Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Γηπεδικό>>> η μεγαλύτερη πληγή του Παναθηναϊκού...

Γηπεδικό - Για άλλη μια φορά σε αναζήτηση λύσης  (Μέρος 1ο)

Ο Βοτανικός, η επιστροφή για 20 χρόνια στο ΟΑΚΑ, το σχέδιο Αλαφούζου για επέκταση και Λεωφόρος 20.000 θέσεων και το πλάνο του Παν. Κι. για πλήρης ανακατασκευή της Λεωφόρου.

Λεωφόρος, ΟΑΚΑ, Γουδί, Γαλάτσι, πρόταση μελέτη του Θανάση Γιαννακόπουλου για Λεωφόρο 30.000 θέσεων το 2003, μετά πάλι Γουδί, μετά Ελληνικό, μετά Βοτανικός, μετά η ιδέα του Ανδρέα Βγενόπουλου για κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στο χώρο του ΟΑΚΑ, σχεδιασμός Αλαφούζου για επέκταση της χωρητικότητας του γηπέδου από τις 16 στις 20.000 θέσεις, σκέψεις για πράσινη πολιτεία στο ΟΑΚΑ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και η ολοκληρωμένη πρόταση που πλησιάζει από το Παν Κι.

Οι τοποθεσίες αλλάζουν εδώ και δυο περίπου δεκαετίες. Το πρόβλημα όμως παραμένει και μεγαλώνει τη στιγμή που ανταγωνίστριες ομάδες αποκτούν γήπεδα στις ιστορικές τους έδρες. Μετά την ομάδα με τα ερυθρόλευκα και την «σκανδαλώδη» σύμβαση με την οποία απέκτησε σε μία νύχτα το Καραϊσκάκη, βλέπουμε ότι και η ΑΕΚ του Δ. Μελισσανίδη κινείται με βιώσιμο πλάνο για ανέγερση γηπέδου 34.000 στη Ν. Φιλαδέλφεια, αλλά και ο ΠΑΟΚ του Ι. Σαββίδη σχεδιάζει τη νέα Τούμπα 35.000 θέσεων. Όπως πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς όλες αυτές οι ομάδες είτε απέκτησαν γήπεδα στις ιστορικές τους έδρες, είτε προσανατολίζονται να το κάνουν σύντομα..

Στον Παναθηναϊκό η ιστορία έχει κουράσει. Οι οπαδοί εξάντλησαν την υπομονή τους, και πλέον κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια λύση αντάξια της ιστορίας του συλλόγου και του μεγέθους των οπαδών του..

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια, τα οποία είτε σαν νόμοι, είτε σαν επίσημες δηλώσεις, είτε σαν διαρροές, είτε σαν επίσημες ανακοινώσεις είναι υπαρκτά και πραγματικά.

Θα αναλύσουμε όσο μπορούμε τα τέσσερα αυτά σενάρια.

1. Βοτανικός – Διπλή Ανάπλαση.

Μετά την τροποποίηση της Μπιρμπίλη τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά. Πλέον για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κατασκευάσει εκεί το γήπεδό του θα πρέπει να ζητήσει την αλλαγή κάποιων διατάξεων, οι οποίες κατέστησαν το πλάνο μη βιώσιμο ενώ και πάλι θα είναι εγκλωβισμένος, διότι για να ξεκινήσει να χτίζει θα πρέπει να ολοκληρώσει το εμπορικό του κέντρο ο Βωβός.

Όλα ξεκίνησαν όταν άλλαξε ο νόμος Σουφλιά και η τροποποίηση Μπιρμπίλη η οποία εκτός από το γεγονός ότι κατήργησε τα προβληματικά κατά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ ακίνητα του δήμου Αθηναίων και των πολυλειτουργικών κτιρίων που τα συνόδευαν, εκτός από το γεγονός ότι μείωσε τον Σ.Δ του εμπορικού του Βωβού, έφτασε στο σημείο να παρέμβει σε αμετάκλητα συνταγματικά και νόμιμα ακίνητα και εμπορικούς χώρους σύμφωνα πάντα με την απόφαση του ΣτΕ...

Με λίγα λόγια η συγκεκριμένη τροπολογία κατήργησε το κλειστό της ΚΑΕ πετώντας την έξω από τη Δ.Α, και βάση αυτού του γεγονότος ακυρώθηκαν και οι εμπορικές χρήσεις που αντιστοιχούσαν στο κλειστό ενώ οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και το κυρίως ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Η χωρητικότητα έγινε αυστηρά έως 40.000, αφαιρέθηκε το δικαίωμα αύξησης στις 50.000 θέσεις, οι εμπορικοί χώροι μειώθηκαν και κάποιοι άλλοι καταργήθηκαν. Καταργήθηκε το συνοδευτικό εμπορικό παραπλεύρως του γηπέδου, και τα τ.μ αυτών των εμπορικών χρήσεων μεταφέρθηκαν κάποιοι εντός του κελύφους του γηπέδου ενώ κάποιοι άλλοι εντός του εμπορικού του Βωβού. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι ο επίσημος Παναθηναϊκός δέχθηκε χωρίς καμία αντίδραση τις αλλαγές αυτές καθότι η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αμετάκλητα συνταγματικές το σύνολο των ρυθμίσεων που αφορούσαν εκείνον σε προηγούμενη της εκδίκαση.

Γιατί άραγε η ηγεσία της ΓΗΠΕΛ συναίνεσε σ' αυτές τις τροποποιήσεις ενώ θα μπορούσε να πει ότι εμείς είμαστε νόμιμοι και συνταγματικοί και κάντε εσείς ό ,τι θέλετε στο κομμάτι σας ;

Έτσι οι αδικαιολόγητες παρεμβάσεις αυτές προκάλεσαν πρόβλημα στη χρηματοδότηση του γηπέδου έτσι ώστε πλέον το πλάνο να μην είναι βιώσιμο. Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι δικό μας αλλά εκφράζεται από τα πιο επίσημα χείλη.

Ο Γιάννης Αλαφούζος σε μια διαδικτυακή οπαδική εκπομπή είχε δηλώσει:

-Ακόμα και ένα γήπεδο να μας χαρίζανε (δήμος Αθηναίων) θα έπρεπε να κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το τι θα κάναμε. Κοίταξα να δω αν αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί, και δεν βρήκα κάποια λύση.

-Εγώ είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει τρόπος και δυνατότητα να ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση. Πήγα σε αρμόδιους υπουργούς και μου είπαν ότι από το ΕΣΠΑ δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθούν λεφτά για αθλητικές εγκαταστάσεις και αυτό είναι ρητή εντολή της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Για το ίδιο θέμα βρήκαμε ένα ρεπορτάζ αθλητικής εφημερίδας (11/1/2013):

"Οι μελέτες των ανθρώπων του Γιάννη Αλαφούζου καταδεικνύουν το πρόβλημα με το γηπεδικό, αφού το πλάνο του Βοτανικού δεν είναι βιώσιμο, λόγω υψηλού ενοικίου στο Δήμο Αθηναίων και περιορισμένης χρήσης των εμπορικών χρήσεων...

Μετά από μελέτες των συνεργατών του Γιάννη Αλαφούζου, το πόρισμα που βγαίνει είναι πως το πλάνο κατασκευής του γηπέδου δεν είναι βιώσιμο.

Το γηπεδικό βρίσκεται στις προτεραιότητες των ανθρώπων του Παναθηναϊκού, με τους ιθύνοντες να θέλουν να ξεδιαλύνει το ταχύτερο δυνατόν το ζήτημα του γηπέδου στον Βοτανικό. Βάσει του ίδιου δημοσιεύματος, οι μελέτες δείχνουν ότι το θέμα αυτό παίρνει αρνητική τροπή, αφού είναι ζημιογόνο για το Τριφύλλι.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα πρέπει να πληρώνει ένα υψηλότατο μίσθωμα στο Δήμο Αθηναίων και από την άλλη οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου είναι περιορισμένες, καθώς ήδη έχει γίνει η... διανομή τους.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός φέρεται πως είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος, αντιλαμβανόμενος τον κυκεώνα στον οποίο έχει μπει η ομάδα".

Το παραμύθι της μη σύνδεσης του εμπορικού του Βωβού με το Γήπεδο

Πολλές φορές συναντάμε διάφορα σχόλια σε σαϊτς και σε συζητήσεις τα οποία υποστηρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός αν βρει χρηματοδότηση μπορεί και αύριο ακόμα να ξεκινάει να χτίζει καθότι πλέον δεν υπάρχει καμία σύνδεση του γηπέδου με το εμπορικό του Βωβού. Τεράστιο λάθος. Τα δύο αυτά κτίρια είναι ακόμα άρρηκτα συνδεδεμένα όπως την πρώτη μέρα και η λειτουργία, η βιωσιμότητα, και η ύπαρξη του ενός εξαρτάται από του άλλου. Πως είναι συνδεδεμένα; Με ιδιωτικά συμφωνητικά.

