Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Μπάσκετ Γυναικών: Έλιωσε τα φτερά του Ίκαρου

Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 79-31 του Ικάρου Καλλιθέας στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Α1 καλαθοσφαίρισης γυναικών. 

Το Τριφύλλι που δεν είχε τη συμπαράσταση των πιστών φίλων του –λόγω τιμωρίας- ήταν ανώτερο αγωνιστικά με τις «πράσινες» να αυξάνουν ανά περίοδο τη διαφορά στο σκορ. Ντέλβα και Γέμελος σε μεγάλα κέφια στην επίθεση με 21 και 19 πόντους αντίστοιχα ενώ και η Χρονοπούλου είχε διψήφιο αριθμό πόντων (11) με πολύ καλή εμφάνιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρόνο συμμετοχής πήραν όλες οι παίκτριες που βοήθησαν στο να φτάσει το Τριφύλλι σε αυτή την άνετη επικράτηση.

Τέλος, να ευχηθούμε περαστικά στην προπονήτρια του Π.Α.Ο, Γιασεμή Σαμαντούρα, η οποία ταλαιπωρείται από ίωση και δεν μπόρεσε να βρεθεί στον Τάφο του Ινδού αλλά ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το τεχνικό επιτελείο. Οδηγίες στη σημερινή αναμέτρηση έδωσε ο βοηθός προπονητή, Κώστας Παπαδόπουλος και μαζί με όλο το υπόλοιπο προπονητικό τιμ πανηγύρισαν ακόμα μια φετινή νίκη! 
 
Μετά τη λήξη της αναμέτρησης τόνισε: «Ήταν ένα πολύ 'διαφορετικό' παιγχνίδι, αφενός λόγω της απουσίας του κόσμου μας – που εύχομαι και ελπίζω να μην ξανασυμβεί, αφετέρου λόγω της μεταβατικής περιόδου στην οποία βρέθηκε ο Ίκαρος που τελικά έπαιξε χωρίς ξένη. Κερδίσαμε πιο εύκολα από ότι περιμέναμε, και έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε όλες τις παίκτριες να αγωνισθούν για αρκετό διάστημα και να έχουν μια πολύ καλή παρουσία, κάτι που ελπίζω θα μας βοηθήσει στη συνέχεια".
 
Τα δεκάλεπτα : 13-4, 39-18, 60-21, 79-31

Διαιτητές: Μαγγουνής Τσάτσης

Παναθηναϊκός (Παπαδόπουλος): Καλέντζου, Γέμελος 19 (3), Πριόνα 3(1), Χριστινάκη 9, Μαγκλάρα 3, Κοσμά, Σλούκα, Κορακίτη 2, Χρονοπούλου 11, Καβάσιλα 9, Ντέλβα 21, Θεολόγου 2.
 
Ικαρος Καλλιθέας (Λειβάδης): Σταμάτη 8(1), Καλογήρου 4, Παπαϊωάννου , Αθανασίου, Κολλάτου 4, Σώμου 3(1), Νιάρχου , Σαλιάϊ 1, Γιαννακοπούλου 2, Πασχοπούλου, Κυριακοπούλου 9.
 

Μπάσκετ Γυναικών: Παναθηναϊκός - Ίκαρος Καλλιθέας (11/1, 16.00)

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται αύριο στις 4μ.μ τον Ίκαρο Καλλιθέας στην κεκλεισμένων –λόγω τιμωρίας- των θυρών αναμέτρηση στον Τάφο του Ινδού για την 11η αγωνιστική της Α1 μπάσκετ γυναικών. 

Οι «πράσινες» ολοκλήρωσαν το απόγευμα την προετοιμασία τους και είναι πανέτοιμες για ακόμα μια αναμέτρηση. Η Αφροδίτη Κοσμά μιλώντας για το αυριανό παιχνίδι κόντρα στον Ίκαρο τόνισε: «Είναι μια αξιόλογη ομάδα ο Ίκαρος, διαθέτει αξιόμαχο σύνολο με έμπειρες, αλλά και νεαρές παίκτριες που κυνηγάνε το όνειρό τους. 
 
Εμείς από την άλλη θα παίξουμε χωρίς τον κόσμο μας που είναι η κινητήριος μας δύναμη. Είμαστε υποχρεωμένες να παίζουμε κάτω απ’ οποιεσδήποτε συνθήκες και να φέρνουμε εις πέρας την αποστολή μας. Ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα αγωνιστούμε σε άδειες εξέδρες.  Θα φροντίσουμε να είμαστε  συγκεντρωμένες  100% στο παιχνίδι, να επιβάλουμε το ρυθμό και να πάρουμε άλλη μια νίκη στο πρωτάθλημα».

Σάββατο 11/01
Παναθηναϊκού (κ.θ.) 16.00 Παναθηναϊκός - Ίκαρος Καλλιθέας Μαγκουνής, Τσάτσης (Μαυρουδής)
Αγ. Δημητρίου 19.00 Κρόνος Αγ. Δημητρίου - Πρωτέας Βούλας Γκαμήλη, Γρίβα (Σωτηριάδης)
Κυριακή 12/01
Μετς 16.30 Ελληνικό - Αθηναϊκός Παπαθανασίου, Διμπινούδης (Καρούσης)
Ν. Ρύσιου 12.00 Αναγέννηση Ν.Ρ. - Ιπποκράτης Κω Αργυρού, Φουτζήλας (Χαρισόπουλος)
«Nick Galis Hall» 12.00 Άρης - ΠΑΟΚ Τζίμα, Κατσιάνης (Τζιοπάνος)
 

Εξάστερος Βασιλιάς στην χώρα των Βάσκων!

Πήρε πιστοποιητικό, έβαλε καπάρο. Αυτός είναι ο τίτλος για τον Παναθηναϊκό μετά το μεγάλο του διπλό με την Λαμποράλ στην Βιτόρια. Μια πολύ σημαντική νίκη για πολλούς λόγους για τον Παναθηναϊκό. Βασικά πήρε ένα σημαντικό διπλό σε μια δύσκολη έδρα που θα χάσουν και μεγάλα ονόματα. 

Και είναι ένα διπλό καπάρο πρόκρισης καθώς σε αυτό τον όμιλο φωτιά το άμεσο ζητούμενο είναι η πρόκριση και μετά το πολύτιμο πλεονέκτημα της έδρας. Και είναι ένα διπλό με μια ομάδα που μετά και το διπλό της πρεμιέρας με την Μάλαγα και την ήττα της Εφές σήμερα, αυτή είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος αν και νωρίς ακόμα για την τετράδα που δίνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. 

Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι ο Παναθηναϊκός πήρε πιστοποιητικό για την ανοδική του πορεία. Πλήρης, πιο ήρεμος μετά την νίκη με τον Ολυμπιακό στο κύπελλο, έβγαλε το άγχος και συγκεντρώθηκε στην ευρωλίγκα. Από τις 23 Δεκέμβρη και μετά ο Παναθηναϊκός είναι μια άλλη ομάδα. Που ξεκινά από το σημείο αναφοράς της περσινής και προσπαθεί να βάλει κερασάκια.

Ήδη φτάνουμε σε ένα 20ημερο που ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση στο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος και ουσιαστικά το κύπελλο και άφησε εκτός μάλιστα τον αιώνιο αντιπαλό του Ολυμπιακό φτιάχνοντας την ψυχολογία του. Το κάζο του Ολυμπιακού στην Δράμα του εξασφαλίζει ουσιαστικά και τη πρωτιά και πλεονέκτημα έδρας στην Α 1 και ταυτόχρονα αποκτώντας ηρεμία και ψυχολογία δουλεύει σωστά και βρίσκει το πραγματικό του πρόσωπο. Καθώς οι εμφανίσεις οι καλές και σωστές είναι συνεχόμενες και πλέον δεν μιλάμε για νίκες εμπειρίας ή φανέλας, αλλά για νίκες προϊόν της καλής δουλειάς το τελευταίο μήνα.

Αλλωστε ο Παναθηναικός δεν μεταμορφώθηκε τυχαία. Οι απουσίες υπάρχουν για ολες τις ομάδες και δεν ειναι δικαιολογία. Ως ένα ποσοστό Οκ. Αυτό που έγινε στον Παναθηναϊκό και είναι Παναθηναϊκός είναι απλά ότι ο Πεδουλάκης κοουτσάρει εδώ και ένα μήνα σχεδόν σε υψηλότατο βαθμό. Έκοψε το άσκοπο ροτέισον για να πάιζουν όλοι μιας και φέτος ο πάγκος έχει ονόματα και η ομάδα βρίσκει χημεία και ρυθμό και δένει . 

Και τα γνωστά σχήματα από πέρσι βρίσκουν πάλι τα πατηματά τους. Ο Άρτζι περιόρισε το ρόστερ και χρησιμοποιεί και τα καλά ονόματα όταν πρέπει. Για παράδειγμα ο Παππάς παίζει τα διαστήματα 3-5 λεπτών πάνω κάτω που πρέπει να πάιζει καθώς αφενός δνε παίζει άμυνα ακόμα (άλλο βελτιώθηκε στον τομέα αυτό, άλλο είναι στο επίπεδο που απαιτεί ομάδα τίτλου στην ευρωλίγκα) και δεν είναι μαθημενος να μοιράζει την μπάλα αλλά ακόμα αν και κάνει βήματα προόδου παίζει αρχικά για τον " εαυτό "του (μιας και έτσι έχει μάθει, να σκοράρει πρώτα και μετά να πασάρει).

