Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΚΟΠΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Ο ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Ο.Φ.Η!


ΧΘΕΣ Σάββατο 8-5-2010 και ώρα 11:46 μμ στο Ηράκλειο ολοκληρώθηκε η οριστική διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών της ΠΑΕ-ΟΦΗ με την υπογραφή των σχετικών συμφωνητικών. Πιο συγκεκριμένα έγινε μεταβίβαση ποσοστού 67.57% των μετοχών της ΠΑΕ-ΟΦΗ.
ΟΙ κ.κ. Μανόλης Βατσινάς, Φανούρης Βατσινάς, παρείχαν ανέκκλητη εντολή και πληρεξουσιότητα στους κ.κ. Μανόλη Δαμιανάκη, Μιχάλη Λεμπιδάκη τους οποίους έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΠΑΕ-ΟΦΗ κ. Γιάννης Κουράκης, όπως προβούν στην οριστική μεταβίβαση των μετοχών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν προσυμφωνήσει και έχουν καταβάλει χρηματικά ποσά.
Η έννοια της πολυμετοχικότητας στην ομάδα του ΟΦΗ αποκτά επιτέλους νόημα,το βράδυ του Σαββάτου έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές για την μεταβίβαση των μετοχών!

Στην συνάντηση που έγινε ανάμεσα στις 2 πλευρές παρόντες από την πλευρά της ΠΑΕ ΟΦΗ ήταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης και ο Μανόλης Δαμιανάκης που είχαν τον τον τελευταίο καιρό εξουσιοδοτηθεί από τον πρόεδρο της ομάδας κ. Κουράκη να αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την μεταβίβαση των μετοχών. Από την πλευρά των πρώην πλέον μεγαλομετόχων αδερφών Βατσινά παρόν ήταν ο δικηγόρος τους Μιχάλης Πρεβελιανάκης.
Ο πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Κουράκης δεν ήταν παρόν, αλλά ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις.
Η εξάντληση του συμφωνηθέντος ποσού θα γίνει τμηματικά με επιταγές μέχρι το 2014.

