Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Το πιο «βαρύ» της 15ετίας…

 Οι τελικοί τελείωσαν και η απορία μένει: Ποια είναι η ομάδα της χρονιάς; Ο Ολυμπιακός με το back to back ευρωπαϊκό ή ο Παναθηναϊκός που από τις στάχτες του Ιούλη βρίσκεται νταμπλούχος Ελλάδας; Η απορία δύσκολα θα λυθεί. Πιο εύκολα όμως θα απαντηθεί μια άλλη ερώτηση. Ήταν το πιο "βαρύ" πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός την τελευταία 15ετία; Δίχως άλλο, ναι. Μόνο ο τίτλος στον πέμπτο τελικό του ΣΕΦ το '99 μπορεί να συγκριθεί, μα και πάλι. Τότε έπαιζαν υπερπαίκτες σαν τον Ράτζα και τον Μποντιρόγκα, τώρα ποιοι; Ο φετινός Παναθηναϊκός από πλευράς μπασκετικού ταλέντου ήταν ο χειρότερος από την εποχή που τη φανέλα του… φορούσε ο Πεδουλάκης! Και; DHI, το αποτέλεσμα μετράει.

Το πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού αποκτά επικές διαστάσεις πρώτα απ' όλα επειδή επικράτησε 3-0 του πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού. Έπειτα, επειδή η δική του ομάδα δεν υπήρχε στον χάρτη το περασμένο καλοκαίρι και τώρα, έμοιαζε - και ήταν στα πλέι οφ - ανίκητη. Και τέλος, διότι επικράτησε με τρόπο εκκωφαντικό, παίζοντας με μειονέκτημα έδρας και πετυχαίνοντας, κάτι που ούτε επί του αξεπέραστου Ομπράντοβιτς κατάφερε ο Παναθηναϊκός αλλά και οποιαδήποτε άλλη ομάδα σε πρωτάθλημα Α1. Να σκουπίσει τη σειρά με δύο νίκες εκτός έδρας.

Ποιος; Ο Παναθηναϊκός που το καλοκαίρι βρήκε 6-7 καλούς παίκτες, τους πλαισίωσε με ένα τσουβάλι μέτριους και άρχισε σιγά σιγά να τους αλλάζει. Μέχρι που έφτασε να έχει χρησιμοποιήσει 11 ξένους! Αυτό αποδείχθηκε και το κλειδί. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης. Ενώ άλλοι αποθέωναν παίκτες σαν τους Κίτσεν, Πάνκο, Αρμστονγκ, Μπανκς, Καπόνο, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού άρχισαν να βελτιώνουν το ρόστερ πετραδάκι πετραδάκι. Εξάλλου, τα λάθη είναι για όσους προσπαθούν και η διοίκηση Γιαννακόπουλου, κάνοντας αρχικά πιο πολλά σφάλματα παρά σωστά, έδειχνε να καταλαβαίνει, να αφουγκράζεται, να εκτιμά καλύτερα ότι η σύνθεση ήταν μετρίως μέτρια.

Και (πολύ) ύστερα ήρθαν οι τελικοί. Αρχισαν με τον Παναθηναϊκό πληγωμένο και τον Ολυμπιακό σε άλλη, ευρωπαϊκή ακόμα, διάσταση. Κατέληξαν με τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή, κυπελλούχο και τον Ολυμπιακό κυρίαρχο της Ευρώπης αλλά και πελαγωμένο σήμερα, με κρίσιμα ερωτήματα για το αύριο.

Ο τρίτος τελικός, αυτός καθαυτός, ήταν ο καλύτερος όλων κι όσα έγιναν εκτός παρκέ δεν θα μειώσουν τα όσα συνέβησαν εκτός. Είχαμε τον καλύτερο Ολυμπιακό της σειράς, έστω κι αν ήταν στο 50% του Λονδίνου, είχαμε τον πιο εύστοχο Παναθηναϊκό της φετινής σεζόν. Και την καλύτερη διαιτησία των τελικών.

Ο Πεδουλάκης προετοίμαζε μέρες τον Τσαρτσαρή και φάνηκε. Τον έριξε μέσα στα 2,5 λεπτά απ΄το τζάμπολ και όλες οι επιθέσεις ήταν στοχευμένες πάνω του. Με 14 πόντους και 6 ασίστ πρωταγωνίστησε ρολάροντας πάνω στα σώματα των αντιπάλων σαν 20χρονος. Ο Διαμαντίδης έδειχνε απ΄την πρώτη φάση αποφασιστικός και το επιβεβαίωσε με 5/8 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και αμέτρητες δημιουργίες.

Τη διαφορά όμως, αυτή τη φορά έκανε για τον Παναθηναϊκό η έλλειψη άγχους, η απελευθέρωση απ το "πρέπει", ενώ την ίδια στιγμή οι παίκτες του Ολυμπιακού έμοιαζαν με τρεμάμενα ψάρια έξω από τα 6.μ75 με τους τέσσερις γκαρντ να έχουν 2/14! Η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν έθελξε, αλλά αυτή τη φορά πετούσε φωτιές επιθετικά με φοβερό πλουραλισμό και πέντε σταθερές απειλές. Κι έτσι, έφτασε στο "πιο εύκολο" πρωτάθλημα όπως είπε ο Γιαννακόπουλος. Το πιο εύκολο που ήταν και το πιο δύσκολο.

