Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Απο Ομάδα έγινε Κοζακ(ερί)!!!

Στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, πριν από περίπου 2,5 χρόνια, ο Παναθηναϊκός είχε εντυπωσιάσει νικώντας 3-2 την Ρόμα και εξασφαλίζοντας πρόκριση στους «16» του Europa League. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει για το «τριφύλλι», που έστω και απέναντι σε μια Λάτσιο σε αγωνιστική κοιλιά, με αρκετούς αναπληρωματικούς και το μυαλό στο ντέρμπι της Κυριακής (11/11) με την Ρόμα, γνώρισε μια βαριά ήττα.
Οι «λατσιάλι» νίκησαν άνετα 3-0 τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 10ου ομίλου του Europa League και ουσιαστικά του περιόρισαν κατά πολύ τις ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οι «πράσινοι» μπήκαν, μεν, καλά στο παιχνίδι, αλλά μετά το 15′ η απόδοσή τους έπεσε, ενώ μετά το 1-0 από τον Κόζακ στο 22′ ήταν κακοί, παθητικοί και γνώρισαν μια δίκαιη ήττα. Αλλωστε η πρώτη τους ευκαιρία – και το πρώτο τους σουτ – ήρθε στο 72′ από τον Σεϊταρίδη!
Ετσι, οι δύο καλές (στο δεύτερο ημίχρονο) εμφανίσεις του ΟΑΚΑ απέναντι σε Τότεναμ και Λάτσιο, «ακυρώνονται» από τις εκτός έδρας εικόνες του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε γνωρίσει ήττα με 3-0 και στην πρεμιέρα των ομίλων, από την Μάριμπορ στη Σλοβενία!
Μαθηματικές οι ελπίδες
Πλέον για να έρθει η πρόκριση θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να νικήσει την Μάριμπορ στο ΟΑΚΑ και να μην νικήσουν οι Λονδρέζοι στη Ρώμη την Λάτσιο, ώστε την τελευταία αγωνιστική να πανηγυρίσουν νίκη-πρόκριση μέσα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» απέναντι στους Αγγλους. Πολύ δύσκολα πράγματα…
11άδα με Κουίνσι, Βελάσκες και Τοτσέ
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, που δεν είχε στη διάθεσή του τους τραυματίες Πίντο, Σισοκό, Μπουμσόνγκ, Μαρίνο, Σο και φυσικά τον Λέτο, παρέταξε τον Παναθηναϊκό με 4-3-3. Μπροστά από τον Καρνέζη, την άμυνα αποτελούσαν οι Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Βύντρα και Βελάσκες. Βιτόλο, Ζέκα και Χουχούμης ήταν οι τρεις της μεσαίας γραμμής, με τους Χριστοδουλόπουλο, Κουίνσι και Τοτσέ στην επίθεση.
Από την άλλη πλευρά, η Λάτσιο είχε μόνο την απουσία του Εντερσον, αλλά και το… μυαλό της κυρίως στο σούπερ-ντέρμπι με την Ρόμα την Κυριακή (11/11). Χαρακτηριστικό ότι ο προπονητής της, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, κράτησε στον πάγκο τους Κλόζε, Ερνάνες, Μάουρι και Καντρέβα. Το δικό του 4-4-2 είχε τον Μαρκέτι στο τέρμα, με τους Σκαλόνι, Ράντου, Σιανί και Τσάνα στην άμυνα. Λεντέσμα, Γκονζάλες,
Ονάζι και Ζάρατε αποτελούσαν τη μεσαία γραμμή (σε ρόμβο), με τους Κόζακ και Φλόκαρι στην επίθεση.
Ο Κόζακ… «χτύπησε» δύο φορές
Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλά στο παιχνίδι. Είχε επιθετικές διαθέσεις στο πρώτο 10λεπτο, είχε καλή κυκλοφορία, κράτησε την μπάλα και έδειξε να μην επαναλαμβάνει το νωθρό ξεκίνημα των προηγούμενων ευρωπαϊκών του αγώνων.
