Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Γεννημένος να κερδίζει τους πάντες-Γεννημένος Αυτοκράτορας!


Ο Παναθηναϊκός πιο… μάγκας από ποτέ πήρε τη νίκη μέσα στην Μαδρίτη (73-74), κόντρα και στους διαιτητές και πλέον είναι μια ανάσα από την πρόκριση στους «8» μετά και την ήττα της Μάλαγα - Σούπερ Τσαρτσαρής, έβαλε την υπογραφή του ο Διαμαντίδης.
Οι καρδιές έσπασαν, οι… ψυχές έφυγαν, τα… πόδια κόπηκαν στις χαμένες βολές των Τσαρτσαρή και Διαμαντίδη δεύτερα πριν από την λήξη αλλά στο τέλος ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Κέρδισε την Ρεάλ μέσα στην Μαδρίτη με 73-74 έκλεισε στόματα, έδειξε τα… καρύδια του και πλέον είναι κάτι λιγότερο από…μια ανάσα στους «8» μετά και την νίκη της ΤΣΣΚΑ μέσα στην Μάλαγα. Κορυφαίος του γηπέδου ο Κώστας Τσαρτσαρής που έκανε τα… πάντα και… κέρασε φαρμάκι τους Ισπανούς.
Επηρεασμένος και ελαφρά μουδιασμένος μπήκε στο ματς ο Παναθηναϊκός με αποτέλεσμα να δώσει το δικαίωμα στην Ρεάλ να επιβάλει τον ρυθμό της. Με δύο γρήγορα λάθη των «πράσινων» που εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Ρούντι (4-0 στο 1:20’) και με τον Μπέγκτις να δημιουργεί προβλήματα στον Σκορδίλη (που ξεκίνησε στην πεντάδα του Παναθηναϊκού) οι Μαδριλένοι πέρασαν μπροστά με 7-2 στο 3’.

Η συνέχεια ήταν έργο… ψηλών. Από την μία Μπέγκιτς και Μίροτιτς και από την άλλη Λάσμε Γκιστ και Τσαρτσαρής. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των πόντων να προέρχονται από το «ζωγραφιστό» το σκορ είχε πάει στο 10-8 δια χειρός «Τσάρι» στο 6’, ενώ ο Ρούντι έδωσε δύο ακόμα πόντους από την γραμμή των βολών στην ομάδα του. Ούκιτς και Λάσμε έδιναν επιθετικές λύσεις στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, η οποία στήριζε πάρα πολλά στην πολύ καλή της άμυνα.
Στο σημείο αυτό ο Διαμαντίδης, μετά από το κακό του ξεκίνημα, άρχισε να βρίσκει ρυθμό και με δικό του καλάθι ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά με 12-14 στο 9’. Ο Ούκιτς με ένα «μεγάλο» τρίποντο έκανε το 12-17, αλλά ο Ρούντι Φερνάντεζ με δύο ακόμα βολές μείωσε σε 14-17. Η διαιτησία θα μπορούσε να είναι πιο.. διακριτική αλλά μέχρι εκείνο το σημείο είχαν γίνει.. όργια με το.. γάντι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην λήξη του πρώτου δεκαλέπτου οι Ισπανοί είχαν 8/11 βολές, τη στιγμή που οι «πράσινοι» δεν είχαν εκτελέσει καμία.

Τα ηνία οι «πράσινοι»
Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είχε περάσει στο παρκέ δύο λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου και είχε… ήδη πιάσει δουλειά. Στο πρώτο τρίλεπτο του δεύτερου δεκαλέπτου ο «Σόφο» δημιούργησε πολύ σοβαρό πρόβλημα στην front line του Πάμπλο Λάσο, αφού έστειλε στον πάγκο με τρίτο φάουλ τον Μίρσα Μπέγκιτς. Ο Πεδουλάκης απέσυρε τον Τζέιμς Γκιστ και πέρασε στο παρκέ τον Λάσμε που μαζί με τον «Σόφο» αποτέλεσαν το δίδυμο των ψηλών του Παναθηναϊκού για την συνέχεια. Παρά την παρουσία και των δύο στην πεντάδα οι «πράσινοι» άρχισαν να έχουν προβλήματα στο αμυντικό ριμπάουντ, δίνονατς δεύτερες επιθέσεις στην Ρεάλ.