ΥΓ1, Με το εξωαγωνιστικό κομμάτι επιλέξαμε να μην ασχοληθούμε. Ούτε μάγκες θα τους κάνουμε, ούτε υποκριτικά θα τσουβαλοποιήσουμε όλους τους φιλάθλους όλων των ομάδων. Κομπάρσοι είναι και θέλουν να πάρουν τη θέση των πρωταγωνιστών. Το ΣΕΦ την τελευταία διετία είχε την τύχη να φιλοξενεί την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Να δει κορυφαίους παίκτες, προπονητές, και μια διοίκηση που τα έδινε όλα με έντιμο τρόπο. Η πλειοψηφία όμως, δεν αγάπησε ποτέ το άθλημα, δεν ένιωσαν να γίνονται "ένα" με τις προσπάθειές των αθλητών όπως στο ποδόσφαιρο, και στο τέλος με το σκορ 71-75 και τη μπάλα στον Σπανούλη έριξαν κι ένα κλώτσο στο γάλα αφαιρώντας τους κάθε πιθανότητα επιστροφής στο ματς.
 
2013 3ος Τελικός Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 72 - 76 12.06.2013 Full Game

Αυτός είναι ο Εξάστερος βασιλιάς, άλωσε το ΣΕΦ ξανά και... ταπείνωσε τα απόβλητα της Τρούμπας!

 Το παιχνίδι στο ΣΕΦ διακόπηκε οριστικά και κατοχυρώθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού. Αποτέλεσμα αυτού, ο Εξάστερος να κατακτάει και επίσημα το 33ο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Όσο για τους κάφρους αυτούς που έκαναν τα πάντα για να πάρουν την ομάδα στα χέρια τους, ας πάνε για κλάψιμο καθώς μας στέρησαν το απόλυτο γλέντι, δηλαδή να το σηκώσουμε μέσα στο Παλέ με γεμάτες εξέδρες.
Και έτσι όμως καλά είναι. Τωρα αρχίζει το γλέντι... 


Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ καλά στον αγώνα και εκμεταλλευόμενος την νευρικότητα του Παναθηναϊκού στην επίθεση προηγήθηκε με 5-0 ύστερα από καλάθια των Παπανικολάου και Πρίντεζη. Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε κάτι λιγότερο από τρία λεπτά για να βρει τον δρόμο για το καλάθι του Ολυμποιακού, με τον Γιόνας Ματσιούλις να ανοίγει.. λογαριασμό με σουτ τριών πόντων και να κάνει το 5-3. Από εκεί και έπειτα όμως ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε σε όλα τα… επίπεδα. Με τον Ματσιούλις να παίρνει μπροστά και τους «πράσινους» να… τρέχουν σερί 0-10, η ομάδα του Πεδουλάκη προηγήθηκε με 8-13 ύστερα από φανταστικό κάρφωμα του Λάσμε ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να μοιράζει τάπες.

Την στιγμή που οι «πράσινοι»… πυροβολούσαν από παντού,11-16 δια χειρός Ούκιτς, ο Πρίντεζης έδινε.. αναπάντεχες λύσεις στον Ολυμπιακό, διαμορφώνοντας το σκορ σε 17-24.
Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Ολυμπιακός αντέδρασε και με σερί 8-0 , ύστερα από καλάθια των Χάινς και Κατσίβελη, μείωσε σε 21-24. Ο Ούκιτς «ξεμπούκωσε» την ομάδα του, 22-26, ενώ ο Κάρι λίγο αργότερα διατήρησε την διαφορά των 4 πόντων, 24-28. Ο Σπανούλης όμως με κλέψιμο και εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό έκανε το 28-28 με τους «ερυθρόλευκους» να συνεχίζουν το σερί τους που είναι στο 14-4. Οι διαιτητές χρέωσαν από μία τεχνική ποινή τους Σπανούλη και Διαμαντίδη με τον αρχηγό του Ολυμπιακού για μία ακόμα φορά να είναι απίστευτα προκλητικός. Το σκορ είχε γίνει 33-32 με τον Τσαρτσαρή να εκμεταλλεύεται τα μις ματς, αλλά ο Περπέρογλου με ένα πολύ εύκολο τρίποντο έκανε το 36-32. Ο Ματσιούλις στην συνέχεια, όμως, ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής για την ομάδα του αφού στην επίθεση είχε μια άτσαλη προσπάθεια, ενώ στην άμυνα έκανε αχρείαστο φάουλ στον Χάινς ο οποίος με κάρφωμα και βολή έδωσε και πάλι προβάδισμα 4 πόντων στον Ολυμπιακό, 39-35.

