Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Φουλ της δημιουργίας στην «πράσινη» ενδεκάδα

Δύσκολο και «πονηρό» θεωρεί ο Γιάννης Αναστασίου το κυριακάτικο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Πανθρακικό στη Λεωφόρο. Για το λόγο αυτό ο τεχνικός του Τριφυλλιού προσανατολίζεται να παρατάξει την ομάδα του με όσο το δυνατόν πιο δημιουργικό και με επιθετική φιλοσοφία σχήμα.

Ο Αναστασίου επαναφέρει στο αρχικό σχήμα τον σαφώς επιθετικογενή δεξιό μπακ, Νίκο Μαρινάκη, τραβώντας στη φυσική του θέση στο κέντρο της άμυνας τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο. Τη… νύφη από αυτή την αλλαγή πληρώνει ο Σπύρος Ρισβάνης που βγαίνει από το αρχικό σχήμα. Επίσης ο Αμπντούλ Ατζαγκούν κερδίζει μια θέση στην ενδεκάδα ως εσωτερικό χαφ ενώ διατηρούνται στο σχήμα τόσο ο Κλωναρίδης όσο και ο Ζέκα. Πιθανή αλλαγή είναι και αυτή του Μέντες αντί του Λαγού, ο οποίος είχε και τα παιχνίδια της εθνικής Ελπίδων μεσοβδόμαδα.

Πιθανότερο σχήμα φαντάζει αυτό με τον Καπίνο τερματοφύλακα, τους Μαρινάκη, Νάνο στα μπακ, τους Σίλντενφελντ, Τριανταφυλλόπουλο στο κέντρο της άμυνας, τον Μέντες αμυντικό μέσο, τους Πράνιτς, Ατζαγκούν εσωτερικά χαφ, τους Ζέκα, Κλωναρίδη εξτρέμ και τον Μπεργκ στην κορυφή της επίθεσης.

Βόλεϊ Ανδρών: O Παναθηναϊκός κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών, λόγω Ντονά

Με αφαίρεση 3 βαθμών από κάθε ματς κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός, λόγω της υπόθεσης Ντονά, ο οποίος έχει λαμβάνειν 60.000 ευρώ. Αν εκτιμηθεί ότι η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε με την έναρξη του πρωταθλήματος, τότε θα επισημοποιηθεί η αφαίρεση των βαθμών. Αν όμως στοιχειοθετηθεί ότι η έναρξη είναι το Λιγκ Καπ, τότε η αφαίρεση βαθμών θα επιβληθεί στο νέο πρωτάθλημα.

Κι όλα αυτά γιατί η περίπτωση Ντονά τελεσιδίκησε μεταξύ της έναρξης του Λιγκ Καπ και του Πρωταθλήματος και ο νόμος μιλάει για επιβολή ποινών σε υποθέσεις που έληξαν πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός υποστηρίζει οτι ξεκίνησε η περίοδος με το Λιγκ Καπ, αλλά ο δικηγόρος του Ντονά θα υποστηρίξει ότι το Λιγκ Καπ είναι άτυπη διοργάνωση, αφού στο καταστατικό της ΕΣΑΠ αναφέρεται μόνο η διοργάνωση του πρωταθλήματος.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα συνεδριάσει στις 23 Οκτωβρίου για να πάρει απόφαση και στο πλευρό του Ντονά βρίσκεται ο ΠΑΣΑΠ. Όσον αφορά τις υποθέσεις Ψάρα, Μηνούδη, Παπαδημητρίου, δεν υπάρχει κίνδυνος για τον Παναθηναικό, αφού θα τελεσιδικήσουν, μετά την έναρξη του πρωταθλήματος.

H Greenteam παρουσιάζει τους Luciano Figueroa και Νίκο Μαρινάκη!


Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 2:00 μ.μ. στο επίσημο κατάστημα του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου (Οδός Τσόχα), θα βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές Luciano Figueroa και Νίκος Μαρινάκης για να υπογράψουν αυτόγραφα και να φωτογραφηθούν με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού.
Η δημοφιλής μασκώτ της ομάδας, ο «Πανάθας» θα υποδεχτεί τους μικρούς μας φίλους, θα φωτογραφηθεί μαζί τους και θα προσφέρει διπλή χαρά στα παιδιά. 

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι προσφυγές στον Παναθηναϊκό!

Σε αδιέξοδο βρίσκεται πλέον η διοίκηση του Παναθηναϊκού...

μετά τις αλλεπάλληλες προσφυγές πρώην παικτών που ζητούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και όσα υπαγορεύει το συμβόλαιο τους για την τρέχουσα χρονιά.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει προσφυγή και ο Σεμπάστιαν Λέτο, αξιώνοντας σχεδόν 1.000.000 ευρώ. Ο Αργεντινός άσος είναι αποφασισμένος  να διεκδικήσει το προαναφερθέν ποσό και η διοίκηση της ΠΑΕ θα προσπαθήσει με νέα επαφή να καταλήξει  σε κάποια συμφωνία με την πλευρά του παίκτη, αφού τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα λόγω της οικονομικής στενότητας στην ΠΑΕ.

Πάντως το σενάριο αυτό ολοένα και απομακρύνεται, αφού ο Λέτο είναι ιδαίτερα εκνευρισμένος με τους πράσινους. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Παναθηναϊκός κατέθεσε πρόταση στον Λέτο σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλομένων στο πρόσωπό του ύψους 620.000 ευρώ (χωρίς τις προσαυξήσεις). Η συγκεκριμένη πρόταση περιελάμβανε την καταβολή προκαταβολής 70.000 ευρώ άμεσα και την αποπληρωμή των υπολοίπων χρημάτων σε ισόποσες δόσεις.
Οι πράσινοι ωστόσο ενημέρωσαν πως δεν είναι σε θέση να δώσουν την  προκαταβολή, και αντιπρότειναν να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ποσού μετά από 6μήνες. Φυσικά ο Αργεντίνος αρνήθηκε και η υπόθεση οδεύει στα δικαστήρια.

Νωρίτερα και ο Σέμα Βελάσκεζ κατέθεσε προσφυγή, προκειμένου να διασφαλιστεί τα χρήματα που του οφείλονται από την διοίκηση της ομάδας.Ο αμυντικός  από τη Βενεζουέλα φέτος δεν υπολογίζεται από τον Αναστασίου, με τον ίδιο να μην βλέπει τη συγκεκριμένη εξέλιξη με καλό μάτι. Γι’ αυτό και προχώρησε σε προσφυγή, όπως έκανε πριν από λίγες ημέρες και ο Τοτσέ.

Να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίοι αξιώνουν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από τον Παναθηναϊκό, 940 χιλιάδες ο πρώτος και 525 χιλιάδες ο δεύτερος.

Βόλεϊ Ανδρών: Όλοι Κυψέλη την Κυριακή (20/10) στις 17.00!

 Την Κυριακή (20/10) η αντρική ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού δίνει τον πρώτο εντός έδρας αγώνα κόντρα στον Παμαβοχαϊκό στις 5μ.μ στο κλειστό της Κυψέλης για τη 2η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Volleyleague ΟΠΑΠ. 

