Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Μπάσκετ Νεανίδων: Στον τελικό οι super Νεανίδες!

 Η ομάδα του Αποστόλη Παναγόπουλου επικράτησε με 56-52 των Μελισσίων στην παράταση (48-48 κ. α) και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Πρωταθλήματος.

Η ομάδα μας βρέθηκε να χάνει 48-43 48 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, αλλά ένα καλάθι και φουλ της Χριστινάκη και ένα της Ακρίβου έφεραν το ματς στα ίσα. Στην παράταση οι παίκτριές μας ήταν πιο συγκεντρωμένες και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη.
Κλειδί για τη νίκη ήταν η εκπληκτική άμυνα της Οικονόμου στη Δούρου στα τελευταία 10 λεπτά της αναμέτρησης (συμπεριλαμβανομένου και της παράτασης). Πολλές λύσεις έδωσε και η Κολοσιώνη ερχόμενη από τον πάγκο με 6 πόντους. Πρώτη σκόρερ η Χριστινάκη με 26 πόντους, ενώ ακολούθησε η Ακρίβου με 14.
Στα τελευταία 2.30 λεπτά η ομάδα μας έχασε 14 βολές, κάτι το οποίο ευτυχώς δε στοίχισε.

Οι τελικοί αρχίζουν στις 10/3 στο Γαλάτσι στις 18.30.

Παναθηναϊκός (Παναγόπουλος): Χριστινάκη 26, Οικονόμου 2, Κολοσιώνη 6, Πριόνα 2, Λεντζάκη 6, Ακρίβου 14 (1), Μαρτζάκλη, Αραβίδη, Κατσιμάρδου, Κακούρη, Λαψάνα.


πηγή

Τεχνική ανάλυση του Ντέρμπι με την αεκούλα: Target man vs Target man

Το 4-3-1-2 του Λίνεν και το 4-2-3-1 του Φάμπρι
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει το “ντέρμπι της Αθήνας” με τις δύο ομάδες να μοιράζονται από ένα ημίχρονο και την απόδοση των παικτών να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Οι δύο προπονητές παρέταξαν εντελώς διαφορετικά πλάνα στο χορτάρι του ΟΑΚΑ με τον Λίνεν να εμφανίζει ένα σαφώς πιο “ποδοσφαιρικό” σύνολο από τον Φάμπρι, αλλά να προδίδεται από την διαφορά ποιότητας των παικτών της ομάδας του, σε σχέση με τους πράσινους. Κοινή συνισταμένη και των δύο τεχνικών η τοποθέτηση target man (Πετρόπουλος, Εσπάρθα) στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ με διαφορετικό τρόπο όμως στην υποστήριξή τους.

Το πλάνο Λίνεν

Ο Γερμανός κόουτς της Ένωσης βασίζει πολλά στον Αντώνη Πετρόπουλο από την ημέρα που ενσωματώθηκε στην Ένωση και κάτι παρόμοιο έκανε και χθες βράδυ. Το πλάνο του κόουτς της ΑΕΚ στόχευε σε πολυπληθές κέντρο και μικρές αποστάσεις μεταξύ των παικτών. Στόχος του Λίνεν η –όσο το δυνατόν- καλύτερη κυκλοφορία με ένα σύνολο όμως που σαφώς προβληματίζεται από την έλλειψη ποιότητας και στερείται αποτελεσματικής και ποιοτικής κυκλοφορίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικρές αποστάσεις των παικτών της Ένωσης επέτρεψαν στην ομάδα να πρεσάρει πολύ σωστά και αποτελεσματικά –ειδικότερα στα πρώτα 45 λεπτά- εγκλωβίζοντας τα χαφ του ΠΑΟ. Αποτέλεσμα ήταν τα πολλά ανούσια γεμίσματα που αναγκάστηκε να κάνει ο Μπουμσόνγκ. Στο παραπάνω βέβαια συντέλεσε και η επιθετική επιλογή του Φάμπρι, αφού ο Ισπανός άφησε μόνο τον Βιτόλο ανάμεσα στα στόπερ του και ζήτησε από Μαρίνο/ Γιούρκα και Σο/Ζέκα να βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις από τον Χοκίν Εσπάρθα.

