Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

52 Παναθηναϊκά χρόνια "Τάφος του Ινδού"

 
Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια παίχτηκε ο πρώτος αγώνας στο κλειστό της Λεωφόρου ανάμεσα στις ομάδες μπάσκετ του Παναθηναϊκού και του Μύλωνα. 

 Ήταν Κυριακή 8 Ιανουαρίου 1961 όταν για πρώτη φορά διεξήχθη αγώνας στο νεόδμητο τότε κλειστό της Λεωφόρου.
Αντίπαλοι ήταν ο Παναθηναϊκός και ο Μύλωνας σε ένα ματς που έμελλε να γραφτεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ακόμα και σήμερα ο "Τάφος του Ινδού" αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια του Παναθηναϊκού. Ένα γήπεδο γεμάτο αναμνήσεις για όσους το έχουν παίξει σε αυτό, σε όλους όσους έχουν βρεθεί στις εξέδρες τους, αλλά και για όσους απλά έτυχε να βρεθούν κάποια στιγμή εκεί.
Το προσωνύμιό του ως "Τάφος του Ινδού" το οφείλει στον Τάσο Στεφάνου. Εκείνη την εποχή παιζόταν μια ταινία με το ίδιο όνομα και επειδή ο πρωταγωνιστής της Φριτζ Λανγκ κατέβαινε κάποια σκαλιά παρόμοια με αυτά του κλειστού της Λεωφόρου δεν ήθελε και πολύ να δημιουργηθεί ο συνειρμός στο μυαλό του Τάσου Στεφάνου.
 Κάπως έτσι λοιπόν ο "Τάφος του Ινδού" παραμένει ως σήμερα ο ναός των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Δείτε ένα βίντεο - αφιέρωμα παρακάτω.


Οταν η ιστορία γράφεται στα... σκαλιά

Την ιστορία, λένε, τη γράφουν τα ίδια τα πρόσωπα. Είναι στιγμές όμως που βλέπεις αυτή την «ιστορία» να διαγράφεται πάνω σε άψυχα πράγματα. Ειδικά δε όταν αυτά έχουν τη δική τους… ιστορία.

Η οποία μάλιστα συνεχίζει και γράφεται εδώ και 52 χρόνια. Τόσα είναι και τα «κεράκια» που σβήνει σήμερα το κλειστό γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο γνωστός σε όλους «Τάφος του Ινδού»!
ξετυλίγεται το κουβάρι των αναμνήσεων,έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του ανθρώπου που αφενός ήταν παρόντας στο πρώτο παιχνίδι, αφετέρου έχει τον τίτλου του νονού του! Ο Τάσος Στεφάνου, γενικός διευθυντής τώρα στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν στην εφηβική ομάδα των «πρασίνων» στο πρώτο παιχνίδι στο κλειστό, κόντρα στον Μίλωνα.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου, όπως και φέτος, υπό καταρρακτώδη βροχή το νέο γήπεδο άνοιγε -επίσημα- τις πύλες του. Η βροχή ήταν τόση που σχεδόν όλα τα παιχνίδια της Α' κατηγορίας μπάσκετ είχαν αναβληθεί.
Στη σκιά λοιπόν του τελικού Κυπέλλου ΠΟΚ (!) μεταξύ των «αιωνίων» το μπάσκετ αλλά και διάφορα αλλά αθλήματα κλειστού χώρου, έβρισκαν τη στέγη τους.
Μετά από νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ το 1975
Μετά από νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ το 1975