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού καλεί όλους τους φίλους του Συλλόγου να δώσουν δυναμική παρουσία στο γήπεδο και να βοηθήσουν την ομάδα μέσα σε κόσμια πλαίσια με στόχο το Τριφύλλι να πάρει την πρώτη του φετινή νίκη στη Volleyleague! 

ΠΑΟ ΓΕΡΑ... 

Μπάσκετ Γυναικών:Στον ''αέρα'' το Ίκαρος-Παναθηναϊκός

Την Πέμπτη η ΕΟΚ ανακοίνωσε ότι η αναμέτρηση Ίκαρος-Παναθηναϊκός για την Α1 μπάσκετ γυναικών θα διεξαχθεί στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, ωστόσο την Παρασκευή το Γραφείο Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Νέας Σμύρνης ανακοίνωσε ότι δεν παραχωρεί το γήπεδο.

Όπως φαίνεται δεν είναι... γραφτό την φετινή σεζόν η Α1 μπάσκετ γυναικών να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα. Μετά τα προβλήματα που υπήρχαν σε αρκετές αναμετρήσεις της πρεμιέρας, κάτι ανάλογο θα γίνει και στην 2η αγωνιστική, καθώς είναι στον ''αέρα'' η αναμέτρηση του Ικάρου με τον Παναθηναϊκό. 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η ΕΟΚ ανακοίνωσε ότι η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο κλειστό της Νέας Σμύρνης το Σάββατο στις 20.30 καθώς το κλειστό του Έσπερου δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια.

''Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω κωλύματος του γηπέδου ο αγώνας ΓΣ Ίκαρος Κ. – Παναθηναϊκός ΑΟ της 19/10/2013 για την 2η Αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Α1’ Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών αντί του κλ. Γυμναστηρίου Εσπέρου, θα διεξαχθεί ώρα 20.15, στο κλειστό γυμναστήριο Ν. Σμύρνης'' αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

''Όχι'' από την αρμόδια αρχή
Αυτά ήταν τα δεδομένα μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, καθώς το πρωί της Παρασκευής το το Γραφείο Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Νέας Σμύρνης εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας γιατί αρνείται να παραχωρήσει το κλειστό γήπεδο της περιοχής για την αναμέτρηση του Ικάρου με τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της Α1 γυναικών στο μπάσκετ.

Η ανακοίνωση
''Μπασκετικοί κύκλοι παραπληροφορούν την κοινή γνώμη ότι δήθεν ο Δήμος Ν. Σμύρνης δια εγγράφου παραχώρησε το Κλειστό Γυμναστήριο Ν. Σμύρνης για την διεξαγωγή του αγώνα Ικάρου - Παναθηναϊκού για την Α1 γυναικών το Σάββατο 19/10 λόγω μη αδειοδότησης του γηπέδου του Εσπέρου.
Επίσης τα μυθεύματα κάνουν λόγο και για δήθεν απειλητικά τηλεφωνήματα φιλάθλων προς την διοίκηση του Αθλητικού κέντρου.
Διαψεύδουμε όλα τα παραπάνω αφού:
1. Διατηρούμε άριστες σχέσεις με τους φιλάθλους της πόλης μας χωρίς να δεχτούμε φυσικά κανένα απειλητικό τηλεφώνημα για το εν λόγω θέμα.
2. Στο αίτημα της ΕΟΚ για τέλεση του συγκεκριμένου αγώνα την Πέμπτη 17/10, χωρίς φιλάθλους, δεν έχουμε απαντήσει ακόμα γεγονός που μας βάζει σε υπόνοιες για καθοδηγούμενα δημοσιεύματα (ο έχων σχετική απάντηση παρακαλούμε να τη δημοσιεύσει).
3. Η άρνηση παραχώρησης του χώρου για το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρείται δεδομένη παρά την καλή μας διάθεση να εξυπηρετούμε τα ερασιτεχνικά σωματεία γειτονικών Δήμων, όταν και εφόσον αυτό είναι δυνατό.
4. Την ίδια μέρα, το ίδιο γήπεδο φιλοξενεί αγώνα της ΚΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ με την ομάδα των ΤΡΙΚΑΛΩΝ''.
Όπως γίνεται κατανοητό, 24 ώρες πριν από την έναρξη της αναμέτρησης επικρατεί το... απόλυτο χάος, χωρίς κανείς να γνωρίζει αυτή την στιγμή αν θα διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας ή θα υπάρξει αναβολή, κάτι που με τα δεδομένα έως τώρα είναι πιθανό να συμβεί.
 πηγή

Τα θηλυκά... πιστόλια του Παναθηναϊκού προκαλούν τρόμο στους αντιπάλους!

 Πραγματοποιήθηκε ο έκτος από τους 15 αγώνες σκοποβολής που διοργανώνει ο Ζευς στον οποίο διακρίθηκαν τα θηλυκά πιστόλια του τριφυλλιού. 
Στον αγώνα που έγινε το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα συμμετείχαν συνολικά 26 σκοπευτές και σκοπεύτριες από 9 διαφορετικούς συλλόγους. Ο Παναθηναϊκός κατέβασε την πολυπληθέστερη ομάδα με 9 αθλητές και αθλήτριες. Έξι αθλητές στο αεροβόλο πιστόλι αντρών, δυο αθλήτριες στο αεροβόλο πιστόλι γυναικών και ένας αθλητής στο αεροβόλο τουφέκι ανδρών.

Αεροβόλο Πιστόλι Γυναικών: Η Πελαγία Βουιδάσκη κατέλαβε την 3η θέση με επίδοση 334/400, με την αδελφή της Βιργινία να κατακτά την 4η θέση με επίδοση 313/400.

Αεροβόλο Πιστόλι Ανδρών: Ο Δημήτρης Κατσίρης με επίδοση 544/600, κατετάγη 6ος, ο Γιάννης Καμπούρης με επίδοση 540/600 κατετάγη 8ος, ο Θόδωρος Λουκόπουλος με επίδοση 528/600 κατέλαβε την 10η θέση, ο Λιακώνης Φώτης με επίδοση 522/600 κατετάγη 11ος και τέλος ο Τίτος Καρρέρ με επίδοση 477/600 κατετάγη 14ος. Πολλά μπράβο πρέπει να δώσουμε και στο Φώτη Λιακώνη , καθώς η χθεσινή του απόδοση αποτελεί ατομικό ρεκόρ.

Αεροβόλο Τουφέκι Ανδρών: Ο Κόκκινος, κατέλαβε την 2η θέση με επίδοση 540/600.

Το Εικοστό Πρωτάθλημα του Εξάστερου!

Το "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ DEVOTION" κάνει ένα καταπράσινο flash-back και σας θυμίζει τα 33 Πρωταθλήματα Ελλάδος που έχει κατακτήσει ο Εξάστερος μέχρι τα επόμενα που θα έρθουν και θα κοσμούν την Τροπαιοθήκη του Αυτοκράτορα του Μπάσκετ!

