Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

«Έργο Αθήνα»: Μάθετε τι ετοιμάζεται στην γειτονιά σας ΧΩΡΙΣ τον Παναθηναϊκό......έ κύριε Καμίνη;;;

Σαφέστατα, εφόσον καταφέρει να υλοποιήσει αυτά που ευαγγελίζεται ο Γιώργος Καμίνης μέσω του έργου «Έργο Αθήνα», το αντίκτυπο στην πρωτεύουσα της χώρας θα είναι σημαντικό. Τα έργα που έχουν εξαγγελθεί θα καλυτερέψουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αθήνας και θα βελτιώσουν τις υποδομές της.

Από την άλλη, ο άνθρωπος ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη δημαρχία και ο οποίος την τελευταία εβδομάδα έχει μιλήσει στους εκπροσώπους του Τύπου πέντε φορές, δεν μπήκε στη διαδικασία να αναφέρει κάτι για το γηπεδικό πρόβλημα που ταλανίζει τον Παναθηναϊκό.

Δεν βρήκε χρόνο να τοποθετηθεί για το σχέδιο που παρουσίασε το ΠανΚι για την ανακατασκευή του "Απόστολος Νικολαΐδης" ή να σχολιάσει το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού και των Αμπελοκήπων.

Η προηγούμενη αναφορά του στο ζήτημα που απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο τον Παναθηναϊκό, έλαβε χώρα στις 23 Οκτωβρίου του 2012, στην εκπομπή "Δίκη στον ΣΚΑΪ"... Όταν και είχε αμφισβητήσει ανοιχτά την κυριότητα του οικοπέδου που εδράζεται το γήπεδο.

Σε εφτά μήνες ο Γιώργος Καμίνης θα ζητήσει την ψήφο των Αθηναίων, όμως δεν έχει ασχοληθεί στο ελάχιστο με την ομάδα που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση του Δήμου τον οποίο κυβέρνησε για 4 χρόνια!

Έστω και τώρα, ως υποψήφιος για την επανεκλογή του, ας ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με όλα τα θέματα που αφορούν τη σχέση του Παναθηναϊκού με το Δήμο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Παρακάτω σας παραθέτουμε όλα τα στοιχεία του «Έργο Αθήνα» που δημοσιεύονται στο www.developathens.gr και θέτουν εκτός κάδρου για άλλη μια φορά το γήπεδο και την υπόληψη του Παναθηναϊκού στην ευρήτερη περιοχή του δήμου Αθηναίων....
 
Με άξονα την παρουσίαση του σχεδίου αστικής ανάπτυξης «Έργο Αθήνα» του Δήμου Αθηναίων στην ανοιχτή συζήτηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn, με την τοποθέτηση 3 εκπροσώπων από τον επιχειρηματικό κλάδο, την Κοινωνία των Πολιτών και των Κοινωνικών Υποδομών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης στο πλαίσιο της συζήτησης τόνισε ότι, "σήμερα ουσιαστικά παρουσιάζεται το σχέδιο για την είσοδο της Αθήνας και των πολιτών της σε μια νέα εποχή". Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι "το «Έργο Αθήνα» αποτελεί μετάβαση της πόλης σε μια νέα φάση, τόσο όσον αφορά την αστική ανάπτυξη, όσο και την επιχειρηματική δράση νέων δυναμικών κοινωνικών ομάδων."

Ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn είπε πως, "το «Έργο Αθήνα» έχει στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης και θεωρούμε πολύ ενθαρρυντικά τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Θέλουμε να βλέπουμε συχνότερα στο μέλλον την εφαρμογή αυτής της ολοκληρωμένης και ολιστικής προσέγγισης της πολιτικής αστικής ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ανά την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής ενσωμάτωσης, που αποτελεί προτεραιότητα για την Αθήνα, πρέπει να περιλαμβάνουν ελκυστικές επενδύσεις και να ενθαρρύνουν μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα".

Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, Συν-ιδρυτής του Οργανισμού προώθησης της επιχειρηματικότητας Industry Disruptors Game- Changers, δήλωσε: “με το «Έργο Αθήνα» εκατοντάδες νέοι άνθρωποι θα βρουν στέγη, επαγγελματική καθοδήγηση και εργαλεία για να δοκιμάσουν και να  εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Οι δομές που θα δημιουργήσει ο Δήμος θα βοηθήσουν παρά πολύ την ουσιαστική ωρίμανση του οικοσυστήματος και πραγματικά αν υλοποιηθούν σωστά τα πλάνα του Δήμου μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από τις δομές αυτές μια νέα γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών, με ό,τι οφέλη αυτό μπορεί να παράξει για την πόλη και την οικονομία”. 

Την κοινωνική επιχειρηματικότητα σαν όπλο κατά της ανεργίας και της κοινωνικής απομόνωσης μέσα από το «Έργο Αθήνα» υποστήριξε ο κ. Χρήστος Αλεφάντης, Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού του δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» λέγοντας πως: “η «σχεδία» παρέχει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας που έχουν πληγεί τα μέγιστα από την κρίση να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια ένα μίνιμουμ έσοδο την ημέρα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες πουλώντας το περιοδικό. Δεν χωρά αμφιβολία ότι μέσα από το «ΕΡΓΟ: ΑΘΗΝΑ» μπορούμε και ελπίζουμε και εμείς να βοηθηθούμε  στον τομέα την ανεύρεσης και εξασφάλισης πόρων που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια συμπολιτών μας να κάνουν βήματα που θα τους βγάλουν από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Πέρα από τους πόρους όμως, εξίσου κρίσιμο θεωρούμε τη δικτύωση με άλλους φορείς και ανθρώπους που είναι ενεργοί στον τομέα της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.”

Την διάσταση της εκπαίδευσης σαν αντίδοτο στην κρίση διατύπωσε ο κ. Κωστής Κοντογιάννης, Διευθυντής του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πλάκας, ο οποίος δήλωσε, “Μέσα από το Έργο Αθήνα στόχος είναι η ανάπτυξη των υποδομών των σχολείων και  η αναμόρφωση του σχολικού χώρου, το πώς αυτές μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση όχι μόνο στην εκπαιδευτική πράξη, αλλά μπορούν παράλληλα να συνδέσουν  το σχολείο με τη  γειτονιά του, διευρύνοντας παράλληλα τη  λειτουργία του ώστε να αντιμετωπιστούν και μία σειρά από ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες.”

