Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΒόλεΪ Εφήβων Ανδρών:Το «3x3» στα ημιτελικά έκανε το εφηβικό του Παναθηναϊκού που ετοιμάζει βαλίτσες για την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

 Χωρίς να χάσουν σετ και μετά από 30 χρόνια οι Έφηβοι του Παναθηναϊκού στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος!
Συγχαρητήρια και... καλή τύχη στα τελικά, όπου πέρασαν επίσης οι: Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Ηρακλής & oλυμπιακός!


Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ημιτελικής φάσης:

Β’ Όμιλος - Κλειστό Γυμναστήριο Κερατέας 
Κυριακή 17.2.2013 
Παναθηναϊκός - Τελχινίς Ρόδου 3-0 (26-24, 25-18, 25-21)
Παναθηναϊκός (Τζήμας): Ζήσης, Στίγγας, Φιλιππίδης, Πρωτοψάλτης, Μαδούρας, Γκίνης, Θεόκλητος (λ)
Τελχινίς: Χειμωνέτος Κ., Ρουσέτος, Ορμένας, Γκένοφ, Χατζηγεωργίου, Φλεβάρης, Χειμωνέτος Ο. (λ)
Ολυμπιακός - Φθία Λαμίας 3-0 (25-20, 25-09, 25-16)
Ολυμπιακός (Σαραντίτης): Μελλές, Μπουλγάρου, Κάλλας, Φάκας, Ράπτης, Μαγκλάρας, Κογκαλίδης (λ)
Φθία (Τσαδήμας): Κοντοκώστας, Τσαδήμας, Σπαθάρας, Εμμανουήλ, Καραπαναγιώτης, Κούσουλας, Σταματόπουλος (λ)

Δευτέρα 18.2.2013
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 3-0 (25-23, 25-18, 25-22)
Παναθηναϊκός (Τζήμας): Λιόντας, Φιλιππίδης, Πρωτοψάλτης, Ζήσης, Μαδούρας, Στίγγας, Θεόκλητος –λ / Μπαγκίνσκι, Γκίνης, Σταυρουλάκης, Χιώτης
Ολυμπιακός (Σαραντίτης): Ράπτης, Μπουλγάρου, Μελλές, Φάκας, Κοκκινάκης, Κάλας, Κογκαλίδης –λ / Παπαγιαννόπουλος –λ, Δεληπρίμης, Μαγκλάρας, Σκουρτσίδης, Μπερμπερίδης
Τελχινίς Ρόδου - Φθία Λαμίας 3-2 (25-17, 25-15, 19-25, 18-25, 15-10)
Τελχινίς (Τσιμισίρης): Ορμενάι, Χειμωνέτος Κ., Χατζηγεωργίου, Γκένοφ, Φλεβάρης, Ρουσέτος, Χιεμωνέτος Ο. –λ / Σαρίκας
Φθία (Τσαδήμας): Πιτσογιάνης, Νάτσιος, Τσαδήμας, Κοντοκώστας, Σπαθάρας, Εμμανουήλ, Σταματόπουλος –λ / Κούσουλας, Κατόπης

Τρίτη 19.2.2013
Ολυμπιακός – Τελχινίς 3-0 25-14, 25-17, 25-13
Ολυμπιακός (Σαραντίτης): Δεληπρίμης, Μπουλγάρου, Μελλές, Φάκας, Μαγκλάρας, Κάλας, Κογκαλίδης –λ / Παπαγιαννόπουλος –λ, Μπάχας, Σκουρτσίδης, Μπερμπερίδης.
Τελχινίς (Τσιμισίρης): Ορμενάι, Χειμωνέτος Κ., Χατζηγεωργίου, Γκένοφ, Φλεβάρης, Ρουσέτος, Χιεμωνέτος Ο. –λ / Σαρίκας

Παναθηναϊκός – Φθία 3-0 25-22, 25-15, 25-23
Παναθηναϊκός (Τζήμας): Μπαγκίνσκι, Φιλιππίδης, Πρωτοψάλτης, Ζήσης, Μαδούρας, Στίγγας, Θεόκλητος –λ / Γκίνης, Σταυρουλάκης, Χιώτης
Φθία (Τσαδήμας): Πιτσογιάνης, Νάτσιος, Τσαδήμας, Κοντοκώστας, Σπαθάρας, Εμμανουήλ, Σταματόπουλος –λ / Κούσουλας, Κατόπης, 