Μια μακρά περίοδο «ανομβρίας» σε ότι αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας κατακτήσει ενδιάμεσα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1996) ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην κορυφή και εντός των τειχών. Οι «πράσινοι» πήραν την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο (21-5, 2004-1658), απέκλεισαν Ηράκλειο (85-56, 63-73, 74-52) και ΑΕΚ (67-57, 56-65, 51-47) στις δύο πρώτες φάσεις των πλέι οφ, για να έρθει η ώρα των τελικών. Εκεί αντιμετώπισαν τον ΠΑΟΚ και κατέκτησαν τον τίτλο με το τελικό 68-58 στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ (63-55, 58-73, 55-48, 57-64, 68-58).

 Ήταν το 20ο πρωτάθλημα Ελλάδας για τον Παναθηναϊκό και ουσιαστικά το πρώτο σταθερό βήμα που οδήγησε στη σημερινή αυτοκρατορία, στα χρόνια των επιτυχιών. Ντίνο Ράτζα και Φραγκίσκος Αλβέρτης ήταν στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, ενώ ο Λευτέρης Σούμποτιτς αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της χρονιάς.


Η σύνθεση της πρωταθλήτριας ομάδας: Αλβέρτης, Οικονόμου, Χριστοδούλου, Καλαϊτζής, Παταβούκας, Ράτζα, Σκοτ, Παταβούκας, Χούπμαν, Μαρτίνεθ, Κοχ, Βουρτζούμης, Μπραντς, Φώτσης. Προπονητής: Λ. Σούμποτιτς

Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών 1997-1998

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1997-1998 κατέκτησε ο Παναθηναϊκός για 20η φορά στην ιστορία του. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Στον τελικό των Play Off επικράτησε του ΠΑΟΚ με 3-2 νίκες. Οι ομάδες που υποβιβάστηκαν ήταν η Δάφνη και η Λάρισα.

Κανονική περίοδος

Βαθμολογία

Play off

Ημιτελικοί(στις 2 νίκες)

Ημιτελικοί 02-03/05/1998 04-05/05/1998 06-07/05/1998
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 66-65 50-56 55-58
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 67-57 56-65 51-47


Τελικοί 10/05/1998 13/05/1998 17/05/1998 20/05/1998 24/05/1998
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 63-55 58-73 55-48 57-64 68-58

                                  Ο Μπάιρον ΣΚΟΤωσε

 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ 63-55  10/05/1998


Μετά από τις μέτριες εμφανίσεις του στην ημιτελική σειρά με την ΑΕΚ, ο Μπάιρον Σκοτ (22π. με 9/10 διπ.) μπήκε φουριόζος στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ και οδήγησε την ομάδα του στο 1-0.

Μπάιρον Σκοτ
22π ο Σκοτ
φωτο 10/5/98
Ο αμερικανός γκαρντ με την πλούσια πείρα του σε τελικούς, παρέσυρε τους συμπαίκτες του σε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα (12-5 στο 5'). Η κυριαρχία όμως του ΠΑΟΚ στα ριμπάουντ (22-9 στο α'μέρος) ισορρόπησε την κατάσταση, καθώς οι παίκτες του Σβι Σερφ είχαν την ευκαιρία να ανανεώνουν τις επιθέσεις τους και να ανακάμψουν. Με ένα σερί 7-0, η διαφορά μειώθηκε στους 2 πόντους (16-14 στο 10'). Ο Στογιάκοβιτς (22π. αλλά με 4/13δ. και 3/8τρ.) στενά μαρκαρισμένος από τους Καλαϊτζή και Αλβέρτη απειλούσε το καλάθι του Παναθηναϊκού μόνο κατά διαστήματα, όπως στη λήξη του ημιχρόνου, όταν με ένα τρίποντο (πανομοιότυπο με αυτό που πέτυχε στο ΣΕΦ) μείωσε στο καλάθι για την ομάδα του (26-24).
Φάνης Χριστοδούλου
Καθοριστικός ο Φάνης
φωτο 10/5/98
Το δυνατό ξεκίνημα των πρασίνων, στην επανάληψη, έκανε το σκορ 33-24 στο 22', ενώ ο ΠΑΟΚ απάντησε μειώνοντας 36-35 τρία λεπτά αργότερα. Απο εκεί και μετά όμως ο Σκοτ με την συμπαράσταση του Αλβέρτη (15π.) και του Ράτζα (11π. και 11ρ.) οδήγησε την ομάδα του σε ένα σερί 11-0 κάνοντας το σκορ 47-35 στο 32'. Το κοντό σχήμα που χρησιμοποιήσε ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς τον δικαίωσε για άλλη μια φορά, καθώς δημιούργησε πολλά προβλήματα στον Σβι Σερφ. Ούτε η ανακάμψη του ΠΑΟΚ που πλησίασε στους τρεις πόντους (48-45 στο 36'), αλλά ούτε και η αποβολή του Ράτζα με 5 φάουλ δεν έκαμψαν τους πράσινους. Ο Χριστοδούλου μετέδωσε το πάθος του τους συμπαίκτες του και ο Παναθηναϊκός έφτασε άνετα στη νίκη, στα τελευταία λεπτά.

Με άμυνα και Σκοτ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ 55-48  17/05/1998


Ένα μόλις βήμα μακριά από την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος έπειτα από 14 χρόνια αποχής από την κορυφή βρίσκεται ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη του 55-48 επί του ΠΑΟΚ, στον τρίτο τελικό των πλέι οφ. 
 

Μπάιρον Σκοτ
13π ο Σκοτ
φωτο 17/5/98
Δεν είναι μόνο η παράδοση που ψηφίζει...πράσινο δαγκωτό για τον τελικό πρωταθλητή (ποτέ στην ιστορία των πλέι-οφ, η ομάδα που κέρδισε το τρίτο ματς δεν έχασε τον τίτλο).Είναι και η γενικότερη εικόνα που έδειξαν οι δύο ομάδες στο πιο πονηρό και κρίσιμο ραντεβού μίας σειράς. Ο Παναθηναϊκός, με σούπερ όπλο την ομαδική άμυνα, κατάφερε από την πρώτη στιγμή του αγώνα να κάνει σαφή αίσθηση υπεροχής έναντι του ΠΑΟΚ, ο οποίος ποτέ δεν απείλησε. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ντίνο Ράτζα (12π. 8 στο α') και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης (6π. όλοι στο α') έβρισκαν δρόμο προς το καλάθι την ώρα που ο Πέντραγκ Στογιάκοβιτς δεν μπορούσε να πάρει ούτε ανάσα από το μαρκάρισμα του Αλβέρτη και του Καλαϊτζή. Κι όσο ο Πέτζα ήταν ανενεργός, ο ΠΑΟΚ ήταν εντελώς ακίνδυνος, καθώς ο Μακ Ρέι και ο Σακλφορντ, όποτε έπαιρναν την μπάλα είχαν κακές επιλογές. Στο 6' το σκορ ήταν 4-5, αλλά ένα σερί 8-0 των γηπεδούχων έφερε το διαφορά στο +7 (12-5 στο 12'). 

