Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η πρώτη πρόκριση του Παναθηναϊκού σε Φάιναλ Φορ!

 Έχουν περάσει 18 χρόνια από την πρώτη πρόκριση του Παναθηναϊκού σε Φάιναλ Φορ. Ήταν το 1994 απέναντι στη Λιμόζ με τον Νίκο Γκάλη σε ηλικία 37 ετών να φορτώνει το καλάθι των Γάλλων με 30 πόντους!
Από τότε οι πράσινοι έχουν πανηγυρίσει 11 προκρίσεις σε Φάιναλ Φορ και έξι κατακτήσεις του βαρύτιμου τροπαίου.

Αυτό το παιχνίδι όμως που είχε σημάνει και την πρόκριση του τριφυλλιού στο πρώτο Φάιναλ Φορ της ιστορίας του είναι σίγουρα σημαδιακό.

Ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί στον πρώτο προημιτελικό από τη Λιμόζ στη Γαλλία με 75-68, αλλά πέντε μέρες μετά στην Αθήνα είχε ισοφαρίσει σε 1-1 (59-48). Στις 17 Μαρτίου 1994 ήταν το τρίτο παιχνίδι με τις «πορσελάνες». Ο… τελικός.

Ο μεγάλος Νίκος Γκάλης είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο Τελ Αβίβ σκοράροντας 30 πόντους και μοιράζοντας πέντε ασίστ, ενώ ο Μυριούνης είχε προσθέσει 19, ο Βολκόφ 17 και ο Αλβέρτης 14. Ο Μυριούνης είχε ακόμα 10 ριμπάουντ, ενώ ο Βολκόφ είχε επίσης 10 ριμπάουντ και έξι ασίστ!

 

 






Όταν το ντέρμπι «αιωνίων» τέλειωσε 40-42!

 Τη σεζόν 1994-95 ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είχαν φτάσει και πάλι στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα, αλλά μεγαλύτερη σημασία είχαν οι εγχώριες κόντρες τους όπως το παιχνίδι ανάμεσα στους πράσινους και τους κόκκινους για τον 3ο γύρο του κυπέλλου Ελλάδας.
Και που είχε γίνει το συγκεκριμένο παιχνίδι; Στο κλειστό του Σπόρτιγκ με την παρουσία φιλάθλων και των δυο ομάδων!

Στα Πατήσια, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έδωσαν το πρώτο ραντεβού της χρονιάς (25/9/1994) σ’ ένα παιχνίδι με πολλές ιδιαιτερότητες. Από τη μια ο Βολκόφ για πρώτη φορά απέναντι στον Παναθηναϊκό και ο Πάσπαλι απέναντι στον Ολυμπιακό, ο Γκάλης και ο Γιαννάκης και πάλι μαζί ύστερα από τρία χρόνια, ενώ πριν το τζάμπολ οι δυο «αιώνιοι» έκαναν ενστάσεις για Πετσάρκι, Τάρλατς, Τόμιτς και Νάκιτς…
Δείτε όλο το ιστορικό παιχνίδι...με νικητή φυσικά τον Παναθηναϊκό
 


 

 

Θα σφίξει κανείς τα λουριά;

 Ο Ιμπραχίμ Σισοκό δεν βρίσκεται πολύ καιρό στην Ελλάδα για να έχει μάθει τις… ρήσεις του τόπου μας, ωστόσο θα μπορούσε να ξεκινήσει με Μένανδρο και το περίφημο «…το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού…». Στην προ μηνός, πρώτη κλήση του στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο 21χρονος μεσοεπιθετικός καθυστέρησε να επιστρέψει κατά μία μέρα.
Αυτή τη φορά άργησε κατά δύο, γυρίζοντας στην Ελλάδα χθες το μεσημέρι, τρεις μέρες (!) μετά τον επεισοδιακό αγώνα των «ελεφάντων» με τη Σενεγάλη στο Ντακάρ. Και γι” αυτόν ακριβώς το λόγο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού μετά τη σημερινή προπόνηση.
Τη Δευτέρα, η επίσημη δικαιολογία για την καθυστέρηση του Σισοκό ήταν η… δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού προς την ποδοσφαιρική ομάδα της πατρίδας του, προκειμένου να την τιμήσει για την πρόκρισή της στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Γενάρη στη Ν. Αφρική).
Η εξέλιξη αυτή μετέθεσε χρονικά την επιστροφή του στην Αθήνα για το βράδυ της Δευτέρας. Κι εκεί όμως υπήρξε «κόμπλα», με τον Ιβοριανό να… χάνει την ανταπόκριση από το Παρίσι και βεβαίως και τη χθεσινή, πρωινή προπόνηση, επιστρέφοντας τελικά στη χώρα μας χθες το μεσημέρι!
Πρώτα ο… Θεός, ο Σισοκό θα δώσει το παρών σήμερα στο σημερινό διπλό πρόγραμμα των «πρασίνων» στην Παιανία, αλλά η ουσία είναι πως με όλα αυτά, έχει χάσει ήδη τέσσερις ημέρες προπονήσεων, αφού το Σαββάτο δεν έπαιξε καθόλου στο ματς με τη Σενεγάλη κι ακολούθως δεν γυμνάστηκε καθόλου την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Και σε πέντε μέρες ακολουθεί ένα πολύ σημαντικό ματς κόντρα τον Άρη, με τον Παναθηναϊκό να μετράει ήδη ουκ ολίγες απουσίες και τον Φερέιρα να προσπαθεί να διατηρήσει τα «όπλα» που του έχουν απομείνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Όπως αναφέραμε, ο Σισοκό θα κληθεί σήμερα να δώσει εξηγήσεις στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού γι” αυτές τις αργοπορίες, που πλέον κινδυνεύουν να γίνουν ανέκδοτο. Τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχουν άλλοι διεθνείς παίκτες του «τριφυλλιού», όπως π.χ. ο Μπαρμπαρούσης που πάει κι έρχεται κάθε φορά στην άλλη άκρη της… γης (Ν. Ζηλανδία) και μέχρι τώρα δεν έχει αργήσει ούτε λεπτό! Και το θέμα βεβαίως δεν είναι μόνο ο Σισοκό. Χθες ήταν αυτός, ο αργοπορημένος, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος…
Εν κατακλείδι, κάποιος (ή κάποιοι), θα πρέπει πλέον να αρχίσουν να τραβούν πολύ πιο δυνατά τα λουριά στην Παιανία, κόβωντας από τη… ρίζα αυτές τις συμπεριφορές, που όχι μόνο «τραυματίζουν» την έξωθεν εικόνα της ομάδας, αλλά μπορεί κάποια στιγμή να δημιουργήσουν ακόμη και τριβές εντός των αποδυτηρίων, εάν δεν αντιμετωπιστούν εξαρχής δυναμικά.
Και ίσως στον Παναθηναϊκό, θα έπρεπε κάποια στιγμή να ξαναδούν λίγο το θέμα το γενικού αρχηγού ή γενικά ενός προσώπου με πυγμή, που θα βοηθήσει να μπουν κάποια πράγματα σε τάξη…