Τελική βαθμολογία (σε 3 αγώνες)
1. Παναθηναϊκός 6 (9-0)
2. Ολυμπιακός 6 (6-3)
3. Τελχινίς Ρόδου 4 (3-8)
4. Φθία Λαμίας 3 (2-9)


πηγή:paovolleyball.gr

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ:Βραβεύθηκαν στην κατηγορία νέων ανδρών οι τοξότες του Παναθηναϊκού

 
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013 στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής οι βραβεύσεις Πολυνικών Συλλόγων και Αθλητών 2012 της Ελληνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας Τοξοβολίας.
Βραβεύθηκαν στην κατηγορία νέων ανδρών οι τοξότες του Παναθηναϊκού:
ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 
πηγή:panathinaikos1908.gr

Ομάδα και κόσμος μία γροθιά να σωθούν οι Αμαζόνες του φιλέ!

 
Στους εναπομείναντες αγώνες ζωής ή θανάτου, ομάδα και κόσμος μία γροθιά θα κρατήσουν το τιμημένο τμήμα βόλεϊ γυναικών στην Α1. Ανασύνταξη για τη σωτηρία... 

To τμήμα βόλεϊ γυναικών του Τριφυλλιού υπήρξε υπόδειγμα παναθηναϊκής αγωνιστικής συμπεριφοράς και κουλτούρας τα χρόνια 2005 – 2011. Αποτελεί ένα από τα τμήματα – καμάρια του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με 24 πρωταθλήματα στο παλμαρέ του, 5 κύπελλα και 2 συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς τελικούς (2000 τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων και 2009 τελικός του Challenge Cup).

 
2000 τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων

2009 τελικός του Challenge Cup


Την περίοδο 2010-11, το Τριφύλλι κατέκτησε πανηγυρικά το 7ο συνεχόμενο Πρωτάθλημα Ελλάδας, με μεγάλη νίκη με 0−3 μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού την τελευταία αγωνιστική. Την περίοδο 2011-12 το πολυθρύλητο αυτό σερί έσπασε και βρέθηκε για δεύτερη φορά στη χειρότερη θέση της ιστορίας του, καθώς κατετάγη 4ο.

Από τα ανωτέρω, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Παναθηναϊκός δε συνάδει ούτε με την ιστορία του, ούτε με το βάρος της φανέλας, ούτε με τις απαιτήσεις που έχει ο κόσμος από το αγαπημένο του αυτό τμήμα.

Ο Σύλλογος και το τμήμα ειδικά, βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση το περασμένο καλοκαίρι. Στήθηκε μια ομάδα με νεαρές κοπέλες, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο φερέλπιδες, με στόχο να σωθεί η ομάδα. Πέραν των σημαντικότατων οικονομικών προβλημάτων, τα οποία ταλαιπωρούν τον Ερασιτέχνη στο σύνολο του, έγιναν και κάποια λάθη στο σχεδιασμό και ορισμένες επιλογές από τον προηγούμενο προπονητή ήταν εμφανώς κατώτερες των περιστάσεων, κάτι που έχει στοιχίσει στην πορεία.
Η διοίκηση κατάφερε να φέρει πίσω τον Δεκέμβρη την Ξανθή Μυλωνά, μία αθλήτρια με μεγάλη ιστορία και συνεισφορά στο τμήμα αλλά και ηγετικά χαρίσματα, έφερε με μεταγραφή την MVP του αργεντινού πρωταθλήματος Χίμε Πέρες, για τρεις μήνες και προέβη, ορθότατα, σε αλλαγή προπονητή, φέρνοντας τον αξιόλογο Γιώργο Ρούση στον πάγκο. Ωστόσο, ο προβλέψιμος τρόπος ανάπτυξης του παιχνιδιού της ομάδας, δε βοηθά κάποιες παίκτριες να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Μετά από την πολύ καλή εμφάνιση στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τη νίκη με 3-2 σετ, όλοι θεώρησαν πως η παραμονή θα ερχόταν άνετα. Ωστόσο ήρθαν τα επόμενα αποτελέσματα να διαψεύσουν αυτήν την πρόβλεψη (νίκη με 3-2 επί των Τραχώνων και ήττα με 3-1 σετ από τα Βριλήσσια) και παρόλο που οι δυνατότητες αυτής της ομάδας είναι πολύ υψηλότερες από το να παλεύει για την αποφυγή του υποβιβασμού, ορισμένα κορίτσια επιμένουν να αδικούν πρώτιστα τους εαυτούς τους κι έπειτα όλους τους υπόλοιπους που τους στηρίζουν, είτε μέσα από την ομάδα, είτε τον κόσμο του Τριφυλλιού. Δε νοείται να χάνουμε σετ από τα Βριλήσσια και κάποιες παίκτριες να μην αγωνίζονται με πάθος, να μη γυαλίζει το μάτι τους, να μην έχουν συναίσθηση της καταστάσεως, να μην παλεύουν, δε νοείται να έχουν κατεβάσει το διακόπτη.