Το πρώτο 20λεπτο έληξε 27-20, αλλά η μαγική εικόνα που αποτελούσε το +7, ανατράπηκε πλήρως στην επανάληψη. Δράστης της ανατροπής ήταν ο Μπάιρον Σκοτ ο οποίος εδραίωσε την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού, που μέχρι εκείνο το σημείο επαληθευόταν στην απόδοση, αλλά όχι και στον ηλεκτρονικό πίνακα.
Με ένα προσωπικό σόου διάρκειας 13' (22'-35'), όπου πέτυχε τους 13 από τους 19 πόντους της ομάδας του (9 σερί από το 35-22 στο 44-29), ενώ στην άμυνα εξαφάνιζε τον Στογιάκοβιτς (10π.), μετέτρεψε το 31-22 (22') σε 50-33 (35') και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην τρίτη του νίκη. Ο Σβι Σερφ δοκίμασε να σταματήσει τον αμερικανό με διάφορα σχήματα, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στους 7 με τη λήξη του αγώνα.

Εικοσάρης μετά από 14 χρόνια

              ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΠΑΟΚ 68-58 24/05/1998


Χρειάστηκε να περιμένει 14 ολόκληρα χρόνια για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον ΠΑΟΚ στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό και έφτασε τα 20 τρόπαια στον θεσμό. 
 

Μπάιρον Σκοτ
19π. στο β' Σκοτ
φωτο 24/5/98
Η επικράτηση της ομάδας του Λευτέρη Σούμποτιτς δεν ήταν εύκολη. Μάλιστα οι πράσινοι πήραν για πρώτη φορά προβάδισμα στο σκορ στο 7'30". Πάντως, κανένας από τους δύο αντιπάλους δεν πήρε διαφορά μεγαλύτερη των 2 πόντων, για να λήξει το ημίχρονο με 33-31 υπέρ των γηπεδούχων. Σ' αυτό το διάστημα ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα, Μπάιρον Σκοτ είχε πετύχει μόλις 4 πόντους. Στην επανάληψη, όμως ο αμερικανός ήταν ασταμάτητος. Σημείωσε 19 (23π. συνολικά) καταστρέφοντας όλα τα αμυντικά συστήματα του Σερφ και παράλληλα έπαιξε πολύ καλή άμυνα πάνω στον Στογιάκοβιτς, ο οποίος περιορίστηκε στους 14 πόντους. Αξιος συμπαραστάτης του Σκοτ, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που πέτυχε 13π. και το καθοριστικό τρίποντο, 4 λεπτά πριν το τέλος, που έδωσε διαφορά 7 πόντων (55-48) στον Παναθηναϊκό και τον πρώτο λόγο για την νίκη. Από κει και πέρα ο δικέφαλος προσπάθησε να αντιδράσει, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να φτάσει στο -4 (62-58) για να πετύχουν 6 συνεχόμενους πόντους με βολές οι πράσινοι και να πανηγυρίζουν πριν καν ολοκληρωθεί το ματς.

Τσαρτσαρής: «Μην τους βγάζετε στην σέντρα»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103,3» μίλησε ο Κώστας Τσαρτσαρής για την χθεσινή (Πέμπτη 17/10) ήττα του Παναθηναϊκού στο Βίλνιους από την Λιέτουβος Ρίτας τονίζοντας ότι χρειάζεται υπομονή και ο κόσμος θα πρέπει να είναι επιεικείς με τους παίκτες και προπονητή.

Για το αν έχει «σκοτώσει» τον παίκτη και τι θα κάνει στο μέλλον:
«Σήμερα το πρωί σκέφτηκα την κατσάδα που θα ακούσουν οι παίκτες και μάλλον είμαι πιο χαρούμενος που έχω σταματήσει. Τόσα χρόνια στα παρκέ είναι δύσκολο να τα πετάξεις από πάνω σου σε μια νύχτα. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Προπονητής δεν νομίζω να γίνω, δεν το έχω στο μυαλό μου. Άλλωστε, σταμάτησα για να φύγει αυτή η πίεση. Ίσως εργαστώ με παιδάκια ή βρεθώ στα πέριξ ενός συλλόγου να βοηθήσω. Περιμένω τις προτάσεις...».

Για ποιον λόγο θα έριχνε ο ίδιος κατσάδα στους παίκτες του Παναθηναϊκού: «Μάλλον για την αμυντική λειτουργία. Χάθηκαν αρκετές προσωπικές μάχες και φάνηκαν πολλά προβλήματα στην weak side. Είναι πολλοί οι 85 πόντοι, ειδικά όταν τους δέχεσαι από τη Λιέτουβος. Αν θες να πας ψηλά πρέπει να περιορίσεις τα σκορ».

Για το αν λέει κάτι το κακό ξεκίνημα: «Όταν ξεκινούσαμε καλά κάποια χρονιά, πάντα λέγαμε πολύ νωρίς παίζουμε καλά... Το σημαντικό είναι να είσαι φορμαρισμένος την περίοδο που κρίνονται οι προκρίσεις και οι τίτλοι. Πολλές ομάδες δεν έχουν βρει ακόμα τα πατήματά τους και τη χημεία τους και ο Παναθηναϊκός είναι μία από αυτές. Χρειάζεται λοιπόν λίγη υπομονή από όλους. Μην βγάζουμε τον προπονητή και τους παίκτες στη σέντρα. Να είμαστε επιεικείς».

Για τον «συνωστισμό» στις θέσεις 4-5: «Ναι είναι λίγο δύσκολη η διαχείριση. Πέρυσι δεν είχαμε πολλές λύσεις αλλά εφέτος υπάρχουν 5-6 παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα. Είναι πρόβλημα η διαχείριση χρόνου των παιδιών. Αλλά ίσως να πρέπει να καταλάβουν πως και τα 5 λεπτά, αν είναι ποιοτικά, αρκούν».

Για την επιστροφή του Μπατίστ: «Ο Μάικ είναι τεράστιο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό και χαίρομαι που επέστρεψε γιατί ανήκει εδώ. Χάρης σε αυτόν φτάσαμε τόσο ψηλά ως ομάδα. Εύχομαι να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα και να τιμηθεί αναλόγως».

Για την «παρέα» που έχει πλέον ο Διαμαντίδης στα αποδυτήρια: «Είναι πολύ σημαντικό που επέστρεψαν οι Φώτσης και Μπατίστ, καθώς ο δεύτερος μπορεί να πει δυο κουβέντες παραπάνω. Ο Φώτσης δεν θα το κάνει λόγω χαρακτήρα. Ο Μπατίστ έβαζε τα στήθη του μπροστά, έλεγε πάντα δύο κουβέντες να μας ανεβάσει. Αυτός είναι ο πρωταρχικός του ρόλος, εκτός του ότι μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο παρκέ».

Για το τι καινούριο έχει ο Παναθηναϊκός σε σχέση με πέρυσι: «Πλουραλισμό. Έχει ρόστερ πραγματικά πολύ καλό στα χαρτιά. Παίκτες με εμπειρίες, ο κόουτς επίσης έχει εμπειρία πλέον και γνωρίζει τι χρειάζεται για να φτάσεις στην κορυφή. Το μόνο αρνητικό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι ότι ο κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες. Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει και κίνητρο».