Αυτό ήταν το τέλος μίας 31χρονης σύνδεσης της ομαδας του ηρακλειου με τον Παναθηναικο.Για τις σχέσεις των δύο ΠΑΕ έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα επικριτικά σχόλια από τα ΜΜΕ και ο ΟΦΗ ήταν η ΠΑΕ που έλαβε από τον ελληνικό Τύπο επισήμως την ετικέτα της «θυγατρικής», καταστάσεις αγκάθι για την ιστορία των δύο συλλόγων.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε την Κρητική ομάδα το 1979 στο ξεκίνημα της επαγγελματικής εποχής του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.
Η σχέση «γονέα – παιδιού» των δύο ομάδων που παίζουν στην ίδια κατηγορία, κατακρίθηκε σφοδρά από τα τέλη της δεκαετίας του 70 αλλά τίποτα δεν έγινε ουσιαστικά για να ερευνηθεί η νομιμότητά της.
Το 1979 και η οικογένεια Βαρδινογιάννη πείστηκε να βοηθήσει την ομάδα της Κρήτης, βγάζοντας από το αδιέξοδο τον τότε πρόεδρο κ. Νίκο Δουλουφάκη που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.Με τον ΟΦΗ ασχολήθηκε σχεδόν προσωπικά και αποκλειστικά ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, ο οποίος όχι μόνο ταξίδευε συχνά στο Ηράκλειο για να δει τα ματς από την εξέδρα των φανατικών (!) αλλά υπήρξε και ο θεμελιωτής του προπονητικού κέντρου του ΟΦΗ που σήμερα φέρει το όνομά του.
Το 1997 όμως, μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, ο Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης, αρχικά φοβούμενος δύσκολες ημέρες για την ΠΑΕ ζήτησε από τον ιδιοκτήτη της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλείου κ. Μανώλη Παπακαλιάτη να ηγηθεί ομάδας επιχειρηματιών για να διασφαλιστεί το μέλλον της. Ο Μ. Παπακαλιάτης (πατέρας του γνωστού ηθοποιού) αρνήθηκε. Στη συνέχεια κατέφυγε στην «εύκολη λύση» η οποία έχει το όνομα «Παιανία»
Αργότερα ο Π. Μυριοκεφαλιτάκης μπλέχθηκε και σε σκάνδαλο «πουλημένων παιχνιδιών».
Έτσι φτάσαμε στο καθεστώς «συνιδιοκτησίας» ΟΦΗ και ΠΑΟ. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης (πρώην πρόεδρος του ΠΑΟ), είναι αυτός που διαχειριζόταν τους οικονομικούς πόρους στον ΟΦΗ.
Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2005 όπου η ομάδα του ΟΦΗ «πωλήθηκε» από τον Παντελή Μυριοκεφαλιτάκη σε ένα Ηρακλειώτη επιχειρηματία ονόματι Φανούρη Βατσινά ο οποίος επαγγέλλεται ήδη προικός. Κάθε επάγγελμα εφ’ όσον είναι τίμιο είναι και σεβαστό, αλλά εδώ γεννιέται το ερώτημα: πώς μεταβιβάστηκαν οι μετοχές αυτές; Πού βρήκε τα χρήματα ο κος Βατσινάς ώστε να αγοράσει μια ομάδα;
Την περίοδο 2005-2006 ο πρόεδρος του ΧΑΡΤΙΝΟΣΤΕΦΑΝΟΜΕΝΟΥ μήνυσε τις παε ΠΑΟ και ΟΦΗ για συνιδιοκτησία. Η αρμόδια Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (όπως ανακοινώθηκε τότε) δεν ανακάλυψε κάτι που να μαρτυρά τη σχέση αυτή. Μετά από 2 χρόνια όμως (Κυριακή 20 Μαΐου 2007) η εφημερίδα «φίλαθλος» βγάζει στο φως της δημοσιότητας ένα αποδεικτικό στοιχείο το οποίο είχε και έχει στα χέρια της η ΕΕΑ όσον αφορά την ύπαρξη σχέσης μεταξύ των 2 παέ αφού υπάρχει μια οφειλή 815,205,43 euro της παε ΟΦΗ προς την παε ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ. Σημειωτέων, απαγορεύεται οποιαδήποτε ανταλλαγή χρημάτων ή παιχτών αν δεν εγκριθεί πρώτα από την ΕΠΟ και στην προκειμένη περίπτωση ουδείς απο την ΕΠΟ κάτι ήξερε.
Λίγο αργότερα, μετά από την αποκάλυψη αυτή της εφημερίδας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού δηλώνει στην τηλεόραση «είναι γνωστό σε όλους πως υπήρχε σχέση μεταξύ των 2 ομάδων, αλλά με τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου δεν υπάρχει πια»
Από τον Συντιχάκη του 1979 μέχρι τον Πετρόπουλο του 2008, απευθείας από τον Παναθηναϊκό έχουν πάει στον ΟΦΗ 36 παίχτες, ενώ υπάρχουν άλλοι 24 οι οποίοι άνηκαν στον ΠΑΟ και ήρθαν στην ομάδα του Ηρακλείου μέσω κάποιας άλλης ομάδας. Σύνολο 60 παίχτες μέχρι σήμερα. Από αυτούς 8 πήραν «μεταγραφή» από τον ΟΦΗ στον ΠΑΟ και εν τέλει επέστρεψαν στον ΟΦΗ.

Ο Παναθηναϊκός από τον Πουπάκη του 1981 μέχρι και τον Καρνέζη του 2007 έχει πάρει από τον ΟΦΗ 17 παίχτες.
Η αλλαγή σελίδας στην διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ χθες αργά το βράδυ με την οριστική συμφωνία ανάμεσα στους αδελφούς Βατσινά και τον Γιάννη Κουράκη για την μεταβίβαση του ποσοστού 67,57% των μετοχών που είχαν οι πρώην πλέον μεγαλομέτοχοι της κρητικής ομάδας,βάζουν ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ σε αυτή την ιστορία που έχει αμαυρώσει ελάχιστα ΤΗΝ ΛΑΜΠΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ Π Α Ν Α Θ Η Ν Α Ϊ Κ Ο!!!