Ο target man του Λίνεν και η αντίδραση της ομάδας στο 0-1

Οι βασικοί λόγοι που ο κόουτς της Ένωσης ζήτησε μικρές αποστάσεις παικτών ήταν δύο:
  • Η καταστροφή του passing game του ΠΑΟ στο κέντρο συνδυασμένη με την “απομόνωση” του Ζέκα από το μη ορθολογικό pressing του ΠΑΟ
  • Η υποστήριξη του κεφαλιού του Αντώνη Πετρόπουλου
Ο πρώην πράσινος επιθετικός τοποθετήθηκε ανάμεσα στα στόπερ του ΠΑΟ και τροφοδοτήθηκε κυρίως με σέντρες από μέση απόσταση. Η “μέτριες” όμως μεταβιβάσεις των κίτρινων δεν επέτρεψαν στον Λίνεν να μπορέσει να πάρει κάτι απ’ τον “Πετρό”.

Η στατιστική του Αντώνη Πετρόπουλου αποτυπώνει την ατυχή επιθετική προσέγγιση του Λίνεν. Πηγή: Superleaguegreece.net
 
Επιπλέον πονοκέφαλος για τον κόουτς ήταν και η ψυχολογική διαχείριση του παιχνιδιού. Η αντίδραση της ΑΕΚ μετά το 0-1, και σε σχέση πάντα με την εικόνα της ομάδας μέχρι το 45’, έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την απειρία που διακατέχει τους περισσότερους παίκτες της Ένωσης, αφού με τον κόσμο στο πλευρό τους είχαν λανθασμένες αντιδράσεις και δεν επέδειξαν την ψυχραιμία που απαιτεί το 0-1 σε τόσο σημαντικά παιχνίδια.
Χαρακτηριστικό του παραπάνω είναι και εναλλαγή της κατοχής μπάλας με την ΑΕΚ να χάνει την κατοχή με την έναρξη της επανάληψης.

Το πλάνο Φάμπρι

Η τακτική που επέλεξε ο Φάμπρι στόχευε κυρίως στη διασφάλιση του μηδέν στην άμυνα. Το 4-2-3-1 του Ισπανού σκόπευε σε αμυντικογενές παιχνίδι και “υπνωτισμό” της άμυνας της ΑΕΚ. Πιο συγκεκριμένα –ειδικότερα κατά το πρώτο ημίχρονο- ο Φάμπρι επέτρεπε στην ΑΕΚ να πατήσει ψηλά, κοντά στην περιοχή του Καρνέζη με σκοπό να παρασυρθεί μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και το αμυντικό δίδυμο. Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να παίξει τον Εσπάρθα στο χώρο (σε ρόλο target man), θυμίζοντας σε πολλά τον ρόλο που είχε ο Σισέ στο ματς της Βαρκελώνης επί Νιόμπλια (η σύγκριση των δύο παικτών δεν είναι απαραίτητη…). Προσπάθησε να υποστηρίξει το παραπάνω τοποθετώντας τα μπακ και τους Σο και Ζέκα σε μέση απόσταση από τον Ισπανό (Εσπάρθα) όταν η ομάδα του έκανε οργανωμένη επίθεση. Η αντεπιθέσεις που οραματίστηκε ο Φάμπρι όμως δεν ήρθαν ποτέ. Οι ζώνες της ΑΕΚ αποδείχθηκαν αρκετά συμπαγείς και οι πράσινοι δεν μπόρεσαν ποτέ να κινηθούν ανάμεσά τους
Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου όμως η ΑΕΚ μείωσε αισθητά το pressing στον κέντρο του ΠΑΟ και αύξησε της αποστάσεις των γραμμών και των παικτών της. Έτσι οι Εσπάρθα και Ζέκα μπόρεσαν και πρέσαραν πιο αποτελεσματικά –αν και “ανορθόδοξα”- τους στόπερ της ΑΕΚ αφού οι  Μπουγαΐδης και Κουτρουμπής δεν είχαν στηρίγματα να περάσουν τη μπάλα μπροστά.
Επιπλέον, οι Ζέκα και Σο βρήκαν χώρους ανάμεσα στις γραμμές της Ένωσης, “κλειδώνοντας” το παιχνίδι με το γκολ του τελευταίου.

