Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός είναι η «μάνα του λόχου» Αφιέρωμα στο Γυναικείο Βόλεϊ!

 
Το γυναικείο τμήμα πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού ανήκει στα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου και λειτουργεί ανεξάρτητα από το επαγγελματικό ανδρικό. Το τμήμα ιδρύθηκε το 1969. Έχει κατακτήσει 23 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα Ελλάδος, ενώ έχει βρεθεί 2 φορές σε τελικό κυπέλλου Ευρώπης, όταν το 2000 αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το 2009 αγωνίστηκε στον τελικό του Challenge Cup.

Ιστορία

1969-1980

Το 1969 ο Παναθηναϊκός ίδρυσε το τμήμα βόλεϊ γυναικών και έτσι παρουσιάστηκε έτοιμος να πρωταγωνιστήσει αφού λίγο αργότερα το 1970 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και διοργανώθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το πρωτάθλημα Κέντρου. Ο πετοσφαιριστής του ανδρικού τμήματος, Ανδρέας Μπεργελές ήταν ο πρώτος προπονητής της ομάδας. Έδρα τη ομάδας υπηρξε ο Τάφος του Ινδού.

Στα μισά της πριόδου 1969-70 προπονητής της ομάδας αναλαμβάνει ο Σάββα Γκροζντάνοβιτς ο οποίος παράλληλα προπονούσε με επιτυχία και το ανδρικό τμήμα. Με κορυφαίες την αρχηγό Δόξα Ιωαννίδου και τις Κογεβίνα, Χατζηγιάννη, Γιαννουλάτου, Μανδανίδου ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα Κέντρου που διεξήχθη στη Λεωφόρο και το Πρωτάθλημα Ελλάδας.
Το 1971 ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλητής Κέντρου αλλά και πρωταθλητής Ελλάδας επικρατώντας του Ηρακλή με 3-0 σετ στο κλειστό της ΧΑΝΘ. Το 1972 ο Παναθηναϊκός κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος στην Καβάλα επικρατώντας με 3-0 σετ ενάντια στον Άρη, τον Εθνικό, τον Ηρακλή, την Καβάλα. Πριν την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμούσε με το Αμερικάνικο Κολλέγιο το οποίο νίκησε με δυσκολία με 3-2 σετ ενώ βρέθηκε πίσω με 8-1 στο 5ο σετ. Την ίδια χρονιά ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Φενέρ Μπαχτσέ και προκρίθηκε στη 2η φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

To 1973 o Ζ.Α.Ο.Ν. ενισχύθηκε και διεκδίκησε το πρωτάθλημα Ελλάδας όμως ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-0 στον αγώνα της τελικής φάσης που διεξήχθη στο κλειστό της ΧΑΝΘ. Την επόμενη χρονιά όμως ο Ζ.Α.Ο.Ν. κερδίζοντας με 3-1 τον ΠΑΟ κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε στην κατάκτηση του 5ου συνεχόμενου Πρωταθλήματος Κέντρου.
Το 1975 ο Σάββα Γκροζντάνοβιτς εγκατέλειψε την Ελλάδα μεσούσης της περιόδου και αντικαταστάθηκε από το Νίκο Μπεργελέ. Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά δεν κατέκτησε κανένα τίτλο παρά το ότι η Γιαννουλάτου αναδείχθηκε MVP των τελικών του Πρωταθλήματος. Το 1976 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα Κέντρου

Πριν τον αγώνα με το Ζ.Α.Ο.Ν. για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Πάτρα, η Γκύζη του ΠΑΟ συμπλέκεται με αθλήτρια του Ζ.Α.Ο.Ν. στο ξενοδοχείο και αποβάλλεται. Ο Ζ.Α.Ο.Ν. νικά τον Παναθηναϊκό με 3-2 και κατακτά για 3η συνεχόμενη φορά τον τίτλο. Η Γιαννουλάτου αναδεικνύεται και πάλι MVP των τελικών.
Το 1977 ο Παναθηναϊκός με το Νίκο Μπεργελέ στην τεχνική ηγεσία επιστρέφει στην κορυφή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ενώ παράλληλα κατακτά και το Πρωτάθλημα Κέντρου. Το ίδιο συνέβη και το 1978. Στον τελικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στη Νίκαια επικράτησε 3-2 σετ του Ζ.Α.Ο.Ν. ενώ βρέθηκε να χάνει με 0-2. Πρωταγωνίστριες ήταν οι Παυλάκου, Κόκκαλη, Καλούδη, Θεοφάνη, Αγγελή, Μπαρζούκα.
Το 1979 προπονητής αναλαμβάνει ο αθλητής του ανδρικού τμήματος του ΠΑΟ, Νίκος Κριτσολάκης και κατακτά και τους 2 τίτλους. Το 1980 ο Παναθηναϊκός μένει άτιτλος στην Ελλάδα όμως στην Ευρώπη αγωνίστηκε στα προημιτελικά του Κυπελλου Κυπελλούχων.