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Νίκος Μεγγρέλης.
Σε συνέχεια της πρωινής συζήτησης, εκπρόσωποι 4 ευρωπαϊκών πόλεων (Βιέννη, Άμστερνταμ, Μάντσεστερ και Λευκωσία), θα συμμετάσχουν το απόγευμα σε ένα τρίωρο workshop ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, με θέμα «Η Αναζωογόνηση της πόλης». Το workshop, στόχο έχει τη σύσφιξη των σχέσεων της Αθήνας με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τις οποίες υπάρχουν ήδη συνεργασίες και επικεντρώνεται στις θεματικές της αναβάθμισης της πόλης, διαχείρισης αποβλήτων,  καινοτομίας και σχέσεις με την Κοινωνία των Πολιτών. 

Ιστορικό
Το Έργο Αθήνα είναι το 10ετές αναπτυξιακό σχέδιο που εφαρμόζεται στην πόλη της Αθήνας, αναπτυσσόμενο σε μικρή και μεγάλη κλίμακα. Ανταποκρίνεται σε ανάγκες, διαμορφώνει προοπτικές, και φιλοδοξεί να διασφαλίσει ένα δυναμικό, ευρωπαϊκό  παρόν  και  μέλλον για την πρωτεύουσα. Συνιστά μεγάλη καινοτομία, καθώς  πρώτη φορά δήμος της χώρας χρηματοδοτείται απευθείας από τα  διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «Έργο Αθήνα» έχει τέσσερις άξονες προτεραιότητας: την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αναζωογόνηση του αστικού ιστού, και την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα όπως, η δημιουργία θερμοκοιτίδων (startup incubators) νέων τεχνολογιών, έργα δημιουργικής βιομηχανίας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αναπλάσεις δημόσιων χώρων και πλατειών. Ακόμα, περιέχει έργα που υποστηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και άλλα που ανανεώνουν τις υποδομές του Δήμου ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην υγεία ή στην παιδεία με τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και την επέκταση σχολικών συγκροτημάτων.

Για την πραγματοποίηση όλων αυτών των έργων, ο Δήμος χρησιμοποιεί το δικό του δυναμικό και τις δικές του υπηρεσίες, αλλά συνεργάζεται και με ένα εκτεταμένο δίκτυο φορέων όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και το ΣΕΒ.

Το Έργο Αθήνα διαχειρίζεται η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου και περιλαμβάνει 72 έργα. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 120 εκατομμύρια ευρώ, επιτρέποντας στον Δήμο να φροντίσει την πόλη του, επεμβαίνοντας σε κρίσιμα σημεία της Αθήνας και σε κρίσιμους τομείς της ζωής των δημοτών.

Περιγραφή:
Αποτελεί ένα Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Αθήνα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται σε ορίζοντα δεκαετίας.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων.

Στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, ο Δήμος Αθηναίων βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες της κρίσης και χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του, αλλά και να υπερβεί τον ρόλο του, προκειμένου να μεριμνήσει για τις νέες ανάγκες των πολιτών.

Στόχος του Προγράμματος είναι  μία πόλη ελκυστικότερη για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες της. Όραμα για την πρωτεύουσα είναι η απρόσκοπτη εξέλιξή της προκειμένου να παραμείνει μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή μητρόπολη. Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Βάση της ανάπτυξης για την Αθήνα είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν οξυνθεί λόγω των κρίσιμων κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών. 

Ως συνολικό πρόγραμμα, το Έργο Αθήνα είναι ένα σχέδιο, που αποσκοπεί στην βελτίωση των δομών της πόλης, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, μέσω του σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων. Συγκεκριμένα, έχει ως βασική αποστολή να αναστρέψει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας, ενώ παράλληλα να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και να συμβάλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα που αποσκοπούν στον εξωραϊσμό της Αθήνας και στην καλύτερη λειτουργία της.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας, τον Απρίλιο του 2012 εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση του Προγράμματος Έργο Αθήνα με 120 εκατομμύρια ευρώ. Έκτοτε το Πρόγραμμα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, ανασχεδιάζεται και ανατροφοδοτείται σύμφωνα με τις εξελισσόμενες ανάγκες του Δήμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου Αθήνα προβλέπεται να ανέλθει για το επόμενο διάστημα στα 161.737.190 ευρώ.

Το αναπτυξιακό σχέδιο για την Αθήνα χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης. Οι δύο αυτές φάσεις του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Προγράμματος Έργο Αθήνα συνδέονται με τις αντίστοιχες περιόδους ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΣΕΣ 2014-2020), ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, ανασχεδιάζεται και ανατροφοδοτείται σύμφωνα με τις εξελισσόμενες ανάγκες του Δήμου. Το Πρόγραμμα, αυτή την στιγμή, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Χάρη στο σύστημα αυτόνομης διαχείρισης του Έργου Αθήνα από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων, ήδη - σε έναν περίπου χρόνο- έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού έργων για την ανάπτυξη της Αθήνας. Μεγάλο ποσοστό των έργων αυτής της περιόδου υλοποιούνται ήδη, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και η υλοποίηση των υπολοίπων προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλα μέχρι το 2015. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες υλοποιούνται 16 έργα με προϋπολογισμό 38.055.581 ευρώ, ετοιμάζονται να δημοπρατηθούν έως το τέλος του 2013 είκοσι τέσσερα (24) έργα με προϋπολογισμό 61.278.903 ευρώ, ενώ μελετώνται άλλα 32 έργα αξίας 62.402.705ευρώ.

