Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ελλάς Ευρώπη Εξάστερος!

Η άμυνα έκανε και πάλι τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό, που δεν άλλαξε συνταγή και προκρίθηκε στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα, δίχως καν να περιμένει την τελευταία αγωνιστική. Δίχως καν να περιμένει και το ματς του ολυμπιακού, που επίσης πέρασε… άνευ αγώνα στους «8». Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που λέγαμε ότι στο ΣΕΦ θα κριθεί η είσοδος στα πλέι οφ, πλέον το μόνο που δεν ξέρουμε είναι η θέση των δύο ελληνικών ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός δεν άρχισε καλά το ματς, έχασε τα ριμπάουντ, η αεροπορία ήταν σε κακή μέρα,  σε κάποια φάση χάθηκε το μέτρημα στα αποτυχημένα άλεϊ ουπ. Από την άλλη όμως τα ποσοστά της Μάλαγα σε δίποντα και τρίποντα ήταν τραγικά, είναι συνεπώς λογικό το ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν πλήρωσαν την επιθετική τους δυστοκία. Η άμυνα έκανε τη δουλειά της εξαιρετικά και όλα πήραν το δρόμο τους.

Ο Παναθηναϊκός πίεσε στην περιφέρεια, μάζεψε τα ριμπάουντ και καθάρισε την… μπουγάδα και την πρόκριση. Η περιφέρεια της Μάλαγα ήταν ένα φάντασμα, ο Γκρέιντζερ πέρασε και δεν ακούμπησε, ο Ντράγκιτς ήρθε για να δει το μουσείο της Ακρόπολης, ο Κάλαγουεϊ δεν έχει συνέλθει από τον τραυματισμό, ο Τούλσον ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να χάσει από τον Στίματς και με τον Βάσκεθ, ακόμα και όταν οι διαιτητές πέταξαν έξω ουσιαστικά τον Λάσμε με συνεχόμενα επιθετικά φάουλ, ήταν αδύνατο να κινδυνέψουν οι γηπεδούχοι. Ακόμα και όταν η Μάλαγα έδειξε ικανή να απειλήσει, μίλησαν τα πρωτοπαλίκαρα του Παναθηναϊκού, αυτοί που έχουν φάει με τη σέσουλα τα μεγάλα παιχνίδια και τα γήπεδα του μπάσκετ. Ο Διαμαντίδης και ο Φώτσης έδωσαν τις λύσεις από μακριά, η εμπειρία και το μπασκετικό μυαλό του Κάρι έφερε την αποτελεσματικότητα που χρειαζόταν η ομάδα τους. Με τον Κάρι ο Παναθηναϊκός έχει άλλη… γεύση, γι αυτό και η παρουσία του είναι πάρα πολύ σημαντική. Σημαντική ήταν και η παρουσία του Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος ήρθε από τον πάγκο και κάλυψε όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός «καθάρισε» το ματς και η διαφορά θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Αλλά οι γηπεδούχοι ξέμειναν από ενέργεια και στο τέλος έπαιζαν περισσότερο με το χρόνο και λιγότερο με το καλάθι. Λογικό είναι βέβαια όταν το ρόστερ δεν είναι ισορροπημένο και ο χρόνος δεν μοιράζει εξίσου σε όλους. Ομως ήδη ο Παναθηναϊκός είχε πάρει τη διαφορά ασφαλείας και δεν αγχώθηκε καθόλου, πήρε την πρόκριση στους «8». Μεγάλη στιγμή για το ελληνικό μπάσκετ, όμως όλα αυτά έχουμε χρόνο να τα αναλύσουμε τις επόμενες μέρες.