Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Εξάστερος: DVD και επιστολή οργής στον Μπερτομέου για την καθαρή αλλοίωση στην Πόλη!

Η εχθρική αντιμετώπιση που είχε ο Παναθηναϊκός από τη διαιτησία στον εκτός έδρας αγώνα με τη Φενέρ, όπου ουσιαστικά και... κυριολεκτικά, υποχρεώθηκε στην πρώτη του ήττα στο Top 16 προκειμένου να μείνουν... ζωντανοί οι Τούρκοι, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διοίκησης της πράσινης ΚΑΕ.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής (24/1) «έφυγε» επιστολή από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός προς τον Ζόρντι Μπερτομέου, με την οποία οι πράσινοι εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στην Πόλη.

Κάνουν λόγο για καθαρή αλλοίωση αποτελέσματος, γεγονός αδιαμφισβήτητο, καθώς στα κρίσιμα τελευταία λεπτά (κυρίως) υπήρξαν αποφάσεις των διαιτητών που προκάλεσαν απορίες ακόμη και στους... Τούρκους.

Αποκορύφωμα το καλάθι - φάουλ του Δημήτρη Διαμαντίδη που δεν μέτρησε, στερώντας από τον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να πάρει τη νίκη που διεκδίκησε και απέδειξε με την εμφάνισή του ότι δικαιούταν...

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός μαζί με την επιστολή της προς τον εκτελεστικό διευθυντή της Euroleague απέστειλε και το DVD του αγώνα, προκειμένου να καταστήσει σαφείς τις ενστάσεις της για την απαράδεκτη διαιτησία του Κροάτη Ράντοβιτς, του Ισπανού Πέρεζ Πιζάρο και του Ιταλού Κιάρι, οι οποίοι διαμόρφωσαν με τι αποφάσεις τους ένα αποτέλεσμα που κράτησε ζωντανή την Φενέρ στην υπόθεση της πρόκρισης. Και οι... πέτρες γνώριζαν, άλλωστε, ότι με τον Παναθηναϊκό στο 4-0 και τους Τούρκους στο 0-4 τα πράγματα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά...

Στόχος των πράσινων με αυτή την ενέργειά τους δεν είναι άλλος απ' το να προστατεύσουν τα συμφέροντα του εξάστερου και να στείλουν το μήνυμά τους προς τον Ζόρντι Μπερτομέου και τους «άρχοντες» που ελέγχουν τη διαιτησία στην Ευρωλίγκα, ότι ο Παναθηναϊκός απαιτεί και δικαιούται τον απόλυτο σεβασμό των διαιτητών σε όλα του τα παιχνίδια και την τήρηση του 50-50...

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση και οι ενέργειες που θα κάνει ο Μπερτομέου, προκειμένου η συνέχεια του TOP 16 να μην «υποβαθμιστεί» από προκλητικές διαιτησίες που δίνουν αφορμές, όπως η χθεσινή, για ποικίλα σχόλια...
source ©

Όταν ο Βαζέχα «έσπαγε» το ρεκόρ των γκολ (photos+video)

Στο γήπεδο που πέτυχε το πρώτο εν Ελλάδι τέρμα του με τον Παναθηναϊκό, ο Κριστόφ Βαζέχα σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια έφτανε τα 181 τέρματα και γινόταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

Το μεγαλύτερο «κανόνι» που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο αγαπημένος «Χρηστάρας» των οπαδών του «τριφυλλιού», σαν σήμερα έφτασε στην κορυφή των σκόρερ των «πράσινων». Ο Κριστόφ Βαζέχα σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2004 έχοντας 273 γκολ με την πράσινη φανέλα, ωστόσο, η Ριζούπολη δεδομένα είναι ένα γήπεδο που τον «σημάδεψε» σε ό,τι αφορά το σκοράριασμά του με τον Παναθηναϊκό.

Εκεί πέτυχε το πρώτο τέρμα του με το «τριφύλλι», εκεί κι αυτό που τον ανέβασε στην κορυφή των σκόρερ του Παναθηναϊκού όλων των εποχών, από την οποία είναι σχεδόν απίθανο να πέσει. Όταν ο Παναθηναϊκός στις 24 Ιανουαρίου 1998 πήγε να παίξει το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα, ο Βαζέχα είχε 180 γκολ με τους «πράσινους». Στη διάρκεια του ματς (5-2 για τον Παναθηναϊκό το τελικό αποτέλεσμα), ο Βαζέχα σκόραρε κι έγινε… χαμός. Ο Πολωνός έβγαλε τη φανέλα του, σπάνια κίνηση για τον ίδιο, κι από κάτω εμφανίστηκε ένα μπλουζάκι με τον αριθμό 181.