Η σωτηρία είναι εφικτή, αρκεί φυσικά να καταλάβουν όλες πού αγωνίζονται, τι διακυβεύεται και φυσικά ότι έχουν την τιμή να φορούν την ένδοξη φανέλα του πιο ιστορικού Συλλόγου της Ελλάδας.

Το να πέσει στην Α2 το τμήμα αυτό, θα είναι μαχαιριά στην καρδιά για όλον τον ερασιτέχνη, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στις εποχές μας να σηκώσει ένα τμήμα κεφάλι. Είναι τόσο ισχυρή η παρουσία του γυναικείου βόλεϊ στον Παναθηναϊκό, έχει τόσο ισχυρό συμβολισμό για τον Σύλλογο, που αν συμβεί το απευκταίο θα πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στο γόητρο του τμήματος.

Τα πράγματα είναι απλά. Για να μην εξαρτάται ο Παναθηναϊκός από αποτελέσματα άλλων ομάδων που βρίσκονται στην ίδια μοίρα, θα πρέπει να πάρει τρεις καθαρές νίκες στα εναπομείναντα παιχνίδια, με Ανατόλια και Μακεδόνες εντός και με Ωραιόκαστρο εκτός έδρας. Τελευταία αγωνιστική εντός με την ΑΕΚ θα έχουν όλα κριθεί λογικά. Αν δεν κερδίσουμε τα τρία προαναφερθέντα παιχνίδια καθαρά, αυτό θα ισοδυναμεί ουσιαστικά με Α2.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, έχουν απαγορεύσει τις δηλώσεις και έχουν «τρίξει» τα δόντια στις αθλήτριες του συλλόγου για να τις φέρουν προ των ευθυνών τους.

Από την πλευρά του, ο κόσμος του Παναθηναϊκού πρέπει να κατακλύσει απ’ άκρη σ’ άκρη την Κυψέλη (ει δυνατόν να υπάρχει και περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) και να αποτρέψει με τη δύναμη που έχει το μοιραίο. Η ομάδα, καλώς ή κακώς, αυτή είναι, δεν μπορεί να αλλάξει τούτη τη στιγμή. Συνεπώς, η μοναδική μεταβλητή που μπορεί να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες παραμονής είναι οι οπαδοί. Προσοχή, ο κόσμος δεν μπορεί από μόνος του να σώσει την ομάδα, αλλά με στήριξη στις αθλήτριες που φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού και με οπαδική εμψύχωση, μπορεί να δώσει το ερέθισμα και τη δυναμική στις παίκτριες να παίξουν σύμφωνα με τις ικανότητές τους. Αρχής γενομένης την Κυριακή 24/02, στις 18:00, η ομάδα αγωνίζεται με το Ανατόλια σε ένα παιχνίδι ‘ζωής ή θανάτου’.

Εικάζω ότι από τις κινήσεις των προηγούμενων ημερών οι παίκτριες θα έχουν αφυπνιστεί. Ο λαός του Τριφυλλιού που πάντα βρίσκεται δίπλα σε όλα τα τμήματα όταν το έχουν ανάγκη, θεωρείται σίγουρο πως θα δώσει δυναμικό παρών. Δεν έχει άλλωστε σημασία ο αντίπαλος, μόνον το ότι παίζει η ομάδα τη σωτηρία της στην Κυψέλη. Ας ανασυνταχθούμε όλοι λοιπόν, αθλήτριες, προπονητικό τιμ, κόσμος, για να συνεχίσει να αγωνίζεται η ομάδα του χρόνου στην Α1. Μαζί θα ζήσουμε ή μαζί θα «πεθάνουμε» (θάνατος νοείται ο υποβιβασμός της ομάδας).