Την ίδια στιγμή ο Μίροτιτς ροκάνιζε την διαφορά 22-23 στο 15’, ενώ ο Ροντρίγκεζ άρχισει να «πυροβολεί» και έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με 26-25 στο 17’. Το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς χέρια μέχρι την συμπλήρωση των 20 λεπτών του αγώνα με τον Παναθηναϊκό να ξεφεύγει με 29-34 στο 19’ με δύο συνεχόμενα τρίποντα των Τσαρτσαρή και Διαμαντίδη. Η διαφορά ανέβηκε ακόμα περισσότερο με μία… χορευτική ενέργεια του «Τσάρι», 29-36, αλλά 4 συνεχόμενοι πόντοι από τον Ροντρίγκεζ έκαναν το 33-36. Ο Ούκιτς με εντυπωσιακό καλάθι στην εκπνοή του ημιχρόνου έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 33-38.

Τραγικός στην επίθεση ο Παναθηναϊκός
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό και με τον καλύτερο για την Ρεάλ, αφού ο Γιουλ με ένα απίστευτο τρίποντο στην πρώτη επίθεση έκανε το 36-38 (αυτό ήταν το πρώτο τρίποντων των Μαδριλένων έπειτα από 7 προσπάθειες) και ο Σουάρεζ ισοφάρισε σε 38-38 στο 22΄. Η κίνηση του Πεδουλάκη ήταν να αποσύρει τους Λάσμε και Γκιστ και να περάσει και πάλι στην πεντάδα «Σόφο» και «Τσάρι» και.. δικαιώθηκε. Ο τελευταίος με ένα ακόμα καλάθι έδωσε προβάδισμα 38-40, αλλά ο Φερνάντεζ με ένα… κωλόφαρδο τρίποντο έκανε το 41-40.

Ο Σχορτσανίτης όμως με ένα γκολ-φάουλ έκανε το 41-43 και «τρέλανε» τους Ισπανούς. Γρήγορο 4-0 από τους γηπεδούχους και 45-43, αλλά ο Τσαρτσαρής ήταν στο… βράδυ του και με ένα ακόμα τρίποντο στο 27 έκανε το 45-46. Το επόμενο λεπτό όμως ήταν… καταστροφικό για τον Παναθηναϊκό. Με συνεχόμενα λάθη στην επίθεση έδωσε το δικαίωμα στους Ισπανούς να βρουν εύκολα καλάθια, να «τρέξουν» σερί 8-0, με τον Ροντρίγκεζ να κάνει το 53-46. Ο Ούκιτς, όμως, με ένα ακόμα buzzer beater, έκανε το 53-49 με μια «βόμβα» τριών πόντων.  

Παναθηναϊκή ψυχή
Όπως τελείωσε το τρίτο δεκάλεπτο, ξεκίνησε το τέταρτο. Μετά τον Ούκιτς, πήρε τη σκυτάλη ο Μπράμος και με νέο τρίποντο έκανε το 53-52. Στην επόμενη επίθεση ο Γιουλ έκανε το 55-52, αλλά το χειρότερο για τον Παναθηναϊκό είναι πως ο Τσαρτσαρής γύρισε το πόδι του και αποχώρησε. Λάσμε και Μπέγκιτς σκόραραν και 57-54, με τον Γκιστ να κάνει το 57-56 στο 32’. Και ο Σχορτσανίτης με δύο ακόμα πόντους έδωσε και πάλι το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 57-58 στο 33’.

Για μία ακόμα φορά όμως οι γηπεδούχου αντέδρασαν, εκμεταλλεύτηκαν τις χαμένες ευκαιρίες και την αστοχία του Μπράμος και με τα δώρα των διαιτητών έκαναν και πάλι 6-0 και πέρασαν με 63-58 στο 35’. Ο Παναθηναϊκός, όμως, είχε ψυχή και.. καρύδια. Με δύο τρίποντα από Ματιούλις και Διαμαντίδη οι «πράσινοι» είχαν και πάλι τα ηνία του αγώνα στα χέρια τους με τον αρχηγό να κάνει το 63-64, την στιγμή που απέμεναν 2:50 για την λήξη. Και στην επόμενη φάση ο Ούκιτς με απλό και όμορφο τρόπο «έγραφε» το  63-66.