Δηλαδή.

Είναι γνωστό ότι μετά την τροπολογία Μπιρμπίλη καταργήθηκε ένα συνοδευτικό εμπορικό κέντρο που θα το διαχειρίζονταν ο Παναθηναϊκός και το οποίο θα ήταν παραπλεύρως του γηπέδου.. Τα τ.μ. των εμπορικών αυτών χρήσεων μεταφέρθηκαν από την τότε υπουργό, εντός του κύριου κτιρίου του γηπέδου, εντός του κελύφους (όπως ακούσαμε να λένε) και τα υπόλοιπα τ.μ εντός του εμπορικού του Βωβού έναντι τυπικού ενοικίου...

Επίσης είναι γνωστό πως για να αδειοδοτηθεί το γήπεδο χρειάζονται (πέρα από κάποιες που προβλέπονται εντός του κτιρίου του γηπέδου ), περί τις 1.800 θέσεις πάρκινκ. Οι θέσεις αυτές βάση συμφωνητικού μεταξύ ΠΑΕ και Βωβού θα τις χρησιμοποιούσε η ΠΑΕ στις μέρες των αγώνων. Θέσεις οι οποίες έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν από την ΜΒΔΤ, στο χώρο που της ανήκει.

Με λίγα λόγια από την τύχη του εμπορικού εξαρτάται το αν θα μπορέσουμε να εκμεταλευτούμε κάποιους σημαντικούς και απαραίτητους εμπορικούς χώρους. Απαραίτητους για τον δανεισμό του έργου, απαραίτητους για την αποπληρωμή του, και απαραίτητους για τη βιωσιμότητα του συλλόγου. Όπως επίσης από την τύχη του εμπορικού εξαρτάται και η αδειοδότηση του γηπέδου καθώς οι θέσεις πάρκινκ δεν είναι δυνατόν να βρεθούν από κάπου αλλού..

Η εταιρία αυτή όμως είναι υπό καθεστώς πτώχευσης και πλέον κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν θα μπορέσει εν τέλει να ολοκληρώσει την κατασκευή του εμπορικού. Όπως μάλιστα δηλώνει και ο ίδιος ο Άρης Βωβός η σκέψη της εταιρίας είναι να κάνει γραφεία τελικά και όχι εμπορικό.. Αν όντως συμβεί αυτό.. πως είναι δυνατόν να πάρει ο Παναθηναϊκός τα συμφωνηθέντα τ.μ από το εμπορικό αυτό όταν δεν θα κατασκευαστεί ;

Σε μια αναζήτηση λύσεων προτάθηκε η αλλαγή ως προς τη χρηματοδότηση και την εκμετάλλευση του γηπέδου. Αντί δηλαδή να βρει χρηματοδότηση η ΠΑΕ (διότι δεν μπόρεσε να βρει), και μετά η ίδια να καρπώνεται τα έσοδα από την εκμετάλλευση των εμπορικών χρήσεων για την αποπληρωμή του γηπέδου ,να αναλάβει ο δήμος να το κάνει μπαίνοντας ως εγγυητής και μετά να διαχειρίζεται εκείνος τις εμπορικές χρήσεις ώστε να αποπληρώσει εκείνος το έργο. Μάλιστα γράφτηκε ότι σκέφτονται να χαμηλώσουν τις προδιαγραφές, τη χωρητικότητα και τις ανέσεις του γηπέδου κατεβάζοντας του την κλίμακα κατάταξης της ΟΥΕΦΑ , προκειμένου να το κάνουν φθηνότερο.

Ανακεφαλαιώνοντας θα προσπαθήσω να αποδώσω όσο πιο κυνικά μπορώ τα πράγματα όπως έχουν διαμορφωθεί ως τώρα.

-αυτή τη στιγμή έχει περάσει ένα ΠΔ με την τροπολογία της Μπιρμπίλη το οποίο «επιτρέπει» αλλά δεν προβλέπει ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό με ταβάνι στη χωρητικότητα με όρους τέτοιους που να καθιστούν τη χρηματοδότηση του απαγορευτική

- ο Ερασιτέχνης δεν έχει ικανοποιηθεί με του χώρους που προβλέπονται γι' αυτόν ενώ κινδυνεύει να χάσει το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο μετά από εγκληματικούς χειρισμούς, το ΠΔ προβλέπει το γκρέμισμα της Λεωφόρου μετά από 5 χρόνια και τη μετατροπή του σε πάρκο

- ο δήμαρχος Αθηναίων σε κάθε του ευκαιρία αμφισβητεί την κυριότητα της Λεωφόρου

- οι διοικήσεις της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη κάνουν λόγο για απεμπλοκή του συλλόγου από αυτή τη φαρσοκωμωδία αλλά κανείς τους να μην το επιχειρεί και επίσημα (νομικά)

- ο δήμος βάσει συμφωνηθέντων επιβάλλεται να βρει χρηματοδότηση (στην περίπτωση που δεν μπορούμε εμείς) αλλά ζητάει ένα plan B για γήπεδο κυριολεκτικά τσαντίρι κουτσουρεμένο, μικρότερο (25.000 θέσεων) και πετσοκομμένο, εκείνος ο οποίος προβλέπεται να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη είναι μια πτωχευμένη εταιρία, και από τον Παναθηναϊκό απλά περιμένουν.

Με λίγα λόγια... Η Διπλή Ανάπλαση όπως εγκληματικά έχει διαμορφωθεί, ΤΕΛΟΣ για τους λόγους που προαναφέραμε. Έχει μετατραπεί σε μία κοροϊδία που δεν μπορεί να εξασφαλίσει καμία λύση είτε για την ΠΑΕ είτε για τον Ερασιτέχνη. Ήταν ένα σχέδιο ικανοποιητικό για τον Παναθηναϊκό και πλέον έχει καταντήσει ταφόπλακα.

Η μοναδική περίπτωση που υπάρχει για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κατασκευάσει τελικά γήπεδο στο συγκεκριμένο σημείο είναι να αλλάξει το ΠΔ ώστε να υπάρξουν και πάλι οι προϋποθέσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να βρεί χρηματοδότηση για το γήπεδο.

Συνεχίζεται....

Γηπεδικό - Για άλλη μια φορά σε αναζήτηση λύσης (Μέρος 2ο)

Στο προηγούμενο κείμενο αναλύσαμε το πώς η λύση του Βοτανικού οδηγήθηκε σε ένα απίστευτο τέλμα, και πως ο Παναθηναϊκός εγκλωβίστηκε σε ένα νόμο που δύσκολα πλέον θα του εξασφαλίσει ένα γήπεδο που θα καλύπτει τις ανάγκες του συλλόγου..

Τι πραγματικά χρειάζεται ο Παναθηναϊκός από ένα γήπεδο;

Την ευκαιρία για γήπεδο αντάξιο του μεγέθους της, της ιστορίας της και της δυναμικής του κόσμου της μια ομάδα θα την έχει μόνο μια φορά.

Έτσι η λογική λέει ότι πρέπει να προβλεφθούν κάποιες σημαντικές προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συλλόγου.

Για παράδειγμα είναι παράλογο και εξοργιστικό να μιλάνε για γήπεδο 25.000 θέσεων για τον Παναθηναϊκό. Δεν έχει πολύ καιρό που η συγκεκριμένη είδηση βγήκε και πιστεύω ότι όλοι το θυμούνται.

Μιλάω για τα άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι τέτοια εποχή βάση των οποίων ο Παναθηναϊκός λόγω του ότι αδυνατούσε να βρει χρηματοδότηση θα έδινε τη δυνατότητα στο δήμο να το κάνει και εκείνος με τη σειρά του θα έπαιρνε τις όποιες εμπορικές χρήσεις που προβλέπονταν όπως δε και την κυριότητα του γηπέδου.

Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τα ίδια ρεπορτάζ ο δήμος επεξεργάζονταν τον επανασχεδιασμό του γηπέδου χαμηλότερο στην κατάταξη αξιολόγησης της ΟΥΕΦΑ, μικρότερης χωρητικότητας και με λιγότερες προδιαγραφές και ανέσεις.

Ένα γήπεδο τσαντίρι δηλαδή 25.000 θέσεων. Έτσι σαν Παναθηναϊκός πρέπει να θέσουμε κάποια προαπαιτούμενα και επιβάλλεται να δούμε με σοβαρότητα κάποια ζητήματα και ειδικότερα τρία.

Πρώτον το θέμα της χωρητικότητας. Οι δηλώσεις του κύριου Αλαφούζου ότι η ιδανική χωρητικότητα για τον Παναθηναϊκό, (λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα) κυμαίνεται μεταξύ 30 με 35.000 θέσεις κρίνονται ατυχείς, άστοχες και κυρίως ανιστόρητες, από τη στιγμή που οι ίδιοι οπαδοί λίγα χρόνια πριν έσπαγαν το ρεκόρ σε πωλήσεις διαρκείας επί τρείς συνεχόμενες σεζόν με 28, 30 και 32.000. Κατά την προσωπική μου άποψη, η χωρητικότητα που θα πρέπει να έχει το γήπεδο είναι μεταξύ στις 40 με 45.000 θέσεις.

Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή και σοβαρότητα είναι η εξασφάλιση των εμπορικών χρήσεων οι οποίες όπως είπα και πιο πάνω θα είναι ικανές ώστε αρχικά να αποπληρωθεί το έργο, ενώ μετέπειτα να στηρίζει οικονομικά το σύλλογο (ΠΑΕ και Ερασιτέχνη) βοηθώντας έτσι στην εξυγίανση και στην αυτάρκεια του Παναθηναϊκού.

Και τρίτο εξίσου σημαντικό είναι οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Ο Ερασιτέχνης είναι γνωστό ότι καλείται να πρωταγωνιστήσει και να μεγαλουργήσει σε 90χρονες, πεπερασμένες και επικίνδυνα πολλές φορές εγκαταστάσεις.

Είναι δεδομένο ότι ο Ερασιτέχνης θα πρέπει να πάρει άνετες, μεγάλες και πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και δεν νοείται να εμπαίζεται από κάθε τυχάρπαστη που την έβαλε ο γιωργάκης για να παριστάνει την υπουργό του τριμήνου.

Η κυριότητα του γηπέδου της Λεωφόρου ανήκει στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και αυτός είναι ο σημαντικότερος παίχτης στην ιστορία αυτή, αφού θα είναι και ο ιδιοκτήτης του νέου γηπέδου.

Κακώς μέχρι τώρα ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αντιμετωπίζονταν σαν τον επαίτη και τον παρία. Είναι αδιανόητο λοιπόν να γίνει ένα γήπεδο και ο Ερασιτέχνης και πάλι να βρεθεί στριμωγμένος με μικρές αίθουσες, χωρίς αποδυτήρια, και χωρίς υλικά προπονήσεων.

Έτσι ανάμεσα στις ενστάσεις και τα προβλήματα που δημιούργησε η τροποποίηση Μπιρμπίλη στο γήπεδο της ΠΑΕ, είχαμε και δικαίως τον Ερασιτέχνη να διαμαρτύρεται ότι μέσα σε 200 στρέμματα (!!!) στο Βοτανικό, πήρε εγκαταστάσεις μικρότερες από αυτές που είχε ζητήσει, χωρίς τις προδιαγραφές και τις αίθουσες που ζητούσε αρχικά και με διατάξεις που τον ξεριζώνουν με το ζόρι από το σπίτι του.

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, η τροπολογία Μπιρμπίλη εξασφάλιζε 50% περισσότερους χώρους από τον νόμο Σουφλιά στον Ερασιτέχνη, αλλά ακόμα και με την τροπολογία αυτή οι εγκαταστάσεις αυτές ήταν μακριά από αυτές που ζητούσε και απαιτούσε ο όμιλος.

2. Λύση του ΟΑΚΑ. Σκέψεις του Δημήτρη Γιαννακόπολου όπως αυτές διέρρευσαν στον τύπο.

Πριν μερικές μέρες και σχεδόν ταυτόχρονα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά της ΠΑΕ από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, έκαναν την εμφάνιση τους δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σκέψεις του ώστε να ζητήσει από την πολιτεία το ΟΑΚΑ για αποκλειστική εκμετάλλευση για 20 χρόνια.

Όταν άκουσα την είδηση το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν το εξής... Ξεκινήσαμε πριν 20 χρόνια για να βρούμε έκταση ώστε να κατασκευάσουμε σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο, κοιτάξαμε δεκάδες λύσεις, κάναμε εκατοντάδες συζητήσεις, συναντήσεις και συσκέψεις... για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ξεκινήσαμε; Στο ΟΑΚΑ;

Το οξύμωρο όμως της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ενώ αυτή η είδηση έβγαινε από ΜΜΕ προσκείμενα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, η εφημερίδα «Πράσινη» συμφερόντων του ίδιου, πέρυσι κυκλοφόρησε με το παρακάτω εξώφυλλο.

6-9-2012

- ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΟΑΚΑ.
- ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΟΣΟΙ ΟΡΕΓΟΝΤΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ..
- ΚΟΥΠΑ ΣΤΟ ΝΑΟ
- Ασφυξία προκαλεί πια το ολυμπιακό στάδιο...

Εδώ υπάρχει μια ανακολουθία.. Πως πέρυσι το ΟΑΚΑ προκαλούσε ασφυξία στον Παναθηναϊκό φέτος είναι κατάλληλο και αποτελεί λύση για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο;

H λύση του ΟΑΚΑ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους οργανωμένους θεωρώντας τη συγκεκριμένη επιλογή ως πισωγύρισμα και χωρίς λογική καθώς βλέπουν τους ανταγωνιστές μας να προσανατολίζονται σε σύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα στις περιοχές οι οποίες είναι ταυτισμένες με τις ομάδες αυτές.. Μετά την ομάδα με τα ερυθρόλευκα και το Καραϊσκάκη των 33.000 θέσεων, βλέπουμε και την ΑΕΚ να ετοιμάζει κάτι σημαντικό στη Ν. Φιλαδέλφεια με 34000 θέσεις αλλά και τον ΠΑΟΚ να σχεδιάζει πλάνο με 35000 στην Τούμπα.

Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι το ΟΑΚΑ δεν μπορεί να αποτελέσει έδρα φόβητρο για τους αντιπάλους;

Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι το ΟΑΚΑ αποτελεί βραχνά για την ομάδα καθώς είναι απομακρυσμένο σε μία αχανή περιοχή;

Τόσο χρόνια δεν λέγαμε ότι το ΟΑΚΑ είναι κρύο, απρόσωπο και ακατάλληλο για ποδόσφαιρο αφού είναι στάδιο και όχι γήπεδο;

Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι το ΟΑΚΑ ξεζουμίζει οικονομικά την ΠΑΕ εξαιτίας του τεράστιου ενοικίου που πληρώνει ετησίως;

Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι η πολιτεία μας βλέπει σαν τα κορόιδα της υπόθεσης και προσπαθεί να μας φορτώσει το ΟΑΚΑ ώστε να το συντηρούμε εμείς;

Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι ακόμα και με 40.000 οπαδούς δεν γεμίζει και δεν μπορεί να δώσει την αίσθηση της καυτής έδρας;

Πως λοιπόν όλα αυτά άλλαξαν και το ΟΑΚΑ πλέον κρίνεται κατάλληλο, έδρα φόβητρο κλπ;

Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι θα ζητήσει αποκλειστική χρήση για 20 χρόνια. Δηλαδή.. μετά από 20 χρόνια τι; Πάλι θα αναζητούμε λύση; Αυτό δηλαδή είναι η μόνιμη λύση που οραματιζόμασταν;

Είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο; Όχι.

Είναι μέσα στην Αθήνα; Oχι. Και επιτέλους δεν είμαστε ΠανΜαρουσιακός. ΠανΑΘΗΝΑϊκος είμαστε.

Διασφαλίζει οικονομικά τον σύλλογο; Oχι.

Είναι μόνιμη λύση; Όχι.

Δηλαδή όταν λέμε αποκλειστική χρήση τι εννοούμε; Δηλαδή η διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν θα έχει το δικαίωμα να διαθέσει το στάδιο για meeting στίβου, ούτε για συναυλίες, ούτε για άλλου είδους εκδηλώσεις;

Kαι για να το προχωρήσουμε λίγο πιο πέρα.. Αν ο υποψήφιος μεγαλομέτοχος θεωρεί ότι εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες -που οι κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει σε ιδιώτες ό,τι μπορεί, προκειμένου να γλυτώσει έξοδα συντήρησης και λειτουργίας- πως είναι τόσο σίγουρος ότι αυτό θα περάσει τόσο εύκολα και ότι δεν θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε Ανώνυμη Εταιρία;

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα υπάρξουν άμεσα αντιδράσεις και ότι ο νόμος θα ακυρωθεί στο ΣτΕ διότι μπάζει από παντού.

Είναι γνωστό ότι στο ΟΑΚΑ δεν μπορούν να υπάρξουν επαρκείς εμπορικές χρήσεις παρά μόνο ήπιες. Αυτό ισχύει και στο Καυτατζόγλειο με τον Ηρακλή επί χρόνια να προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να εκμεταλλευτεί κάποιους χώρους, αυτό ίσχυε και στο Καραϊσκάκη.

Θα μου πει κανείς.. Πως πήρε ο οσφπ εμπορικές χρήσεις στο τηγάνι και δεν θα μπορέσει να το καταφέρει ο Παναθηναϊκός;

Για 2 λόγους:

1. Διότι το ΣτΕ ακυρώνει έναν νόμο μόνο όταν κάποιος προσφεύγει κατά του νόμου αυτού και όχι αυτοβούλως... και

2. Διότι το ΣτΕ τότε για λόγους εθνικού συμφέροντος λόγω των Ολ. Αγώνων δεν ακύρωνε αθλητικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα είχε ακουστεί κάποτε πως υπήρχε μία είδους συμφωνία μεταξύ πολιτείας και ΣτΕ ώστε να μην σταματάνε τα έργα ακόμα και αν είχαν υπερβάσεις.

Να επισημάνω εδώ ότι στο γήπεδο Καραϊσκάκη έγιναν και άλλες υπερβάσεις όπως στον ΣΔ ο οποίος είναι μεγαλύτερος του επιτρεπόμενου.

Κατά την άποψή μου είναι σχεδόν αδύνατον ακόμα και αν η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ξεφορτωθεί τέτοιο βάρος , να επιτραπεί ξανά ένας τέτοιος αποχαρακτηρισμός. Δεν εγγυάται κανείς ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση το επιθυμεί αυτό θα μπορέσει να περάσει από το ΣτΕ. Στο ΣτΕ δεν δέχονται επιχειρηματολογίες του στυλ «...να δεν μπορούμε να συντηρήσουμε το στάδιο και το παραχωρούμε στον Παναθηναϊκό για να μας απαλλάξει από αυτό το έξοδο..».

Ποιοι και γιατί να προσφύγουν;

Όπως έγραψα παραπάνω η περίπτωση του ΟΑΚΑ μπορεί να εκπέσει σε ακυρωτικό δικαστήριο διότι μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ξεπούλημα και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και να προσφύγει κατά του νόμου που προβλέπει τις διατάξεις αυτές. Επιπλέον μπορεί κάποιος να προσφύγει στην περίπτωση που αυξηθεί το ποσοστό των εμπορικών χρήσεων κάνοντας λόγο για εμπορευματοποίηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος μιας Ανώνυμης Εταιρίας.

Εκτός από αριστερές οργανώσεις και επιτροπές πολιτών μπορούν να προσφύγουν πολύ άνετα και αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι έχουν συμφέροντα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Η σκέψη αυτή δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις μόνο εκτός Παναθηναϊκού αλλά και εντός της ομάδας. Ήδη τα μηνύματα από τα social media είναι αρνητικά ενώ οι οργανωμένοι θεωρείται σίγουρο πως θα αντιδράσουν με κάθε είδους τρόπο(επίσημες ανακοινώσεις, πανό κλπ..).

Να θυμίσουμε εδώ πως πριν δυο χρόνια ο Ανδρέας Βγενόπουλος γνωστοποίησε την ιδέα του για Παναθηναϊκή πολιτεία στο ΟΑΚΑ με την τεράστια διαφορά, ότι στο σκεπτικό του υπήρχε κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου σε χώρο στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΚΑ και όχι εκμετάλλευση του ήδη υπάρχοντος σταδίου.

Στο κείμενο αυτό προσπάθησα να αναλύσω την προοπτική του ΟΑΚΑ σαν λύση για το γηπεδικό ζήτημα του συλλόγου.

Αύριο θα συνεχίσω με την άποψη του κυρίου Γιάννη Αλαφούζου για επέκταση της χωρητικότητας της Λεωφόρου από τις 16 στις 20.000.

Θα κλείσω λέγοντας πως οι παραπάνω απόψεις αποτελούν προσωπική οπαδική οπτική για το ζήτημα και όχι του σαϊτ που με φιλοξενεί...

Γηπεδικό-Για άλλη μια φορά σε αναζήτηση λύσης (Μέρος 3ο) 

Στα προηγούμενα κείμενα είδαμε τους δυο από τους τέσσερις δρόμους που υπάρχουν είτε σαν νόμος (Διπλή Ανάπλαση) είτε σαν σκέψη του υποψήφιου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ για την περίπτωση του ΟΑΚΑ.
 
Είδαμε ότι στην πρώτη περίπτωση για να μπορέσει να κατασκευαστεί γήπεδο θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο νόμος και το Π.Δ.. ενώ στη δεύτερη ότι είναι αδιανόητα δύσκολο να αποχαρακτηριστεί το ΟΑΚΑ χωρίς να υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις οι οποίες θα κάψουν και αυτή την απόπειρα. Και βέβαια σε περίπτωση που η κυβέρνηση συναινέσει σ' αυτή την πρόταση το μόνο σίγουρο είναι ότι ταυτόχρονα θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου καθώς και ο Ηρακλής αλλά και ο οσφπ θα μπορούν να ζητήσουν το Καυταντζόγλειο και το ΣΕΦ αντίστοιχα.

Έτσι με μαθηματική ακρίβεια θα πολλαπλασιαστούν οι αντιδράσεις και οι προσφυγές όσων θεωρούν ότι θα υπάρξει μαζικό ξεπούλημα και εμπορευματοποίησης της δημόσιας κληρονομιάς και περιουσίας.

Φανταστείτε λοιπόν την πολιτεία να νομοθετεί ώστε να παραχωρηθούν για πλήρη εκμετάλλευση το ΟΑΚΑ, το Καυταντζογλείο και το ΣΕΦ, στον Παναθηναϊκό, στον Ηρακλή και στον μπασκετικό οσφπ αντίστοιχα, με ευνοϊκές εμπορικές χρήσεις αλλάζοντας έτσι το καθεστώς που ισχύει για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.


Πόσες πιθανότητες υπάρχουν ώστε αυτό τελικά να μπορέσει να περάσει από το ΣτΕ στην περίπτωση που κάποιος προσφύγει κατά του νόμου αυτού;


Πάμε λοιπόν στη λύση που σκέφτεται ο κύριος Γ, Αλαφούζος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

3. Σκέψη του Γιάννη Αλαφούζου για επέκταση της χωρητικότητας της Λεωφόρου.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μου δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω στον Γιάννη Αλαφούζο για το τι σκέφτεται για το γηπεδικό.

Από τις προγραμματικές κιόλας δηλώσεις της Συμμαχίας ο Γιάννης Αλαφούζος δήλωνε παντού ότι ο πρωταρχικός στόχος του Παναθηναϊκού για το γηπεδικό είναι το να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της Διπλής Ανάπλασης.


Κάθε φορά που τον ρωτούσαν, σε κάθε πάνελ που ήταν καλεσμένος (πχ. Δίκη-Θωμαΐδης), σε κάθε συνέντευξή του, ακόμα δε και στις συνομιλίες με τους οπαδούς (Κύπρος), η επίσημη του τοποθέτηση ήταν «θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την ολοκλήρωση της Διπλής Ανάπλασης».

Μάλιστα μπορούμε να θυμηθούμε το γεγονός ότι σε κάθε του τοποθέτηση άλλαζε το πλάνο που είχε στο μυαλό του σχετικά με τη χωρητικότητα του γηπέδου.


Αρχικά είπε ότι σκεφτόμαστε να το κάνουμε κατευθείαν 40.000 θέσεων, μετά είπε ότι μπορεί να γίνει 35.000 θέσεων αλλά σε καμία περίπτωση κάτω από 32.000, μετά είπε ότι μπορεί να το φτάσουμε αρχικά μέχρι τις 25.000 και μετά από λίγα χρόνια να το πάμε ως τις 40.000, αλλά επειδή το να στηθούν 2 φορές εργοτάξια είναι μη συμφέρον, τότε σκεφτόμαστε να το κάνουμε κατευθείαν 35.000. Σε μία άλλη τοποθέτηση είπε ότι σκεφτόμαστε να το κάνουμε κατευθείαν 50.000 (!!!) κάτι που βέβαια ο νόμος δεν του το επιτρέπει.

Όταν κάποια στιγμή ρωτήθηκε «γιατί ενώ ο νόμος μας επιτρέπει να χτίσουμε ένα γήπεδο έως 40.000 θέσεις εσείς μιλάτε για 34-35000 θέσεις;» ο κύριος Αλαφούζος απάντησε ότι οι καιροί είναι τέτοιοι στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή που είναι σχεδόν αδύνατον να γεμίσει ένα γήπεδο πάνω από 35.000 και πιστεύει ότι αυτή θα είναι η καταλληλότερη χωρητικότητα για γήπεδο του Παναθηναϊκού.


Δηλώσεις οι οποίες όμως δείχνουν ότι δεν γνωρίζει ούτε το μέγεθος, ούτε τη δυναμική του κόσμου του Παναθηναϊκού όπως και το γεγονός ότι μόλις λίγα χρόνια πριν (επί πολυμετοχικότητας ) ο κόσμος αυτός έσπασε επί τρείς διαδοχικές χρονιές τα ρεκόρ σε πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας με 28, 30 και 32.000 αντίστοιχα.

