Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αργύρη ξύπνα τους στην άμυνα!

 Δυστυχώς όλοι θα θυμούνται από την πρεμιέρα την νίκη στην παράταση της Λιέτουβος Ρίτας κόντρα στον Παναθηναϊκό (84-83). Οι οικοδεσπότες που κέρδισαν τη θέση τους στην Ευρωλίγκα μέσω του προκριματικού γύρου, επικράτησαν των νταμπλούχων Ελλάδας με τον Ρενάλντας Σείμπούτις να έχει 19 πόντους και το νικητήριο καλάθι.

 Οι «πράσινοι» δεν τα κατάφεραν στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας και ηττήθηκαν από την Λιέτουβος Ρίτας με 84-83, έχοντας να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά προβλήματα αλλά και τα… τερτίπια των διαιτητών σε κρίσιμα σημεία.

Δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας και μετά από ένα πραγματικό θρίλερ διάρκειας 45 λεπτών ηττήθηκε από την Λιέτουβος Ρίτας με 84-83. Οι «πράσινοι» είχαν να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά προβλήματα, έμειναν μακριά από το καλό τους πρόσωπο στην άμυνα, ενώ παράλληλά τον δικό τους ρόλο έπαιξαν και οι διαιτητές οι οποίοι στα κρίσιμα σημεία έπαιξαν κάτι περισσότερο… έδρα.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς με τη… συνηθισμένη πεντάδα του (Διαμαντίδης, Παππάς, Ματσιούλις, Γκιστ, Λάσμε), με τον Τζειςμ Γκιστ να δείχνει… ορεξάτος για να πάρει πάνω του τις επιθετικές πρωτοβουλίες της ομάδας του. Και εκ του αποτελέσματος, καλά έκανε αφού με 5 δικούς του πόντους ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 5-7. Στην συνέχεια οι γηπεδούχοι ανέλαβαν δράση, πέρασαν μπροστά και στο 4’ με ένα ακόμα καλάθι του Γκιστ το σκορ έγινε 13-9 υπερ των γηπεδούχων. 

Ο Παναθηναϊκός στο σημείο αυτό έχασε την ισορροπία του σε άμυνα και επίθεση, δίνοντας την δυνατότητα στους παίκτες του Μπάουερμαν να ξεφύγουν, 17-11. Ο Πεδουλάκης με συνεχείς αλλαγές προσπάθησε να βρει «χημεία» και ρυθμό για την ομάδα του και οι Ούκιτς και Μαυροκεφαλίδης ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Κροάτης γκαρντ και ο Έλληνας σέντερ «κουβάλησαν» επιθετικά την ομάδα τους και με σερί 0-8, ο Παναθηναϊκός πήρε τα ηνία με 17-19. Ο Αργύρης Πεδουλάκης έβαλε τον Διαμαντίδη στο «3» μαζί με τους Ούκιτς και Κάρι, με το προβάδισμα να αλλάζει συνεχώς χέρια μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου, όταν ο Μάικ Μπατίστ έκανε το 25-25.

Η μπάλα στη… σιγουριά του Μάικ

Από τις πρώτες φάσεις του δευτέρου δεκαλέπτου ήταν φανερό ότι το αμυντικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού συνέχιζε να υφίσταται. Ο Τέπιτς προσπαθούσε να ποστάρει τον Κάρι με αποτέλεσμα να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του και οι παίκτες της Λιέτουβος έκαναν γρήγορα-γρήγορα το 29-25. Επιθετικά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Μπατίστ ήταν σε καλό βράδυ, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης ισοφάρισε σε 29-29. Παππάς και Κάρι ανέβαζαν ρυθμούς με τον τελευταίο να δίνει εκ νέου προβάδισμα στην ομάδα του, 31-33. Από το σημείο εκείνο και έπειτα, όμως, ο Παναθηναϊκός «έδεσε» την άμυνά του φανερά και επέβαλλε τον ρυθμό του, παρά το γεγονός πως ο «Άρτζι» είχε τους Μαυροκεφαλίδη, Λάσμε και Φώτση στον πάγκο με δύο φάουλ. Οι «πράσινοι» πέρναγαν την μπάλα συνεχώς στο «ζωγραφιστό» και στα χέρια του Μπατίστ και ο Αμερικάνος σέντερ με προσωπικούς του πόντους έκανε το 36-42, με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να έχουν φτάσει να σουτάρουν με 86% στα σουτ δύο πόντων.

Το… γύρισε ο Σεϊμπούτις
Δύο φάσεις… απροσεξίας, όμως, από πλευράς Παναθηναϊκού έδωσαν το δικαίωμα στους Λιθουανούς να αλλάξουν και πάλι το στάτους του αγώνα. Ο Σειμπούτις τιμώρησε την επιλογή των «πράσινων» στο πικ εντ ρολ να περνάνε από κάτω και να δίνουν χώρο στον επιθετικό, 39-42, ενώ στην επόμενη φάση ο ίδιος παίκτης με ένα ακόμα τρίποντο τιμώρησε την άσχημη περιστροφή στην «πράσινη» άμυνα. Η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν καλή για… λίγο, αφού στο δεύτερο ημίχρονο η Λιέτουβος έκανε ότι ήθελε. Ο Ματσιούλις ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει ο Παναθηναϊκός με τον Λιθουανό να «οδηγεί» την ομάδα του στο 46-49, στο 24’. Οι παίκτες του Μπάουερμαν δεν έκατσαν με σταυρωμένα χέρια και με σερί 7-0 που.. σφραγίστηκε με ένα ακόμα τρίποντο από τον Σειμπούτις έκανε το 53-49.