 «Ήταν πέτρινα χρόνια τότε για το μπάσκετ. Ήταν μεγάλη υπόθεση που θα υπήρχε κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Μέχρι τότε το μόνο κλειστό ήταν των Αμερικανών στο παλιό αεροδρόμιο. Πηγαίναμε εκεί καμιά φορά και παίζαμε και χαιρόμασταν» θυμάται ο κ. Στεφάνου και συνεχίζει
«Μέχρι να γίνει η νέα εξέδρα και να φτιαχτεί το κλειστό από κάτω, παίζαμε σε ένα ανοικτό πίσω από το τέρμα. Ήταν πολύ σημαντικό που έγινε το γήπεδο. Ήταν του Παναθηναϊκού αλλά το χρησιμοποιούσαν πολλές ομάδες και για διάφορα αθλήματα».
Η αναγγελία της ανέγερσης του κλειστού, τον Μάρτη του 1958 (Αθλητική Ηχώ)
Η αναγγελία της ανέγερσης του κλειστού, τον Μάρτη του 1958 (Αθλητική Ηχώ)
Παρότι το γήπεδο (του ποδοσφαίρου και κατ' επέκταση του μπάσκετ) ονομάζεται από το 1981 «Απ. Νικολαΐδης», οι περισσότεροι το αναφέρουν απλά ως Λεωφόρος. Κάπως έτσι και το κλειστό, 50 χρόνια τώρα είναι γνωστό ως «Τάφος του Ινδού». Πως προέκυψε όμως αυτή η ονομασία;
Ο «νονός» του θυμάται: «Αφού είχε γίνει το γήπεδο, είχαμε πάει με κάτι συμπαίκτες μου στον κινηματογράφο «Αρτζεντίνα». Εκεί έπαιζε την ταινία του Φριτζ Λανγκ «Ο τάφος του Ινδού». Με το που είδα τα σκαλιά που κατέβαιναν είπα «Ρε παιδιά αυτό είναι σαν το γήπεδό μας». Έγινε χαμός από τα γέλια. Αργότερα το είπα στον δημοσιογράφο Γιώργο Δόγα, και έτσι έμεινε αυτή η ονομασία»
Τα εγκαίνια του κλειστού έγιναν υπό καταρρακτώδη βροχή, και αυτό το θέμα ήταν το μεγάλο πρόβλημα για χρόνια. Η οροφή, οι εξέδρες του ποδοσφαιρικού σταδίου δηλαδή, έσταζε με αποτέλεσμα το νερό να το πλημμυρίζει. Βέβαια αργότερα μπήκαν αντλίες και το πρόβλημα άρχιζε να διορθώνεται.
Στιγμιότυπο από το πρώτο παιχνίδι της ανδρικής ομάδας του Παναθηναϊκού τον Γενάρη του 1961
Στιγμιότυπο από το πρώτο παιχνίδι της ανδρικής ομάδας του Παναθηναϊκού τον Γενάρη του 1961
 Ήταν πρωτοποριακό όταν φτιάχτηκε. Είχε δάπεδο από πίσσα και φελό. Βέβαια μέχρι να μπουν οι αντλίες, όποτε έβρεχε το γήπεδο γινόταν πισίνα. Σε εκείνο το πρώτο παιχνίδι που παίξαμε με τον Μίλωνα, νομίζω πως αν έξω έριχνε 10 κιλά βροχή μέσα είχε… 30!» τονίζει ο κ. Στεφάνου και παράλληλα αναφέρει ένα χαρακτηριστικό γεγονός, που έφθασε και εκτός συνόρων.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα παιχνίδι με την Ολλανδική Πάρκερ. Έβρεχε πάρα πολύ και ο κόσμος αναγκάστηκε να ανοίξει τις ομπρέλες του. Αυτή η φωτογραφία δημοσιεύθηκε σαν το πρώτο κλειστό με ομπρέλες!»
Το κλειστό φιλοξενούσε τους αγώνες μπάσκετ του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής ομάδας. Έχουν διεξαχθεί εκεί παιχνίδια και γεγονότα που θα έχουν αν διηγούνται τα… θρυλικά σκαλιά.
Ο ίδιος ο Τάσσος Στεφάνου αν και δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει κάποιο από τα παιχνίδια. Βέβαια και ο ίδιος θυμήθηκε το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ. «Βοήθησε πολύ το μπάσκετ αυτό το γήπεδο. Υπάρχουν ένα σωρό ιστορίες που αν θυμηθώ κάποια θα αδικήσω αυτή που θα ξεχάσω!
 Πάντως μπορώ να θυμηθώ σίγουρα το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ και τις βολές του Κόντου στο τέλος!», σχολιάζει. Τα τελευταία χρόνια το γήπεδο έχει ανακαινισθεί. Χρησιμοποιείται από τα τμήματα του Ερασιτέχνη ενώ στα παιχνίδια του γυναικείου μπάσκετ και γεμίζει και πάλι από φιλάθλους του Παναθηναϊκού.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που το γήπεδο λειτουργεί κανονικά ακόμα. Μάλιστα όπως μαθαίνω στα παιχνίδια της γυναικείας ομάδα μπάσκετ το γήπεδο γεμίζει» λέει με χαρά ο κ. Στεφάνου.
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 1961 - Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2013. 52 χρόνια ιστορίας αναμνήσεων και περιστατικών που μένουν βαθιά χαραγμένα σε αυτά τα σκαλιά του κλειστού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπως τα σκαλιά που κατέβαινε ο πρωταγωνιστής του Φριτζ Λανγκ για να φτάσει στον «Τάφο του Ινδού»…
Παρακολουθείστε σπάνια ντοκουμέντα βίντεο από το Εθνικό Οπτικοακουστικό αρχείο
#1, #2, #3, #4, #5, #6, #7