Το Π.Δ και η στροφή 180 μοιρών της διοίκησης.


Κάποια στιγμή πριν λίγους μήνες βγήκε η πληροφορία ότι το νέο ΠΔ θα εγκριθεί από το ΣτΕ και η Διπλή Ανάπλαση θα μπει και πάλι σε εφαρμογή.


Από τη μέρα εκείνη για τον κύριο Αλαφούζο ξαφνικά «Βοτανικός τέλος και θα προσπαθήσουμε να βρούμε πλάνο για επέκταση της Λεωφόρου στις 25.000 θέσεις(!!!)».

Ο άνθρωπος που σε κάθε του τοποθέτηση έλεγε ότι στηρίζει τη Διπλή Ανάπλαση., ότι επιθυμεί να περάσει το νέο Π.Δ, κλπ.. από τη μέρα που έγινε αυτό που περίμενε και επιθυμούσε, βλέπουμε ότι αλλάζει για έναν περίεργο λόγο στάση και λογική.

Σε μία ραδιοφωνική του τοποθέτηση σε εκπομπή οπαδών αναφέρει για το θέμα αυτό.

-Στόχος μας είναι τα έργα της Λεωφόρου να μην τελειώσουν ποτέ... Να γίνονται συνέχεια βελτιώσεις στο γήπεδο της Λεωφόρου.


-Η προσπάθεια που κάνουμε τώρα είναι να ζητήσουμε να μεγαλώσουμε το γήπεδο σε όγκο, πράγμα που ο νόμος δεν το επιτρέπει, και να πάμε τα πέντε χρόνια (μέχρι τη κατεδάφιση του γηπέδου όπως προβλέπεται από το ΠΔ),σε επτά χρόνια.


-Έχουμε όνειρα και οράματα για το γήπεδο πολλά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πραγματικότητας .


-Αν η ομάδα μας πάει καλά και καταπληκτικά και χρειαζόμαστε ένα μεγάλο γήπεδο θα πρέπει ίσως να βρούμε ένα άλλο μέρος. Εμένα ο Βοτανικός δεν μου αρέσει καθόλου. Πήγα και επισκέφθηκα την περιοχή και δεν τη θεωρώ κατάλληλη και αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι πως ο Παναθηναϊκός δέχθηκε να δώσει ένα γήπεδο στο κέντρο της πόλης –διότι ο Παναθηναϊκός είχε το γήπεδο του- με αντάλλαγμα ένα οικόπεδο σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.

Η αλλαγή πλεύσης του προέδρου του Παναθηναϊκού έχει μία και μόνο εξήγηση. Είναι γεγονός πως ο Γιάννης Αλαφούζος αρχικά στήριζε το πλάνο διότι ίσως δεν ήξερε κάποιες λεπτομέρειες για τη Δ.Α. Μπορεί όντως να μην είχε ενημερωθεί από τα στελέχη που έτρεχαν το σχέδιο πριν απ' αυτόν και όταν άρχισε να καταλαβαίνει να και να μαθαίνει, συνειδητοποίησε ότι το σχέδιο δεν είναι βιώσιμο και ότι βρισκόμαστε σε τέλμα.

Έτσι στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης, αφού πρώτα επέστρεψε την ομάδα από το ΟΑΚΑ για οικονομικούς λόγους έκανε κάποιες σκέψεις για τη Λεωφόρο.


Ποιες είναι αυτές; Να κατασκευαστούν δυο μεταλλικές εξέδρες 2.000 θέσεων η κάθε μια και να τοποθετηθούν στις κεντρικές θύρες έτσι ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου από τις 16 στις 20.000.


Επιπλέον να καλυφθεί το γήπεδο περιμετρικά με ένα φωτιζόμενο πλέγμα για να αλλάξει έτσι την εικόνα του και μάλιστα γι' αυτά τα έργα εξασφάλισε ένα σημαντικό ποσό από την Περιφέρεια Αττικής.


Πραγματικά η λογική του στο να φέρει την ομάδα πίσω στη Λεωφόρο, να σχεδιάσει έργα επέκτασης, και βελτίωσης είναι απολύτως σωστή. Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια του για να αλλάξει προς το καλύτερο το υπάρχον γήπεδο. Να το μεγαλώσει να το ομορφύνει, να το κάνει καλύτερο... Υπάρχουν πολλά οφέλη αυτής της προσπάθειας. Επιπλέον διαρκείας, περισσότεροι οπαδοί, περισσότερα έσοδα για τον Ερασιτέχνη, περισσότερη φωνή και μεγαλύτερη βοήθεια για την ομάδα.


Ναι αλλά μετά τι ;


Όσο καιρό παρακολουθώ τις δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου για το ζήτημα του γηπεδικού ποτέ και πουθενά δεν διάβασα ή άκουσα ότι το σχέδιο αυτό της Λεωφόρου είναι προσωρινό και πρόσκαιρο με σκοπό να βελτιώσουμε το υπάρχον γήπεδο για 3,4...χρόνια ώστε να βρούμε μια μόνιμη και Παναθηναϊκά αποδεκτή λύση για γήπεδο, σύμφωνα με τα κριτήρια που ανέφερα σε προηγούμενό μου κείμενο.


Από αυτά που έχω καταλάβει είναι ότι αυτό που σκέφτεται για μόνιμη λύση, δεν απέχει σε τίποτα από αυτό που προτίθεται να κάνει τη δεδομένη στιγμή. Έχω την εντύπωση και μακάρι να κάνω λάθος ότι βολεύτηκε με αυτό το πλάνο και δεν επιθυμεί για κάτι καλύτερο.


Αυτό όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμβεί. Δεν μπορεί ο κύριος Αλαφούζος να θεωρεί ότι με ένα γήπεδο 20.000 θέσεων λύνει το σύνολο των προβλημάτων. Ναι μεν θα μπορέσει να πουλήσει κάποια διαρκείας παραπάνω, ναι μεν θα μεγαλώσει το γήπεδα, ναι μεν θα επωφεληθεί οικονομικά ο Ερασιτέχνης αλλά μέχρι εκεί.

Ούτε ο Παναθηναϊκός αποκτά γήπεδο αντάξιο του μεγέθους και της ιστορίας του, ούτε μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από εμπορικές χρήσεις τη στιγμή που οι ανταγωνιστές του θα μεγαλώνουν την ψαλίδα με μεγαλύτερα και πιο κερδοφόρα πρότζεκτ, ούτε βέβαια ο Ερασιτέχνης ωφελείται μακροπρόθεσμα από νέες αίθουσες και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Μην ξεχνάμε ότι το γήπεδο- ακίνητο- ιδιοκτησία της Λεωφόρου ανήκει στον Ερασιτέχνη και ο Ερασιτέχνης καίγεται ακόμα περισσότερο για νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και άνετες αίθουσες. Διότι σύμφωνα με αυτό το πλάνο οι μεταλλικές εξέδρες ενώ αυξάνουν την χωρητικότητα του γηπέδου, δεν αλλάζουν σε τίποτα και πουθενά τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Ακουμπάνε δηλαδή πάνω σε 90 χρονες απαρχαιωμένες και επικίνδυνες αίθουσες αλλά ούτε τις μεγαλώνουν, ούτε τις κάνουν πιο σύγχρονες ούτε καλύτερες..

Τι από αυτά μπορεί να λύσει το πλάνο του Αλαφούζου; Τι μόνιμο, ουσιαστικό και δεδομένο μπορεί να προσφέρει; Μήπως είναι λάθος να επαναπαυόμαστε σε προσωρινά και πρόσκαιρα πλάνα;

Μήπως θα πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά, υπεύθυνα και αποφασιστικά να βρούμε λύση για το ζήτημα αυτό;


Κύριε Αλαφούζο με πρόσθετες εξέδρες και χρωματιστά πλέγματα δεν λύνονται τα προβλήματα στέγασης του συλλόγου. Με ημίμετρα και πασαλείμματα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Παναθηναϊκός αποκτά επιτέλους αυτό που δικαιούται.

Στο επόμενο μου κείμενο θα παρουσιάσω όσα έχουν κοινοποιηθεί σχετικά με την πρόταση του Παν.Κι.

πηγή

Εξάστερος: Το Tomahawk του πολέμου

Βράδυ Παρασκευής στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ο Παναθηναϊκός έχει ολοκληρώσει το ζέσταμα του και οι παίκτες του μαζεύονται στον πάγκο λίγο πριν το τζάμπολ του παιχνιδιού με τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης περιμένει να μαζευτούν όλοι και δίνει το σύνθημα:

"Παιδιά, εμείς την άμυνα μας και όλα θα πάνε καλά"¨.