Ο Βαζέχα για άλλη μια φορά είχε γράψει ιστορία, είχε ξεπεράσει τα 180 γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη και είχε γίνει ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού όλων των εποχών, σε όλες τις διοργανώσεις…

source ©

Υπερ…κούπωση στην καρδιά του Τάφου του Ινδού!

Αναμνήσεις 106 ετών ζωντάνεψαν ξανά στην είσοδο του «Τάφου του Ινδού», μπροστά στα μάτια όσων τυχερών βρέθηκαν στη Λεωφόρο την ώρα της καταγραφής και ταξινόμησης των τροπαίων του «Συλλόγου του Μεγάλου». Γράφει ο Ανδρέας Οικονόμου…

Διασχίζεις την είσοδο της θύρας 7 του γηπέδου του Παναθηναϊκού και δε γίνεται να μην αισθανθείς ένα σφίξιμο στην καρδιά, με την εικόνα που αντικρίζεις. Χιλιάδες τρόπαια είναι απλωμένα σε τραπέζια και στο πάτωμα και κοπέλες-αφανείς εργάτριες του Τριφυλλιού τα γυαλίζουν με ευλαβική προσοχή. Ένα μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας του «Πρωταθλητή σε όλα τα σπορ» είναι απλωμένο μπροστά στα πόδια σου.

Η καταμέτρηση, καταγραφή και ταξινόμηση ανά άθλημα και ανά σπουδαιότητα των κυπέλλων του Παναθηναϊκού Α.Ο. ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 22/1 και ολοκληρώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας με την επιστροφή της «ζωντανής Ιστορίας» του Συλλόγου στις βιτρίνες πριν την είσοδο του «κλειστού», καθώς και σε αίθουσες τμημάτων.

Όσοι τυχεροί πέρασαν από τον χώρο εκείνες τις ώρες αντίκρισαν ένα θέαμα σπάνιας ομορφιάς: κύπελλα ιστορικά, τρόπαια από πανελλήνιους ομαδικούς τίτλους, ανδρών, γυναικών, παίδων, κορασίδων, κούπες από κάθε εποχή, από κάθε άθλημα και κάθε κατηγορία, άστραφταν και σε ταξίδευαν σε χρόνια μακρινά.

Κατά την καταγραφή συναντήσαμε προπολεμικά τρόπαια ποδοσφαίρου (όχι πρώτων ομάδων), κούπες μετέπειτα ετών από όλα τα σπορ. Πέσαμε πάνω στο έπαθλο που σήκωσαν οι κολυμβητές του Παναθηναϊκού το 1968, όταν -υπό τις οδηγίες του Ανδρέα Ζώτου- κατέκτησαν το τελευταίο πρωτάθλημα του Συλλόγου. Αγγίξαμε τις κούπες από τα δύο πρώτα μεταπολεμικά πρωταθλήματα στο μπάσκετ, που τις είχαν σηκώσει περήφανοι το 1946 και το 1947 οι Γιάννης Λάμπρου, Τζακ Νικολαΐδης, Μίσσας Πανταζόπουλος.

Ανάμεσα σε όλες τις κούπες, που ήταν γύρω στις χίλιες στο σύνολό τους, με απορρόφησε περισσότερο μία. Πιο σκουριασμένη από τις υπόλοιπες, όχι τόσο γυαλιστερή, αλλά με τις ακόλουθες λέξεις χαραγμένες πάνω της, που σε καθηλώνουν και σε... μεταφέρουν σε άλλες εποχές:

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 15-8-43

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΦΥΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΟΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

«ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» - «ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ»

«ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» - «ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ»

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα μυστικά της -μακράν- πιο δύσκολης περιόδου του Παναθηναϊκού μπορεί να κρύβει αυτή η κούπα. Κανείς δεν μπορεί να συλλάβει -παρά μόνο εάν τα έχει ζήσει- υπό πόσο τραγικές συνθήκες διεξήχθησαν οι συγκεκριμένοι αγώνες, σε ένα γήπεδο κατεστραμμένο από τους κατακτητές, σε περίοδο φτώχιας και καθημερινών θανάτων από την πείνα και από αρρώστιες.