Υ.Γ.1 Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το πολύπαθο τμήμα βόλεϊ ανδρών, όπου οι ευθύνες είναι πιο συγκεκριμένες και πρέπει να αναζητηθούν, μετά τη λήξη των πλέι άουτ. Με τον ερχομό του τμήματος στην Κυψέλη και την στήριξη του κόσμου οι πιθανότητες για παραμονή πολλαπλασιάστηκαν.

Υ.Γ.2 Για τη μεγάλη αρχηγό, τη σπουδαία αθλήτρια, τη μεγάλη Παναθηναϊκό Ξανθή Μυλωνά και αυτό που έχει κάνει φέτος για την ομάδα, χωρίς να το διατυμπανίζει, θα επανέλθουμε όταν με το καλό σωθεί η ομάδα. Η θέση της πάντως είναι αναμφίβολα μεταξύ των κορυφαίων αρχηγών του Συλλόγου διαχρονικά.

Υ.Γ.3 Την Τετάρτη το βράδυ, στις 20:30, η γυναικεία ομάδα βόλεϊ αγωνίζεται σε νοκ άουτ ματς εναντίον της ΑΕΚ με στόχο την είσοδο στο Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδος. Μπορεί οι πιθανότητες να μην είναι με τις «πράσινες», λόγω δυναμικής του αντιπάλου, αλλά είναι ένας αγώνας μόνο και όλα γίνονται αν το πιστέψουν οι ίδιες, σε συνδυασμό με τη βοήθεια του κόσμου.

 



πηγή:greenzone.gr

 

Του έλιωσε τα φτερά!

 Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη-εκδίκηση από τον Ίκαρο Καλλιθέας στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ και στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Basket League ΟΠΑΠ, χωρίς ουσιαστικά να απειληθεί, όπως εύγλωττα δείχνει και το τελικό 97-72.
Ο Παναθηναϊκός φρόντισε από το πρώτο λεπτό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο παρκέ. Το 6-0 (2’10’’), έγινε 20-8 (8’15’’) με τους «πράσινους» να μην επιτρέπουν να αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους σε κανένα σημείο της αναμέτρησης. Όποιος παίκτης χρησιμοποιήθηκε από τον Αργύρη Πεδουλάκη, συνέβαλλε ώστε η διαφορά να συνεχίσει να αυξάνει. Ο Παναθηναϊκός πήγε κοντά στο καλάθι, ήταν εύστοχος στα μακρινά σουτ, ενώ η προσπάθεια στην άμυνα δεν σταμάτησε σε καμία περίπτωση και ανεξάρτητα με το τι έγραφε το ηλεκτρονικό ταμπλό. Η διαφορά έφτασε στο +19 στο δεύτερο δεκάλεπτο (35-26, 16’30’’), λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου ο Γιόνας Ματσιούλις οδήγησε στο +20 (46-26), με τους «πράσινους» να αρνούνται να ανακόψουν το ρυθμό τους, προσφέροντας και αρκετές εντυπωσιακές φάσεις, ιδιαίτερα με τους Λάσμε, Γκιστ και Σχορτσανίτη. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +29 (77-48, 27’37’’), ενώ και στο τέταρτο δεκάλεπτο η προσπάθεια συνεχίστηκε αμείωτη. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν τελικά αυτός που  με τρίποντο οδήγησε τη διαφορά πάνω από τους 30 πόντους (87-56, 31’45’’). Το τριφύλλι έφτασε στην τελική επικράτηση χωρίς να απειληθεί, με το τεχνικό επιτελείο να έχει την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες ως το 97-72 με το οποίο έκλεισε η αναμέτρηση.
Δεκάλεπτα: 22-10, 46-28, 80-54, 97-72
 Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 11 (4 α), Μπράμος 11, Ματσιούλις 13 (5κλ), Καπόνο 1 (3ρ, 3 α), Ούκιτς 4, Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 14 (4/4 τρ, 7 α) , Γκιστ 8, Μπανκς 2, Ξανθόπουλος 10 (5 α, 3κλ), Σκορδίλης 10
Ίκαρος Κ. (Καλαφατάκης): Στρναντ 3, Λαρεντζάκης, Κυρίτσης 17, Βρκιτς 10, Ντελκ, Φαγιέ 18, Γκίμπσον 9, Γιαννακίδης, Μήτσιαλος, Οικονομόπουλος 1, Πάντιτς 14
Οι αριθμοί
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης χρειαζόταν 4 πόντους για να φτάσει τους 3600 στην καριέρα του στο πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ. Έβαλε 14 και έγινε ο μόλις 8ος παίκτης που πέρασε το φράγμα των 3600 πόντων, ανεβαίνοντας ως τους 3610.
Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης με την εύστοχη βολή του στο πρώτο ημίχρονο, έφτασε τις 400 εύστοχες στην καριέρα του στο πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ.
Ο Μάικ Μπράμος με το πρώτο ριμπάουντ που πήρε στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης έφτασε τα 100 στο πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ.