Ο Μαυροκεφαλίδης είναι ενας παίκτης που έχει θέση όταν δεν λειτουργεί το δίδυμο Λάσμε-Γκιστ και όταν ψάχνει 2-3 σουτ από το χάι ποστ (4-5 μέτρα) για να σπάσει άμυνες (όταν δεν έχει και τρίποντο). Ανάλογα ο Μπατίστ (μόνο για βαρύ σέντερ) και ο Γιάνκοβιτς. Με όλα αυτά που έχω επισημανει προ μηνός ο ΠΑΟ έδεσε πάλι και είδαμε πως ανέβηκε ο Κάρι και η τριάδα της περιφέρειας με Διαμαντίδη-Ούκιτς και το δίδυμο Λάσμε-Γκιστ. Στην ουσία ο ΠΑΟ σε σχέση με πέρσι έχει προσθέσει άμεσα το Φώτση που ήταν και η πιο αναγκαία προσθήκη γιατί είναι και εξαιρετικός αμυντικός (και ας μην έχει τα παλιά του σωματικά προσόντα λόγω ηλικίας και λογικά).

Θα πει κανείς τότε γιατί πήρε ο ΠΑΟ όλους τους άλλους και δεν κράταγε τους Ξανθόπουλο, Γιαννόπουλο, Σκορδίλη πχ; Μα απλά γιατί αν έχεις τραυματισμούς τότε και μόνο τότε πρέπει να αλλάζουν οι χρονικές ισορροπίες στα μεγάλα και κρίσιμα ματς και η υποχρέωση ενός πάικτη αξίας και μισού εκ σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός είναι να αποδίδει στο 8 σε μικρά χρονικά διαστήματα. 

Ο Πεδουλάκης ακόμα απέκτησε ηρεμία και του έφυγε το άγχος και βλέπει πάλι καθαρά και ακόμα ο Παναθηναϊκός βλέπουμε πλέον πως δεν παίζει το γύρω γύρω όλοι με το τρίποντο, αλλά φτιάνει πάλι συνεργασίες κοντών ψηλών, ψάχνει μις ματς και αδύναμες πλευρές και προσπαθεί να δώσει διειδύσεις πάλι στον Διαμαντίδη και ας μην πατάει καλά και γενικά να του δώσει και ανάσες όπως έκανε σήμερα πολύ σωστά (ακόμα και αν γύρναγε το ματς) στο μέσο της 4ης περιόδου.

Ο έλληνας προπονητής πήρε το ..σκαλπ σήμερα του Σκαριόλο που δεν κατάλαβε καν τι έγινε και ο Παναθηναϊκός με την σταθερή του αξία την άμυνα που είναι και η φιλοσοφία του πήρε και εύκολα το ματς στο τελος. Σαφώς η Λαμποράλ δεν είναι θηρίο αλλά δεν παύει να είναι ισπανική ομάδα, με 12000 κόσμο, με παίκτες με προσωπικοτητα και εμπειρία και μην ξεχνάμε ότι είχε και τρομερή ψυχολογία από τις νίκες με Μάλαγα εκτός και την Μπαρτσελόνα εντός. Συνεπώς η νίκη του Παναθηναϊκού έχει μεγάλη αξία και πλέον του δίνει αέρα να κερδίσει την μέτρια Εφές την επόμενη εβδομάδα εδώ και να πάει στην Πόλη με την Φενέρ χωρίς άγχος και πίεση.

Το κλειδί αγωνιστικά ήταν η άμυνα και η εξαιρετική άμυνα βασικά με τον Φώτση στο 4αρι που έκλεινε όλες τις τρύπες και περιόρισε και ατομικά και με παγίδες τον Νοτσιόνι που εξαφανίστηκε στην τελευταία κρίσιμη περίοδο. Ακόμα ο Κάρι με τον Παππά εκτός έβγαλε αυτό που έχει στην επίθεση στο 49-43 και μετά που ο Παναθηναϊκός έκανε από το σημείο εκείνο και μετά σεμιναριακή εμφάνιση και ας έφαγε στο 30' τρίποντο από την σέντρα! Ο Λάσμε στην αρχή μέχρι να φορτωθεί με φάουλ τον κρατούσε επιθετικά και μετά ήρθαν τα σουτ του Κάρι και τα τρίποντα που είχε ένα 0/10 από το πρώτο και μετά αλλά ορθώς σούταρε στο τέλος καθώς δεν είναι φέτος ομάδα για να τελειώσει με 15%!

Ορθώς έκλεισε τους διαδρόμους του Χάνγκα που δεν είναι σουτέρ και του έκοψε το ένας εναντίον εντός που ειχε υπεροπλία ο ταλαντούχος ούγγρος με τα τρομερά του προσόντα και ακόμα έβγαζε ψηλό (Φώτση στο τέλος) στο πλέι μέικερ της Λαμποράλ για να της κόβει την δημουργία και την αδύναμη πλευρά (5/24τρ) ενώ κλειδί ήταν και το αμυντικό ριμπάουνς (έχασε μόλις 5). Και ο Παναθηναϊκός κέρδισε σήμερα με ένα κάκιστο Ούκιτς (2/11σ) και χωρίς κάτι τρομερό και μεγάλα σουτ αλλά έξυπνο μπάσκετ με τον Διαμαντίδη να κόβει (9ας) και να ράβει με τον Λάσμε (8/9δ). Συνεπώς ο Παναθηναϊκός φτιάνει μομέντουμ και ρολάρει και φυσικά κρατά χαμηλούς τόνους καθώς έχουμε μια μεγάλη 2η φάση.