Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Οι καλύτερες ευχές για το Πάσχα σε κάθε Παναθηναϊκή ψυχή!

Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα. Ο Χριστός ας μας δώσει την δύναμη για την δική μας ανάσταση, απο το σκοτάδι στο φώς.Κάθε τέλος είναι και μια αρχή! Κάθε σταύρωση και μια ανάσταση! Καλό Πάσχα!Σε κάθε Παναθηναϊκή Ψυχή!



Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός είναι η «μάνα του λόχου» Αφιέρωμα στο Χόκεϊ επί χόρτου!

Πώς ο πάντα πρωτοπόρος Παναθηναϊκός έφερε ένα νέο άθλημα στην Ελλάδα το 1911...

Ιστορία

                                        
Το τμήμα χόκεϊ επί χόρτου του Παναθηναϊκού ήταν από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε το 1911, αλλά η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.Ιδρύθηκε ξανά το 1927 όταν στη χώρα δεν υπήρχε πρωτάθλημα για το άθλημα. Η ομάδα του Παναθηναϊκού συστάθηκε κυρίως από Κύπριους αθλητές και αθλητές που αγωνίζονταν σε άλλα τμήματα του συλλόγου.
Από το ποδοσφαιρικό τμήμα, μέλη της ομάδας υπήρξαν ο Άγγελος Μεσσάρης και ο Διομήδης Συμεωνίδης. Επίσης μέλη της ομάδας χόκεϊ επί χόρτου ήταν οι πρωταθλητές στίβου Ρένος Φραγκιουδάκης και Χρύσανθος Τσουκαλάς, ο πρωταθλητής του πινγκ-πονγκ Νίκος Μαντζάρογλου και ο πρωταθλητής στη σκοποβολή Νίκος Χρυσάφης.
Η απουσία πρωταθλήματος ( ο Παναθηναϊκός συνήθως αντιμετώπιζε τον ΟΑΑ, την ομάδα της Shell, τη ομάδα του αγγλικού στόλου, καθώς και ερασιτεχνικές κατά καιρούς ομάδες Κυπρίων, Άγγλων και Ινδών παροίκων των Αθηνών ) ή κάποιου ανταγωνιστικού θεσμού στην Ελλάδα, ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να αγωνιστεί με ομάδες με μεγάλη παράδοση στο άθλημα όπως της Αγγλίας και του Πακιστάν. Μεταπολεμικά ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να συντηρήσει το τμήμα. Οι αθλητές Φιλίππου, Μαντζάρογλου, Φρατζεσκάκης, Λίτσας, Δημητράκος και Καμπουράκης το 1937 μεταπήδησαν από το τμήμα χόκεϊ στην ομάδα του μπάσκετ η οποία την περίοδο εκείνη ανασυστάθηκε ξεκινούσε την πρώτη προσπάθεια να καταξιωθεί σε αξιόλογες βάσεις.

Διακρίσεις

  • 10 Ανεπίσημα Πρωταθλήματα Ελλάδος:
1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939, 1940 (Αθλητική Ηχώ 21/3/2007 σελ.47)

Αξιόλογοι αθλητές

 Η ιστορία του Παναθηναϊκού στο χόκεϊ από το παλαίμαχο αθλητή του συλλόγου Γιώργο Λιβέρη:
Η ομάδα ΧΟΚΕΪ του Παναθηναϊκού, η οποία ανεδείχθη πρωταθλήτρια Ελλάδος από το 1931 και σε όλη τη δεκαετία του ’30. Μόνο ο Β’ Π.Π ανέκοψε τη δράση της. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Αποστολίδης (τερμ.), Κϊμων Ζάχος, Παντελίδης, Αναστασίου, Δημητράκος, Μπούκας, Αγγ. Φιλίππου (αρχηγός), Κλέων Ζάχος, Νικ. Ματζάρογλου, Καμπουράκης και Λίτσας.


Παγκόσμια το Χόκεϊ είναι γνωστό ότι διεξάγεται σε χόρτο ή σε πάγο αλλά ο Παναθηναϊκός το ξεκίνησε το 1928 σε ξερό γήπεδο και το διατήρησε μέχρι το 1940 όταν πλέον ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τη δράση του.
    
Δημιουργοί της ομάδας Χόκεϊ του Παναθηναϊκού ήταν οι Κύπριοι Παντελίδης και Φραγκούδης και οι Αθηναίοι Δαπόντες και Αραβοσιτάς. Για μία τριετία τα παιχνίδια ήσαν μόνο φιλικά με ομάδες της Αγγλικής παροικίας ή του Κυπριακού Ομίλου.
    
Από τα τέλη του 1931 όταν άρχισαν να τελούνται πρωταθλήματα ή ομάδα του Παναθηναϊκού έδειξε την αξία της καθώς κέρδισε όλους τους αγώνες και όλους τους τίτλους δεδομένης της πείρας της καθώς αγωνίσθηκε ακόμη και με ισχυρή ινδική ομάδα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Ινδοί αναδείχθηκαν χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Χόκεϊ στους Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ, του 1932 στο Λος Άντζελες και του 1936 στο Βερολίνο. Μετά τον Β΄ ΠΠ, συνέχισαν τις χρυσές επιτυχίες τους μέχρι το 1956, πριν αντικατασταθούν από του Πακιστανούς το 1960. Ξανακέρδισαν χρυσό το 1964 στο Τόκιο, αλλά και το 1980 στη Μόσχα.
    
Την πρωταθλήτρια ομάδα της δεκαετίας του ΄30 αποτελούσαν οι εξής:
Άγγελος Φιλίππου (αρχηγός από το 1934), ο Κύπριος σπρίντερ Παντελίδης, ο Νίκος Μαντζάρογλου, οι αφοί Κλέων και Κίμων Ζάχος, ο Ρένος Φραγκούδης και ακόμη οι: Καλατζιανός, Γιαννόπουλος, Λίτσας, Κόκκοτας, Δημητράκος, Αναστασίου, Καμπουράκης, Μπούκας, και ο Αποστολίδης που ήταν ο βασικός τερματοφύλακας. Κατά καιρούς την ομάδα ενίσχυαν και οι ποδοσφαιριστές Άγγελος Μεσσάρης, Συμεωνίδης, Αργυράκης και Φρατζεσκάκης,

Ας σημειωθεί, σε ανάμνηση της εποχής εκείνης ότι στο Αλβανικό Μέτωπο έχασαν τη ζωή τους, ο Κλέων Ζάχος και ο Λευτέρης Φρατζεσκάκης.
Έγραψε:ο Γιώργος Λιβέρης.
 
πηγές:http://el.wikipedia.org,http://palaimaxoipao1908.blogspot.gr

 

Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός είναι η «μάνα του λόχου» Αφιέρωμα στην Κωπηλασία!

 
Από τα πλέον άγνωστα τμήματα του Παναθηναϊκού, καθώς επιβίωσε για ελάχιστα χρόνια τη δεκαετία του '30...To ναυτικό τμήμα, όπως αποκαλούταν η ομάδα κωπηλασίας του Παναθηναϊκού, διεκδικεί τον τίτλο του πιο «άγνωστου» τμήματος του Τριφυλλιού. Σ’ αυτό βοηθά και το γεγονός ότι λειτούργησε ελάχιστα, γεγονός που το κάνει να ξεφεύγει από ους μελετητές της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού!


Ο Παναθηναϊκός έγινε μέλος της ομοσπονδίας τη δεκαετία του ’30, έχοντας ως έδρα το Φάληρο και συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τελικά η κωπηλατική ομάδα του Τριφυλλιού «θυσιάστηκε» στον βωμό της επιβίωσης του συλλόγου στα δύσκολα χρόνιας της οικονομικής κρίσης εκείνης της εποχής.

 

πηγή

Μπάσκετ Εφήβων Ανδρών:Νάτοι Νάτοι οι Πρωταθλητές!


Ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε πρωταθλητής Εφήβων επικρατώντας του Φιλαθλητικού μέσα στον "Τάφο του Ινδού" με 70-52 και παράλληλα προκρίθηκε στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος στην Πάτρα.
Οι παίκτες του Κώστα Παπαδόπουλου κυριάρχησαν απ' το ημίχρονο (35-33) κι έπειτα, κατακτώντας για 3η συνεχόμενη φορά τον τίτλο της Ένωσης και συγχρόνως το εισιτήριο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων (8-12/5, Πάτρα - κλειστό «Παναγία Αλεξιώτισσα»), όπου θα βρεθούν ως υπερασπιστές του τίτλου απ' την περασμένη διοργάνωση στην Καβάλα.
Τη μάχη τίτλου παρακολούθησε από κοντά και το προπονητικό επιτελείο της ανδρικής ομάδος του Παναθηναϊκού, οι κ.κ. Πεδουλάκης, Μανωλόπουλος και Βόβορας.

 Κορυφαίος για τους πρωταθλητές ήταν ο Διαμαντάκος!

Ο αγώνας:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 70
ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ 52
Διαιτητές: Κορομηλάς, Μαγκλογιάννης
Δεκάλεπτα: 19-14, 35-33, 22-15, 70-52


Παναθηναϊκός (Παπαδόπουλος): Στογιάνοβιτς 4 (1), Ερεμπενάζιε 11, Τζιβελέκας 2, Δαφαλιάς 10, Γιαννίκος 4, Γκιουζέλης 3, Λογοθέτης 4, Λούκας 2, Θεοδώρου, Νικολακόπουλος 7 (2), Διαμαντάκος 20, Αναγνωστάκης 3


Φιλαθλητικός (Ζήβας): Καρτερουλιώτης 8 (2), Σκόνδρας 3 (1), Σμυρλής 3, Κελαϊδής 22 (3), σεργκένκο 2, Καμπερίδης 13 (2).


Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΦΗΒΩΝ - Γ' ΦΑΣΗ PLAYOFFS
Παναθηναϊκός-Φιλαθλητικός 65-58 (Καν. Περ.)
Φιλαθλητικός-Παναθηναϊκός 83-76 (Καν. Περ.)
Παναθηναϊκός-Φιλαθλητικός 69-40 (Playoffs)
Φιλαθλητικός-Παναθηναϊκός 69-67 (Playoffs)
Παναθηναϊκός-Φιλαθλητικός 70-52 (Playoffs)



Δείτε εδώ φωτορεπορτάζ του τελικού
Δείτε στο παρακάτω link βίντεο με ολόκληρο το μάτς:
http://sportshero.gr/index.php/sports/basket/item/4642-protathlitis-efibon-xana-o-pao-stin-eska

  Συγχαρητήρια στα παιδιά και στον προπονητή .... Συνεχίζουμε !!!