Δυστυχώς, αναφορά πρέπει να γίνει όχι μόνο στις κούπες που υπάρχουν, αλλά και σε άλλες πολλές που έχουν εξαφανιστεί. Υπήρξαν εποχές κατά το παρελθόν που οι υπεύθυνοι αυτής της περιουσίας δεν είχαν αντιληφθεί την ανεκτίμητη αξία της, και κατά συνέπεια ένα μέρος της χάθηκε. Είναι ευχής έργον το γεγονός πως σήμερα διασώζονται τόσο πολλά τρόπαια, και κυρίως το ότι πλέον ο Σύλλογος περιστοιχίζεται από άτομα που αντιλαμβάνονται την αξία της «πράσινης» τροπαιοθήκης και που φροντίζουν τόσο για την ανάδειξη και διάσωσή της.

Κλείνοντας θέλω να γράψω τη σκέψη που πιστεύω ότι βασανίζει όλους όσοι γίνονται μάρτυρες του πλούσιου «θησαυρού» του Παναθηναϊκού: Πόσο λείπει από τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο ένα μουσείο στο οποίο οι θεατές θα μπορούν να αντικρίζουν κάθε ένα έκθεμα (είτε αυτό είναι μετάλλιο, είτε κούπα, είτε φωτογραφία, είτε αθλητικός εξοπλισμός) και το οποίο θα συνοδεύεται από τις σχετικές λεπτομέρειες, ώστε να ξεδιπλώνεται εκεί ολόκληρη η ιστορία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

source ©

Φιλική ήττα(λόγω Ομπράντοβιτς)....σε εχθρικό περιβάλλον(λόγω Μπερτομέου)

Ο Παναθηναϊκός έκανε τα αδύνατα - δυνατά για να γυρίσει και να πάρει το ματς από τη Φενέρ, αλλά οι «Γκρίζοι Λύκοι» με τα... πορτοκαλί, είχαν αντίθετη άποψη και στο φινάλε τα έβλεπαν όλα... τούρκικα, στερώντας το 4-0 απ' τους πράσινους (77-72).

Η εξέλιξη του ματς:

Με τη γνωστή του πεντάδα ξεκίνησε το παιχνίδι ο Πεδουλάκης (Ούκιτς, Διαμαντίδης, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε), ενώ ο Ομπράντοβιτς πέρασε στο παρκέ τους Μπογκντάνοβιτς, ΜακΚάλεμπ, Μπιέλιτσα, Πρέλντζιτς και Ζόριτς. Ο Γκιστ έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με βολές (2-1), ωστόσο έκτοτε οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά και προηγήθηκαν με 12-6 με τη συμπλήρωση του πρώτου πενταλέπτου.

Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ νευρικός στην επίθεση του, με τους Τούρκους να κλείνουν καλά τον Διαμαντίδη στο πικ εν ρολ και βρέθηκε από πολύ νωρίς να κυνηγά στο σκορ όντας πολύ άστοχος (0/7 τρίποντα). Στην αντίπερα όχθη ο Μπο ΜακΚάλεμπ ήταν εξαιρετικός τόσο οργανωτικά όσο και επιθετικά, τελειώνοντας μάλιστα το α' δεκάλεπτο με 8 πόντους. Με το πρώτο εύστοχο τρίποντο του Παναθηναϊκού, από τον Διαμαντίδη, μείωσε σε 19-11 στο 8', αλλά η Φενέρ με σερί 4-0 έκλεισε το δεκάλεπτο στο +12 (23-11).

Η συνέχεια δεν ήταν καλύτερη για τον Παναθηναϊκό που πήρε ένα τρίποντο από τον Κάρι (23-14), αλλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό των Τούρκων. Από τη στιγμή που δεν είχε καλή κυκλοφορία,  ήταν απελπιστικά άστοχος (4/22) και όχι ιδιαίτερα προσεκτικός (8 λάθη), η ομάδα του Πεδουλάκη δεν μπορούσε να μειώσει κάτω από τους 10, ενώ ο Κλέιζα με εντυπωσιακό τρόπο έγραψε το 32-19 στο 16'.