Οι γνωστές ισπανικές… αλητείες
Φαίνεται πως οι παίκτες της Ρεάλ τα… χρειάστηκαν και πήγαν να βάλουν… φωτιά στο ματς με τον γωνστό αλήτικο και θεατρικό τους τρόπο. Ο Ρέγες αρχικά και εν συνεχεία ο Μίροτις προκάλεσαν τον Λάσμε ο οποίος αντέδρασε και με την επέμβαση των ψυχραιμότερων γλυτώσαμε τα χειρότερα. Οι διαιτητές χρέωσαν με τεχνική ποινή Λάσμε και Μίροτιτς με τον τελευταίο με δύο ακόμα βολές να κάνει το 65-66, 95 δεύτερα πριν το τέλος. Ο Λάσμε με δύο βολές έκανε το 65-68, ενώ ο Μίροτιτς με φόλοου έκανε το 67-68 άμεσα. Πολύ κακή επίθεση από τον Ούκιτς, ο Φερνάντεζ στον αιφνιδιασμό ο Ματσιούλις τον κόβει στα ίσια και με μία βολή ο Λιθουανός κάνει το 67-69 με 42 δεύτερα πριν από την λήξη. Στην επόμενη άμυνα ο Παναθηναϊκός κάνει πολύ καλή δουλειά, οδηγεί την Ρεάλ σε λάθος και στην συνέχεια ο Τσαρτσαρής πάει στις βολές με 18.9 πριν από την λήξη.

Και η ρουλέτα μόλις ξεκίνησε
Ο «Τσάρι» πιο ψύχραιμος από ποτέ φτάνει τους 14 πόντους και κάνει το 67-71.  Ο Διαμαντίδης κάνει φάουλ στον  Μίροτιτς στα 16 δεύτερα και το σκορ 69-71. Ο Τσαρτσαρής έκανε το 69-72 στα 14,5 με ½ βολές αλλά ο Ούκιτς έκανε και πάλι γρήγορο φάουλ. Στα 12,6 ο Γιουλ έχασε την πρώτη και ευστόχησε στην δεύτερη και 70-72. Οι Ισπανοί στα 12,3 στέλνουν και πάλι τον Τσαρτσαρή στις βολές. Ο παίκτης του «τριφυλλιού» και πάλι με ½ έκανε το 70-73. Γιουλ και πάλι στις βολές με 8,4 και πάλι άστοχος στην πρώτη και 71-73 με την δεύτερη.

Και νέο φάουλ, αυτήν την φορά στον Διαμαντίδη. Ο αρχηγός με 7,6 στο χρονόμετρο ευστόχησε και αυτός στην πρώτη βολή και έκανε το 71-74. Νέο φάουλ από τον Παναθηναϊκό και ο Μίροτιτς στις βολές με 4,8 για το τέλος. Η πρώτη μέσα όπως και η δεύτερη και 73-74.  Νέο φάουλ στον Διαμαντίδη με 3,3 για την λήξη. Χάνει την πρώτη, χάνει και την δεύτερη επίτηδες και στέλνει σπίτια τους Ισπανούς.

Δεκάλεπτα: 14-17, 33-38,53-49, 73-74

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Φερνάντεζ 17, Σουάρεζ 3, Ρέγες 6, Μίροτιτς 17, Ροντρίγκεζ 10, Χετσμάιερ, Μπέγκιτς 9, Κάρολ 4, Γιούλ 5, Σλότερ.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος, Ματσιούλις 7, Ούκιτς 12, Λάσμε 10, Τσαρτσαρής 16, Διαμαντίδης 14, Γκιστ 4, Μπανκς 3, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Σκορδίλης 2, Σχορτσανίτης 6.


πηγή:onsports.gr 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα highlights της νίκης του Παναθηναϊκού μας: