Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Κολύμβηση: Αργυρό μετάλλιο ο Δεμέτης!

 Ο κολυμβητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δεμέτης κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στα 200μ. ελεύθερο στο 24ο «Ακρόπολις», κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας της διοργάνωσης που διεξάγεται στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο.

Ο Δεμέτης στο τελικό των 200 μέτρων ελεύθερο σημείωσε χρόνο 1.52.86 και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Στην ίδια διοργάνωση, στα 100 μέτρα πεταλούδα ο Νίκος Χαραλάμπου βελτίωσε την ατομική του επίδοση και με χρόνο 57.07 κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό.

Αμφότεροι έχουν προκριθεί σήμερα στους τελικούς 100μ. ελεύθερο ανδρών και 50μ. πεταλούδα ανδρών αντίστοιχα και είναι πολύ πιθανό να φέρουν και άλλη διάκριση στο Τριφύλλι. 


πηγή

Σάν Σήμερα 20/05/1999: Playoffs A1 1999: E' αγώνας: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 53-62-Πρωτάθλημα μες στο Παλέ!

Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ελλάδας. Στον τελικό των τελικών, στο 5ο ματς της τελικής σειράς των πλέι οφς, η ομάδα του Σούμποτιτς νίκησε μέσα στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό 62-53 και κατέκτησε το δεύτερο -και συνεχόμενο- πρωτάθλημα στην Α1.
 
 Κόμαζετς - Μποντίρογκα
Καλός σε άμυνα ο Ντέγιαν
φωτό 20/05/99
Ο Α Γ Ω Ν Α Σ : Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να περιμένουμε. Είχε φοβερές εναλλαγές στο σκορ κι ανατροπές, είχε θέαμα, είχε αγωνία, είχε ανατριχίλλα. Απέμεναν 50'' για τη λήξη και το σκορ ήταν 55-51 υπέρ των πρασίνων. Τα δευτερόλεπτα κυλούσαν, για να φτάσει η μπάλα προς το τέλος της επίθεσης, στα χέρια του Νίκου Οικονόμου, που ήταν στημένος στο τρίποντο. Οπως τότε...Τέσσερα χρόνια πριν...Ο Οικονόμου, ξεμαρκάριστος, ζυγίζει την μπάλα και τη στέλνει στο πλεκτό. Οπως δεν έκανε τότε. Γυρνώντας στην άμυνα, ο διεθνής σέντερ φώναζε προς τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, που "έκαιγαν" το Παλέ: "Για τότε. Εγώ θυμάμαι".
Αυτή η εικόνα, ήταν εντελώς διαφορετική με αυτή που είχε διαμορφωθεί στην αρχή του ματς. Τότε που οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς έμπαιναν φουριόζοι και με όπλο την άμυνα προηγούνταν στο 5' με 13-2. Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε σαν κοιμισμένος. Οχι όμως και ο Σούμποτιτς. Μπουντούρης αντί Τζεντίλε, Κοχ σε Αλβέρτη, τον Μποντίρογκα και λίγο αργότερα τον -καταπληκτικό απόψε- Μπερκ αντί του Οικονόμου και οι πράσινοι σιγά σιγά έβρισκαν...το χρώμα τους, χωρίς όμως να φαντάζουν ιδιαίτερα απειλητικοί (15-5 στο 6', 20-8 στο 9' και 26-14 στο 15'). Εφτά λεπτά πριν τη λήξη ο τεχνικός των πρασίνων έβγαλε τον κρυφό άσο από το μανίκι του. Με τέσσερις περιφεριακούς (Μποντίρογκα τεσσάρι) και τον Μπερκ, ο Παναθηναϊκός πίεσε στην άμυνα και έφερε τα πάνω κάτω. Οσο ο Ιβκοβιτς δεν αντιδρούσε (ο Ρότζερς μάρκαρε τον Μπουντούρη!!!) η διαφορά μειωνόταν ολοένα και περισσότερο. Κι όταν πια προσπάθησε να απαντήσει στον κόουτς του Παναθηναϊκού τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Οι Φασούλας και Βούκσεβιτς στη θέση των Τάρλατς και Τόμιτς δεν ήταν καθόλυο έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και ο Ράτζα, που στο μεταξύ είχε πάρει τη θέση του Τζεντίλε και με τον Μποντίρογκα, έκαναν κέφια. Με επιμέρους σκορ 13-2 μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου και με ένα εκπληκτικό (ίσως κι εκπρόθεσμο) τρίποντο του Ράτζα, από το κέντρο του γηπέδου, το ημίχρονο έκλεισε στα ίσα (29-29). Ο Παναθηναϊκός των 0 λαθών και της απόλυτης υπεροχής στα ριμπάουντ είχε σώσει για τα καλά την παρτίδα και πήγαινε για περισσότερα. Με την αρχή της επανάληψης η εικόνα συνεχίστηκε σε πιο έντονο βαθμό. Με σερί 9-0 και συνολικό 20-0 από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός πέτυχε το πρώτο του καλάθι στο πρώτο ημίχρονο και με τον Μποντίρογκα να κάνει σούπερ ματς, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 38-29, επικρατώντας πλήρως στον τομέα της ψυχολογίας.