Ο Μάικ Μπατίστ έδωσε σημαντικές ανάσες στον Παναθηναϊκό μέσα στη ρακέτα, ενώ ο Κάρι μείωσε σε 34-26 στο 1.30'' για το τέλος του ημιχρόνου, υποχρεώνοντας τον Ομπράντοβιτς να καλέσει τάιμ άουτ. Ωστόσο, η "πράσινη" αντεπίθεση δεν είχε συνέχεια και οι Τούρκοι έγραψαν με τον Μπογκντάνοβιτς το 39-28 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου. Η διαφορά στα ριμπάουντ δεν ήταν μεγάλη (17-14), αρκούσε όμως για τους Τούρκους να πάρουν τα επιθετικά και να σκοράρουν, ενώ τα 4/17 τρίποντα του Παναθηναϊκού ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς έβγαιναν ελεύθερα σουτ που πάντως δεν έβρισκαν στόχο.

Ματ με Μαυροκεφαλίδη

Με τη διαφορά να έχει εδραιωθεί πάνω από τους 10 πόντους, η Φενέρμπαχτσε, ο Πεδουλάκης πέρασε τον Μαυροκεφαλίδη στο παρκέ με την ελπίδα να βοηθήσει στην αντίδραση του Παναθηναϊκού. Παρ' ότι ο Μπογκντάνοβιτς συνέχιζε το βιολί του φτάνοντας τους 14 πόντους (49-35), η κίνηση του Έλληνα προπονητή του βγήκε.

Με 9 συνεχόμενους πόντους από τον Μαυροκεφαλίδη, ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 49-44 τρέχοντας ένα σερί 9-0, εξοργίζοντας τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο της Φενέρ. Οι Τούρκοι απάντησαν με σερί 4-0 για το 53-44, ωστόσο οι "πράσινοι" είχαν ξαναμπεί για τα καλά στο παιχνίδι.

Ο Μαυροκεφαλίδης έφτασε τους 11 πόντους, μειώνοντας σε 55-50 κι αν δεν έκανε το λάθος στην επόμενη φάση θα μπορούσε να έχει πλησιάσει κι άλλο η ομάδα του. Τελικά, ο Μπογκντάνοβιτς με 1/2 βολές έγραψε το 56-50 στο τέλος του γ' δεκαλέπτου.

Πέτυχε μεγάλα σουτ

Με την αφύπνιση του Διαμαντίδη ο οποίος μέχρι το γ' δεκάλεπτο, ήταν καλά κλεισμένος με 3 πόντους και 5 ασίστ, ο Παναθηναϊκός κατάφερε όχι μόνο να πλησιάσει, αλλά και να ισοφαρίσει.

Οι "πράσινοι" ισοφάρισαν σε 58-58 με δύο εύστοχα τρίποντα του αρχηγού τους στα 5.34'' για το τέλος του αγώνα. Η ψυχολογία είχε πια γυρίσει και τα σουτ έμπαιναν...

Στο τετράλεπτο πριν το τέλος, ο Μπράμος με τρίποντο έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μετά το 2-1 του ξεκινήματος, γράφοντας το 62-61. Ο Φώτσης σκόραρε για το 67-64, ευστοχώντας στο 4ο διαδοχικό εύστοχο τρίποντο της ελληνικής ομάδας, όμως η Φενέρ απάντησε με ένα επίσης μεγάλο σουτ από τον Ονάν (67-67). Στο 1.38'' για το τέλος του αγώνα ο Λάσμε αποβλήθηκε με 5ο φάουλ και ο Κλέιζα με τρίποντο έστειλε τη Φενέρ στο +4 (71-67) στο 39'.

Δεκάλεπτα: 23-11, 39-28, 56-50, 77-72

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Ομπράντοβιτς): Μακάλεμπ 10, Ονάν 7(2), Μπιέλιτσα 13(1), Μαχμούτογλου, Κλέιζα 13(1), Τουρκιλμάζ, Βίντμαρ 2, Ζόριτς 3, Σιπαχί 2, Μπίρσεν, Μπογκντάνοβιτς 15, Πρέλντζιτς 12(2)

Παναθηναϊκός (Πεδουλακης): Μπράμος 9(3), Κάρι 14(2), Μπατίστ 4, Φώτσης 3(1), Ούκιτς 4, Λάσμε 5, Μαυροκεφαλίδης 11, Διαμαντίδης 9(3), Γκιστ 6, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 7

source ©