Ο σχεδιασμός του  Έργου Αθήνα έχει στηριχθεί και υποβοηθηθεί  από τις ακόλουθες μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν για λογαριασμό της ΕΑΤΑ:
  • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνικής Ανασυγκρότησης του Δήμου Αθηναίων
  • Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής 2013-2015
  • Μελέτη για το σχεδιασμό δράσεων για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και της Τεχνολογικής Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων στην Αθήνα
  • Επιχειρησιακό Σχέδιο προώθησης Δράσεων Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Δήμο Αθηναίων

Έργο Αθήνα: Αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος:

Το Έργο Αθήνα έχει τέσσερις άξονες προτεραιότητας:
  • Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας,
  • Την βελτίωση της ποιότητας ζωής,
  • Την αναζωογόνηση του αστικού ιστού,
  • Την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από τα μέτρα που προωθεί το Έργο Αθήνα για την περίοδο 2012-2014 συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
  • 1.600 εγγεγραμμένοι άνεργοι ευπαθών  κοινωνικά  ομάδων  ωφελούνται  από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μέσα από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
  • 180 τουλάχιστον επιχειρήσεις ωφελούνται από τις υποδομές φυτωρίου επιχειρηματικότητας (HUB) στις οποίες θα δραστηριοποιηθούν δημιουργώντας 750 νέες θέσεις εργασίας.
  • 350 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 7.000 υπαλλήλους περίπου υποστηρίζονται, μέσω της παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση τους μέσω της επικοινωνίας με τα εθνικά προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων.
  • 1200  άτομα εξυπηρετούνται   από   πρόγραμμα   εκπαίδευσης   και   κατάρτισης για   την   κοινωνική επιχειρηματικότητα.
  • 650 άτομα δικαιούνται εκχώρηση χρηματοδότησης start-ups,   για τη δημιουργία 130 κοινωνικών επιχειρήσεων.
  • 250 άστεγοι ωφελούνται μέσα από τις δράσεις φροντίδας και στέγασης με προγράμματα όπως η λειτουργία καταφυγίου νύχτας και κέντρου ημέρας και η μονάδα βραχείας φιλοξενίας.
  • 1.170 άτομα ετησίως επωφελούνται από τη δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης και τη λειτουργία του προγράμματος το οποίο προϋποθέτει 96 θέσεις εργασίας για την εφαρμογή του.
Παράλληλα, η  αναγέννηση του αστικού χώρου αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινωνικο-οικονομικών στόχων του Προγράμματος. Οι βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, δεν μπορούν να διατηρηθούν αν δεν αναβαθμίζεται συνεχώς το αστικό περιβάλλον.

Έργο Αθήνα: Οι άξονες του προγράμματος Έργο Αθήνα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό έργων τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής του δημοτών σε πολλά επίπεδα. Οι άξονες είναι τέσσερις:
  1. Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας και της Επιχειρηματικότητας: Για την ενίσχυση των κλάδων αιχμής της τοπικής οικονομίας –οι οποίοι προωθούν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουν την απασχόληση, κυρίως των νέων, προβλέπεται η αξιοποίηση σημαντικών υποδομών του κέντρου της Αθήνας (ανακαίνιση και επισκευή κτιρίων) με στόχο τη μετατροπή τους σε «φυτώρια» επιχειρηματικότητας με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί δράσεις για την ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας, με άξονες τον συνεδριακό τουρισμό και τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου.
  2. Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής: Έργα, τα οποία αποσκοπούν στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας του δημότη, όπως για παράδειγμα η βελτίωση των μετακινήσεων των κατοίκων, η αναβάθμιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, και η εφαρμογή «πράσινων» πρακτικών σε δομές και κεντρικά σημεία της πόλης, έχουν προβλεφθεί.
  3. Αναζωογόνηση του Αστικού Ιστού: Πρόκειται για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της πόλης, μέσω αναπλάσεων, βελτιώσεων και ανακτήσεων δημόσιων χώρων. Έχουν σχεδιαστεί έργα για την αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της πόλης, την αναβάθμιση υπηρεσιών καθαριότητας, την αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών και γενικότερα δράσεις που αποσκοπούν στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.
  4. Διαχείριση της Κοινωνικής Κρίσης: Περιλαμβάνει επενδύσεις για την αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Επίσης περιλαμβάνει δράσεις με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική ένταξη και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, εκπονούνται πλήθος προγραμμάτων, που αφορούν σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ένταξη των ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας, καθώς και ειδικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και καταπολέμησης της φτώχειας, ενώ αναπτύσσεται σχέδιο για ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής  πρωτοβάθμιας φροντίδας για την Υγεία.


Έργο Αθήνα: Έργα που υλοποιούνται 

Αυτή την περίοδο με εισήγηση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και έγκριση από τον Δήμαρχο Αθηναίων, έχουν αξιολογηθεί και ενταχθεί δεκαέξι (16) έργα, συνολικού προϋπολογισμού 38.008.103,40€.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο έργο, που είναι το Μουσείο Φωταερίου προϋπολογισμού 142.000,00.
Τα έργα αναλυτικότερα είναι τα εξής:

α/α
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ
Εγκεκριμένος Π/Υ
Υλοποίηση από
1
Ανακατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου επί της οδού Χανίων (6η Δ.Κ)
1.913.040,00
Δήμος Αθηναίων
2
Ανακατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου επί της οδού Σαρανταπόρου 4 (5η ΔΚ)
1.127.934,00
Δήμος Αθηναίων
3
Ανάπλαση πλατείας Αγίου Γεωργίου Κυψέλης
310.000,00
Δήμος Αθηναίων
4
Ανάπλαση κοινοχρήστου χώρου οδού Πάφου
530.000,00
Δήμος Αθηναίων
5
Κατασκευή Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Νεοχωρίου 5 - Κυψέλη (6η ΔΚ)
806.963,81
Δήμος Αθηναίων
6
Κατασκευή Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Θερμοπυλών & Λεωνιδίου (3η ΔΚ)
1.644.315,59
Δήμος Αθηναίων
7
Προμήθεια και εγκατάσταση σε θέση λειτουργίας 20 μηχανισμών βύθισης-ανύψωσης με τηλεσκοπικό σύστημα σταθερών συμπιεστών απορριμμάτων για την προσωρινή αποθήκευση των αστικών απορριμμάτων ή ανακυκλώσιμων υλικών με τη συντήρησή τους για ένα έτος
2.644.500,00
Δήμος Αθηναίων
8
Προμήθεια και εγκατάσταση σε θέση λειτουργίας 50 μηχανισμών βύθισης - ανύψωσης με τηλεσκοπικό σύστημα 4 κάδων τροχήλατων χωρητικότητας 660-1100 lt
1.937.250,00
Δήμος Αθηναίων
9
Σεράφειο κολυμβητήριο-αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο
13.963.000,00
Δήμος Αθηναίων
10
117o διθέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αθήνας, με τη μέθοδο της προκατασκευής
1.018.500,00
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
11
Προσθήκη πτέρυγας στα 88ο & 68ο Νηπιαγωγεία και 90ο & 123ο Δημοτικά Σχολεία Αθήνας – Οικοδομικές εργασίες & Η/Μ εγκαταστάσεις
2.352.000,00
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
12
Δημιουργία και προμήθεια εξοπλισμού για την ανάδειξη των χωρών του παλαιού εργοστάσιου φωταέριου στην Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
142.000,00
Τεχνόπολις
13
Σχεδιασμός και ανάπτυξη δομών φιλοξενίας και στήριξης νέων επιχειρήσεων στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών του Δήμου Αθηναίων
3.936.000,00
ΕΑΤΑ
14
Σχεδιασμός και ανάπτυξη κέντρου στήριξης επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων
4.452.600,00
ΕΑΤΑ
15
Αποκατάσταση κτηρίων πρώην ΚΑΠΑΨ
1.230.000,00
Δήμος Αθηναίων
16
Δημιουργία πλατφόρμας εξυπηρέτησης πολιτών και δικτύωσης με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (ΣΥΝ Αθηνά)
47.478,00
Δήμος Αθηναίων

Συνολικός Προϋπολογισμός
38.055.581,40

Έργο Αθήνα: Έργα προς άμεση δημοπράτηση (έως το τέλος του 2013) 

Για την αμέσως επόμενη περίοδο ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της Εταιρείας  Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ετοιμάζεται να δημοπρατήσει , προκειμένου να αρχίζουν να υλοποιούνται και αυτά άμεσα,  είκοσι πέντε (25) έργα με προϋπολογισμό 61.326.381,50€:

α/α
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ
Εγκεκριμένος Π/Υ
Υλοποίηση από
1
Ανακατασκευή Διατηρητέου Σχολικού κτιρίου προς Επαναχρησιμοποίηση - πρώην 2ο Λύκειο Αθηνών Αχαρνών 80-82 & Χεϋδεν 35
3.500.000,00
Δήμος Αθηναίων
2
Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτηρίου στην οδό Θεοτοκοπούλου 34 για τη λειτουργία Πολιτιστικού Κέντρου
723.800,00
Δήμος Αθηναίων
3
Προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων
3.382.500,00
Δήμος Αθηναίων
4
Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 1ης & 7ης ΔΚ
1.393.671,00
Δήμος Αθηναίων
5
Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 2ης & 3ης ΔΚ
1,452,115
Δήμος Αθηναίων
6
Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης & 5ης ΔΚ
1.859.510,00
Δήμος Αθηναίων
7
Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 6ης Δκ
1.418.173,00
Δήμος Αθηναίων
8
Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα στην Αθήνα
993.280,00
Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων
9
Ενίσχυση της εξωστρέφειας των αθηναϊκών επιχειρήσεων
4.700.000,00
Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών
10
Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας  INNOVATHENS
2.351.444,50
Τεχνόπολις
11
Εργασίες επισκευής και διαρρύθμισης στο 4ο Ειδικό Σχολείο Αθηνών του συγκροτήματος Γκράβας
1.210.000,00
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
12
Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα-Αξιοποίηση της Έρευνας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
875.000,00
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
13
Επιχειρηματική Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στο ΟΠΑ
953.000,00
Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Αθηνών
14
Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του δήμου της Αθήνας
4.440.300,00
ΕΑΤΑ
15
Αποπεράτωση και εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών του Ωδείου Αθηνών
7.500.000,00
Ωδείο Αθηνών
16
Creative Intustries
4.981.500,00
ΕΑΤΑ
17
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
984.000,00
ΕΑΤΑ
18
Smart Center
6.150.000,00
ΔΑΕΜ
(Δήμος Αθηναίων Εταιρεία Μηχανογράφησης)
19
Φωτισμός
7.000.000,00
Δήμος Αθηναίων
20
Αθηναϊκή Ψηφιακή Πολιτεία Τέχνης Και Γραμμάτων (Ψηφιακή Πινακοθήκη / Ψηφιακή Βιβλιοθήκη)
1.722.260,00
Δήμος Αθηναίων ΟΠΑΝΔΑ
21
ΓΕΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ
1.700.000,00
ΓΕΣΕΒΕΕ
22
ΣΟΑΠ
240.465,00
Δήμος Αθηναίων
23
Κοινωνικές Δομές: Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, Δομή Παροχής Συσσιτίου, Γραφεία Διαμεσολάβησης και καταγραφής αστέγων, Ξενώνας
1.100.000,00
MKO
24
Ανάπτυξη και Διάχυση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις Επιχειρήσεις
2.100.000,00
Επαγγελματικοί φορείς και ΜΚΟ

Συνολικός Προϋπολογισμός
61.278.903,50

Έργο Αθήνα: Έργα σε διαδικασία μελέτης (ωρίμανση) 