 



πηγή:http://prasinanea.gr,http://www.sentragoal.gr

 

Αλαφούζε ξεκίνα την Εκκαθάριση με τον Εαυτό Σου Πρώτα

 Τι παραπανω μπορει να δωσει ο επόμενος coach απο τοv Ρότσα;Mα απολύτως τίποτα!

Ετσι μπραβο αλαφούζε η β' εθνικη ειναι κοντα. εχετε χαιρετισματα απ' τον κλεισμενο ντε βιτσεντι. ξεφτιλες!
Αυτός ηταν προπονητης στον λεβαδιακό της Ισπανίας!!!! που θα βρεθούν τα λεφτά γία αποζημιώσεις για προπονητή για στελέχη κ.τ.λ εφοσον δεν υπαρχει φράγκο;;!! καποιος μας δουλεύει προφανώς και είμαι πολύ περίεργος να δω ποιός θα φάει το ανάθεμα για την κατάντια της ομάδας!!!!!!!! πολύ περίεργος!!!!!! ποσο μάλλον που τώρα η δικαιολογία του ανεκδιήγητου τζίγγερ πείθει μόνο τους οργανωμένους!!!!! 

Η ομάδα ταξιδεύει στο σύμπαν του χάους και είναι άγνωστο που θα βρεθεί. Ο θεός να βάλει το χέρι του διότι υπάρχει πολύ τρέλα τελικά στην ομάδα. Το θέμα δε είναι που φεύγει ο Ρότσα , το θέμα είναι οτι η ομάδα πάσχει από πολλές αρρώστιες. Το φάρμακο είναι να βρεθεί κάποιος ισχυρός με πολλά λεφτά , με τσαμπουκά, με κύρος για να καθαρίσει τη βρωμιά από την ομάδα , την βρωμιά του ελληνικού ποδοσφαίρου που λέγεται Γαύρος και να βάλει μια τάξη σε όλα.

 Υ.Γ. Έτσι Καραφλούζε συνέχισε παρέα με τον φορέα το καταστροφικό σου εργο!! Αν τα έκανε ο Τζίγγερ αυτα ο φορέας θα είχε βγει στο δρόμο!!!!!!!!!!