Ο στρατηγός του Παναθηναϊκου, σκληρός, τελειομανής, απαιτητικός, αισθάνθηκε ότι για ένα βράδυ, η ομάδα του έχει περισσότερο ανάγκη ενθάρρυνση, παρά φωνές. Ένα "δεν πειράζει", παρά μια παρατήρηση. Χειροκρότημα, παρά αλλαγή ως τιμωρία για μια γκάφα στο παρκέ.

Σε όλα τα χαμένα λέι-απ, τα ελεύθερα τρίποντα που πήγαν στο βρόντο, τις άμυνες που δεν ολοκληρώθηκαν από ένα στιγμιαίο νοητικό μπλακ-άουτ, ο Σφακιανός κόουτς, παρέα με τους βοηθούς του, τον Σωτήρη Μανωλόπουλο και τον Γιώργο Βόβορα, είχαν μία επωδό:

"Πάμε"!

Πάμε, όντως. Έστω δια πυρός και σιδήρου, ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο Top 16, ελπίζοντας ότι μέχρι τις 2 Γενάρη δεν θα έχει άλλα απρόοπτα στο δρόμο του. Το νέο θύμα είναι ο Γιόνας Ματσιούλις: ο πιο σταθερός παίκτης του πρωταθλητή Ελλάδας, ο πρώτος σκόρερ, πρώτος ριμπάουντερ και ταυτόχρονα ο σταθερά σκληρός στην άμυνα είδε την γάμπα του να τον προδίδει και όταν θα ξαναπατήσει παρκέ το ημερολόγιο θα γράφει 2014.

Με τον άτυχο Νίκο Παππά νοκ-άουτ για τουλάχιστον 1.5 μήνα, οι περιφερειακοί λιγόστεψαν επικίνδυνα κόντρα στον Αστέρα. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης βρέθηκε στο χειρότερο βράδυ της ως τώρα σεζόν. Ο κάπτεν του τριφυλλιού έδινε κατά μέσο όρο 7.6 ασίστ για 1.4 λάθη, όντας πρώτος στο σχετικό πίνακα που φανερώνει την αποτελεσματικότητα των δημιουργών. Κόντρα στους Σέρβους και τους Αμερικανούς του Αστέρα, έκανε 6 λάθη για 4 τελικές πάσες, εκνευρίστηκε νωρίς, παρασύρθηκε σε λάθος ενέργειες, απέτυχε πλήρως να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει την υπόλοιπη ομάδα. Τα κουκιά είχαν λιγοστέψει επικίνδυνα και κάποιος έπρεπε να δηλώσει παρών, να συνδράμει τον ελικόπτερο του Παναθηναϊκού, Τζεϊμς Γκιστ, που τελείωσε το ματς χωρίς χαμένο σουτ (5/5) και σημειωτέον, σουτάρει 40% στα τρίποντα φέτος στην Ευρωλίγκα (6/15). Ο Αμερικανός ήταν ο μόνος που δεν έβλεπε τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς σαν μπαμπούλα, αλλά σαν σκιάχτρο.

Το έκαναν οι Ραμέλ Κάρι και Μαϊκ Μπράμος. Ο πρώτος έκανε ρεκόρ παραγωγικότητας στην Ευρωλίγκα με 16 πόντους και κράτησε όρθια την ομάδα του όταν στο πρώτο ημίχρονο έβλεπε το καλάθι σαν κουμπότρυπα. Αργότερα, έξω από τα αποδυτήρια, ομολόγησε πως ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στο περίπλοκο και απαιτητικό μπάσκετ που πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός, πως ακόμα είναι για αυτόν learning process, μαθησιακή διαδικασία.

Το φινάλε, με το σκορ στο 63-61, ήταν ένας μικρός αθλητικός πόλεμος. Δεν υπήρχε ούτε χρόνος, ούτε χώρος για λιγοψυχίες. Ο καλός στρατιώτης Μαϊκ Μπράμος, που ελλείψει Ματσιούλις έμεινε 31 λεπτά στο παρκέ, κάρφωσε για το 65-61. Λίγο αργότερα, όταν βρήκε χώρο να πατήσει, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Ξέθαψε το τόμαχοκ του πολέμου και έβαλε στην αφίσα του παιχνιδιού τρεις κοκκινοφορεμένους αντιπάλους.

"In your faces". Στη μούρη σας, ελληνιστί.

Όταν τον ρώτησαν αν είναι κουρασμένος και αν αισθάνεται πως φέτος η ομάδα του είναι και λίγο...μουτζωμένη με τα τόσα προβλήματα, μου το ξέκοψε: "Έτσι είναι για όλους που έπαιξαν στο Ευρωμπάσκετ, δεν είμαι εγώ η εξαίρεση. Αν σκεφτόμαστε τα προβλήματα, θα μας βγει σε κακό. Έχουμε μεγάλο ρόστερ, πρέπει να δουλέψουμε και να το αξιοποιήσουμε".

"Refuse to lose", λοιπόν. Αρνούμαι να χάσω.

Ο Παναθηναϊκός κρατά το ένστικτο αυτοσυντήρησης, δεν πανηγυρίζει αλλά ανακουφίζεται με μια νίκη επιβίωσης. Το σημείο κλειδί είναι η λίστα των τραυματιών. Κανείς μα κανείς δεν φορμαρίστηκε στο ιατρείο.

Βόλεϊ Ανδρών: Επειγόντως νίκη με στόχο την παραμονή!!!


«Νίκη εδώ και τώρα» είναι το σύνθημα στην ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού που σήμερα Σάββατο στις 19.00 υποδέχεται στο γυμναστήριο του Πανελληνίου στην Κυψέλη την Κηφισιά για την 9η αγνωιστική της Volleyleague ΟΠΑΠ. Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός αναζητά την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα που θα του δώσει βαθιά ανάσα στην προσπάθεια για την παραμονή. Η Κηφισιά μετά από δύο ήττες από Παμβοχαϊκό και ΑΕΚ θέλει να κάνει νέα αρχή…

«Αναζητείται παίκτης που θα τελειώσει»

Ο τεχνικός του τριφυλλιού Γιάννης Λάιος δήλωσε: «Αν και αισθάνομαι πως έχω γίνει κουραστικός αναζητώντας την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα, τώρα είναι που θα πρέπει να δείξουμε υπομονή και επιμονή. Μπορούμε να νικήσουμε την Κηφισιά. Αναζητείται η φάση που θα μας δώσει τον τελευταίο πόντο και ο παίκτης που θα τελειώσει τα σετ που κάθε φορά φτάνουμε οριακά. Η Κηφισιά έχει μια μικρή κάμψη στην υποδοχή και στο διαγώνιο σε σχέση με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος και πρέπει να το εκμεταλευτούμε».

«Άλλο το Λιγκ Καπ…»

Στον Παναθηναϊκό αγωνίζονται ο Χρήστος Μπέλος και ο Θεόκλητος Καριπίδης που μέχρι πέρσι ήταν βασικοί στην Κηφισιά, ενώ στην ομάδα των βορείων προαστίων έχει μετακομίσει ο Θανάσης Πρωτοψάλτης ο οποίος δήλωσε: «Ερχόμαστε μετά από από δύο ήττες με Παμβοχαϊκό και ΑΕΚ και θέλουμε να γυρίσουμε στις νίκες και να πάρουμε βαθμούς. Επιπλέον θέλουμε νίκη για το γόητρο. Η Κυψέλη είναι δύσκολη έδρα άσχετα με την πορεία του Παναθηναϊκού αλλά αυτό μας δίνει παραπάνω κίνητρο. Δεν υπάρχει σύγκριση με τον αγώνα που δώσαμε για το Λιγκ Καπ. Οι ομάδες είναι πιο έτοιμες αγωνιστικά σε σχέση με εκείνο τον αγώνα και δε μπορεί να γίνει σύγκριση. Ο Παναθηναϊκός έχει ενισχυθεί με τον Γκάλιτς. Είναι πολύ καλός παίκτης. Κι αυτός θέλει το χρόνο του. Πάντα η ήττα είναι στο πρόγραμμα αλλά είναι σημαντικό για την ομάδα μου πως και τα τρία ματς που χάσαμε έχουμε πάρει βαθμό. Η δουλειά που έχουμε κάνει είναι πολύ μεγάλη για αυτό και έχουμε αντέξει».

ΙΣΤΟΡΙΑ: Σε 13 αναμετρήσεις Παναθηναϊκού – Κηφισιάς που έχουν γίνει στην Volleyleague οι «πράσινοι» έχουν προβάδισμα στις νίκες με 9-4 αλλά η Κηφισιά έχει σημειώσει τις 4 νίκες της στους τελευταίους ισάριθμους αγώνες. Ο Παναθηναϊκός έχει να νικήσει την Κηφισιά για το πρωτάθλημα ακριβώς δύο χρόνια (από τις 9 Δεκεμβρίου 2012) και στην έδρα του από τις 26 Μαρτίου του 2011.