α/α Περιγραφή Έργων
1 Ανακαίνιση για βιοκλιματική αναβάθμιση 7 σχολικών συγκροτημάτων
2 Κατασκευή Πράσινων Δωμάτων σε 14 Σχολικά Συγκροτήματα του Δ.Α.
3 Δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Επιδημιολογικού Κινδύνου
4 Εσωτερικές διαρρυθμίσεις κτηρίου επί της οδού Αρμοδίου 12 για την εγκατάσταση κέντρου υποστήριξης για κοινωνική επανένταξη
5 Αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης
6 Ανάπλαση πλατείας Βαρνάβα
7 Ανάπλαση πλατείας Μάχης Αναλάτου
8 Ανάπλαση πλατείας Θησείου
9 Ανάπλαση επί της οδού Πύρλα
10 Αποκατάσταση διατηρητέου κτηρίου στην Αμερικής 8 για δημιουργία κέντρου υποστήριξης νέων επιχειρηματιών (ΕΒΕΑ)
11 Ανάπλαση-διαμόρφωση του οικοπέδου μεταξύ των οδών Ξούθου-Μενάνδρου-Βερανζέρου με ενσωμάτωση υπολείμματος σκελετού κατεδαφισμένου κτιρίου
12 Εθνικός Κήπος
13 Κατασκευή εγκατάστασης για την προσωρινή στέγαση του ψηφιακού εκπαιδευτικού μουσείου "Ακαδημίας Πλάτωνος"
14 Επισκευή για στατική ενίσχυση κερκίδων στο θέατρο Λυκαβηττού
15 Αποκατάσταση βίλλας Κλωναρίδη
16 Αποκατάσταση κτιρίου πρώην οικίας Δουρούτη στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 37-Μεταξουργείο για τη λειτουργία Πολιτιστικού κέντρου
17 Ανάπλαση πλατείας Δουρούτη
18 Βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Σωτήρη Πέτρουλα
19 Μουσείο Μαρίας Κάλλας
20 Ψηφιοποίηση πολεοδομίας
21 Διαμόρφωση Κέντρου Απεξάρτησης και Κοινωνικής Επανένταξης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί
22 Συντήρηση και Επισκευή αγαλμάτων και Μνημείων στο Ιστορικό Κέντρο
23 Ανάπλαση πλατείας Αγίου Παντελεήμονα
24 Προμήθεια εξοπλισμού Παιδικών Χαρών σύγχρονων προδιαγραφών
25 Ανακατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην οδό Σόλωνος 78 (1η Δ.Κ.)
26 Επισκευή κτιρίου τέως ξενοδοχείου "Μπάγκειον" στην πλατεία Ομονοίας, και χρήση για γραφεία και εργαστήρια εξειδίκευσης νέων επαγγελματιών
27 Επισκευή κτιρίου τέως ξενοδοχείου "Ολυμπιάς" στην οδό Αθηνάς, για γραφεία και εργαστήρια εξειδίκευσης νέων επαγγελματιών
28 Επισκευή κτιρίου τέως ξενοδοχείου "Μέγας Αλέξανδρος" στην πλατεία Ομονοίας, για γραφεία και εργαστήρια εξειδίκευσης νέων επαγγελματιών
29 Επισκευή συγκροτήματος κτιρίων σε οικόπεδο 5,5 στρ. στο Δήμο Μεγάρων για διαμόρφωση "Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων "
30 Ανάκτηση δημοσίου χώρου πεζοδρομίων οδών Σόλωνος-Αθηνάς-Ευριπίδου και Σοφοκλέους
31 Κατασκευή ηχοπετασμάτων στο προαύλιο 10 σχολικών συγκροτημάτων
32 Προμήθεια και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε χώρο του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νοτίου Αττικής) στην περιοχή του Ελαιώνα για την εξυπηρέτηση των Δήμων Αθηναίων και Αιγάλεω
ΣΥΝΟΛΟ
62.402.705,00 

  Όπως καλά διαβάσατε όσοι κάνατε τον κόπο πουθενά μα πουθενά στην προκύρηξη του project δεν αναφέρεται πουθενά ο Παναθηναϊκός μα πουθενά.

Κανονικά ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να είναι ένας απο τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στην περιοχή των Αμπελοκήπων και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Γιατι πολύ απλά κύριε Καμίνη ο ζωντανός οργανισμός της Αθήνας και ο μεγαλύτερος Σύλλογος της χώρας είναι ο Παναθηναϊκός.

Και όσο για το θέμα που έχει προκύψει όσων αφορά για το άν είναι το γήπεδο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου εμείς αναφέρουμε:

    Είναι ξεκάθαρο πάντως πως οι ισχυρισμοί του δήμου Αθηναίων (και των κρατικών φορέων) για το ποιος είναι ο κύριος της έκτασης της Λεωφόρου είναι πολλά μέτρα... οφσάιντ κι αυτό αποδεικνύεται από πέντε διαφορετικά στοιχεία:

1. Η έκταση της Περιβόλας (στην οποία «πατάει» το γήπεδο της Λεωφόρου) ανήκει στον Ερασιτέχνη εδώ και 91 χρόνια! Τον Αύγουστο του 1921, με την υπ' αριθμόν απόφαση 3294 του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, παραχωρήθηκε ο χώρος στον Παναθηναϊκό, ενώ η πράξη επικυρώθηκε και από τη Νομαρχία Αττικοβοιωτίας στις 8 Μαρτίου 1922 με την απόφαση υπ' αριθμόν 4268.

2. Η τελική και αμετάκλητη παραχώρηση της έκτασης στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο επισημοποιήθηκε στη Δ' Συντακτική Συνέλευση των Ελλήνων το 1924. Με το ψήφισμα αριθμός 165/Α' στις 21 Ιουνίου αποδόθηκε στους «πράσινους» η κυριότητα και η χρήση της Περιβόλας, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ λίγες μέρες αργότερα.

3. Το 1946, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα χρόνων σχετικά με την κατοχή δημόσιας γης, η Βουλή ψήφισε το ρυθμιστικό νόμο για τη χρησικτησία. Βάσει αυτού, εάν κάποιο πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, χρησιμοποιούσε δημόσια γη αδιάλειπτα για διάστημα 20 ετών ή μεγαλύτερο, τότε αυτοδίκαια η έκταση περνούσε στην κατοχή του. Κάτι που ισχύει πλέον εδώ και... 71 χρόνια στη Λεωφόρο!

4. Το θέμα της Διπλής Ανάπλασης τέθηκε επί τάπητος επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, όπου υπεγράφη σύμβαση με τον Ερασιτέχνη, αναγνωρίζοντας την ιδιοκτησία του στο γήπεδο της Λεωφόρου. Το ίδιο έγινε και επί Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος προχώρησε όλες τις συζητήσεις του πρότζεκτ, αναγνωρίζοντας τον Ερασιτέχνη ως κύριο του γηπέδου.

Πώς λοιπόν τώρα ο κ. Καμίνης και ο δήμος υποστηρίζουν το αντίθετο επ' αυτού; Και ακόμη περισσότερο πώς κάλεσε τον Φεβρουάριο του 2012 τον Ερασιτέχνη για να συμφωνήσει και να υπογράψουν νέα σύμβαση και μετά την άρνησή του το... γύρισε και προσπαθεί να πάει μόνος του στη Διπλή Ανάπλαση;

5. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη από τη Λεωφόρο στον Βοτανικό. Αρα δέχθηκε ότι η κυριότητα της Λεωφόρου ανήκει στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο και αποδέχθηκε πως η κάθε πλευρά ανταλλάσσει με την άλλη κάτι που της ανήκει!

Πέντε ατράνταχτα στοιχεία που, αν μη τι άλλο, δείχνουν πως η πλευρά του δήμου Αθηναίων έχει χειριστεί εντελώς άστοχα το όλο ζήτημα...

Πράσινος σίφουνας παρέσυρε τον αθηναϊκό στο κλειστό της της Εργάνης!

Τα κορίτσια του Παναθηναϊκού παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ στο δεύτερο ημίχρονο πέρασαν σαν σίφουνας από τον Βύρωνα επικρατώντας επί του Αθηναϊκού με 75-60. Στους 23 πόντους σταμάτησε η Ντέλβα, στους 22 η Γέμελος με όλες τις πράσινες να βοηθούν σημαντικά σε όλους τους τομείς.

Το ματς:
Η Γιασεμή Σαμαντούρα σε ένα ακόμα παιχνίδι ξεκίνησε με τις Μαγκλάρα, Καλέντζου, Γέμελος, Κοσμά και Ντέλβα. 

Το Τριφύλλι μπήκε πιο δυνατά στο μας και είχε ένα μικρό προβάδισμα στα πρώτα λεπτά. Μέχρι τα μισά περίπου του δεκαλέπτου οι παίκτριες της Σαμαντούρα συντηρούσαν ένα προβάδισμα τεσσάρων πόντων με πρωταγωνίστρια επιθετικά την Ντέλβα. 

Σε εκείνο σημείο άρχισε το επιθετικό κρεσέντο της Βλάνη. Η γκαρντ του Αθηναϊκού με τρία συνεχόμενα τρίποντα έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα της με τις παίκτριες του Συλλόγου του Βύρωνα να τελειώνουν την πρώτη περίοδο όντας μπροστά με 22-18. 

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Αθηναϊκός συνέχισε να βρίσκει λύσεις επιθετικά με τον Παναθηναϊκό να κάνει λάθη στις περιστροφές στην άμυνα και να δίνει ορισμένα εύκολα καλάθια στις γηπεδούχες. Το προβάδισμα της ομάδας του Ζευγώλη έφτασε μέχρι το +6 (33-27). 

Με ένα ξέσπασμα από τη Γέμελος το Τριφύλλι μείωσε στο καλάθι (33-32), αλλά με τέσσερις πόντους από την Αξιοπούλου ο Αθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια με το +5 (37-32). Η εικόνα του αγώνα όμως έδειχνε ότι εάν οι πράσινες πατούσαν το πόδι στο γκάζι θα τελείωνε και ο αγώνας. 

Πράσινος σίφουνας...
Έτσι και έγινε... Μέχρι τα μισά του τρίτου δεκαλέπτου ο Αθηναϊκός κρατούσε με νύχια και δόντια το προβάδισμα, από εκεί και έπειτα όμως τα κορίτσια του Παναθηναϊκού ήταν πραγματικά ασταμάτητα. 

Το Τριφύλλι πέρασε μπροστά με 39-41 χάρη σε ένα καλάθι από την Ντέλβα, με τον Αθηναϊκό να απαντά με ένα επί μέρους 9-4 και να κρατιέται μπροστά στο σκορ (48-45). Με καλάθι της Μαγκλάρα ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά με 48-49 και από και έπειτα χάθηκε...

Ντέλβα και Γέμελος εκτελούσαν με κάθε τρόπο, Καλέντζου, Μαγκλάρα, Κοσμά έκαναν όλη την υπόλοιπη δουλειά, ενώ και οι Χριστινάκη και Σλούκα έδωσαν και εκείνες λύσεις. Οι πράσινες με ένα τρίποντο της Γέμελος ανέβασαν τη διαφορά στο +9 (48-57) στο τέλος της τρίτης περιόδου. 

Στο τέταρτο δεκάλεπτο το Τριφύλλι δεν έβγαλε το πόδι από το γκάζι ούτε δευτερόλεπτο, η Γκίβενς βγήκε εκτός παιχνιδιού και οι πράσινες έφτασαν με άνεση στο τελικό 60-75.

Τα δεκάλεπτα: 22-18, 37-32, 48-57, 60-75

Αθηναϊκός (Ζευγώλης): Γκίβενς 21 (1), Αξιοπούλου 11 (1), Κασάπογλου 4, Βλάνη 14 (4), Παπαμιχαήλ 10, Μοσχοπούλου.

Παναθηναϊκός (Σαμαντούρα): Μαγκλάρα 8, Καλέντζου 11 (1), Γέμελος 22 (3), Κοσμά 9 (1), Ντέλβα 23, Χριστινάκη 2, Καβάσιλα, Χρονοπούλου.

Η βαθμολογία
1. Παναθηναϊκός 17
2. Πρωτέας Βούλας 15
3. Ελληνικό 15
4. Ιπποκράτης Κω 14
5. Αθηναϊκός 13
6. Αναγέννηση Ν. Ρυσίου 11
7. ΠΑΟΚ 10
8. Ίκαρος Καλλιθέας 10
9. Κρόνος Αγίου Δημητρίου 9
10. Άρης 9

Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής 
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου
Αθηναϊκος – Παναθηναϊκος 60-75

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου
ΠΑΟΚ - Ιπποκράτης
Κρόνος - Αναγέννηση Ν. Ρ.
Ίκαρος Καλλιθέας - Άρης
Ελληνικό - Πρωτέας Βούλας

Βόλεϊ Ανδρών: ήττα με κάτω τα χέρια μέσα στην Τρούμπα...

Μόνο η εμφάνιση του τρίτου σετ ήταν κόντρα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακούστο κλειστό του Ρέντη  και στο ντεμπούτο του Γιάννη Καλμαζίδη στον πάγκο του Τριφυλλιού τη 10η αγωνιστική.