Από το χέρι ο Ματσιούλις

Ο Ματσιούλις συνέχιζε να δίνει λύσεις για την ομάδα του, 53-51, αλλά ο Τέπιτς βρήκε και πάλι ελεύθερο χώρο για να.. εκτελέσει και έκανε το 55-51. Ο Κάρι ήταν και αυτήν την φορά… εγγύηση, 55-53, ο Ούκιτς σαν σε προπόνηση έκανε το 55-55 και ο Αντώνης Φώτσης με ένα απίστευτο τρίποντο με ταμπλό από την κορυφή έκανε το 57-58 στο 28’. Ο Ματσιούλις με ένα ακόμα προσωπικό καλάθι έκανε το 57-60, αλλά στην τελευταία άμυνα της ομάδας του υπέπεσε στο τρίτο φάουλ του, ενώ ο Κουκ «έγραψε» το 59-60.

Ρώσικη ρουλέτα
Κάρι και Μπαμπράουσκας «μπήκαν» στην τελευταία περίοδο με… τρίποντο, 62-63, με τον Λάσμε να βάζει τα ελατήρια στα παπούτσια του και με ένα πολύ όμορφο κάρφωμα να κάνει το 62-65 στο 33’. Δύο λεπτά αργότερα, όμως ο Παλάσιος με 5 σερί πόντους του έκανε το 67-65, αλλά ο Ματσιούλις ήταν αποφασισμένος να.. κλείσει το σπίτι των συμπατριωτών του και με σουτ τριών πόντων έκανε το 67-68. Το ματς θύμιζε ρώσικη ρουλέτα, με τις άμυνες να έχουν… ανοίξει και άπαντες να βρίσκουν τον δρόμο για τα δύο καλάθια. Ο Σειμπούτις ήταν σε μεγάλο βράδυ και με νέο τρίποντο έκανε το 72-70, ενώ στην επόμενη φάση πήρε το δώρο των διαιτητών, αφού στην διεκδίκηση της μπάλας, ήταν εκείνος που την πέταξε έξω, αλλά οι τρεις.. άρχοντες την έδωσαν στους Λιθουανούς. 

Ο Διαμαντίδης έχασε μια… συγκλονιστική ευκαιρία να φέρει το ματς στα ίσια, αφού αστόχησε σε δύο βολές με τον Παλάσιος να κάνει το 73-70, 108 δεύτερα πριν το τέλος. Η μπάλα συνέχιζε να… πουλάει τον Παναθηναϊκό, αυτήν την φορά σε τρίποντο του Φώτση. Αντίθετα ο Σειμπούτις έκανε το 74-70, με τον Διαμαντίδη να χάνει μία ακόμα βολή και να μειώνει στους 3, 74-71. Ο Λάσμε κλέβει την μπάλα και ο αρχηγός του «τριφυλλιού» πετυχαίνει το πρώτο του τρίποντο, έπειτα από 6 άστοχες προσπάθειες, φέρνοντας και πάλι το ματς στο «Χ», 74-74. Ενώ απομένουν 18 δεύτερα! Ο Παναθηναϊκός έβγαλε την άμυνα και η το ματς στην παράταση, ύστερα από άστοχο σουτ του Κουκ.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά το έξτρα πεντάλεπτο, 74-78, ύστερα από καλάθια των Ματσιούλις και Ούκιτς, αλλά ο Μπαμπράουσκας με 5 συνεχόμενους και άμεσους πόντους η Λιέτουβος πέρασε μπροστά με 79-78 στο 42’. Ένα λεπτό αργότερα ο Μάικ Μπατίστ ξεναπέρασε στο ματς και έκανε το 80-80. Ο Σειμπούτις συνέχιζε να «γράφει» από παντού, 82-80, ενώ ο Γκιστ με ½ βολές έκανε το 82-81 στο 44’, αλλά στην επόμενη επίθεση με κάρφωμα έκανε το 82-83 και ενώ απέμεναν 22 δεύτερα. Ο Σειμπούτις συνέχιζε το βιολί του και με 5,5 να απομένουν σκόραρε και πάλι κάνοντας το 84-83 που ήταν και το τελικό, με τον Ούκιτς να αστοχεί στην τελευταία φάση και τον Φώτση να μην μπορεί να κάνει το φόλοου που θα έδινε την νίκη.

Δεκάλεπτα: 25-25, 42-42, 59-60, 74-74, 84-83

Λιέτουβος Ρίτας (Μπάουερμαν): Τέπιτς 6, Μπαμπράουσκας 10, Παλάσιος 12, Σειμπούτις 19, Γλυνιαδάκης, Γκετσεβίτσιους 7, Ορέλικ, Λίντεκα, Κουκ 10, Μπεντζιους, Σονγκάιλα 13, Γέλοβατς 7
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Κάρι 12, Μπατίστ 12, Φώτσης 3, Ούκιτς 8, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 10, Παππάς 5, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!