Δείτε στο παρακάτω link highlights απο το μάτς:
https://www.youtube.com/watch?v=NvjRZ2P1JRM

49 χρόνια χωρίς τον Ιδρυτή του Παναθηναϊκού μας Γιώργο Καλαφάτη...

 Ο Υποναύαρχος Γιώργος Καλαφάτης γεννήθηκε το 1890 στην Αθήνα από Ψαριανή οικογένεια αγωνιστών με πλούσια ναυτική παράδοση και πέθανε το 1964. Υπήρξε ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Αθλητική καριέρα

Από μικρός διακρίθηκε στον κλασσικό αθλητισμό. Ήταν αθλητής στίβου και ποδοσφαίρου. Σε ηλικία 15 ετών μυήθηκε στο ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε την καριέρα από τον Εθνικό Αθηνών και στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Πανελλήνιο Γ.Σ.. Το 1908 αποφάσισε να ιδρύσει ένα νέο ποδοσφαιρικό σύλλογο. Στις 3 Φεβρουαρίου εκείνου του έτους, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως η ιδρυτική συγκέντρωση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών που το 1924 μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Διασυμμαχικούς Αγώνες του 1919 στο Παρίσι και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων του Παναθηναϊκού. Η συμμετοχή του στους Αγώνες είχε μεγάλη σημασία για την καλλιέργεια νέων τμημάτων στην ομάδα του ΠΑΟ, καθώς εκεί εξασφάλισε την προμήθεια του αναγκαίου αθλητικού υλικού.
Ο Γιώργος Καλαφάτης ήταν από τους πρωτοπόρους του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Διακρίθηκε ως αθλητής μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '20, ενώ στη συνέχεια διατέλεσε διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού.
  
Τίτλοι

Στρατιωτική καριέρα

Παράλληλα με την αθλητική του καριέρα, σπούδασε γιατρός και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχοντας στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του Υποναυάρχου.
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1964 άφησε την τελευταία του πνοή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών σε ηλικία 74 ετών προδομένος απο την καρδιά του.

Το όραμα και η Ίδρυση του Παναθηναϊκού:
 Το όραμα του Καλαφάτη δεν θα σβήσει ποτέ, όσο και αν σήμερα μοχθούν κάποιοι για αυτό. Σαν σήμερα στις 19 Φεβρουαρίου του 1964 έφυγε από τη ζωή ο οραματιστής του Παναθηναϊκού...
«Μυστικοπαθείς ενός ωραίου, αλλά μεγάλου μυστικού». Έτσι είχε χαρακτηρίσει ο Λουκάς Πανουργιάς τις συγκεντρώσεις του Γιώργου Καλαφάτη με τους φίλους του, στις αρχές του 1908. Τότε που το όραμα έπαιρνε σάρκα και οστά.

Ο Πανελλήνιος είχε καταργήσει το ποδοσφαιρικό του τμήμα και ο Καλαφάτης με τους στενούς φίλους του ξεχύνονταν στις αλάνες για να κλωτσήσουν το τόπι.