Η ατομική στατιστική των παικτών του Φάμπρι. Εντυπωσιάζουν τα μηδέν λάθη του Βιτόλο. Πηγή: Superleaguegreece.net

Συμπέρασμα Ο Λίνεν προσπάθησε αρκετά ρεαλιστικά να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Το σχέδιο του Γερμανού απέδωσε για 45 λεπτά. Όσο ο χρόνος κυλούσε όμως το pressing της Ένωσης κόστισε, αφού δεν μπόρεσε να σκοράρει όσο είχε ρυθμό. Η μεγάλη ευκαιρία του Κατίδη αποδεικνύει πόσο συγκυριακό μπορεί να γίνει το ποδόσφαιρο.
Μετά από πολλά ματς ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που του άξιζε. Όσες ατυχίες είχε στη φετινή σεζόν, σβήστηκαν με το στραβοπάτημα του Πίντο, που πιθανότατα να κόστιζε στον ασταθή φέτος ΠΑΟ, με τον Φάμπρι να δικαιώνεται για την συντηρητική προσέγγισή του, από την συνολκή εικόνα της ομάδας και, φυσικά, από το αποτέλεσμα.


πηγή:overlap.gr

Εξάστερο Κάρφωμα στην Εφές!

 Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα ακόμη βήμα προς τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Το τελικό 75-62 επί της Αναντολού Έφες σφράγισε μια σημαντική νίκη στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του Top16 της Euroleague.
Η Αναντολού Έφες ήταν αυτή που πήρε πρώτη ένα μικρό προβάδισμα στην αναμέτρηση (5-10 στο 3’, 7-12 στο 3’40’’), αλλά ο Παναθηναϊκός δεν την άφησε να ξεφύγει. Έμεινε κοντά, βρήκε την ευκαιρία να την κοιτάξει στα μάτια και να προηγηθεί  κάνοντας το 7-12, 17-15 στο 6’50’’)  με το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει 19-21.
Οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι  στα δύο επόμενα δεκάλεπτα. Παρά το ότι κράτησαν το προβάδισμα όμως και κατάφεραν και να δημιουργήσουν διαφορές που έφτασαν ως και τους οχτώ πόντους, δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν αυτή την απόσταση από τους Τούρκους, που εκμεταλλεύονταν κάθε ευκαιρία και προσπαθούσαν να «χτυπήσουν» με γρήγορες αντεπιθέσεις.
Ο  Παναθηναϊκός έφτασε στο 34-26 (15’35’’) με τον Μπανκς να ευστοχεί και τον Σχορτσανίτη να κάνει τη διαφορά στη ρακέτα, με τους συμπαίκτες τους να βοηθούν στο να επιβληθεί στον αγώνα ο ρυθμός που το τριφύλλι ήθελε. Με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού ωστόσο, οι δύο ομάδες κοιτούσαν στα μάτια η μία την άλλη (38-38). Η Αναντολού Έφες προηγήθηκε με την επανέναρξη της αναμέτρησης (38-40, 20’35’’). Ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να απαντήσει, να ξαναπάρει τα ηνία και να φτάσει αρχικά στο 44-40 (22’) και στη συνέχεια ως το 56-48 (27’48’’) με τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Κώστα Τσαρτσαρή να δίνει και να κερδίζει μάχες.
Ο αγώνας έδειχνε να έχει δρόμο όμως ακόμη, καθώς οι Τούρκοι για μία ακόμη φορά «έπιασαν» τον Παναθηναϊκό (56-56, 32’10’’). Οι «πράσινοι» με τον κόσμο στο πλευρό τους να τους δίνει ώθηση έδειχναν ότι δεν είχαν καμία διάθεση να αφήσουν τον αγώνα να τους ξεγλιστρήσει. Ένα 13-0 με τους Ούκιτς, Μπράμος, Μπανκς και Ματισούλις σε μια σκυταλοδρομία και τον Λάσμε να κόβει στην άλλη πλευρά του γηπέδου, οδήγησε στο 69-56… Ο Κροάτης οδήγησε τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της με ένα ακόμη τρίποντο (72-56, 38’10’’), με τον αγώνα ουσιαστικά να κρίνεται ως προς τον τελικό νικητή και να απομένει η τελική διαφορά… Ο Μπράμος με 24’’ να απομένουν έκανε το 75-60, με τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν να διασφαλίσουν τη διαφορά των 14 πόντων του πρώτου γύρου. Κάτι το οποίο κατάφεραν με το τελικό 75-62, μέσα στα χαμόγελα και το χειροκρότημα των «πράσινων» για την τελική επικράτηση και μία πολύ σημαντική νίκη