 Κόμαζετς - Μποντίρογκα
Κακός σε επίθεση ο Αριαν
φωτό 20/05/99
Η διαφορά έφτασε στους 12π. στο 28' (31-43), όμως η υπεροχή του Παναθηναϊκού σταμάτησε όταν οι Ράτζα και Μπερκ (ήταν εκπληκτικός) χρεώθηκαν με 4 φάουλ κι αποσύρθηκαν στον πάγκο, ενώ λίγω πριν, ο Ιβκοβιτς είχε ρίξει στο ματς τους Παπανικολάου και Σούλη. Ο πρώτος περιόρισε αισθητά τον Μποντίρογκα, ο δεύτερος έδωσε μεγάλη δύναμη στα ριμοπάουντ και ο Ολυμπιακός πήρε ανάσα φτάνοντας σε ένα επιμέρους σκορ 13-2 (44-45 από 31-43), κόβοντας παράλληλα κάθε διάδρομο του Παναθηναϊκού προς το καλάθι για 7 λεπτά (29'-36'), διάστημα στο οποίο οι πράσινοι ευστοχούσαν μόνο με βολές. Λίγο αργότερα το ΣΕΦ πήρε φωτιά όταν οι γηπεδούχοι με γκολ φάουλ του Γκόλντγουαϊρ πέρασαν 51-50 στο 35'. Ηταν δεδομένο πια ότι ο αγώνας θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Κι εκεί επικράτησε ο Παναθηναϊκός που είχε περισσότερες λύσεις στην επίθεση κι έναν Ράτζα που δεν ήταν διατεθειμένος να πετάξει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Ομως αυτός που ουσιαστικά καθάρισε την υπόθεση νίκη ήταν ο Νάντο Τζεντίλε. Στο 51-50, ο ιταλός πέτυχε 5 συνεχόμενους πόντους, φορτώνοντας παράλληλα με 5 φάουλ τον Τάρλατς, για να γίνει το σκορ 55-51. Ο Ολυμπιακός έχασε την επίθεση και ήρθε η ώρα του Οικονόμου. Αυτή τη φορά ο Νικόλας ευστόχησε και ο τίτλος πήγε σε πράσινα χέρια. 
Ο Λ Υ Μ Π Ι Α Κ Ο Σ: Εκανε ονειρεμένο ξεκίνημα, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε. Εδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να σηκώσει κεφάλι. Μετά το 26-14 έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να χάσει ένα παιχνίδι, στο αν μη τί άλλο, είχε καρδίσει από νωρίς τη μάχη της ψυχολογίας. Ο Ιβκοβιτς αντέδρασε εντελώς λανθασμένα όταν οι αντίπαλοι έπαιξαν με 4 κοντούς, χρεώνοντας το μαρκάρισμα του Μπουντούρη στον Ρότζερς. Οι αλλαγές του, Φασούλας και Βούκσεβιτς στις θέσεις των Τόμιτς και Τάρλατς, έφεραν αντίθετα αποτελέσματα και ο Παναθηναϊκός ξαναμπήκε στο ματς.Μεγάλη ευθύνη του Ιβκοβιτς, όμως και των Γκόλντγουαϊρ και Τόμιτς οι οποίοι δεν κράτησαν το ρυθμό του ματς στα επίπεδα που συνέφερε την ομάδα τους.