«Πολύ καιρό τώρα ο Γιώργος και κοντά σε αυτόν κι ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, ζούσαν τις μέρες και τις νύχτες τους με μία μονάχα σκέψη. Μ’ έναν πόθο. Ήθελαν να ιδρύσουν έναν σύλλογο. Τον Σύλλογό τους», συμπλήρωνε ο Πανουργιάς σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παναθηναϊκός» το 1955.
Αυτά τα λόγια γράφει στο ημερολόγιό του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων το 1910.

Τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει τη γιγάντωση του Ομίλου. Όταν δε, στον δρόμο του Παναθηναϊκού εισχώρησαν φωτισμένα μυαλά, μεγάλοι οραματιστές όπως ο Μιχάλης Παπάζογλου, ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο Ξενοφώντας Χατζησαράντος το Τριφύλλι δεν παρέμεινε απλώς ο Σύλλογος του πρωταθλητισμού, αλλά το σύμβολο της πρωτοπορίας σε όλα τα φάσματα του αθλητισμού. Ο Παναθηναϊκός έγινε ένα κοινωνικό φαινόμενο που προωθούσε τον αθλητισμό της χώρας, που δίδασκε το ευ αγωνίζεσθαι, που ήταν πρότυπο για όλα τα υπόλοιπα σωματεία.

Πέρα από τη διοικητική του δράση, ο Καλαφάτης υπήρξε σπουδαίος αθλητής. Αρχικά στους στίβους με τη φανέλα του Πανελληνίου και εν συνεχεία με την εμφάνιση του Παναθηναϊκού ως ποδοσφαιριστής (αγωνίστηκε και στη θέση του τερματοφύλακα). Δοκίμασε τις ικανότητές του σε όλα σχεδόν τα αθλήματα που καλλιέργησε ο Παναθηναϊκός, ορισμένα εκ των οποίων –όπως το μπάσκετ και το βόλλεϋ- είναι αυτός που τα έφερε στην Ελλάδα.

Από τα πρώτα, όμως, χρόνια του Συλλόγου μπήκε για τα καλά στο DNA του Παναθηναϊκού και το μικρόβιο των «διοικητικών κρίσεων». Μία έντονη διαμάχη ήταν η αφορμή για να αποσκιρτήσουν από τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών ο Καλαφάτης και οι «περί αυτόν» και να ιδρυθεί ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος το 1910. Στα μέσα της δεκαετίας του 20´, αλλά και αμέσως μετά το θρίαμβο του αήττητου πρωταθλήματος του 1930 ακολούθησαν δύο δυνατές συγκρούσεις ηγετών που ταρακούνησαν για τα καλά το Τριφύλλι.

Ο Καλαφάτης, μετά τη ρήξη με το Νικολαΐδη (η Ιστορία έχει -κακώς- χρεώσει μεγάλες ευθύνες στον «Πατριάρχη» και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να μιλήσουμε αναλυτικά για αυτά), αποχώρησε σιγά-σιγά από τον Παναθηναϊκό και αφοσιώθηκε στην ιατρική και στο πολεμικό Ναυτικό, όπου εξασκούσε την επιστήμη του.

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 19 Φεβρουαρίου του 1964, σε ηλικία 74 ετών στο Ναυτικό Νοσοκομείο, προδομένος από την καρδιά του.
Είχε όμως προλάβει να ποτίσει τον Σύλλογο με τις ιδέες του και να χαρίσει την αιωνιότητα στο όραμά του. Το όνομα του Καλαφάτη δεν θα σβήσει ποτέ και αυτός είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός θα βρίσκει πάντα τις λύσεις, ακόμα και σε προβλήματα που δείχνουν ανυπέρβλητα.

Το πανό των φιλάθλων που σηκώθηκε στη μεγάλη πορεία του 2008 και έγραφε «Να 'σουν εδώ» φωτίζει την ανάγκη των φίλων του Παναθηναϊκού για έναν μεγάλο ηγέτη. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Καλαφάτης ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Όσο ο κόσμος γνωρίζει την Ιστορία του μεγαλύτερου και ιστορικότερου Συλλόγου που γέννησε ο ελληνικός αθλητισμού, όσο διδάσκεται από αυτή, τόσο οι εχθροί του Παναθηναϊκού θα γίνονται ορατοί από μακριά και όσο δυνατοί και αν δείχνουν, στο τέλος θα πέφτουν ηττημένοι. 



πηγές: el.wikipedia.org, greenzone