Δεκάλεπτα: 19-21, 38-38, 56-51, 75-62
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 11, Ματσιούλις 8, Ούκιτς 13 (9ρ, 5 α), Λάσμε 6 (5k), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 13 (5α), Γκιστ, Μπανκς 9 (3/3τρ), Σχορτσανίτης 11

Αναντολού Έφες (Μαχμουτί): Φάρμαρ 10, Ερντέν 7, Τουντσερί 2, Σιπ 4, Γκιονλούμ 2, Σαβάνοβιτς 21, Λούκας 5, Κούκο 2, Γκιουλέρ 4, Μπάρατς 5

Μία ακόμη… ισοφάριση για τον Διαμαντίδη
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ισοφάρισε ένα ακόμη ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Σήμερα ήταν η 164η φορά που ήταν στην αρχική πεντάδα ενός αγώνα του Παναθηναϊκού. Ισοφάρισε τον Τζέι Αρ Χόλντεν που είχε αγωνιστεί ως βασικός με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 164 φορές. Ο Διαμαντίδης έφτασε σε αυτόν τον αριθμό σε 185 αγώνες του «τριφυλλιού», ο Χόλντεν σε 189 παρουσίες με τον ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Ο Γιόνας Ματσιούλις παρέμεινε ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που έδωσε το «παρών» στην αρχική πεντάδα όλων των φετινών αγώνων της ομάδας. Ο Ματσιούλις και ο Μπράμος είναι οι μοναδικοί παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια. 



 πηγή:paobc.gr

Όλοι μαζί μία γροθιά, για να σωθεί η χρονιά στο βόλεϊ ανδρών.

 
Για την αντρική ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού μπορούν να ειπωθούν πολλά. Υπάρχουν χίλια δύο ελαφρυντικά για τη σημερινή κατάσταση όσον αφορά το αγωνιστικό, με τελευταίο την πρόσφατη παραίτηση του Στέλιου Καζάζη. Πλέον όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για πεσιμισμό. Το μόνο που μετράει αυτή την περίοδο είναι η παραμονή στην κατηγορία. Τα υπόλοιπα, όπως ο καταμερισμός των ευθυνών, μπορούν να περιμένουν. Το τμήμα πρέπει κρατηθεί στην Α1 με νύχια και με δόντια και στο τέλος ας βγουν οι γνωρίζοντες και ας μιλήσουν με στοιχεία για τη σημερινή κατάντια.

Οι αθλητές έχουν δυνατότητες, οι οποίες ξεδιπλώθηκαν στα δύο ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά φαίνεται να μην το πιστεύουν. Εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάποιος παίκτης - ηγέτης να τους εμπνεύσει και όπως φάνηκε στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα οι παίχτες αγωνίζονται άνιωθα και μουδιασμένα.