1981-1990


Τα ευρωπαϊκά φάιναλ φορ
Το 1981 ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίζεται στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου στο Μόναχο. Η διοργάνωση διεξήχθη στη Δυτική Γερμανία και ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε 4ος πίσω από την τροπαιούχο Λόχοφ και τις Μόμπιλ Τσετσίνα και Βισμπάντεν. Στη διοργάνωση συμμετείχαν οι Γκύζη, Παυλάκου, Μπομπόνη, Αγγέλη, Βήχου, Ψαθοπούλου, Μανώλα, Χρυσοστόμου, Κατσαρού, Μπαρζούκα, Μ. Νικολάου, Χ. Νικολάου.

Ο έφορος της ομάδας Λάμπρος Κολοβός αποκτά για λογαρισμό του ΠΑΟ από το Ζ.Α.Ο.Ν. τον προπονητή Σούλη Τουρσούγκα και την αθλήτρια Παναγιώτα Μπονοβία και μετά από 2 χρόνια επιστρέφει στην κορυφή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος το 1982 και κατακτά το Πρωτάθλημα Κέντρου που διεξήχθη για τελευταία χρονιά. Για να κατακτήσει ο Παναθηναϊκός το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1983 χρειάστηκε να επικρατήσει επί του Ζ.Α.Ο.Ν. με 3-2 σε αγώνα μπαράζ στο κλειστό του Πανελληνίου.

Το 1984 ο Παναθηναϊκός χάνει το πρωτάθλημα από τον Φιλαθλητικό. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Λάμπρος Κολοβός με τη βοήθεια του Γιώργου Βαρδινογιάννη αποκτούν μετά από πολλές προσπάθειες τη Λία Μήτση. Το 1985 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδας με καλύτερη διαφορά σετ μετά από ισοβαθμία με το Φιλαθλητικό ο οποίος όμως κατέκτησε τα 2 επόμενα πρωταθλήματα.

Το 1988 ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνίστριες τις Μήτση, Μπόρα, Ροτσίδου, Καρακώστα, Καπένη, Μαλαπέτσα, αναδεικνύεται πρωταθλητής. Το 1989 όμως ο ΠΑΟ θα αναδειχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του τρίτος στο Πρωτάθλημα. Ο Λάμπρος Κολοβός αναλαμβάνει τις μεταγραφές των Αγγελάκη, Σφυρή, Θεοδωράκη και Σκουλά για να επιστρέψει η ομάδα στην κορυφή το 1990.

1991-2000

Το 1991 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Ελληνικό Πρωτάθλημα για πρώτη φορά αήττητος (14-0 νίκες στην κανονική περίοδο και 3-0 στα πλέι οφ) επικρατώντας με 3-0 επί του Ιωνικού ΝΦ στον τελικό. Το 1992 μετά την απόκτηση της Ρούλας Πραγκαλούδη και την ελληνοποίηση των Μπάμπουλι και Γκεοργκίεβα ενισχύεται και κατακτά ένα ακόμη πρωτάθλημα, όμως στο τέλος της περιόδου παραιτήται ο Σούλης Τουρσούγκας και αποσύρεται η Λία Μήτση.
Τη θέση του προπονητή αναλαμβάνει ο Γιέρζι Βελτζ ο οποίος υπήρξε αναμορφωτής της Εθνικής Ανδρών. Με την παρουσία της Ιουλίας Σάλτσεβιτς ο Παναθηναϊκός κατακτά το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα αήττητος. Στην Ευρώπη αγωνίστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

 Την επόμενη χρονιά η Σάλτσεβιτς αποχωρεί και αποκτάται η Ντότσι και ο τίτλος χάνεται απο τον Ιωνικό ΝΦ στη διαφορά των σετ, καθώς οι δύο ομάδες ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση.
Το 1995 με προπονητή τον Περικλή Μπακοδήμο ο Παναθηναϊκός αγωνιζεται στις 4-5 Μαρτίου, στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Μίνστερ της Γερμανίας. Ηττάται στον ημιτελικό από τη Μίνστερ και στο μικρό τελικό από τη Μπρούμελ Ανκόνα, ενώ τον τίτλο πήρε η Μόντενα. Στο πρωτάθλημα αν κι έσπασε το πλεονέκτημα έδρας του Φ.Ο. Βριλησσίων στον πρώτο αγώνα, στο δεύτερο αγώνα γνωρίζει την ήττα μέσα στη Λεωφόρο, και χάνει το πρωτάθλημα με ήττα με 3-1 στον τελευταίο αγώνα των τελικών.

Το 1996 η Σάλτσεβιτς επιστρέφει από τον Ολυμπιακό και αποκτούνται οι Αμερικάνες Μπάκνερ και Μιλς όμως ο ΠΑΟ βρέθηκε στην τρίτη θέση. Το 1997 τα Βριλήσσια κατακτούν για 3η φορά το Πρωτάθλημα παρά το ότι ο Παναθηναϊκός απέκτησε την Κορίνα Μετβέτεβα και είχε ξανά στον πάγκο τον έμπειρο Σούλη Τσουρούγκα. Το 1998 ο Γιάννης Νικολακάκης αναλαμβάνει την ομάδα και με πρωταγωνίστριες τις Μετβέτεβα, Αγγελάκη και Σφυρή κατακτά το Πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά όμως η Μετβέτεβα αγωνίζεται στην ομάδα των Βριλησσίων και κατακτά το Πρωτάθλημα αλλά και το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος όπου αναδείχθηκε MVP στον τελικό απέναντι στην πρωήν ομάδα της τον ΠΑΟ.