Ωστόσο, μετά το 10′ η Λάτσιο ανέβασε την απόδοσή της. Αρχισε να κρατά την μπάλα και αφού είδε τον Ράντου να «παίρνει την μπουκιά» από το στόμα του Τοτσέ στο 20′, απείλησε στο 21′ με τον Φλόκαρι και έφτασε στο 1-0 με ωραίο ψηλοκρεμαστό σουτ του Κόζακ στο 22′ (το οποίο «κρέμασε» τον Καρνέζη).
Η τύχη γύρισε την πλάτη της στον Παναθηναϊκό καθώς ο Τοτσέ, που είχε δεχθεί δυνατό χτύπημα από τον Σιανί νωρίτερα, δεν μπόρεσε να συνεχίσει και στη θέση του μπήκε ο Πετρόπουλος. Οι Ιταλοί μετά το 1-0 κυριάρχησαν πλήρως, καθώς ο Παναθηναϊκός γύρισε πίσω, δεν κρατούσε μπάλα και αν και δεν απειλήθηκε, ήταν σχεδόν συνέχεια σε παθητικό ρόλο. Και τελικά δέχθηκε και 2ο γκολ και πάλι από τον Κόζακ στο 40′ σε ανύποπτη φάση, ύστερα από σημαντικό λάθος του Χουχούμη (πήγε να τροφοδοτήσει εκτός περιοχής τον Βύντρα).
Καμία αντίδραση
Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε στο ίδιο μοτίβο. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να επιτεθεί οργανωμένα ή – καλά καλά – να κρατήσει μπάλα και η Λάτσιο, χωρίς να φορτσάρει, έχοντας σχεδόν συνέχεια την κατοχή, ήταν λογικό να δημιουργήσει κάποιες φάσεις με σουτ του Ζάρατε (51′, 57′) και να φτάσει στο 3-0 με την κεφαλιά του Φλόκαρι στο 59′.
Στη συνέχεια οι Ιταλοί έριξαν το ρυθμό σκεφτόμενοι το ντέρμπι με την Ρόμα, αλλά δεν σταμάτησαν να κρατούν «απασχολημένο» τον Καρνέζη, με τους Φλόκαρι (63′), Ζάρατε (65′), Ονάζι (65′) και Σιανί (73′), την ώρα που ο Πέτκοβιτς ξεκούραζε σταδιακά τους Γκονζάλες, Κόζακ και Λεντέσμα, δίνοντας λεπτά συμμετοχής σε Ερνάνες, Κλόζε και Λούλιτς.
Ο Φερέιρα, που είχε βάλει τον Μαυρία αντί του Χουχούμη από το 59′ και έδωσε και χρόνο συμμετοχής στο τέλος στον Λαγό, είδε τον Παναθηναϊκό να κάνει την πρώτη του καλή στιγμή (και πρώτο σουτ στον αγώνα) στο 72′ με τον Σεϊταρίδη. Ακολούθησε και δεύτερο σουτ με τον Χριστοδουλόπουλο στο 75′, με τους «πράσινους» λίγο να «ξεθαρρεύουν» στο τελευταίο 20λεπτο, αλλά να μην μπορούν να μπουν απειλητικά στην περιοχή του Μαρκέτι.
ΣΚΟΡΕΡΣ: 22′, 40′ Κόζακ, 59′ Φλόκαρι
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ρόμπερτ Σεργκενχόφερ (Αυστρία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 72′ Τσάνα – 24′ Σεϊταρίδης, 32′ Βιτόλο, 42′ Βελάσκες
ΛΑΤΣΙΟ: Μαρκέτι, Σκαλόνι, Ράντου, Σιανί, Τσάνα, Λεντέσμα (80′ Λούλιτς), Γκονζάλες (67′ Ερνάνες), Ονάζι, Ζάρατε, Κόζακ (76′ Κλόζε), Φλόκαρι.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καρνέζης, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Βελάσκες, Βιτόλο, Ζέκα (78′ Λαγός), Χουχούμης (59′ Μαυρίας), Χριστοδουλόπουλος, Κουίνσι, Τοτσέ (23′ Πετρόπουλος).