Μπάσκετ Γυναικών: Λιώστε το ελληνικό στον κολασμένο Τάφο του Ινδού!

Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού υποδέχεται σήμερα Σάββατο 7/12 στις 16:00 στον Τάφο του Ινδού την ομάδα του Ελληνικού για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οι «πράσινες» έχουν στο μυαλό τους μόνο την νίκη ώστε να επιστρέψουν στα νικηφόρα αποτελέσματα, μετά από την ήττα της προηγούμενης αγωνιστικής στη Βούλα. Ατυχία της τελευταία στιγμής με Σλούκα!

Τόσο οι παίκτριες και όλο το προπονητικό τιμ, όσο και οι φίλοι του Τριφυλλιού που θα γεμίσουν τον Τάφο του Ινδού θέλουν να… δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό! Οι πρώτες μέσα στο παρκέ και ο κόσμος όπως κάνει πάντα από την εξέδρα με απώτερο στόχο όλοι να αφιερώνουν τη νίκη στη Ιωάννα Δίελα, η οποία τραυματίστηκε στο τελευταίο παιχνίδι και θα είναι μεγάλη απουσία που θα έχει να αντιμετωπίσει η Γιασεμή Σαμαντούρα.

Η κόουτς του Π.Α.Ο μιλώντας για την σημερινή αναμέτρηση σημείωσε: «Μετά την ήττα την προηγούμενη αγωνιστική, το παιχνίδι μας με το Ελληνικό είναι κομβικής σημασίας. Στο αγωνιστικό κομμάτι για 2η φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά την περιπετειώδη ένταξη της Γέμελος στην ομάδα, αναγκαζόμαστε να αναπροσαρμόσουμε δραστικά το αγωνιστικό μας πλάνο αφού το κενό της Δίελα είναι πολύ σημαντικό από τεχνικής άποψης. Ελπίζω ο αγώνας να είναι ακόμα μια γιορτή για την οικογένεια και τους φίλους του Παναθηναϊκού στον Τάφο του Ινδού. Μακάρι οι φίλαθλοι μας να γεμίσουν τις εξέδρες του γηπέδου και να βοηθήσουν με τις εκδηλώσεις τους τις προσπάθειες των παικτριών μας στο παρκέ».

Ατυχία και με Σλούκα

Η Αναστασία Σλούκα κατά τη διάρκεια της τελευταίας προπόνησης δέχτηκε αγκωνιά στη μύτη και επειδή πονούσε, πήγε για εξετάσεις, όπου διαπιστώθηκε ρωγμώδες κάταγμα και δεν θα αγωνιστεί στο αυριανό ντέρμπι.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
07/12/13              16:00     ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ             ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ- ΕΛΛΗΝΙΚΟ
08/12/13              12:00     ΒΟΥΛΑΣ                            ΑΕΟ ΠΡΩΤΕΑΣ ΒΟΥΛΑΣ-ΠΑΟΚ      
08/12/13              12:00     Ν.ΡΥΣΙΟΥ                      ΑΜΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Ν.Ρ-ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΣ     
08/12/13              12:00     ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ       ΑΣ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ-ΓΣ ΚΡΟΝΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗ              
08/12/13              16:30     ΚΩ                            ΑΣ ΚΩΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ-ΓΣ ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1.ΑΕ ΣΟΥΡΜΕΝΩΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ            14       
2.ΑΕΟ ΠΡΩΤΕΑΣ ΒΟΥΛΑΣ                      13        
3.ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ                    13   
4.ΑΣ ΚΩΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ                       12        
5.ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΣ                         11        
6.ΓΣ ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ           9         
7.ΠΑΟΚ                                             9         
8.ΑΜΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Ν.ΡΥΣΙΟΥ           9         
9.ΑΣ ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ        8         
10.ΓΣ ΚΡΟΝΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 7 

Θυμίζουμε ο αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά σε live streaming απο το www.sportshero.gr στις 16:00

Εξάστερος: Νέο σοκ με Ματσιούλις

Θλάση γαστροκνημίου δευτέρου βαθμού υπέστη ο Γιόνας Ματσιούλις κατά τη διάρκεια της χθεσινής αναμέτρησης με τον Ερυθρό Αστέρα, επιβεβαιώνοντας τους αρχικούς φόβους του ιατρικού επιτελείου του Παναθηναϊκού.

Πλέον, όλη η προσπάθεια των ανθρώπων του «τριφυλλιού» επικεντρώνεται στο να προλάβει ο Λιθουανός φόργουορντ τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, που είναι προγραμματισμένος για τις 23 του μήνα. Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του γεγονός που δημιουργεί έναν ακόμη μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον Αργύρη Πεδουλάκη καθώς ήδη θεωρείται δεδομένη η απουσία του Νίκου Παππά.. .

Εξάστερος: Πεδουλάκης>>> «Η άμυνα μας έδωσε τη νίκη»

Για παιχνίδι γεμάτο στρες μίλησε ο Αργύρης Πεδουλάκης, στο οποίο τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός είχε ενέργεια άλλα δεν είχε καθαρό μυαλό, ενώ στάθηκε στην καταλυτική απόδοση των Γκιστ και Μπράμου. Όσον αφορά στον τραυματισμό του Ματσιούλις επισήμανε πως ακόμη δεν υπάρχει ένδειξη για το μέγεθος του.

«Ήταν ένα ματς γεμάτο στρες, γιατί όπως ξέρατε κρινόταν ουσιαστικά ποιος θα πάει στην επόμενη φάση όπως είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες. Είχαμε προβλήματα πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μέσα από την άμυνα πήραμε τη νίκη. Είχαμε διάθεση, είχαμε ενέργεια αλλά όχι καθαρό μυαλό. Είχαμε να διατηρήσουμε τους δύο γκαρντ μέσα στο παιχνίδι στο τέλος και φτάσαμε στη νίκη χάρη στην άμυνά μας»

Για τον τραυματισμό του Ματσιούλις: «Δεν έχουμε ακόμα γνώση του τι έπαθε».

Για το τι έκρινε το παιχνίδι στο τέλος: «Νομίζω ότι η άμυνά μας είναι αυτή που μας κράτησε στο παιχνίδι σε δύσκολες στιγμές, κρατούσαμε χαμηλά το σκορ και κερδίσαμε το παιχνίδι με τον Γκιστ και τον Μπράμος να ανεβαίνουν στο τελευταίο δεκάλεπτο».

Για το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τραυματισμών: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι στα γκαρντ. Ο Γιόνας είναι βασικό κομμάτι με πολύπλευρη δραστηριότητα. Ελπίζουμε να μην είναι μεγάλο το διάστημα. Ελπίζουμε να μην είναι θλάση. Τα γκαρντ δεν μπορούν να παίξουν συνεχόμενα παιχνίδια μόνοι τους. Τουλάχιστον στα παιχνίδια της Ευρώπης. Για τον Νίκο δεν έχουμε ακριβή διάγνωση, μίνιμουμ θα είναι εκτός ενάμιση μήνα».

Εξάστερος: Μπράμος>>> «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τις απουσίες»

Καταλυτική ήταν η παρουσία του Μάικ Μπράμου σε άμυνα και επίθεση, κυρίως στο τέταρτο δεκάλεπτο, με τον διεθνή φόργουορντ των «πρασίνων» να τονίζει ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του δεν σκέφτηκαν τα προβλήματα τραυματισμών ολοκληρώνοντας ότι θα πρέπει να παλεύουν και να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

«Ηταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι απέναντι σε μία δυνατή ομάδα. Στο τέλος καταφέραμε να κερδίσουμε, κάτι που θέλαμε να κάνουμε με κάθε τρόπο. Hταν ένα πολύ σημαντικό ματς για να πάρουμε την πρόκριση στους 16. Αν σκεφτόμασταν τους τραυματισμούς, θα επηρεαζόμασταν. Έχουμε ένα ρόστερ με μεγάλο βάθος και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τις απουσίες. Όταν σκέφτεσαι τα προβλήματά σου, αυτό σου κάνει κακό».

Τέλος, ο Μάικ Μπράμος ρωτήθηκε για την κόπωση από τα συνεχή παιχνίδια: «Είναι βαρύ το πρόγραμμα, αλλά έτσι είναι η δουλειά μας. Όλοι είναι σε παρόμοια θέση. Πρέπει να συνεχίσεις να παλεύεις και να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου».

Εξάστερος: Ραμέλ Κάρι>>> «'Επρεπε να κερδίσουμε»

 O Ραμέλ Κάρι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού σημειώνοντας 16 πόντους στο κρισιμότατο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, που έκρινε την πρόκριση στο Top16 της Ευρωλίγκας. Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα επισήμανε πως πρώτα μετρά η νίκη και μετά η δική του απόδοση.