Την έλλειψη ηγέτη πρέπει να αντικαταστήσει η πίστη για παραμονή και η αγάπη του κόσμου. Οι φίλαθλοι του Τριφυλλιού βρέθηκαν μαζικά δίπλα στο τμήμα, τόσο εναντίον της Λαμίας, όσο και με την Κηφισιά. Το ίδιο θα κάνουν και στα πλέι άουτ, εφόσον φθάσει εκεί η ομάδα. Οι νεαροί παίχτες που έχουν αποδείξει πως «πονάνε» το Τριφύλλι αν δουν τον αγώνα με τον Ηρακλή (Δευτέρα 11/3, 18:00) ως ματς δίχως αύριο, αν καταθέσουν την ψυχή τους και όλη τους την ενέργεια, αν δεν υπάρχει άλλη σκέψη στο νου τους, παρά μόνο η παραμονή, τότε έχουν πολλές πιθανότητες να τα καταφέρουν.

Όλοι μαζί, μία γροθιά, θα παλέψουμε με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας για να έρθει η σωτηρία. Το άλλοτε δοξασμένο αυτό τμήμα του Παναθηναϊκού μπορεί να διάγει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις πιο μαύρες σελίδες από την ίδρυσή του, αλλά η φανέλα είναι πολύ βαριά.

Ο κόσμος που λατρεύει το Τριφύλλι, πέραν της οπαδικής του παρουσίας στους αγώνες, έχει συνεισφέρει και οικονομικά για να συνδράμει την προσπάθεια των αθλητών. Το μόνο που ζητά είναι να νιώσουν όλοι ότι η ιστορία τους καλεί να ανταποκριθούν στην κρίσιμη αυτή καμπή, να αγωνιστούν με πάθος και αυταπάρνηση και όπως λέει και το θρυλικό πανό, ενωμένοι θα μπορέσουμε να σηκωθούμε ξανά (united we stand)...

Υ.Γ.1 Όταν ο «αιώνιος» αντίπαλος συγκεντρώνει σε τελικό του Λιγκ Καπ στο πλησιέστερο Βραχάτι λιγότερο κόσμο σε μέγεθος και ένταση, από ό,τι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού σε τελικό Νεανίδων στο Άργος, τότε μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό πόσο αντιστρόφως ανάλογα είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών με τη δυναμική των δύο ομάδων!

 

πηγή:greenzone.gr


 


Βόλεϊ Γυναικών: Φίνα τα Κορίτσια έτοιμα για την μάχη με τους ΑΣ Μακεδόνες!

 Με τον κόσμο στο πλευρό του, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί αύριο στις 20:30μ.μ τους Μακεδόνες και θέλει τη νίκη, η οποία θα εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την παραμονή.

Οι «πράσινες» που τις τελευταίες δυο αγωνιστικές (Ανατόλια, ΔΑΣΩ) έχουν νικηφόρα αποτελέσματα θέλουν με συγκέντρωση και προσοχή ακόμα τρεις βαθμούς στο πρωτάθλημα. Σημαντική θα είναι για ακόμα μια φορά η βοήθεια των φίλων της ομάδας που περισσότερο από κάθε φορά μέσα στη σεζόν χρειάζεται να γεμίσουν την Κυψέλη και να ωθήσουν τα κορίτσια του Γιώργου Ρούση σε μια πολύτιμη νίκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Αλίμου, 16.00, ΑΟ Τραχώνων - ΟΠ Ρεθύμνου, Κομπούρας-Μηλιώρης
Ανατόλια, 17.00, ΣΑΑΚ Ανατόλια - ΑΕΚ, Δημητρίου-Μπουγιούκας
Μαρκοπούλου 18.00, ΑΟ Μαρκοπούλου - ΦΟ Βριλησσίων, Μαρκάτσας-Κολτσίδας
Κατσάνειο, 18.00, ΓΣ Ηρακλής - ΔΑΣ Ωραιοκάστρου, Μπόμπορας-Δελή
Πανελληνίου, 20.30, ΑΟ Παναθηναϊκός - ΑΣ Μακεδόνες, Δευτερίγος-Χρηστίδης
Μ.Μερκούρη, 20.30, Ολυμπιακός ΣΦΠ - ΓΣΚ Ηρακλής, Τσίτσικας-Σταρίδας
 
 
πηγή:panathinaikos1908.gr