 Τζεντίλε - Γκόλντγουαϊρ
Κλειδί ο Τζεντίλε
φωτό 20/05/99
Π Α Ν Α Θ Η Ν Α Ι Κ Ο Σ : Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι και αυτός ο τίτλος ανήκει σε μεγάλο ποσοστό στον Λευτέρη Σούμποτιτς. Ο ελληνοσλοβένος, ξαναρίσκαρε και ξαναπέτυχε. Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει 4 κοντούς, δεν δίστασε να αφήσει τον Αλβέρτη πολύ ώρα εκτός αγώνα, όπως άλλωστε και τον Νίκο Οικονόμου. Ηταν καλά διαβασμένος, έπαιξε σχετικά καλά τον Τάρλατς, ενώ μετά το αρχικό ξέσπασμα του Ολυμπιακού σημάδεψε στις επιθετικές του επιλογές. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα έχοντας σε πολύ μεγάλη ημέρα τους Μπερκ (κορυφαίος των κορυφαίων), τον Μποντίρογκα, αλλά και τους Μπουντούρη, Κοχ που μπορεί να μην σκόραρε αλλά έκανε σπουδαία δουλειά στην άμυνα.
Π Ρ Ο Σ Ω Π Ο : Νάντο Τζεντίλε. Με τους 5 σερί πόντους που πέτυχε όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 51-50 και χρεώνοντας τον Τάρλατς με 5 φάουλ σε διάστημα ενός λεπτού, ήταν αυτός που έδωσε το τρόπαιο του πρωταθλητή στα χέρια του Σούμποτιτς.

P O I N T : Η φάση του Οικονόμου και το ιστορικής σημασίας τρίποντο που πέτυχε. Εξηγήσαμε τους λόγους παραπάνω...


"Η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία"

Ο Παναθηναϊκός έκανε τη μεγάλη ανατροπή, πήρε τον τίτλο μέσα στο ΣΕΦ και στο πράσινο στρατόπεδο είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. "Οε, οε, πρωτάθλημα μέσα στο Παλέ", ήταν το σύνθημα το οποίο από την εξέδρα μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια της ομάδας, που γέμισαν από σαμπάνιες.
 Νίκος Οικονόμου
"Ιστορική νίκη για τον Παναθηναϊκό"
φωτό 20/05/99

Ο Νίκος Οικονόμου ήταν ο πιο ευτυχισμένος απ' όλους. Τραγουδούσε μόνος του και δεχόταν συγχαρητήρια από όσους είχαν κατορθώσει να τρυπώσουν στους διαδρόμους του σταδίου. Στις δηλώσεις του τόνισε: "Είναι η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Είναι πολύ δύσκολο να κερδίζεις μέσα στο ΣΕΦ. Ηταν καιρός να τα καταφέρουμε. Aφιερώνω αυτή τη νίκη στον πατέρα μου. Του το χρωστούσα".
  Ο Λευτέρης Σούμποτιτς, που δεν πήγε στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε από την πλευρά του: "Αυτό που πετύχαμε ήταν άθλος. Δεν το έχει ξανακάνει ποτέ ο Παναθηναϊκός. Αποδείξαμε πως είμαστε οι καλύτεροι. Το πίστευα από το πρώτο ματς, όταν χάσαμε στις λεπτομέρειες. Παίξαμε με καρδιά, πάθος και τα καταφέραμε". Ο προπονητής των πρασίνων πρόσθεσε: "Στην αρχή είμασταν νευρικοί. Στη συνέχεια βρήκαμε το ρυθμό μας. Το σχήμα με τους δύο κοντούς μας βοήθησε. Είμαι τυχερός που έχω αυτά τα παιδιά δίπλα μου". Οσον αφορά στο μέλλον του στον Παναθηναϊκό. τόνισε: "Στις 30 του μήνα θα σας πω αν και τι θα γίνει".
Ο πολυτιμότερος παίκτης του Παναθηναϊκού σε ολόκληρο το πρωτάθλημα κι αυτός που από το πρώτο παιχνίδι της τελικής φάσης βρωντοφώναζε ότι ο Παναθηναϊκος θα πάρει το πρωτάθλημα ό,τι κι αν γίνει, ο Ντέγιαν Μποντίρογκα, τόνισε: Ηταν ένα μεγάλο παιχνίδι. Παίξαμε παλληκαρίσια και κερδίσαμε τον τίτλο για τον κόσμο μας. Η επιτυχία γίνετια μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι κατακτήσαμε το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του αντιπάλου. Το αφιερώνω στον κόσμο, στην οικογένειά μου, τα αδέρφια μου, το λαό της Σερβίας".