Την περίοδο 1998-99 ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά στο να αγωνιστεί στο final-4 του Κυπέλλου πρωταθλητριών. Την προτελευταία αγωνιστική των ομίλων υποδέχτηκε την τουρκική Βάκιφμπανκ θέλοντας μόνο νίκη για να προκριθεί. Μετά από συγκλονιστική μάχη το παιχνίδι έφτασε στο τάι μπρέικ. Εκεί ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά στη νίκη-πρόκριση καθώς προηγήθηκε με 12-8, αλλά με σερί 7-1 η Βάκιφμπανκ επικράτησε με 2-3 και άφησε τον Παναθηναϊκό εκτός final-4.

Η δεκαετία έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αφού ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη γυναικεία ελληνική ομάδα βόλεϊ που αγωνίστηκε σε τελικό Ευρώπης. Το 2000 αγωνίστηκε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 11-12 Μαρτίου στην Περούτζια. Στον ημιτελικό επικράτησε με 3-0 επί της Ένκα Κωνσταντινούπολης αλλά στον τελικό ηττήθηκε με 3-0 σετ από την Περούτζια. Προπονητής ήταν ο Γιάννης Νικολακάκης και αθλήτριες οι Ιορδανίδου, Πιζέλε, Φεντότοβα, Σαπαρέφσκα, Μάσου, Γιαλένιου, Ντούλε, Αλιφεράκη, Αγγελάκη, Ζανάρα, Μπάμπουλι. Κατέκτησε επίσης το Πρωτάθλημα Ελλάδας επικρατώντας επί του Φιλαθλητικού, από τον οποίο όμως αποκλειστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2000 ο Λάμπρος Κολοβός αποχώρησε για λόγους υγείας μετά από 50 χρόνια προσφοράς στα διοικητικά του τμήματος.

2001-2010

Ο Γιάννης Νικολακάκης και η Σοφία Αγγελάκη μεταγράφηκαν στον Πανελλήνιο και προπονητής του ΠΑΟ ανέλλαβε ο Γιάννης Ανδρεάδης ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Σωτηρόπουλο. Ο Παναθηναϊκός έχασε το πρωτάθλημα του 2001 στον 5ο αγώνα των τελικών μέσα στη Λεωφόρο από τον Πανελλήνιο. Την επόμενη χρονιά με προπονητή το Ματθαίος Φορτούνας ο Παναθηναϊκός δεν ενισχύθηκε με συνέπεια να καταλάβει την 4η θέση στο πρωτάθλημα που είναι και η πιο χαμηλή της ιστορίας του. Στο πρωτάθλημα του 2003 με προπονητή το Δημήτρη Ανδρεόπουλο κατατάσεται 2ος φτάνοντας και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Το 2004 μπορεί να περιορίστηκε στο πρωτάθλημα στην 3η θέση και στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, όμως τη χρονιά εκείνη αγωνίστηκε στον ΠΑΟ η Ρούξι Ντουμιτρέσκου, η αθλήτρια που άλλαξε τις ισορροπίες υπέρ του.

Το 2005 ο Παναθηναϊκός προσλαμβάνει τον προπονητή Δημήτρη Μπαχράμη και αποκτά την αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος Μαρία Γκαραγκούνη, ενώ υπέυθυνος του τμήματος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Πιστιόλης. Με τη Ρούξι Ντουμιτρέσκου και τη Νίκη Γκαραγκούνη η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα στην έδρα του Φιλαθλητικού με 3-1 νίκες. Με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας κερδίζει και το πρώτο του νταμπλ επικρατώντας στον τελικό του φάιναλ-8 επί των Βριλησσίων στο Κερατσίνι.
Ο Παναθηναϊκός κατακτά το νταμπλ και το 2006 και μετά τον τελικό με τον Πανελλήνιο, στο Μαρκόπουλο, η αρχηγός Νίκη Γκαραγκούνη παρέλαβε το Κύπελλο Ελλάδος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Το 2007 ο Παναθηναϊκός κατακτά αήττητος το Πρωτάθλημα, χάνοντας κατά τη διάρκεια του μόνο 5 σετ. Στους τελικούς του Πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός επικράτησε επί του Ολυμπιακού με 3-0 νίκες. Στο Κύπελλο Ελλάδας ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Ολυμπιακό όμως η διοργάνωση ματαιώθηκε λόγω του θανάτου του Μιχάλη Φιλόπουλου στα επεισόδια της Λεωφόρου Λαυρίου.

