Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Σάν Σήμερα:Επικό «διπλό» στο «Ντας Άντας» του Οπόρτο

 Θυμηθείτε το θρυλικό διπλό του Παναθηναϊκού στο «Ντας Άντας» του Οπόρτο με 0-1 επί της Πόρτο, σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1995.

Μπορεί ο Χουάν Ραμόν Ρότσα να μη γύρισε τελικά με τα πόδια όπως είχε υποσχεθεί σε περίπτωση νίκης, όμως ο Παναθηναϊκός επέστρεψε με ένα επικό «διπλό» από το Οπόρτο, κερδίζοντας 0-1 την Πόρτο με σκόρερ το Δημήτρη Μάρκο, σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1995.

Porto1995-2«Ξαναζεί το Γουέμπλεϊ». Με αυτόν τον τίτλο υποδέχτηκε η εφημερίδα “Sportime” το θρίαμβο του Τριφυλλιού. Τίτλος που αποδείχτηκε… προφητικός, αφού στη συνέχεια της αγωνιστικής σεζόν, ο Παναθηναϊκός έφτασε μισό βήμα από το “repeat” του ’71.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ξεκίνησε τον αγώνα με τους Βάντσικ, Αποστολάκη, Ουζουνίδη, Γ.Χ. Γεωργιάδη, Καλιτζάκη, Γ.Σ. Γεωργιάδη, Μπορέλι, Μάρκο, Βαζέχα, Αλεξούδη, Δώνη.

Απέναντί τους είχαν την Πόρτο του Μπόμπι Ρόμπσον, στην οποία αγωνίζονταν αστέρες όπως ο τερματοφύλακας Βίτορ Μπαΐα, οι μέσοι Σάντος Παουλίνιο (βοηθός προπονητή της Πόρτο σήμερα), Κάρλος Σεκρετάριο, Ζοσέ Σεμέδο, Έμερσον (ο ίδιος που πέρασε και από τα ελληνικά γήπεδα στα τελειώματα της καριέρας του), καθώς και οι επιθετικοί Ρουί Μπάρος, Ντρούλοβιτς.

Η άμυνα και το κέντρο του Παναθηναϊκού είχαν κλείσει κάθε διάδρομο στους «Δράκους», οι οποίοι προσπαθούσαν να επιτεθούν κυρίως με μακρινά σουτ και με ατομικές ενέργειες. Ωστόσο, ήταν αδύνατο να κερδίσουν τον Γιόσεφ Βάντσικ που ήταν πραγματικός «βράχος». Κάθε επιθετική προσπάθεια της Πόρτο σταματούσε στα χέρια του Πολωνού.

Porto1995-1Ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού αποκτά διπλή αξία εάν αναλογιστούμε πως οι «πράσινοι» έμειναν με δέκα παίκτες μόλις από το 36΄, όταν ο Ιταλός ρέφερι Τρεταλάντζε απέβαλε τον Αλέξη Αλεξούδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα, επειδή θεώρησε πως προσπάθησε να εκμαιεύσει πέναλτι.

Το Τριφύλλι όχι μόνο δεν πτοήθηκε από το αριθμητικό μειονέκτημα, αλλά κατόρθωσε και σκόραρε λίγα λεπτά αργότερα, στο 40΄, με πανέμορφο πλασέ του Δημήτρη Μάρκου έξω από την περιοχή. Οι «Πορτογάλοι» πάγωσαν και παραλίγο να το εκμεταλλευτεί ο Κριστόφ Βαζέχα και να σκοράρει με έξοχη ενέργεια λίγα δευτερόλεπτα πριν λήξει το ημίχρονο. Η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι.

Στο δεύτερο μέρος, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και κράτησαν το 0-1 μέχρι τέλους του αγώνα. Με το τελευταίο σφύριγμα οι παίκτες του Ρότσα ξέσπασαν σε ξέφρενα πανηγύρια και σε… βουτιές στον αγωνιστικό χώρο, μπροστά από τους φίλους του Τριφυλλιού, που είχαν στήσει το δικό τους πάρτι στις εξέδρες.

Ο «χρυσός» σκόρερ Μάρκος δήλωσε μετά τον αγώνα: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου, αλλά είμαι σίγουρος πως θ’ ακολουθήσουν κι άλλες. Πλέον δεν μιλάμε απλώς για πρόκριση. Θέλουμε την πρώτη θέση του ομίλου». Και έτσι έγινε. Με 11 βαθμούς ο Παναθηναϊκός κέρδισε την πρώτη θέση του Α' Ομίλου  και ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά όπου συνάντησε (και απέκλεισε) τη Λέγκια.

Porto1995-5

Porto1995-8


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!