Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Σαν τον Μιχάλη Κωνσταντίνου του Ποδοσφαίρου!!!


 Το ραντεβού με τη ζυγαριά του ήταν ετήσιο. Η πάλη τις περισσότερες φορές άνιση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι του ολυμπιακού, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, τη χρονιά που είχε πατήσει τα 180+ κιλά (κάποιοι λένε ακόμα και τα 200) να ζυγίζουν τον Big Sofo στις ζυγαριές που υπήρχαν στη λαχαναγορά του Ρέντη. Το 2007 όσοι ήταν γύρω του, μια στρατιά από στελέχη που είχαν μεταλλαχθεί σε γκουβερνάντες, ανησυχούσαν όχι για την καριέρα του, αλλά για την καρδιά του. Επιπλέον, η άστατη ζωή και το έντονο lifestyle που είχε επιλέξει ζόριζαν την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Στα bootycall πάρτι των Magna στο Interni της Ερμού και αργότερα του NiVo ήταν μόνιμα παρών. Έτρωγε για δύο, έπινε για δύο και δεν έβγαζε ούτε την 20λεπτη προπόνηση. Αυτά δεν άρεσαν σε κανέναν προπονητή, ούτε φυσικά στον Πίνι Γκέρσον, που του το ξέκοψε με την πρώτη: «Ή αποκτάς σωματοδομή και νοοτροπία μπασκετμπολίστα ή τρως πάγκο». Για πρώτη φορά η ασυλία που απολάμβανε από τους αδελφούς αγγελόπουλους κινδύνευε να αρθεί. Ούτε ο κόσμος θα τον γλίτωνε αυτή τη φορά. Η λύση βρέθηκε ύστερα από ομηρικές συνομιλίες, που λίγο έλειψε να στείλουν τις δύο πλευρές στα δικαστήρια, και με την απειλή της διακοπής συμβολαίου ο Σοφοκλής δέχεται να πάει στην Ελβετία, με έξοδα του συλλόγου, για να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα δίαιτας και να επιστρέψει τελικά στυλάκι… 153 κιλών.

Εκείνη η περίοδος, πριν από το spa της Ελβετίας, ήταν η πιο κρίσιμη στις σχέσεις του με τη διοίκηση και τον κόσμο του ολυμπιακού. Ο κόσμος, συνήθως, ταυτίζεται με τα ατίθασα αλλά ταλαντούχα παιδιά. Και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι και στα δύο πληθωρικός. Σε μια προπόνηση της μικρής εθνικής ομάδας, με τεχνικό σύμβουλο τότε τον Κώστα Πολίτη, λέγεται πως είχε εμφανιστεί με τις παντόφλες του ξενοδοχείου, εξοργίζοντας τον Πολίτη τόσο, που τον έστειλε κακήν κακώς πίσω στο δωμάτιό του. Το γεγονός, όμως, παραμένει. Ο Σοφοκλής είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σέντερ της γενιάς του. Απορίας άξιον πώς με αυτά τα κιλά μπορεί να διανύει το τερέν σε 4 δευτερόλεπτα, να έχει τέτοιο άλμα χωρίς να έχει προβλήματα στη μέση και να σπάει με τέτοιο τρόπο τη λεκάνη του – εξού και το προσωνύμιο Baby Shaq.
Το ιδιαίτερο της καταγωγής του (ένας μαύρος  Έλληνας), το απίστευτο ταλέντο του, αλλά κυρίως η στοχοποίησή του από μερίδα των παναθηναϊκών οπαδών ήταν οι αιτίες που ο κόσμος και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι άπλωσαν ασπίδα προστασίας γύρω του.
Σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση, όπως στους παράφορους έρωτες, δεν μπήκε βεβαίως ποτέ όριο. Ίσα ίσα, η αγάπη όλων ενισχύθηκε όταν το σύνθημα «Έφαγες όλο τον Σκλαβενίτη, Σχορτσανίτη, Σχορτσανίτη» έτεινε να αντικαταστήσει οποιοδήποτε άλλο, κάποιες μπανάνες από τη λαϊκή αγορά έκαναν την εμφάνισή τους στο τερέν του ΟΑΚΑ και ο Sofo απαντούσε με προτεταμένο το μεσαίο του δάχτυλο. Η ηρωική πράξη δεν θα έμενε χωρίς ανταμοιβή. Ο Σχορτσανίτης, που ήταν ήδη ο αγαπημένος της εξέδρας, έγινε σε ένα βράδυ οσιομάρτυρας. Τέτοια ασυλία και αγάπη βίωνε μόνο ο Νέρι Καστίγιο. Πλέον, και ο Σοφοκλής. Τα δύο κακομαθημένα παιδιά του Πειραιά.

Με την έλευση του Παναγιώτη Γιαννάκη όλοι περίμεναν την αναγέννηση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Άλλωστε η μόνιμη επωδός κάθε συζήτησης για τον Big Sofo ήταν το αναπάντητο ερώτημα «γιατί παίζει μπάσκετ με την Εθνική και όχι με τον ολυμπιακό;». Η εικασία πως ο Γιαννάκης είχε βρει το κουμπί του διαλύθηκε πανηγυρικά. Οι «σφαίρες» δεν βρήκαν τον Σχορτσανίτη καθώς η κάννη στόχευε τον προπονητή, όμως για πρώτη φορά τα πράγματα έχουν αλλάξει – και για τον Σχορτσανίτη. Οι αγγελόπουλοι, ύστερα από μία ακόμη απώλεια τίτλου, σφίγγουν τα δόντια σε όλους. Τέλος τα χαϊδέματα, τέλος η πατρική στοργή. Από δω και πέρα η ομάδα πάνω απ’ όλα. Ο Ίβκοβιτς, που δεν φημίζεται για την ανεκτικότητά του, όταν είδε πως το συμβόλαιό του έληγε δεν πίεσε για ανανέωση. Στο σύντομο ταξίδι του στο Λος Άντζελες για λογαριασμό των Clippers δεν μάγεψε ακριβώς τους Καλιφορνέζους και με την επιστροφή του άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες ειδήσεις για… τον Παναθηναϊκό. Κάποιοι ισχυρίζονταν πως αυτές οι ψευδείς φήμες ήταν ο τρόπος του να «ψήσει» τη διοίκηση. Αλήθεια ή ψέμα, οι Αγγελόπουλοι δεν ανανεώνουν συμβόλαια υπό καθεστώς εκβιασμού. Οι φίλοι του ολυμπιακού στην είδηση άρχισαν να κάνουν λόγο για περίπτωση… Μιχάλη Κωνσταντίνου. «Ας το πάρουν το “παλτό”, να μην πληρώνει και ο πρόεδρος» έγραφε χαρακτηριστικά ένας φίλος του Ολυμπιακού σε κόκκινο blog και οι ομοϊδεάτες του παρακάτω συμπλήρωναν: «Πέντε χρόνια τον περιμένουμε να παίξει. Ας πάει στον Ζέλικο, που δεν είναι Γιαννάκης, κι όταν τον πιάσουν πάλι τα ψυχολογικά του θα δουν κι αυτοί».
Η μετάβαση στο Τελ Αβίβ και τη Μακάμπι αποδείχτηκε ταξίδι αναψυχής και επιστροφής στο υψηλό επίπεδο για τον Σχορτσανίτη μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Στο μεταξύ, όμως, Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν υπάρχει…