Για τα πολλά ματς στην Ευρωλίγκα: «Επιπλέον ματς σημαίνουν επιπλέον κούραση. Πιο κουραστικά είναι βέβαια τα ταξίδια. Παίζεις σε χώρες μακρινές και η δεύτερη φάση ξεκινά τόσο γρήγορα που δεν βρίσκεις αεροπλάνα και πας μέσω τρίτης χώρας παντού. Από την άλλη, έγινε πιο ανταγωνιστική η Ευρωλίγκα και ο κόσμος το χάρηκε λίγο περισσότερο».

Για τον ολυμπιακό: «Έχει το κίνητρο του three-peat, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έκανε πολλές αλλαγές, αλλά και πρόπερσι που η ομάδα ξεκίνησε από λευκό χαρτί με τον Ίβκοβιτς κατάφερε να φτάσει στην κορυφή. Ο χρόνος θα δείξει. Ο κ. Μπαρτζώκας είναι καλός προπονητής. Στην Ευρωλίγκα δεν παίζουν ομαδούλες, αλλά πολύ δυνατές ομάδες και έχει ανέβει το επίπεδο».

Για τη Φενέρμπαχτσε και τον Ομπράντοβιτς: «Αυτό κι αν είναι μεγάλο στοίχημα. Ο άνθρωπος θέλησε να γυρίσει σε υψηλό επίπεδο αλλά νομίζω πως στην Τουρκία θα δυσκολευτεί λίγο. Δεν ξέρω αν έχει την ελίτ των Τούρκων παικτών. Στον Παναθηναϊκό δούλευε πάντα με 5-6 στελέχη της εθνικής ομάδας»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103,3» μίλησε ο Κώστας Τσαρτσαρής για την χθεσινή (Πέμπτη 17/10) ήττα του Παναθηναϊκού στο Βίλνιους από την Λιέτουβος Ρίτας τονίζοντας ότι χρειάζεται υπομονή και ο κόσμος θα πρέπει να είναι επιεικείς με τους παίκτες και προπονητή.
Για το αν έχει «σκοτώσει» τον παίκτη και τι θα κάνει στο μέλλον: «Σήμερα το πρωί σκέφτηκα την κατσάδα που θα ακούσουν οι παίκτες και μάλλον είμαι πιο χαρούμενος που έχω σταματήσει. Τόσα χρόνια στα παρκέ είναι δύσκολο να τα πετάξεις από πάνω σου σε μια νύχτα. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Προπονητής δεν νομίζω να γίνω, δεν το έχω στο μυαλό μου. Άλλωστε, σταμάτησα για να φύγει αυτή η πίεση. Ίσως εργαστώ με παιδάκια ή βρεθώ στα πέριξ ενός συλλόγου να βοηθήσω. Περιμένω τις προτάσεις...».
Για ποιον λόγο θα έριχνε ο ίδιος κατσάδα στους παίκτες του Παναθηναϊκού: «Μάλλον για την αμυντική λειτουργία. Χάθηκαν αρκετές προσωπικές μάχες και φάνηκαν πολλά προβλήματα στην weak side. Είναι πολλοί οι 85 πόντοι, ειδικά όταν τους δέχεσαι από τη Λιέτουβος. Αν θες να πας ψηλά πρέπει να περιορίσεις τα σκορ».
Για το αν λέει κάτι το κακό ξεκίνημα: «Όταν ξεκινούσαμε καλά κάποια χρονιά, πάντα λέγαμε πολύ νωρίς παίζουμε καλά... Το σημαντικό είναι να είσαι φορμαρισμένος την περίοδο που κρίνονται οι προκρίσεις και οι τίτλοι. Πολλές ομάδες δεν έχουν βρει ακόμα τα πατήματά τους και τη χημεία τους και ο Παναθηναϊκός είναι μία από αυτές. Χρειάζεται λοιπόν λίγη υπομονή από όλους. Μην βγάζουμε τον προπονητή και τους παίκτες στη σέντρα. Να είμαστε επιεικείς».
Για τον «συνωστισμό» στις θέσεις 4-5: «Ναι είναι λίγο δύσκολη η διαχείριση. Πέρυσι δεν είχαμε πολλές λύσεις αλλά εφέτος υπάρχουν 5-6 παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα. Είναι πρόβλημα η διαχείριση χρόνου των παιδιών. Αλλά ίσως να πρέπει να καταλάβουν πως και τα 5 λεπτά, αν είναι ποιοτικά, αρκούν».
Για την επιστροφή του Μπατίστ: «Ο Μάικ είναι τεράστιο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό και χαίρομαι που επέστρεψε γιατί ανήκει εδώ. Χάρης σε αυτόν φτάσαμε τόσο ψηλά ως ομάδα. Εύχομαι να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα και να τιμηθεί αναλόγως».
Για την «παρέα» που έχει πλέον ο Διαμαντίδης στα αποδυτήρια: «Είναι πολύ σημαντικό που επέστρεψαν οι Φώτσης και Μπατίστ, καθώς ο δεύτερος μπορεί να πει δυο κουβέντες παραπάνω. Ο Φώτσης δεν θα το κάνει λόγω χαρακτήρα. Ο Μπατίστ έβαζε τα στήθη του μπροστά, έλεγε πάντα δύο κουβέντες να μας ανεβάσει. Αυτός είναι ο πρωταρχικός του ρόλος, εκτός του ότι μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο παρκέ».
Για το τι καινούριο έχει ο Παναθηναϊκός σε σχέση με πέρυσι: «Πλουραλισμό. Έχει ρόστερ πραγματικά πολύ καλό στα χαρτιά. Παίκτες με εμπειρίες, ο κόουτς επίσης έχει εμπειρία πλέον και γνωρίζει τι χρειάζεται για να φτάσεις στην κορυφή. Το μόνο αρνητικό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι ότι ο κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες. Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει και κίνητρο».
Για τα πολλά ματς στην Ευρωλίγκα: «Επιπλέον ματς σημαίνουν επιπλέον κούραση. Πιο κουραστικά είναι βέβαια τα ταξίδια. Παίζεις σε χώρες μακρινές και η δεύτερη φάση ξεκινά τόσο γρήγορα που δεν βρίσκεις αεροπλάνα και πας μέσω τρίτης χώρας παντού. Από την άλλη, έγινε πιο ανταγωνιστική η Ευρωλίγκα και ο κόσμος το χάρηκε λίγο περισσότερο».
Για τον Ολυμπιακό: «Έχει το κίνητρο του three-peat, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έκανε πολλές αλλαγές, αλλά και πρόπερσι που η ομάδα ξεκίνησε από λευκό χαρτί με τον Ίβκοβιτς κατάφερε να φτάσει στην κορυφή. Ο χρόνος θα δείξει. Ο κ. Μπαρτζώκας είναι καλός προπονητής. Στην Ευρωλίγκα δεν παίζουν ομαδούλες, αλλά πολύ δυνατές ομάδες και έχει ανέβει το επίπεδο».
Για τη Φενέρμπαχτσε και τον Ομπράντοβιτς: «Αυτό κι αν είναι μεγάλο στοίχημα. Ο άνθρωπος θέλησε να γυρίσει σε υψηλό επίπεδο αλλά νομίζω πως στην Τουρκία θα δυσκολευτεί λίγο. Δεν ξέρω αν έχει την ελίτ των Τούρκων παικτών. Στον Παναθηναϊκό δούλευε πάντα με 5-6 στελέχη της εθνικής ομάδας»