Οι γηπεδούχοι πίεσαν την υποδοχή του Τριφυλλιού, παίρνοντας εύκολους πόντους, εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των αγχωμένων «πρασίνων» που στα δυο πρώτα σετ ξεκινούσαν καλά αλλά από τα μέσα, έχαναν την επαφή με το σκορ. Ο Γιάννης Καλμαζίδης ανακάτεψε την τράπουλα περνώντας στο ματς τον Μανιόπουλο στη θέση του Μπέλου στο τρίτο σετ ενώ έκανε εναλλαγές με τον Καπίρη στη θέση του Καριπίδη σε δεύτερο και τρίτο.

Στο τρίτο σετ, ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε με αλλαγές και ο Παναθηναϊκός με σωστές επιλογές στην επίθεση και καλά στημένο μπλοκ έφτασε μέχρι το 21-21 και είχε την ευκαιρία με επίθεση του Γκάλιτς να περάσει μπροστά, όμως δεν τα κατάφερε. Μια φάση αργότερα ο Κροάτης μπλόκαρε το Σωτηρίου (22-22) και κάπου εκεί στο παιχνίδι κλήθηκε εσπευσμένα από τον πάγκο των γηπεδούχων ο Γιορντάνοφ. Το σετ ολοκληρώθηκε 25-23.

Ο Γιάννης Καλμαζίδης μιλώντας στη NOVA σχολίασε: «Άλλοι στόχοι οι δικοί μας άλλοι οι στόχοι του ο.σ.φ.π Υπάρχει διαφορά δυναμικότητας, περίμενα να δω κάτι παραπάνω. Μόνο στο τελευταίο σετ και με κάποιες αλλαγές από τον αντίπαλο μπήκαμε στο παιχνίδι. Πολύ φόβος, πολύ ανασφάλεια. Αυτό θα προσπαθήσω να αλλάξω. Είναι δύσκολος ο δρόμος», ενώ σε ερώτηση για αλλαγές στην ομάδα τόνισε: 

«Όταν είναι η πορεία όπως είναι μέχρι τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε και άλλες λύσεις και να δούμε πιο είναι το πρόβλημα. Φυσικά μπορεί να σωθεί ο Παναθηναϊκός αλλά πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Επιμονή, υπομονή και να αλλάξει κάποια τροπή».

Διαιτητές:Μπατιανίδης, Κουτσούλας

Διακύμανση:
1ο σετ: 8-6, 16-8, 21-14, 25-14
2ο σετ: 7-8, 16-11, 21-14, 25-15
3ο σετ: 8-5, 16-11, 21-19, 25-23

Τα σετ: 3-0 (25-14, 25-15, 25-23)

*Οι πόντοι του Ολυμπιακού προήλθαν από 6 άσσους, 43 επιθέσεις, 7 μπλοκ και 23 λάθη αντιπάλων και του Παναθηναϊκού προήλθαν από 2 άσσους, 26 επιθέσεις, 8 μπλοκ και 18 λάθη αντιπάλων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 8π (4/5 επ, 4 άσσοι, 88% υπ - 63% άριστες), Γιούρισιτς 3 (3/4 επ), Καλντέιρα 16 (15/22 επ, 1 μπλοκ), Γιορντάνοφ 10 (10/18 επ), Σμαραγδής 5 (4/7 επ, 1 άσσος), Κουρνέτας 2 (2 μπλοκ) / Στεφάνου (λ, 43% υπ - 29% άριστες), Μαρούλης, Παπαδόπουλος 5 (2/6 επ, 3 μπλοκ), Κοκκινάκης 5 (3/10 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ), Σωτηρίου 2 (2/4 επ)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Καλμαζίδης): Γκάλιτς 9π (7/22 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ), Στιβαχτής 4 (2/2 επ, 2 μπλοκ), Αμορόσο 4 (2/5 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ), Μούρ 9 (6/7 επ, 3 μπλοκ), Μπέλος 3 (2/12 επ, 1 μπλοκ), Καριπίδης 4 (4/13 επ) / Κουρούπης (λ, 42% υπ - 42% άριστες), Λιόντας, Καπίρης 2 (2/3 επ), Μανιόπουλος 1 (1/5 επ), Πολυχρονιάδης.

ΡΑΓΚΜΠΙ:ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΣΠΑΡΤΑΝΣ 47-8

Ανεβάζει... ρυθμούς η νεοσύστατη ομάδα ράγκμπι του Παναθηναϊκού (φωτό αρχείου), επικρατώντας με 47-8 των Σπάρτανς την 4η αγωνιστική του Unity Cup. 

Η ομάδα του Γιώργου Τσαρταρώνη ήταν σαρωτική και δεν άφησε περιθώρια στους αντιπάλους. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 27-5 με το Τριφύλλι να μετατρέπει την αναμέτρηση σε παράσταση για έναν ρόλο και να κερδίζει άνετα με το τελικό 47-8. Ομαδικότητα και ταχύτητα ήταν τα κλειδιά της νίκης ενώ είναι φανερό ότι το Τριφύλλι βρίσκει ρυθμό και οι παίκτες δένονται μεταξύ τους προπόνηση με προπόνηση και αγώνα με αγώνα. Αυτή ήταν και η τρίτη φετινή νίκη της ομάδας μας!

Τους πόντους της ομάδας μας σημείωσαν από ένα try οι: Κωνσταντινίδης, Μαρμαράς. Ασημακόπουλος,Ραφτόπουλος, Αμπάντ, Ρούσσος, Κατσαφράκης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσαρτσαρώνης): Κωνσταντινίδης, Δαβίδης, Μαρμαράς, Γεωργαντής, Μαυρέας, Καραμπάτσος, Μπουσιούτης, Φουριαλάκης, Κοντάκης, Γάτος, Ασημακόπουλος, Νάστας, Κικίδης, Ραφτόπουλος, Παπακωστόπουλος, Ρούσσος, Αμπάντ, Ρίζος, Καλογρής, Στρατηγάκος, Τζουμάκας, Σαριμπάνογλου, Κατσιγιάννης, Κατσαφράκης
 

Θέλει... ξεΜΑΤΙΑΣμα! επιτέλους!