Οι «πράσινοι» συνέχιζαν να έχουν πλουραλισμό και να «διαβάζουν» σωστά με τον Τσαρτσαρή να κάνει το 55-55 και με την βολή από το φάουλ του Λο να κάνει το 55-56. Στην πρώτη κιόλας επίθεση του Παναθηναϊκού ο Ούκιτς με… μεγάλο τρίποντο κάνει το 39-38 και αρχίζει το ματς από την αρχή. Ο Διαμαντίδης στο 22’ με ένα ακόμα τρίποντο δίνει εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του και ο Παναθηναϊκός και πάλι μπροστά με 41-43. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Γκιστ «παγώνει» στο ΣΕΦ αφού με τρίποντο από την γωνία και τον Άντιτς να τον.. γκρεμίζει κάνει το 45-47, ενώ ο Ματσιούλις με νέο καλάθι δίνει προβάδισμα 4 πόντων στον Παναθηναϊκό, 45-49. Τα σφυρίγματα του Σχινά αρχίζουν να γέρνουν συνεχώς προς την έδρα με τον Τσαρτσαρή να χορεύει τον Σπανούλη, 59-60, αλλά τον Σλούκα να είναι προκλητικά συνέχεια στις βολές και να βάζει μπροστά την ομάδα του με 61-60, με την συμπλήρωση 30 λεπτών. 

Με το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, Γκιστ και Λάσμε προσφέρουν μία ακόμα εντυπωσιακή φάση με τον τελευταίο να καρφώνει… αυτοκρατορικά και να κάνει το 61-62. Οι διαιτητές κλείνουν τα μάτια σε κάθε επφαή μέσα στην ρακέτα του Ολυμπιακού αλλά ο Διαμαντίδης είναι εκεί και με τρίποντο κάνει το 63-67. Και σαν να μην έφτανε αυτό για τον Ολυμπιακό ο αρχηγός του Παναθηναϊκού σκοράρει ένα ακόμα και στέλνει την διαφορά στο +7, 63-70 στο 32’. Στα μεγάλα τρίποντα του Διαμαντίδη απάντησε ο Βασίλης Σπανούλη ο οποίος με πολύ ωραίο καλάθι και φάουλ έκανε το 66-70.   Ο Σχινάς συνεχίζει να προκαλεί με τις αποφάσεις του, αφού ο Άντιτς συνεχίζει τις αντιαθλητικές του συμπεριφορές. Και αποτέλεσμα αυτού είναι ο πρώτος διαιτητής της αναμέτρησης να δώσει από μία τεχνική ποινή. Με όλα αυτά ο Ολυμπιακός έχει κάνει σερί 9-0 και προηγείται με 72-70. Ο Λάσμε όμως με απόλυτη ψυχραιμία και 2/2 βολές κάνει το 72-72 και τον Διαμαντίδη να κάνει το 72-74. Στην επόμενη επίθεση του Ολυμπιακού ο Χάινς κάνει επιθετικό φάουλ στον Λάσμε και ο Παναθηναϊκός έχει και πάλι την μπάλα στα χέρια του με τον σέντερ από την Γκαμπόν να κάνει το 72-76 87 δεύτερα πριν από το τέλος.

Κάπου εκεί η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο παρκέ, επιτέθηκαν στον πάγκο του Παναθηναϊκού και τραυμάτισαν τρία μέλη της αποστολής. Οι διαιτητές ζήτησαν εκκένωση γηπέδου,  στον Ολυμπιακό δεν ήταν σε θέση να κάνουν ούτε αυτό και ο αγώνας διακόπηκε και κατοχυρώθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού. Αυτή ήταν η Τρίτη νίκη του τριφυλλιού που τον έστεψε και πρωταθλητή Ελλάδος.

Δεκάλεπτα: 17-24, 39-35, 61-60, 72-76

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 10, Λο 9, Άντιτς 2, Σπανούλης 3, Περπέρογλου 5, Σερμαντίνι, Σλούκας 8, Πάουελ, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 8, Κατσίβελης 3

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης, Μπράμος 3, Κάρι 4, Ματσιούλις 11, Ούκιτς 10, Λάσμε 12, Τσαρτσαρής 14, Διαμαντίδης 18, Γκιστ 4, Γκουίν, Ξανθόπουλος, Σκορδίλης



Πράσινη λαοθάλασσα στο Caravel

Χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα έξω από το ξενοδοχείο Caravel όπου διαμένει η αποστολή του πρωταθλητή Ελλάδος Παναθηναϊκού, προκειμένου να αποθεώσουν παίκτες και τεχνικό επιτελείο.
Άλλωστε η νίκη μέσα στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου, αλλά και η άνεση με την οποία ήρθε το τρόπαιο αυτό απέναντι στην ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης, κάνει τον κόσμο του Τριφυλλιού να πανηγυρίζει με όλη του την καρδιά την επιτυχία.
Το προχωρημένο της ώρας αλλά και η βροχή που πέφτει από νωρίς στην Αθήνα δεν ήταν δυνατόν να κρατήσουν κανέναν μακριά από το Caravel εκεί όπου χτυπάει πλέον η καρδιά του τριφυλλιού.