- See more at: http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=129131:-l-r&catid=228:panathinaikos&Itemid=227#sthash.tkYQYfgW.dpuf
Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103,3» μίλησε ο Κώστας Τσαρτσαρής για την χθεσινή (Πέμπτη 17/10) ήττα του Παναθηναϊκού στο Βίλνιους από την Λιέτουβος Ρίτας τονίζοντας ότι χρειάζεται υπομονή και ο κόσμος θα πρέπει να είναι επιεικείς με τους παίκτες και προπονητή.
Για το αν έχει «σκοτώσει» τον παίκτη και τι θα κάνει στο μέλλον: «Σήμερα το πρωί σκέφτηκα την κατσάδα που θα ακούσουν οι παίκτες και μάλλον είμαι πιο χαρούμενος που έχω σταματήσει. Τόσα χρόνια στα παρκέ είναι δύσκολο να τα πετάξεις από πάνω σου σε μια νύχτα. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Προπονητής δεν νομίζω να γίνω, δεν το έχω στο μυαλό μου. Άλλωστε, σταμάτησα για να φύγει αυτή η πίεση. Ίσως εργαστώ με παιδάκια ή βρεθώ στα πέριξ ενός συλλόγου να βοηθήσω. Περιμένω τις προτάσεις...».
Για ποιον λόγο θα έριχνε ο ίδιος κατσάδα στους παίκτες του Παναθηναϊκού: «Μάλλον για την αμυντική λειτουργία. Χάθηκαν αρκετές προσωπικές μάχες και φάνηκαν πολλά προβλήματα στην weak side. Είναι πολλοί οι 85 πόντοι, ειδικά όταν τους δέχεσαι από τη Λιέτουβος. Αν θες να πας ψηλά πρέπει να περιορίσεις τα σκορ».
Για το αν λέει κάτι το κακό ξεκίνημα: «Όταν ξεκινούσαμε καλά κάποια χρονιά, πάντα λέγαμε πολύ νωρίς παίζουμε καλά... Το σημαντικό είναι να είσαι φορμαρισμένος την περίοδο που κρίνονται οι προκρίσεις και οι τίτλοι. Πολλές ομάδες δεν έχουν βρει ακόμα τα πατήματά τους και τη χημεία τους και ο Παναθηναϊκός είναι μία από αυτές. Χρειάζεται λοιπόν λίγη υπομονή από όλους. Μην βγάζουμε τον προπονητή και τους παίκτες στη σέντρα. Να είμαστε επιεικείς».
Για τον «συνωστισμό» στις θέσεις 4-5: «Ναι είναι λίγο δύσκολη η διαχείριση. Πέρυσι δεν είχαμε πολλές λύσεις αλλά εφέτος υπάρχουν 5-6 παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα. Είναι πρόβλημα η διαχείριση χρόνου των παιδιών. Αλλά ίσως να πρέπει να καταλάβουν πως και τα 5 λεπτά, αν είναι ποιοτικά, αρκούν».
Για την επιστροφή του Μπατίστ: «Ο Μάικ είναι τεράστιο κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό και χαίρομαι που επέστρεψε γιατί ανήκει εδώ. Χάρης σε αυτόν φτάσαμε τόσο ψηλά ως ομάδα. Εύχομαι να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα και να τιμηθεί αναλόγως».
Για την «παρέα» που έχει πλέον ο Διαμαντίδης στα αποδυτήρια: «Είναι πολύ σημαντικό που επέστρεψαν οι Φώτσης και Μπατίστ, καθώς ο δεύτερος μπορεί να πει δυο κουβέντες παραπάνω. Ο Φώτσης δεν θα το κάνει λόγω χαρακτήρα. Ο Μπατίστ έβαζε τα στήθη του μπροστά, έλεγε πάντα δύο κουβέντες να μας ανεβάσει. Αυτός είναι ο πρωταρχικός του ρόλος, εκτός του ότι μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο παρκέ».
Για το τι καινούριο έχει ο Παναθηναϊκός σε σχέση με πέρυσι: «Πλουραλισμό. Έχει ρόστερ πραγματικά πολύ καλό στα χαρτιά. Παίκτες με εμπειρίες, ο κόουτς επίσης έχει εμπειρία πλέον και γνωρίζει τι χρειάζεται για να φτάσεις στην κορυφή. Το μόνο αρνητικό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι ότι ο κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες. Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει και κίνητρο».
Για τα πολλά ματς στην Ευρωλίγκα: «Επιπλέον ματς σημαίνουν επιπλέον κούραση. Πιο κουραστικά είναι βέβαια τα ταξίδια. Παίζεις σε χώρες μακρινές και η δεύτερη φάση ξεκινά τόσο γρήγορα που δεν βρίσκεις αεροπλάνα και πας μέσω τρίτης χώρας παντού. Από την άλλη, έγινε πιο ανταγωνιστική η Ευρωλίγκα και ο κόσμος το χάρηκε λίγο περισσότερο».
Για τον Ολυμπιακό: «Έχει το κίνητρο του three-peat, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έκανε πολλές αλλαγές, αλλά και πρόπερσι που η ομάδα ξεκίνησε από λευκό χαρτί με τον Ίβκοβιτς κατάφερε να φτάσει στην κορυφή. Ο χρόνος θα δείξει. Ο κ. Μπαρτζώκας είναι καλός προπονητής. Στην Ευρωλίγκα δεν παίζουν ομαδούλες, αλλά πολύ δυνατές ομάδες και έχει ανέβει το επίπεδο».
Για τη Φενέρμπαχτσε και τον Ομπράντοβιτς: «Αυτό κι αν είναι μεγάλο στοίχημα. Ο άνθρωπος θέλησε να γυρίσει σε υψηλό επίπεδο αλλά νομίζω πως στην Τουρκία θα δυσκολευτεί λίγο. Δεν ξέρω αν έχει την ελίτ των Τούρκων παικτών. Στον Παναθηναϊκό δούλευε πάντα με 5-6 στελέχη της εθνικής ομάδας»
- See more at: http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=129131:-l-r&catid=228:panathinaikos&Itemid=227#sthash.tkYQYfgW.dpuf

Σάν Σήμερα:Επικό «διπλό» στο «Ντας Άντας» του Οπόρτο

 Θυμηθείτε το θρυλικό διπλό του Παναθηναϊκού στο «Ντας Άντας» του Οπόρτο με 0-1 επί της Πόρτο, σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1995.

Μπορεί ο Χουάν Ραμόν Ρότσα να μη γύρισε τελικά με τα πόδια όπως είχε υποσχεθεί σε περίπτωση νίκης, όμως ο Παναθηναϊκός επέστρεψε με ένα επικό «διπλό» από το Οπόρτο, κερδίζοντας 0-1 την Πόρτο με σκόρερ το Δημήτρη Μάρκο, σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1995.