Η καθιερωμένη... απότομη προσγείωση του Παναθηναϊκού ήρθε από αργεντίνικο δίδυμο. Μία εβδομάδα μετά την πολύ καλή εμφάνιση και την επιβλητική νίκη απέναντι στην Καλλονή, οι «πράσινοι» γνώρισαν εντός έδρας ήττα με 1-2 από τον Ατρόμητο, ο οποίος εδραιώθηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας για μεγάλους πρωταγωνιστές τους Χαβιέ Ούμπιντες και Ματίας Ιγκλέσιας.

Δύο ασίστ από τον βραχύσωμο επιτελικό μέσο και ισάριθμα γκολ από τον συμπατριώτη του «κόφτη» έδωσαν στον Ατρόμητο τη νίκη (και μάλιστα με ανατροπή) στη Λεωφόρο.

Αλληλεξουδετέρωση και γκολ από αδράνεια

Ο Παναθηναϊκός έδειξε διάθεση να μπει δυνατά στο ματς και να κλείσει τους φιλοξενούμενους στο μισό γήπεδο, προσπάθησε να επιτεθεί από τα άκρα και κυρίως από τα αριστερά με πολλά ανεβάσματα του Νάνο, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι Περιστεριώτες είχαν πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία, Ιγκλέσιας και Δημούτσος «κλείδωσαν» στον άξονα τους Ζέκα και Αμπέντ και στις πτέρυγες οι Γιαννούλης (αριστερά) και Φυτανίδης (δεξιά) δεν αντιμετωπίζαν ιδιαίτερα προβλήματα απέναντι σε Καρέλη και Πράνιτς.

Όσο περνούσε ο χρόνος, μάλιστα, ο Ατρόμητος πήρε τον έλεγχο, κέρδισε μέτρα και μετέφερε το παιχνίδι έξω από την περιοχή των γηπεδούχων.

Οι φάσεις, πάντως, δεν έρχονταν, με τη μία ομάδα να έχει εξουδετερώσει την άλλη και εκεί που όλα έδειχναν ότι θα πάνε στα αποδυτήρια χωρίς γκολ, ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα. Κόντρα στη ροή του ματς και εκμεταλλευόμενος μια αδράνεια στο κέντρο άμυνας των φιλοξενούμενων αλλά και λανθασμένη έξοδο του Τσενάμο, ο Μπεργκ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-0 στο 42ο λεπτό.

Άλλος Παναθηναϊκός χωρίς Μπεργκ και ανατροπή

Το κακό για τους «πράσινους» είναι ότι λίγα λεπτά αργότερα ο Σουηδός επιθετικός αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο. Και το πόσο πολύ στοίχισε αυτό στον Παναθηναϊκό έγινε ξεκάθαρο στην επανάληψη.

Καρέλης και Κλωναρίδης (αυτός πήρε τη θέση του) δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναπληρώσουν το κενό του πρώτου σκόρερ της ομάδας, ο Παναθηναϊκός μπήκε με πιο αμυντική διάθεση στην επανάληψη, ενώ από την άλλη πλευρά ο Παράσχος έβαλε τον πιο δημιουργικό Πίτου Γκαρσία στη θέση του... τρεχαλατζή Δημούτσου. 

Αυτή η αλλαγή, βέβαια, δεν έπαιξε και μεγάλο ρόλο στα δύο γκολ των φιλοξενούμενων. Οι γηπεδούχοι, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είχαν... διαβάσει καλά το μαθημά τους. Γιατί αλλιώς θα ήξεραν ότι δεν δίνεις χώρο και χρόνο στον Ούμπιντες να βγάλει σέντρες. Αυτό έκαναν στο 60’ και ο Αργεντινός έβγαλε μια... ξυραφιά με αποδέκτη τον Ιγκλέσιας, ο οποίος με πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-1.

Λίγο αργότερα ήρθε ακόμα μία απόδειξη του ότι ο Παναθηναϊκός ήταν «αδιάβαστος». Ο Ατρόμητος είναι ομάδα που ξέρει να εκμεταλλεύεται τα «στημένα» του, ο Ιγκλέσιας είχε προδειοποιήσει ήδη μια-δυο φορές και στο 65’ βρήκε δίχτυα με κεφαλιά για το 1-2, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Ούμπιντες.

Η ανατροπή αυτή «πάγωσε» τους γηπεδούχους, αλλά από το 70’ και μετά «ξύπνησαν». Πίεσαν αρκετά τους φιλοξενούμενους, που κλείστηκαν, αλλά εκεί φάνηκε η έλλειψη του Μάρκους Μπεργκ. Γιατί οι «πράσινοι» έβαλαν αρκετές φορές την μπάλα στην περιοχή του Τσενάμο, αλλά δεν υπήρχε παίκτης που να κερδίσει προσωπικές μονομαχίες με τα στόπερ του Ατρόμητου και να βάλει την μπάλα στο πλεκτό.

Στο 77’, βέβαια, ο διαιτητής Παπαπέτρου όφειλε να δώσει πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού σε ανατροπή του Ατζαγκούν από τον Καραμάνο, αλλά αυτό δεν έγινε, η ισοφάριση δεν ήρθε ποτέ για τους γηπεδούχους κι έτσι ο Ατρόμητος πήρε τη 2η σερί νίκη του, 8η συνολικά στο πρωτάθλημα.

Κίτρινες: 58’ Κουτρουμπής - 24’ Ιγκλέσιας, 38’ Δημούτσος, 90'+2 Πίτου Γκαρσία.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Τριανταφυλλόπουλος (69’ Μαρινάκης), Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ, Νάνο, Μέντες, Ζέκα, Αμπέντ (66’ Ατζαγκούν), Πράνιτς, Καρέλης, Μπεργκ (45’+1 Κλωναρίδης).

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Παράσχος): Τσενάμο, Νάστος, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Γιαννούλης, Ιγκλέσιας (83’ Μπάλλας), Δημούτσος (46’ Πίτου Γκαρσία), Μπρίτο (72’ Φάμπιο), Ούμπιντες, Καραμάνος, Παπαδόπουλος.

source ©