«Μετρά πρώτα η νίκη και μετά η απόδοσή μου. Είχαμε ανάγκη να κερδίσουμε. Ο Ερυθρός Αστέρας ήρθε κι έπαιξε πολύ δυνατά εδώ, όπως είχε κάνει και στο Βελιγράδι. Χαίρομαι που καταφέραμε να είμαστε εμείς οι νικητές. Είχα έρθει στο τέλος της περασμένης σεζόν και ακόμη προσπαθώ να μάθω την ομάδα και να τη βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ. Ελπίζω να συνεχίσω να βοηθώ την ομάδα μου».

Αναφορικά με τους τραυματισμούς, με τελευταίο αυτόν του Γιόνας Ματσιούλις, είπε: "Ελπίζω να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό. Έχουμε ακόμη παίκτες που προσπαθούν να επιστρέψουν από τραυματισμούς. Αυτό μας έχει δυσκολέψει πάρα πολύ, αλλά προσπαθούμε και ελπίζουμε για το καλύτερο".

πηγή

Εξάστερος: Ο Iron Mike των ρεκόρ!

Ο Μάικ Μπατίστ σημείωσε 8 πόντους στη νίκη πρόκρισης του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα, προσπέρασε τον Νίκολα Βούιτσιτς και πλέον κατέχει την τέταρτη θέση στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα.

Ο 36χρονος Αμερικανός έχει σκοράρει 2.449 πόντους και τώρα «κυνηγάει» τον φίλο του και πρώην συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό Γιάκα Λάκοβιτς (2.524 π.), ο οποίος σε ηλικία 35 ετών αγωνίζεται στην Αβελίνο. Αν ο Μπατίστ είναι υγιής, θα καταφέρει λογικά να πετύχει τους 76 πόντους που χρειάζεται για να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση όλων των εποχών, καθώς έχει μπροστά του τουλάχιστον 16 αγώνες, δύο στη ρέγκιουλαρ σίζον και 14 στο Top16.

Αν ο εκ των κορυφαίων ψηλών στην ιστορία της Ευρωλίγκας (από την περίοδο 2000-01 του ευρωπαϊκού σχίσματος και εντεύθεν), συνεχίσει να σκοράρει με τον μέσον όρο του ως τώρα στη  φετινή χρονιά (μ.ό. 6 π.), τότε θα χρειαστεί 12,6 από τους 16 επόμενους αγώνες για να προσπεράσει τον Λάκοβιτς. Σε περίπτωση, φυσικά, που ο Παναθηναϊκός φτάσει στα πλέι οφ, θα αυξηθούν και οι πιθανότητές του για ένα ρεκόρ, που ούτε ο ίδιος θα περίμενε να πετύχει, όταν υπέγραφε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του στη βελγική Σαρλερουά το καλοκαίρι του 2000.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας φιγουράρει το όνομα του ηγέτη της Μπαρτσελόνα Χουάν Κάρλος Ναβάρο (3.923 π.) και στη δεύτερη θέση είναι ο παλαίμαχος σούπερ σκόρερ Μάρκους Μπράουν (2.739 π.).

Εξάστερος: Νίκησε το άγχος και τους γαύρους του Βελιγραδίου!

Την πιο αγχωτική, και συνάμα δύσκολη πρόκριση των τελευταίων ετών για το ΤΟΡ 16 της Ευρωλίγκας πήρε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε του πολύ μαχητικού Ερυθρού Αστέρα στο ΟΑΚΑ με 69-63. 
 
Τα πάντα κρίθηκαν στο τέταρτο δεκάλεπτο όπου η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έσφιξε την άμυνα της και με κορυφαίους τον Μάικ Μπράμο και Τζέιμς Γκιστ κατάφερε να γυρίσει τον ρυθμό του αγώνα και να φτάσει στην τελική επικράτηση, με τον Μπράμο να αναδεικνύεται σε κλειδί των «πρασίνων» καθώς τους έδωσε τον ρυθμό που τους έλειπε.
 
 Εκτός των άλλων ο Παναθηναϊκός είχε την ατυχία να χάσει με τραυματισμό και τον Γιόνας Ματσιούλις ο οποίος ουσιαστικά δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο καθώς αποχώρησε από το παρκέ στο 21'. Πρώτος σκόρερ των νταμπλούχων Ελλάδας ήταν ο πολύ θετικός Ραμέλ Κάρι με 16 πόντους, ενώ 15 πόντους πρόσθεσε ο Τζέιμς Γκιστ. Για τους Σέρβους 16 πόντους είχε ο ΝτεΜάρκους Νέλσον και 13 πόντους ο Ράσκο Κάτιτς.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους «πράσινους» να εμφανίζονται στο παρκέ φανερά πιεσμένοι και αγχωμένοι γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Ερυθρός Αστέρας και με τρία μαζεμένα καρφώματα (δυο από τον Μαριάνοβιτς και ένα από τον Σιλμπ) προηγήθηκε με 2-8, με τον Παναθηναϊκό να αντιδράει και με ένα σερί 8-0 να προσπερνά με 10-8. 
 
Σε αυτό το διάστημα ο Μάικ Μπατίστ πέτυχε τους 4 πόντους που χρειαζόταν ώστε να προσπεράσει τον Νίκολα Βούιτσιτς στην 4η θέση των σκόρερ της Ευρωλίγκας. Ωστόσο ο Κάτιτς με την είσοδο του στο παρκέ πέτυχε 6 μαζεμένους πόντους με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να προσπεράσουν με 11-16 στο 9', για να μειώσει σε 17-18 ο Γκιστ με κάρφωμα και εύστοχη ελεύθερη βολή. Ο Κάρι με το δεύτερο του τρίποντο έκανε το 20-21 σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος. Σε αυτό το διάστημα οι φιλοξενούμενοι είχαν 9/13 δίποντα ενώ το «τριφύλλι» είχε 7/11 βολές.

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου ο Κάρι με νέο καλάθι έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 22-21, για να απαντήσουν εκ νέου οι «ερυθρόλευκοι» του Βελιγραδίου και με κάρφωμα του Νέλσον να προσπεράσουν με 24-27. Οι Γκιστ και Μπατίστ διαμόρφωσαν το 28-27, με τους Μαριάνοβιτς και Νέλσον να απαντούν εκ νέου διαμορφώνοντας το 28-31. 
 
Ο Ματσιούλις με τρίποντο ισοφάρισε σε 31-31, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης με καλάθι μπροστά στον Μαριάνοβιτς έκανε το 35-33. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 37-34 χάρη στο πολύ δύσκολο καλάθι του Διαμαντίδη, με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί σε όλο το πρώτο ημίχρονο να βρει ρυθμό στο παρκέ.

Ο Ούκιτς με δυο ελεύθερες βολές έφερε την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη στο +5 (39-34), διαφορά που συντήρησε ο Λάσμε (41-36) για να απαντήσει ο Νέλσον, και με έξι δικούς του πόντους από άμεσο και έμμεσο τρίποντο οι Σέρβοι μείωσαν σε 43-42, για να ολοκληρωθεί η 3η περίοδος με 52-48 χάρη σε ντράιβ του Ούκιτς. Το παιχνίδι ωστόσο είχε αποκτήσει εντελώς άναρχο ρυθμό, με την απουσία του Ματσιούλις να αποτελεί σοβαρό πλήγμα.

Ο Κάρι με νέο καλάθι ανέβασε την διαφορά στο +6 (54-48) με λέι απ, αλλά παρά το τρομερό κόψιμο του Μάικ Μπράμου πάνω στον «γίγαντα» Μαριάνοβιτς ο Σιλμπ με πέντε συνεχόμενους πόντους έκανε το παιχνίδι...ροντέο (54-53), ενώ λίγο αργότερα με νέο τρίποντο πάγωσε το ΟΑΚΑ (56-59 στο 35').
 
 Ο Γκιστ με εντυπωσιακό κάρφωμα μπροστά στον Μαριάνοβιτς έδωσε ώθηση αλλά και ψυχολογία στην ομάδα του, ενώ ο ίδιος με καθοριστικό τρίποντο έκανε το 63-61 στο 2:42, με τον Μάικ Μπράμο με δυο συνεχόμενα καρφώματα να κάνει το 67-61 στο 39'...μέσα σε αποθέωση. Ο Γκιστ με δυο ελεύθερες βολές στα 10'' πριν το τέλος διαμόρφωσε το τελικό 69-63.

Δεκάλεπτα: 20-21, 37-34, 52-48, 69-63.
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 8, Κάρι 16 (2), Μπατίστ 8, Φώτσης, Ούκιτς 4, Λάσμε 2, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 4, Γκιστ 15 (1), Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 8 (2). 

Ερυθρός Αστέρας (Ράντονιτς): Τσβέτκοβιτς, Λάζιτς 3, Μπλάζιτς, Σιμόνοβιτς 2, Μαριάνοβιτς 8, Ραντένοβιτς 6, Κάτιτς 13, Νέλσον 16 (1), Τζένκινς 5 (1), Σιλμπ 10 (2).