Η Μεγάλη Ήττα του Αλαφούζου

 Όσο καλά  χειρίστηκε αυτές τις τελευταίες μέρες την υπόθεση του πρίγκιπα και του ουρανοκατέβατου στα παναθηναικά δρώμενα Τσάκα ο πρόεδρος των Πρασίνων, άλλο τόσο άσχημα, χειρίστηκε την ήττα από τη Βέροια και κυρίως τις επόμενες μέρες.
      Ο Χουάν Ρότσα ασφαλώς έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την επιλογή του…. εξαφανισμένου για μήνες Μπουμσόνγκ στην 11άδα, αλλά για το ότι ο Γάλλος βρίσκεται ακόμη στο ρόστερ του ΠΑΟ, φταίει ο Αλαφούζος. Όπως φταίει για την αδυναμία του να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να δώσει λύσεις, αφήνοντας στη διάθεση του προπονητή ποδοσφαιριστές όπως ο γάλλος ή ο Σπυρόπουλος ή ο Φορναρόλι τους οποίους σπρώχνει προς την έξοδο.
Μπορεί να παίζει στα δάχτυλα το twitter, αλλά εδώ αποδεικνύεται φάουλ. Είσαι πρόεδρος, παίρνεις πάνω σου οποιοδήποτε κόστος τόσων μεγάλων αποφάσεων, όπως να τελειώσεις τους Χριστοδουλόπουλο, Βύντρα και άλλους ποδοσφαιριστές που για τους Χ λόγους δεν σου κάνουν στον Παναθηναϊκό που σχεδιάζεις.
    Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον Λεβαδειακό όχι γιατί ήταν χειρότερος, αλλά γιατί το κλίμα ήταν διχαστικό, με την εξέδρα να αποδοκιμάζει τον Σπυρόπουλο που έκανε καλό παιχνίδι. Μιλάμε για απίστευτα πράγματα, που ωστόσο έχουν εξήγηση. Να έχει αναρτήσει πανό κατά του Βύντρα και του Σπυρόπουλου. Και μετά τα λάθη του Μπουμσόνγκ να αποδοκιμάζει ένοντα με γιούχες και τον Μπουμσόνγκ. Έναν ποδοσφαιριστή που ταλαιπωρείται (γιατί θέλει να πληρώνεται στην ώρα του) από τον Παναθηναϊκό, αλλά τον ταλαιπωρεί αφάνταστα κιόλας με τα καμώματά του από τον Σεπτέμβρη, αλλά και πέρυσι…
        Στην πρώτη στραβή του Παναθηναϊκού ήταν φως φανάρι ότι το πράγμα θα γύριζε μπούμερανγκ. Για να πάρεις το βάρος τέτοιων αποφάσεων, πρέπει να έχεις και τις ανάλογες λύσεις και απαντήσεις. Που ήταν λοιπόν ο δεύτερος σέντερ φορ; Με τον φιλότιμο Τοτσέ θα βγάλει την υπόλοιπη σεζόν ή τον Φορναρόλι που ψάχνει ομάδα;
        Ακόμη και τον Καζιγιάμα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να του βρουν θέση ξένου στο ρόστερ της ομάδας! Μιλάμε για ερασιτεχνισμούς που σε επίπεδο του Παναθηναϊκού το πληρώνεις ακριβά. Ο κόσμος είναι πονεμένος τόσα χρόνια, βλέπει και τα υπόλοιπα στραβά του πρωταθλήματος, να παίζει ο «αιώνιος» πολλές φορές μονά-ζυγά δικά του και του τη δίνει άσχημα! Ακούει Λεωφόρο και Λεωφόρο (ακόμη) δεν βλέπει.
      Θα πει κάποιος: όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και χρήμα. Σαφώς. Για να μην κάνεις όμως δυσκολότερα τα πράγματα μεσούσης της σεζόν, πρέπει πρώτα να κάνεις και μετά να λες! Ο Αλαφούζος πρώτα λέει και μετά κάνει και σίγουρα, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του, να αλλάξει τα σχέδιά του σε μερικά πράγματα, γιατί θα δει τα πλέι-οφ από την… τηλεόραση και χωρίς τον Παναθηναϊκό!
      Οι λανθασμένες εκτιμήσεις του Αλαφούζου είναι πολλές. Δείχνει ότι είναι ένας άπειρος παράγοντας, που σαφώς έχει βοηθήσει τον Παναθηναϊκό στη δύσκολη μέρα,τον έχει κρατήσει από το χέρι πριν από το γκρεμό, όμως με τις άγαρμπες κινήσεις του, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή. Με τα λέω- ξελέω δεν πας πουθενά. Πως θα κρατήσει τον Σπυρόπουλο μέχρι το καλοκαίρι; Απαραίτητες οι περικοπές και η μείωση του μπάτζετ, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.
Με τις κινήσεις που κάνει, είναι θέμα χρόνου να χάσει και τον Ρότσα, ο οποίος έχει αρχίσει να χάνει ήδη πόντους και ο ίδιος δείχνει αποσυντονισμένος, με όσα διαδραματίσθηκαν μετά τη Βέροια. Ποιος… Μπαρμπαρούσης; Ο Παναθηναϊκός έχει «χάσει» τον Βύντρα, χάνει και τον Μπουμ! Και ποιος θα παίζει; Ο νεαρός, εξελίξιμος και πολύτιμος Τριάνταφυλλόπουλος και ο Βελάσκες που μπροστά του ο Σαριέγκι είναι… Πουγιόλ;Ράβε-ξήλωνε δουλειά να μην σου λείπει…
ΥΓ. Ο Λεβαδειακός του Παράσχου μπορεί να μην είναι η σούπερ ομάδα, αλλά είναι ΟΜΑΔΑ. Και έχει προπονητάρα. Δουλευταρά με κοφτερό μυαλό που μπορεί να αλλάξει την εξέλιξη του αγώνα.




πηγή:http://www.gazzetta.gr