Porto1995-2«Ξαναζεί το Γουέμπλεϊ». Με αυτόν τον τίτλο υποδέχτηκε η εφημερίδα “Sportime” το θρίαμβο του Τριφυλλιού. Τίτλος που αποδείχτηκε… προφητικός, αφού στη συνέχεια της αγωνιστικής σεζόν, ο Παναθηναϊκός έφτασε μισό βήμα από το “repeat” του ’71.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ξεκίνησε τον αγώνα με τους Βάντσικ, Αποστολάκη, Ουζουνίδη, Γ.Χ. Γεωργιάδη, Καλιτζάκη, Γ.Σ. Γεωργιάδη, Μπορέλι, Μάρκο, Βαζέχα, Αλεξούδη, Δώνη.

Απέναντί τους είχαν την Πόρτο του Μπόμπι Ρόμπσον, στην οποία αγωνίζονταν αστέρες όπως ο τερματοφύλακας Βίτορ Μπαΐα, οι μέσοι Σάντος Παουλίνιο (βοηθός προπονητή της Πόρτο σήμερα), Κάρλος Σεκρετάριο, Ζοσέ Σεμέδο, Έμερσον (ο ίδιος που πέρασε και από τα ελληνικά γήπεδα στα τελειώματα της καριέρας του), καθώς και οι επιθετικοί Ρουί Μπάρος, Ντρούλοβιτς.

Η άμυνα και το κέντρο του Παναθηναϊκού είχαν κλείσει κάθε διάδρομο στους «Δράκους», οι οποίοι προσπαθούσαν να επιτεθούν κυρίως με μακρινά σουτ και με ατομικές ενέργειες. Ωστόσο, ήταν αδύνατο να κερδίσουν τον Γιόσεφ Βάντσικ που ήταν πραγματικός «βράχος». Κάθε επιθετική προσπάθεια της Πόρτο σταματούσε στα χέρια του Πολωνού.

Porto1995-1Ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού αποκτά διπλή αξία εάν αναλογιστούμε πως οι «πράσινοι» έμειναν με δέκα παίκτες μόλις από το 36΄, όταν ο Ιταλός ρέφερι Τρεταλάντζε απέβαλε τον Αλέξη Αλεξούδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα, επειδή θεώρησε πως προσπάθησε να εκμαιεύσει πέναλτι.

Το Τριφύλλι όχι μόνο δεν πτοήθηκε από το αριθμητικό μειονέκτημα, αλλά κατόρθωσε και σκόραρε λίγα λεπτά αργότερα, στο 40΄, με πανέμορφο πλασέ του Δημήτρη Μάρκου έξω από την περιοχή. Οι «Πορτογάλοι» πάγωσαν και παραλίγο να το εκμεταλλευτεί ο Κριστόφ Βαζέχα και να σκοράρει με έξοχη ενέργεια λίγα δευτερόλεπτα πριν λήξει το ημίχρονο. Η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι.

Στο δεύτερο μέρος, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και κράτησαν το 0-1 μέχρι τέλους του αγώνα. Με το τελευταίο σφύριγμα οι παίκτες του Ρότσα ξέσπασαν σε ξέφρενα πανηγύρια και σε… βουτιές στον αγωνιστικό χώρο, μπροστά από τους φίλους του Τριφυλλιού, που είχαν στήσει το δικό τους πάρτι στις εξέδρες.

Ο «χρυσός» σκόρερ Μάρκος δήλωσε μετά τον αγώνα: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου, αλλά είμαι σίγουρος πως θ’ ακολουθήσουν κι άλλες. Πλέον δεν μιλάμε απλώς για πρόκριση. Θέλουμε την πρώτη θέση του ομίλου». Και έτσι έγινε. Με 11 βαθμούς ο Παναθηναϊκός κέρδισε την πρώτη θέση του Α' Ομίλου  και ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά όπου συνάντησε (και απέκλεισε) τη Λέγκια.

Porto1995-5

Porto1995-8


πηγή

Αργύρη ξύπνα τους στην άμυνα!

 Δυστυχώς όλοι θα θυμούνται από την πρεμιέρα την νίκη στην παράταση της Λιέτουβος Ρίτας κόντρα στον Παναθηναϊκό (84-83). Οι οικοδεσπότες που κέρδισαν τη θέση τους στην Ευρωλίγκα μέσω του προκριματικού γύρου, επικράτησαν των νταμπλούχων Ελλάδας με τον Ρενάλντας Σείμπούτις να έχει 19 πόντους και το νικητήριο καλάθι.

 Οι «πράσινοι» δεν τα κατάφεραν στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας και ηττήθηκαν από την Λιέτουβος Ρίτας με 84-83, έχοντας να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά προβλήματα αλλά και τα… τερτίπια των διαιτητών σε κρίσιμα σημεία.

Δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας και μετά από ένα πραγματικό θρίλερ διάρκειας 45 λεπτών ηττήθηκε από την Λιέτουβος Ρίτας με 84-83. Οι «πράσινοι» είχαν να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά προβλήματα, έμειναν μακριά από το καλό τους πρόσωπο στην άμυνα, ενώ παράλληλά τον δικό τους ρόλο έπαιξαν και οι διαιτητές οι οποίοι στα κρίσιμα σημεία έπαιξαν κάτι περισσότερο… έδρα.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς με τη… συνηθισμένη πεντάδα του (Διαμαντίδης, Παππάς, Ματσιούλις, Γκιστ, Λάσμε), με τον Τζειςμ Γκιστ να δείχνει… ορεξάτος για να πάρει πάνω του τις επιθετικές πρωτοβουλίες της ομάδας του. Και εκ του αποτελέσματος, καλά έκανε αφού με 5 δικούς του πόντους ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 5-7. Στην συνέχεια οι γηπεδούχοι ανέλαβαν δράση, πέρασαν μπροστά και στο 4’ με ένα ακόμα καλάθι του Γκιστ το σκορ έγινε 13-9 υπερ των γηπεδούχων. 

Ο Παναθηναϊκός στο σημείο αυτό έχασε την ισορροπία του σε άμυνα και επίθεση, δίνοντας την δυνατότητα στους παίκτες του Μπάουερμαν να ξεφύγουν, 17-11. Ο Πεδουλάκης με συνεχείς αλλαγές προσπάθησε να βρει «χημεία» και ρυθμό για την ομάδα του και οι Ούκιτς και Μαυροκεφαλίδης ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Κροάτης γκαρντ και ο Έλληνας σέντερ «κουβάλησαν» επιθετικά την ομάδα τους και με σερί 0-8, ο Παναθηναϊκός πήρε τα ηνία με 17-19. Ο Αργύρης Πεδουλάκης έβαλε τον Διαμαντίδη στο «3» μαζί με τους Ούκιτς και Κάρι, με το προβάδισμα να αλλάζει συνεχώς χέρια μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου, όταν ο Μάικ Μπατίστ έκανε το 25-25.

