίτσιους 12 (1τριπ, 7ασ)


ΤΟΜΙΤΣ ΘΥΜΑΣΑΙ;;;

ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΥ ΕΔΕΙΝΕΣ ΟΡΚΟΥΣ ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 5ο ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΕΦ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΟΑΚΑ;;;

ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ 2-2 ΣΤΙΣ 17/05/1999 ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΠΑΡΤΥ ΤΙΤΛΟΥ



Ο Α Γ Ω Ν Α Σ: Στο πρώτο ματς, δημιουργήθηκε η -λανθασμένη, αφού Κόμαζετς και Τόμιτς δεν θεωρούνται παγκίτες- εντύπωση ότι ο Ολυμπιακός στηρίχτηκε στους παίκτες του πάγκου και γι' αυτό νίκησε. Η απάντηση του τριφυλλιού στον 2ο ματς ήταν άμεση με Μπερκ και Μπουντούρη. Στην επιστροφή της σειράς στο ΣΕΦ, οι γηπεδούχοι επικράτησαν κατά κράτος στα ριμπάουντ επί του Παναθηναϊκού περιορίζοντας αυτόν μάλιστα στους 47 πόντους. Στο 4ο ραντεβού η σκηνή επαναλήφθηκε με τους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους. Ο Παναθηναϊκός, εδραιώνοντας, κάθε λεπτό που περνούσε, την υπεροχή του στα ριμπάουντ και καθηλώνοντας τον Ολυμπιακό χωρίς πόντο για μεγάλα χρονικά διαστήματα -κυρίως στο β'μέρος- εξασφάλισε την πολύτιμη νίκη-ισοφάριση. Μέχρι το 17' όλα κυλούσαν βάσει...προγράμματος. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ και το προβάδισμα άλλαζε συχνά κάτοχο (7-2 στο 4'). 
  Ράτζα - Ρότζερς  
Ενα από τα λίγα
ριμπάουντ του Ολυμπιακού
φωτό 17/05/99


 Στο 17' (21-25) λοιπόν, ο Σούμποτιτς απέσυρε τον Μποντίρογκα, μία κίνηση που αποδείχτηκε θαυματουργή. Το παιχνίδι του Παναθηναϊού ισορρόπησε, η μπάλα είχε καλύτερη κυκλοφορία καθώς περνούσε πλέον από περισσότερα χέρια κι έφτανε πιο εύκολα στον Ράτζα ο οποίος έψαχνε (κι έβρισκε) την ιδανικότερη λύση. Οταν ο κροάτης τα έβρισκε σκούρα, πάσα στο τρίποντο και...μπουμ. Με δύο τρίποντα των Κοχ και Μπουντούρη και σερί 11-0 το 21-25 έγινε 32-25, αφού και στην άμυνα πια, τα μαρκαρίσματα έβγαιναν πιο άνετα. Το ημίχρονο έληξε 34-38 και με την αρχή της επανάληψης η διαφορά πήγε στους 8π. (36-28). Εκείνη τη στιγμή ο Σούμποτιτς επιχείρησε σε ρισκάρει δίνοντας εντολή οι φάσεις να καταλήγουν στα χέρια του Ράτζα, που είχε να αντιμετωπίσει τον -φορτωμένο με 3 φάουλ- Τάρλατς. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού, ίσως κουρασμένος, δεν τα πήγε και πολύ καλά. Τα σουτ ήταν παρατραβηγμένα, ισορροπία στην άμυνα δεν υπήρχε και ο Ολυμπιακός με πρωτεύοντες η δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς κατάφερε να μειώσει σε 36-35 στο 24'.

 Ράτζα - Τάρλατς - Αλβέρτης
Αποντος έμεινε ο Τάρλατς
φωτό 17/05/99
Ομως και πάλι ο Σούμποτιτς δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Με δύο κοντούς γκαρντ (Κοχ, Μπουντούρη) και τον Οικονόμου να κάνει πολύ καλή δουλειά, ο Παναθηναϊκός πίεσε ασφυκτικά στην άμυνα και στα επόμενα λεπτά έκανε νέο σερί 8-0 (44-35 στο 27'). Για 7 λεπτά ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς πόντο αφού η μπάλα δεν έφτανε με τίποτα στον Τάρλατς. Κι όταν πια ο Ιβκοβιτς αποφάσισε -ως δια μαγείας- να αποσύρει την μοναδική απειλή για το καλάθι των πρασίνων, τον Κόμαζετς, αλλά και να βάλει τον Σούλη σε θέση "4" τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Η άμυνα έγινε πιο πιεστική, ο Οικονόμου έδινε βοήθειες στο μαρκάρισμα του Τάρλατς, πανω στον οποίο είχε πάει ο Ράτζα, ενώ στην επίθεση ο Μποντίρογκα δεν είχε αντίσταση από τον Παπανικολάου. Στο 32' η διαφορά ανέβηκε στο +14 (58-44) κι όλα είχαν τελειώσει, αφού ο τρομακτικός Τόμιτς (5/7 τρίποντα 17 πόντους) ήταν εξαιρετικά μόνος.
  Π Α Ν Α Θ Η Ν Α Ι Κ Ο Σ: Νίκησε με τον τον τρόπο που έχασε στο ΣΕΦ. Κυριάρχησε πλήρως στη μάχη των ριμπάουντ, ενώ ήταν πολύ πιεστικός στην άμυνα. Σημαντική η συμβολή του Σούμποτιτς από τον πάγκο. Κοχ , Μπουντούρης και Τζεντίλε έφεραν εις πέρας τη βρώμικη δουλειά και σε αυτούς οφείλεται μεγάλο μέρος της επιτυχίας.Εξαιρετικός ήταν ο Οικονόμου στην άμυνα. Μοναδικό ψεγάδι στην απόδοσή του, ήταν η μη εκμετάλλευση του Αλβέρτη, ο οποίος κόντρα στον κοντύτερο Τόμιτς είχε 8 πόντους μέχρι το 5'. Μετά χάθηκε...
Ο Λ Υ Μ Π Ι Α Κ Ο Σ: Δέσμιος της ιδέας ότι ο 5ος τελικός θα γίνει στην έδρα του. Πελαγοδρόμισε απέναντι στην πιεστική άμυνα του Παναθηναϊκού, ενώ πήρε μόνο 14 πόντους και από τους 4 ψηλούς του (Τάρλατς, Φασούλας, Ρότζερς 8, Παπανικολάου 6). Ο Τόμιτς απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι είναι παικτάρα ολκής με καρδιά και ψυχή χιλίων λεόντων, αλλά ήταν μόνος του. Ειδικά μετά την απ'οφαση του Ιβκοβιτς να αποσύρει τον Κόμαζετς, όταν ο κροάτης φαινόταν να είναι απειλή για το πράσινο καλάθι.
Π Ρ Ο Σ Ω Π Ο: Ο Ντέγιαν Μποντίρογκα. Πέτυχε 17 πόντους με 12 στο β', διάστημα στο οποίο οδήγησε την ομάδα του.
P O I N T: Ο 5ος τελικός άρχισε αμέσως μετά τη λήξη του 4ου. Με το σφύριγμα της κόρνας της γραμματείας, οι παίκτες του Ολυμπιακού μαζεύτηκαν τρέχοντας στο κέντρο του ΟΑΚΑ, όπου με πάθος, πυγμή και θράσσος ένωσαν τα χέρια φωνάζοντας "Ολυμπιακός" και χαιρετώντας κατόπιν τον κόσμο. Ο τελικός των τελικών άρχισε...