Το 2008 ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας αντιμετωπίζοντας στον τελικό το Μαρκόπουλο το οποίο είχε ενισχυθεί με τη μεταγραφή των αδερφών Γκαραγκούνη από τον ΠΑΟ. Στο πρωτάθλημα Ελλάδος ο ΠΑΟ συνέχισε το αήττητο σερί που κρατούσε απο την προηγούμενη χρονιά έως τους ημιτελικούς οπότε και έχασε μια φορά εντός έδρας από τον Ηρακλή Κηφισιάς στις 14 Απριλίου 2008. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα μετά από δύο χρόνια (τελευταία ήττα στις 15 Απριλίου 2006 από το Μαρκόπουλο), μετά από 55 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφ. Επιπλεόν αυτή η ήττα ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα που γνώρισε ο Παναθηναϊκός μετά από πεντέμισι χρόνια. Η τελευταία φορά που είχε ηττηθεί εντός έδρας ήταν τον Οκτώβριο του 2002 (31/10) από τα Βριλήσσια με 1−3[11]. Προηγήθηκαν 77 συνεχόμενες νίκες στην έδρα του, στο πρωτάθλημα, σε κανονική περίοδο και πλέι οφ. Στους τελικούς του Πρωταθλήματος ο ΠΑΟ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και παρά το ότι έχασε το πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο αγώνα της Λεωφόρου και βρέθηκε πίσω με 0-2 νίκες, στη συνέχεια ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 στον κρίσιμο 4ο αγώνα στην έδρα του Ολυμπιακού και με 3-2 νίκες αναδείχθηκε στη Λεωφόρο πρωταθλητής.

Το 2009 για την 10η αγωνιστική της κανονικής περιόδου γνωρίζει την ήττα από τον Ολυμπιακό με 2−3, μετά από 65 συνεχόμενες νίκες σε αγώνες της κανονικής περιόδου. Τελευταιά φορά είχε ηττηθεί την 10η αγωνιστική της περιόδου 2005−06 από το Μαρκόπουλο με 3−0. Στους υπόλοιπους 12 αγώνες πήρε τη νίκη, πέτυχε το απόλυτο στην κανονική περίοδο τις σαιζόν 2006−07 και 2007−08, ενώ παρέμεινε αήττητος και την περίοδο 2008−09 μέχρι την 9η αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε εύκολα τον τίτλο με 3−0 νίκες, όλες με 3−0 σετ, στους τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό. Στο Κύπελλο ο Παναθηναϊκός επικράτησε στον ημιτελικό με 3-0 σετ του Ολυμπιακού και στη συνέχεια κατακτά τον τίτλο με 3-0 σκορ επί του Ηρακλή στον τελικό. Την περίοδο 2009-10 ο Παναθηναϊκός τερματίζει δεύτερος στην κανονική περίοδο πίσω από τον Ολυμπιακό που αποκτά το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, όμως ο Παναθηναϊκός κατέκτησε με 3-0 νίκες το πρωτάθλημα κερδίζοντας τις 2 φορές εκτός έδρας. Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 3ο συνεχόμενο νταμπλ επικρατώντας στον τελικό του Κυπέλλου επί του Ολυμπιακού με 3-1 σετ.

2011-

Την περίοδο 2010-11 ο Παναθηναϊκός το 7ο συνεχόμενο Πρωτάθλημα Ελλάδας χάρη στην νίκη του με 0−3 μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού την τελευταία αγωνιστική. Στο κύπελλο ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Α.Ε.Κ..
Την περίοδο 2011-12 το σερί των επτά συνεχόμενων πρωταθλημάτων έσπασε, ενώ μάλιστα βρεθηκε για δεύτερη φορά στη ιστορία του εκτός τριάδας, καταλαμβάνοντας την 4η θέση. Στο κύπελλο ηττήθηκε στον τελικό από τον Ολυμπιακό.
Η περίοδος 2012-13 ήταν η χειρότερη στην ιστορία του τμήματος, καθώς κινδύνευσε με υποβιβασμό για πρώτη φορά στην ιστορία του. Καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις του πρωταθλήματος, ενώ τη 17η αγωνιστική βρέθηκε στη 10η θέση με τρεις βαθμούς διαφορά από την 9η. Τελικά με σερί νικών κατάφερε να παραμείνει στην Α1, ανεβαίνοντας μάλιστα στην 5η θέση (η χαμηλότερη στην ιστορία του). Στο κύπελλο αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση με ήττα 1-3 από την ΑΕΚ.

Τίτλοι

  • 10 Πρωταθλήματα Κέντρου[12]: 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1976, 1977, 1978, 1981, 1982

Ευρωπαϊκές διακρίσεις

Έτος Διάκριση Σχόλια
Champions League
1998-99 6η Θέση 3η Θέση στον 2ο Όμιλο (Βασική Φάση με 2 ομίλους των 8 ομάδων)
Champions Cup
1993-94 Προημιτελικός αποκλείστηκε από τη Matera
Cup Winners Cup
1994-95 Φάιναλ φορ 4η Θέση
1995-96 7η Θέση 4η θέση στη φάση των ομίλων
1999-00 Τελικός 2η Θέση ηττήθηκε από την Perugia
Κύπελλο Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας
1980-81 Φάιναλ φορ 4η Θέση
Challenge Cup
2008-09 Τελικός 2η Θέση ηττήθηκε από την Vini Monteschiavo Jesi
2009-10 Προημιτελικός Αποκλείστηκε από την Αστερίξ Κίλντρεχτ

Φάιναλ φορ

Περίοδος Τόπος Διοργάνωση 1η Θέση 2η Θέση 3η Θέση 4η Θέση
1980-81 Flag of Germany.svg Μόναχο Κύπελλο Συνομοσποδίας Flag of Germany.svg Λόχοφ Flag of Italy.svg Τσεσίνα Flag of Germany.svg Βισμπάντεν Flag of Greece.svg Παναθηναϊκός
1994-95 Flag of Germany.svg Μίνστερ Κύπελλο Κυπελλούχων Flag of Italy.svg Μόντενα Flag of Germany.svg Μίνστερ Flag of Italy.svg Ανκόνα Flag of Greece.svg Παναθηναϊκός
1999-00 Flag of Italy.svg Περούτζια Κύπελλο Κυπελλούχων Flag of Italy.svg Περούτζια Flag of Greece.svg Παναθηναϊκός Flag of Turkey.svg Ένκα Flag of Spain.svg Γιουνιβερσιδάδ
2008-09 Flag of Italy.svg Γιέζι Κύπελλο Θριάμβου Flag of Italy.svg Γιέζι Flag of Greece.svg Παναθηναϊκός Flag of Russia.svg Λενινγκράντα Flag of Spain.svg Αλμπαθέντε

Σεζόν

Περίοδος Πρωτάθλημα
Ελλάδας
Πρ.Κέντρου /
Κύπελλο
Κύπελλα
Ευρώπης
Προπονητής Σύνθεση
1969-70 Πρωταθλητής Πρωταθλητής
Κέντρου

Α.Μπεργελές,
Γκροζντάνοβιτς
Ιωαννίδου, Κογεβίνα, Χατζηγιάννη, Καλαφάτη, Γιαννουλάτου, Μανδανίδου, Γκύζη, Ταμβίσκου, Σταθοπούλου, Κουτρουμπή, Λεωνίδου, Ραγκούση
1970-71 Πρωταθλητής Πρωταθλητής
Κέντρου

Γκροζντάνοβιτς Ιωαννίδου, Γιαννουλάτου, Μανδανίδου, Χατζηγιάννη, Γκύζη, Κόκκαλη, Παυλάκου, Κογεβίνα, Σωτηροπούλου, Αναστασάκη, Πιθαρούλη, Τσάλτα
1971-72 Πρωταθλητής Πρωταθλητής
Κέντρου

Γκροζντάνοβιτς Ιωαννίδου, Γιαννουλάτου, Χατζηγιάννη, Καλαϊτζή, Αναστασάκη, Κόκκαλη, Μανδανίδου, Γκύζη, Παυλάκου, Σωτηροπούλου, Κογεβίνα
1972-73 Πρωταθλητής Πρωταθλητής
Κέντρου

Γκροζντάνοβιτς Ιωαννίδου, Καλατζή, Γκύζη, Κόκκαλη, Γιαννουλάτου, Αναστασάκη, Μοσχοπούλου, Γκαραβέλου, Μανδανίδου
1973-74 Φιναλίστ Πρωταθλητής
Κέντρου

Γκροζντάνοβιτς Ιωαννίδου, Καλατζή, Γκύζη, Κόκκαλη, Γιαννουλάτου, Αναστασάκη, Μοσχοπούλου, Γκαραβέλου, Μανδανίδου, Χρυσού, Μπομπόνη, Κούκη, Θ. Φιλίππου, Μ. Φιλίππου, Δόμπρετς, Ζαφειρία
1974-75 Φιναλίστ Φιναλίστ
Κέντρου

Γκροζντάνοβιτς,
Ν.Μπεργελές
Γιαννουλάτου, Γκύζη, Κόκκαλη, Γιαννουλάτου, Μανδανίδου, Μπομπόνη, Κούκη
1975-76 Φιναλίστ Πρωταθλητής
Κέντρου

Ν.Μπεργελές Γιαννουλάτου, Γκύζη, Παυλάκου, Κόκκαλη, Μανδανίδου, Μπομπόνη
1976-77 Πρωταθλητής Πρωταθλητής
Κέντρου

Ν.Μπεργελές Γιαννουλάτου, Κόκκαλη, Καλούδη, Παυλάκου, Γκύζη, Μπαρζούκα, Κούκη
1977-78 Πρωταθλητής Πρωταθλητής
Κέντρου

Ν.Μπεργελές Παυλάκου, Κόκκαλη, Καλούδη, Θεοφάνη, Αγγελή, Μπαρζούκα, Γιαννουλάτου, Κούκη, Μανωλά, Σαρρή
1978-79 Πρωταθλητής Φιναλίστ
Κέντρου

Κριτσοταλάκης Γκύζη, Παυλάκου, Καλούδη, Μανωλά, Θεοφάνη, Μπομπόνη, Μπαρζούκα, Σαρρή, Γιαννουλάτου
1979-80 Φιναλίστ Φιναλίστ
Κέντρου
Κύπελλο Κυπελλούχων
Φάση των 16
Κριτσοταλάκης Παυλάκου, Κόκκαλη, Αγγελή, Μπομπόνη, Νικολάου, Καμηλιόρη, Καλούδη, Μανωλά, Σαρρή, Μπαρζούκα, Κατσαρού, Γκιώνη
1980-81 Φιναλίστ Πρωταθλητής
Κέντρου
Κύπελλο Συνομοσπονδίας
Φάιναλ 4
Τουρσούγκας Γκύζη, Μπομπόνη, Βήχου, Ψαθοπούλου, Χρυσοστόμου, Μ. Νικολάου, Χ. Νικολάου, Κατσαρού, Μπονοβία, Καλούδη, Μανωλά, Σαρρή, Μπαρζούκα, Παυλάκου, Αγγέλη, Καρανάσου
1981-82 Πρωταθλητής Πρωταθλητής
Κέντρου

Τουρσούγκας Γκύζη, Χρυσοστόμου, Βήχου, Ψαθοπούλου, Μπαρζούκα, Μ. Νικολάου, Σ. Νικολάου, Χ. Νικολάου, Μπονοβία, Καλούδη, Μανωλά, Σαρρή, Μπομπόνη
1982-83 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Γκύζη, Καλούδη, Χρυσοστόμου, Μ. Νικολάου, Βήχου, Μανώλα, Ψαθοπούλου, Μπαρζούκα, Σ. Νικολάου, Κατσαρού, Ροτσίδου, Μήτση, Μπόρα, Κατσάμπη, Πιλάτου, Μπονοβία, Παπαδάκου, Καραμπάγια
1983-84 Φιναλίστ Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Μήτση, Γκύζη, Καλούδη, Χρυσοστόμου, Μ. Νικολάου, Βήχου, Μανώλα, Ψαθοπούλου, Μπαρζούκα, Σ. Νικολάου, Κατσαρού, Ροτσίδου, Μήτση, Μπόρα, Κατσάμπη, Πιλάτου, Μπονοβία, Παπαδάκου, Καραμπάγια
1984-85 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Μήτση, Ροτσίδου, Χρυσοστόμου, Κατσάμπη, Βήχου, Μ. Νικολάου, Σ. Νικολάου, Μπονοβία, Μπαρζούκα, Πιλάτου, Μπόρα, Μαραζιώτη, Γιάντσιου, Γκύζη, Ψαθοπούλου, Καλούδη, Κατσαρού, Μανώλα, Καραμπάγια, Παπαδάκου, Κωνσταντινίδου
1985-86 Φιναλίστ Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Βήχου, Γκύζη, Καραστάθη, Κατσαμπή, Μήτση, Μπονοβία, Μπόρα, Ροτσίδου, Χρυσοστόμου, Γαρουφαλλίδου, Κούβαρη
1986-87 Φιναλίστ Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Μήτση, Ροτσίδου, Χρυσοστόμου, Μπόρα, Κούβαρη, Γαρυφαλλίδου, Μπονοβία, Καπόρη
1987-88 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Μήτση, Μπόρα, Ροτσίδου, Χρυσοστόμου, Καρακώστα, Καπένη, Μαλαπέτσα, Μπονοβία, Καπώρη
1988-89 3η Θέση Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Μήτση, Χρυσοστόμου, Ροτσίδου, Κούβαρη, Μαλαπέτσα, Καρακώστα, Μπονοβία, Μπόρα, Θεοδωράκη, Λελούδα
1989-90 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Μήτση, Ροτσίδου, Μαλαπέτσα, Καρακώστα, Αγγελάκη, Χρυσοστόμου, Μπονοβία, Μαρτσουκάκη, Κοστρίβα, Θεοδωράκη, Σφυρή, Σκουλά, Παναγιωτοπούλου, Κοκκίνου, Χαραλάμπους, Μπούκη
1990-91 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Μήτση, Ροτσίδου, Μαλαπέτσα, Καρακώστα, Αγγελάκη, Πραγκαλούδη, Σφυρή, Θεοδωράκη, Κοστρίβα, Μαρτσουκάκη, Σκουλά, Καρακώστα, Τζίμου, Κοκκίνου, Μανταμοπούλου, Χαραλάμπους
1991-92 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Μήτση, Ροτσίδου, Αγγελάκη, Γκεοργκίεβα, Πραγκαλούδη, Σφυρή, Σκουλά, Θεοδωράκη, Γιαλενίου, Μπάμπουλη, Ακοκκαλίδου, Κοκκίνου, Κοστρίβα, Βραχά, Μαλαπέτσα, Τσαγλή
1992-93 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Βελτζ Αγγελάκη, Μπάμπουλη, Πραγκαλούδη, Σάλτσεβιτς, Γκεοργκίεβα, Σφυρή, Γιαλενίου, Θεοδωράκη, Κοστρίβα, Μαλαπέτσα, Σκουλά, Βασιλάκη, Πανταζοπούλου
1993-94 Φιναλίστ Δεν υπήρξε
διοργάνωση
Τσάμπιονς Καπ
Προημιτελικός
Βελτζ Αγγελάκη, Γιαλενίου, Ευγενή, Θεοδωράκη, Κοστρίβα, Μαλαπέτσα, Μαρτσουκάκη, Μπάμπουλι, Ντότσι, Πραγκαλούδη, Σφυρή
1994-95 Φιναλίστ Δεν υπήρξε
διοργάνωση
Κύπελλο Κυπελλούχων
Φάιναλ 4
Μπακοδήμος Γιαλενίου, Μαλαπέτσα, Ντότσι, Θεοδωράκη, Κοστρίβα, Μπάμπουλι, Πραγκαλούδη, Ιλίνα, Ζωφραφίνη, Αγγελάκη, Σφυρή, Ευγενή
1995-96 3η Θέση Δεν υπήρξε
διοργάνωση
Κύπελλο Κυπελλούχων
7η Θέση
Μπακοδήμος Σάλτσεβιτς, Λιμαντζάκη, Μιλς, Γιαλένιου, Θεοδωράκη, Βασιλειάδου, Πραγκαλούδη, Ευγενή, Μπάμπουλι, Μπάκνερ, Αγγελάκη, Σφυρή
1996-97 Φιναλίστ Δεν υπήρξε
διοργάνωση

Τουρσούγκας Σάλτσεβιτς, Λιμαντζάκη, Γιαλένιου, Ζανάρα, Πραγκαλούδη, Μπάμπουλι, Μεντβέτεβα, Αγγελάκη, Σφυρή
1997-98 Πρωταθλητής Δεν υπήρξε
διοργάνωση
Κύπελλο Κυπελλούχων
Φάση των ομίλων
Νικολάκης Μάσου, Γιαλένιου, Ζανάρα, Πραγκαλούδη, Μπάμπουλι, Ντούλε, Μεντβέτεβα, Αγγελάκη, Σφυρή
1998-99 Φιναλίστ Φιναλίστ Τσάμπιονς Λιγκ
6η Θέση
Νικολάκης Μάσου, Ντουάρτε, Ρομάνοβα, Σαπαρέφσκα, Ντούλε, Φεντότοβα, Μπάμπουλη, Ζαννάρα, Γιαλένιου
1999-00 Πρωταθλητής Ημιτελικός Κύπελλο Κυπελλούχων
Φιναλίστ
Νικολάκης Μάσου, Ιορδανίδου, Πιζέλε, Σαπαρέφσκα, Γιαλένιου, Φεντότοβα, Ντούλε, Ζαννάρα, Μπάμπουλι, Αλιφιεράκη, Αγγελάκη
2000-01 Φιναλίστ Προημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ
Φάση των ομίλων
Ανδρεάδης,
Σωτηρόπουλος
Αλιφιεράκη, Ν. Γκαραγκούνη, Σαπαρέφσκα, Βερβίτη, Ντούλε, Κρέσσου, Μπάμπουλι, Καλαϊτζίεβα, Φραγκιαδάκη, Τοντόροβα, Πραγκαλούδη, Δρακουλίδου
2001-02 4η θέση Φάση των 16 CEV Cup
Φάση των 16
Φορτούνας Αλιφιεράκη, Ν. Γκαραγκούνη, Σαπαρέφσκα, Νικολού, Ντούλε, Κρέσσου, Μπάμπουλι, Καλαϊτζίεβα, Φραγκιαδάκη, Πραγκαλούδη, Δρακουλίδου
2002-03 Φιναλίστ Ημιτελικός
Ανδρεόπουλος Μπορίσοβα, Φραγκιαδάκη, Ν. Γκαραγκούνη, Σαπαρέφσκα, Ρεσέτνιακ, Μητσέλου, Κρέσσου, Μπάμπουλι, Αλιφιεράκη, Πραγκαλούδη, Γιαλένιου, Σάκουλα
2003-04 3η Θέση Ημιτελικός
Ανδρεόπουλος Φραγκιαδάκη, Ν. Γκαραγκούνη, Ντουμιτρέσκου, Στουντένα, Γιαλένιου, Σάκκουλα, Πραγκαλούδη, Γκένσκοβα, Ντάρδη, Μητσέλου, Κρέσσου
2004-05 Πρωταθλητής Κυπελλούχος
Μπαχράμης Μ. Γκαραγκούνη, Ν. Γκαραγκούνη, Ντουμιτρέσκου, Ντάιμου, Φραγκιαδάκη, Σιμάνκοβα, Μητσέλου, Κρέσσου, Σαμοντάχοβα, Μυλωνά, Σάκκουλα
2005-06 Πρωταθλητής Κυπελλούχος
Μπαχράμης Μ. Γκαραγκούνη, Ν. Γκαραγκούνη, Ντουμιτρέσκου, Φραγκιαδάκη, Σιμάνκοβα, Ζικμούντοβα, Μητσέλου, Κρέσσου, Ρίμπας, Μυλωνά, Σάκκουλα, Μπουντιμιρ Μιλ
2006-07 Πρωταθλητής Δεν ολοκληρώθηκε
Τσίγκος Μ. Γκαραγκούνη, Ν. Γκαραγκούνη, Ντουμιτρέσκου, Σιμάνκοβα, Μποροβίντσεκ, Σάκκουλα, Μυλωνά, Φραγκιαδάκη, Κρέσσου, Μητσέλου
2007-08 Πρωταθλητής Κυπελλούχος
Φλώρος Ντουμιτρέσκου, Σαπαρέφσκα, Λόζανσιτς, Παπαγεωργίου, Φραγκιαδάκη, Κουτουξίδου, Χατζηνίκου, Τζανακάκη, Άνταμς, Κρέσσου, Καρπουζά, Μυλωνά, Μπράντφορντ, Βορονίνα
2008-09 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Τσάλεντζ καπ
Φιναλίστ
Φλώρος Χατζηνίκου, Σαπαρέφσκα, Τότσκο, Ντουμιτρέσκου, Τομάσεβιτς, Φερνάντεζ, Μυλωνά, Παπαγεωργίου
2009-10 Πρωταθλητής Κυπελλούχος Τσάλεντζ καπ
Προημιτελικός
Φλώρος Ντουμιτρέσκου, Μόλναρ, Τομάσεβιτς, Τζανακάκη, Κουτουξίδου, Χατζηνικολάου, Μυλωνά, Παπαγεωργίου, Σαπαρέφσκα, Χατζηνίκου, Χριστοδούλου
2010-11 Πρωταθλητής Ημιτελικός CEV Cup
Αποσύρθηκε
Χουντουμάδης Μάχον, Χριστοδούλου, Τζανακάκη, Χατζηνικολάου, Δηλαβέρη, Παπαφωτίου, Μλαντένοβιτς, Μαλούσαρη, Καρπουζά, Μυλωνά, Μόλναρ
2011-12 4η θέση Φιναλίστ Δεν αγωνίστηκε[13] Χουντουμάδης Μαλούσαρη, Κωνσταντίνου, Ιχτιάρη, Νιέβα, Γιουράνι, Χριστοδούλου, Τσατσούρι, Χατζηνικολάου, Κουτσιβίτη, Καρπουζά, Μυλωνά, Μικρουδάκη, Φερρέιρα
2012-13 5η θέση Προημιτελικός Δεν αγωνίστηκε Χουντουμάδης, Ρούσσης Μυλωνά, Μαλουσάρη, Ιχτιάρη, Χριστοδούλου, Τσατσούρη, Μικρουδάκη, Κουντουρά, Μάρκου, Βασιλαντωνάκη, Καββαδία, Νούσια, Γεωργίου, Σωτηρίου, Γλύκα, Γιανακοπούλου, Αποστολάκη, Πέρεζ

Αξιόλογες αθλήτριες

Σύνθεση ομάδας βόλλευ γυναικών

Η ομάδα όπως ήταν στις 12 Μαΐου 2013
Αριθμός Εθνικότητα Βολλεϋμπολίστρια Ύψος Ημερομηνία γέννησης
Κεντρικές
3
Ελληνική
Ελένη Ιχτιάρη 1.83 17/2/1978
7
Ελληνική
Αγγελική Καββαδία 1.90 17/2/1994
17
Ελληνική
Γεωργία Τσατσούρη 1.80 9/5/1995
Ακραίες
10
Ελληνική
Όλγα Μαλουσάρη 1.83 8/12/1990
2
Ελληνική
Αναστασία Μικρουδάκη 1.80 20/5/1994
11
Ελληνική
Αποστολία Νούσια 1.78 13/3/1991
-
Ελληνική
Μαρία Σωτηρίου 1.79 24/4/1996
15
Ελληνική
Ηλιάνα Γιαννακοπούλου 1.80 31/8/1996
18
Ελληνική
Νάσια Λιάγκη 1.83 24/11/1995
16
Ελληνική
Μαρία Αποστολάκη 1.80 14/1/1997
6
Αργεντινή
Μαρία Χιμένα Πέρεζ 1.79 6/2/1984
Διαγώνιες
5
Ελληνική
Ανθή Βασιλαντωνάκη 1.94 13/4/1996
Πασαδόροι
1
Ελληνική
Έλενα Κουντουρά 1.90 3/5/1992
4
Ελληνική
Ελεάνα Γλύκα 1.76 5/10/1994
Λίμπερο
8
Ελληνική
Μαρίνα Γεωργίου 1.70 9/5/1994
13
Ελληνική
Ιωάννα Μάρκου 1.67 2/6/1991
12
Ελληνική
Ξανθή Μυλωνά 1.73 27/05/1980
Προπονητής
Προπονητής
Ελληνική
Γιώργος Ρούσσης


πηγή