Η μπάλα στη… σιγουριά του Μάικ

Από τις πρώτες φάσεις του δευτέρου δεκαλέπτου ήταν φανερό ότι το αμυντικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού συνέχιζε να υφίσταται. Ο Τέπιτς προσπαθούσε να ποστάρει τον Κάρι με αποτέλεσμα να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και οι παίκτες της Λιέτουβος έκαναν γρήγορα-γρήγορα το 29-25. Επιθετικά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Μπατίστ ήταν σε καλό βράδυ, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης ισοφάρισε σε 29-29. Παππάς και Κάρι ανέβαζαν ρυθμούς με τον τελευταίο να δίνει εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του, 31-33. Από το σημείο εκείνο και έπειτα, όμως, ο Παναθηναϊκός «έδεσε» την άμυνά του φανερά και επέβαλλε τον ρυθμό του, παρά το γεγονός πως ο «Άρτζι» είχε τους Μαυροκεφαλίδη, Λάσμε και Φώτση στον πάγκο με δύο φάουλ. Οι «πράσινοι» πέρναγαν την μπάλα συνεχώς στο «ζωγραφιστό» και στα χέρια του Μπατίστ και ο Αμερικάνος σέντερ με προσωπικούς του πόντους έκανε το 36-42, με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να έχουν φτάσει να σουτάρουν με 86% στα σουτ δύο πόντων.

Το… γύρισε ο Σεϊμπούτις
Δύο φάσεις… απροσεξίας, όμως, από πλευράς Παναθηναϊκού έδωσαν το δικαίωμα στους Λιθουανούς να αλλάξουν και πάλι το στάτους του αγώνα. Ο Σειμπούτις τιμώρησε την επιλογή των «πράσινων» στο πικ εντ ρολ να περνάνε από κάτω και να δίνουν χώρο στον επιθετικό, 39-42, ενώ στην επόμενη φάση ο ίδιος παίκτης με ένα ακόμα τρίποντο τιμώρησε την άσχημη περιστροφή στην «πράσινη» άμυνα. Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν καλή για… λίγο, αφού στο δεύτερο ημίχρονο η Λιέτουβος έκανε ότι ήθελε. Ο Ματσιούλις ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει ο Παναθηναϊκός με τον Λιθουανό να «οδηγεί» την ομάδα του στο 46-49, στο 24’. Οι παίκτες του Μπάουερμαν δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια και με σερί 7-0 που.. σφραγίστηκε με ένα ακόμα τρίποντο από τον Σειμπούτις έκανε το 53-49.

Από το χέρι ο Ματσιούλις

Ο Ματσιούλις συνέχιζε να δίνει λύσεις για την ομάδα του, 53-51, αλλά ο Τέπιτς βρήκε και πάλι ελεύθερο χώρο για να.. εκτελέσει και έκανε το 55-51. Ο Κάρι ήταν και αυτήν την φορά… εγγύηση, 55-53, ο Ούκιτς σαν σε προπόνηση έκανε το 55-55 και ο Αντώνης Φώτσης με ένα απίστευτο τρίποντο με ταμπλό από την κορυφή έκανε το 57-58 στο 28’. Ο Ματσιούλις με ένα ακόμα προσωπικό καλάθι έκανε το 57-60, αλλά στην τελευταία άμυνα της ομάδας του υπέπεσε στο τρίτο φάουλ του, ενώ ο Κουκ «έγραψε» το 59-60.

Ρώσικη ρουλέτα
Κάρι και Μπαμπράουσκας «μπήκαν» στην τελευταία περίοδο με… τρίποντο, 62-63, με τον Λάσμε να βάζει τα ελατήρια στα παπούτσια του και με ένα πολύ όμορφο κάρφωμα να κάνει το 62-65 στο 33’. Δύο λεπτά αργότερα, όμως ο Παλάσιος με 5 σερί πόντους του έκανε το 67-65, αλλά ο Ματσιούλις ήταν αποφασισμένος να.. κλείσει το σπίτι των συμπατριωτών του και με σουτ τριών πόντων έκανε το 67-68. Το ματς θύμιζε ρώσικη ρουλέτα, με τις άμυνες να έχουν… ανοίξει και άπαντες να βρίσκουν τον δρόμο για τα δύο καλάθια. Ο Σειμπούτις ήταν σε μεγάλο βράδυ και με νέο τρίποντο έκανε το 72-70, ενώ στην επόμενη φάση πήρε το δώρο των διαιτητών, αφού στην διεκδίκηση της μπάλας, ήταν εκείνος που την πέταξε έξω, αλλά οι τρεις.. άρχοντες την έδωσαν στους Λιθουανούς. 

Ο Διαμαντίδης έχασε μια… συγκλονιστική ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσια, αφού αστόχησε σε δύο βολές με τον Παλάσιος να κάνει το 73-70, 108 δεύτερα πριν το τέλος. Η μπάλα συνέχιζε να… πουλάει τον Παναθηναϊκό, αυτήν την φορά σε τρίποντο του Φώτση. Αντίθετα ο Σειμπούτις έκανε το 74-70, με τον Διαμαντίδη να χάνει μία ακόμα βολή και να μειώνει στους 3, 74-71. Ο Λάσμε κλέβει την μπάλα και ο αρχηγός του «τριφυλλιού» πετυχαίνει το πρώτο του τρίποντο, έπειτα από 6 άστοχες προσπάθειες, φέρνοντας και πάλι το ματς στο «Χ», 74-74. Ενώ απομένουν 18 δεύτερα! Ο Παναθηναϊκός έβγαλε την άμυνα και η το ματς στην παράταση, ύστερα από άστοχο σουτ του Κουκ.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά το έξτρα πεντάλεπτο, 74-78, ύστερα από καλάθια των Ματσιούλις και Ούκιτς, αλλά ο Μπαμπράουσκας με 5 συνεχόμενους και άμεσους πόντους η Λιέτουβος πέρασε μπροστά με 79-78 στο 42’. Ένα λεπτό αργότερα ο Μάικ Μπατίστ ξεναπέρασε στο ματς και έκανε το 80-80. Ο Σειμπούτις συνέχιζε να «γράφει» από παντού, 82-80, ενώ ο Γκιστ με ½ βολές έκανε το 82-81 στο 44’, αλλά στην επόμενη επίθεση με κάρφωμα έκανε το 82-83 και ενώ απέμεναν 22 δεύτερα. Ο Σειμπούτις συνέχιζε το βιολί του και με 5,5 να απομένουν σκόραρε και πάλι κάνοντας το 84-83 που ήταν και το τελικό, με τον Ούκιτς να αστοχεί στην τελευταία φάση και τον Φώτση να μην μπορεί να κάνει το φόλοου που θα έδινε την νίκη.

Δεκάλεπτα: 25-25, 42-42, 59-60, 74-74, 84-83

Λιέτουβος Ρίτας (Μπάουερμαν): Τέπιτς 6, Μπαμπράουσκας 10, Παλάσιος 12, Σειμπούτις 19, Γλυνιαδάκης, Γκετσεβίτσιους 7, Ορέλικ, Λίντεκα, Κουκ 10, Μπεντζιους, Σονγκάιλα 13, Γέλοβατς 7
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Κάρι 12, Μπατίστ 12, Φώτσης 3, Ούκιτς 8, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 10, Παππάς 5, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 13