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έκανε λόγο για κατόρθωμα και χαρακτήρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος ως μία ..."Από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Πετύχαμε ένα θαύμα, επικρατώντας του Ολυμπιακού μέσα στην έδρα του. Συγχαρητήρια σε όλους μας".

Ο Νάντο Τζεντίλε, που με 7 καθοριστικούς πόντους έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του, δήλωσε: "Ηταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Δεν ξεκινήσαμε όπως έπρεπε, αλλά στη συνέχεια βρήκαμε τον εαυτό μας και φτάσαμε στη μεγάλη νίκη".

Ο Μίκαελ Κοχ από την πλευρά του συμπλήρωσε: "Περίμενα πως αυτή τη χρονιά θα κάναμε κάτι διαφορετικό. Ολη την περίοδο το πίστευα, αλλά πριν από το ματς είχαν ορισμένες αμφιβολίες. Τελικά κάναμε αυτό που έπρεπε μέσα στο ΣΕΦ και πήραμε το πρωτάθλημα".
Τα εύσημα στον Λευτέρη Σούμποτιτς θέλησε να δώσει ο Νίκος Μπουντούρης, ο οποίος τόνισε: "Ο προπονητής έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν είναι υπεύθυνος μόνο για τις ήττες, αλλά και για τις νίκες. Δικαιούται να στολίσει το σπίτι του με αυτό το Κύπελλο" 

Απολαύστε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρο τον αγώνα:


Πανηγύρι στην Ομόνοια

Μπορεί ο τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδος να μην ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, καθώς οι πράσινοι κατακτούν για δεύτερη συνεχή χρονια τον τίτλο. Ωστόσο, το γεγονός ότι στέφθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας μέσα στο ΣΕΦ, αλλά και ότι κατέκτησαν το μοναδικό φετινό τους τίτλο σε συλλογικό, επίπεδο ήταν δύο πολύ καλοί λόγοι για να κατακλύσουν την Ομόνοια και να στήσουν τρελό πανηγύρι.

Το ..."ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά" έγινε και πάλι το αγαπημένο σύνθημα των οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι σταμάτησαν να το τραγουδούν μονάχα όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ποδοσφαιρικό τμήμα και προτρέψουν, με το γνωστό σύνθημα "Παύλο, θεέ, πάρε την ΠΑΕ...", το αφεντικό της ΚΑΕ, Παύλο Γιαννακόπουλο να αναλάβει και την διοίκηση της ΠΑΕ.
  Και ο Παύλος Γιαννακόπουλος, λες και άκουσε τα συνθήματα των φίλων του Παναθηναϊκού, θέλησε να σπεύσει στην Ομόνοια για να ενωθεί με αυτούς και να μοιραστεί την απέραντη ευτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Λίγη ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, ο ισχυρός άνδρας, σπάζοντας τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό που είχε δημιουργηθεί γύρω από την περιοχή, βρέθηκε στην Ομόνοια να πανηγυρίζει μαζί με τους οπαδούς της ομάδας του τον δεύτερο σερί πρωτάθλημα. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ζήτησε και πήρε άδεια από τους αστυνομικούς για να περάσει με το αυτοκινητό του στο συγκεντρωμένο πλήθος. Και όταν το έπραξε γνώρισε, όπως αναμενόταν, την αποθέωση.

Πάντως, μέσα στο πανηγύρι τους οι "πράσινοι" δεν παρέλειψαν να εκφράσουν, για μία ακόμα φορά, την δυσαρέσκεια τους, για τον Γιάννη Ιωαννίδη, φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας εναντίον του, με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούν και τα οποία αναφέρουν ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του Σούμποτιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού από τη νέα σεζόν.


Φωτορεπορτάζ: