Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Διπλό μέσα στη Τούμπα Πανάθηναϊκε!

 Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε την καλύτερη του φετινή εμφάνιση κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και ο Γιάννης Αναστασίου δε σκοπεύει να αλλάξει την αρχική εντεκάδα της ομάδας στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Μοναδική διαφοροποίηση ίσως να είναι στο δεξί άκρο της άμυνας, αφού ο Νίκος Μαρινάκης ξεπέρασε τον τραυματισμό του.
 Στη χθεσινή προπόνηση στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού οι ποδοσφαιριστές της ομάδας ξεκίνησαν με ζέσταμα και συνέχισαν με ασκήσεις κατοχής της μπάλας «5-2» και δίτερμα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με εξάσκηση στις στατικές φάσεις.

Σε θεραπεία υποβλήθηκαν οι Ταμπάκης και Αποστολόπουλος.

Κάτω από τα δοκάρια θα κάθεται ο Καπίνο και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα αποτελούν οι Ρισβάνης, Σίλντενφελντ. Ένας εκ των Τριανταφυλλόπουλο και Μαρινάκη θα αγωνιστούν στα δεξιά της άμυνας και ο Νάνο αριστερά.

Ο Λαγός θα παίξει ως αμυντικό χαφ, με τους Ζέκα και Πράνιτς μπροστά του. Η τριπλέτα της επίθεσης θα αποτελείται από τους Κλωναρίδη αριστερά, Ντίνα δεξιά και τον Μπεργκ στην κορυφή.


O λόγος που παρέδωσε τις μετοχές του ο Πατέρας...

 Επισήμως ο λόγος που ο Νικόλας Πατέρας παρέδωσε τις μετοχές του στην "Παναθηναϊκή Συμμαχία" έχει να κάνει με τη στήριξη στον Γιάννη Αλαφούζο και στην γενικότερη προσπάθειά του. Ωστόσο αυτή η κίνηση έχει και άλλες παραμέτρους που θα πρέπει να δούμε...
Εδώ και καιρό υπήρχαν πολλά σενάρια επαναδραστηριοποίησης του πρώην προέδρου της ΠΑΕ, με αποκορύφωμα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να δίνει στη Συμμαχία το περίφημο 1 εκατ. ευρώ "φάντασμα", πριν από έναν μήνα!

Η απόφαση του Πατέρα να μην επιστρέψει στο ποδόσφαιρο δεν είχε αλλάξει.

Για ποιο λόγο όμως ένας άνθρωπος που πλήρωσε από την τσέπη του, κοντά στα 12 εκατ. ευρώ για να αγοράσει μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, επιλέγει να τις χαρίσει στην Παναθηναϊκή Συμμαχία;

Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή, από αυτή που φαίνεται. Οι μετοχές, όχι του Πατέρα, αλλά και ακόμη και της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, που έχει την πλειοψηφία, δεν έχουν καμία αξία!

Τι θέλω να πω;

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή "τρέχει" μ' ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ. Πρότζεκτ Δ.Ν.Τ.

Όπερ σημαίνει ότι η ΠΑΕ είναι έτοιμη να περάσει στα χέρια, όποιου θελήσει να βάλει ένα "Χ" ποσό, με συνοπτικές διαδικασίες, φτάνει φυσικά ο ενδιαφερόμενος να δείξει... φως και να μην μάς προκύψει Τσάκας, Μπιν Φαρφάν, Νούρα και... Φατμαγκιούλ!

Άρα είτε έχεις 67%, είτε δεν έχεις καμία μετοχή, εάν έχεις τα λεφτά να μπεις στην ΠΑΕ είναι το ίδιο και το αυτό.

Αυτό ισχύει και αντίστροφα. Κάποιος που δεν έχει διάθεση εμπλοκής με την ΠΑΕ, μπορεί να κρατήσει τις μετοχές του για συναισθηματικούς λόγους, για το γαμώτο (μια περιουσία του κόστισαν), αλλά επί της ουσίας είναι σαν να μην έχει μετοχές!

Γι' αυτό η κίνηση Πατέρα, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση ότι στη παρούσα φάση δεν θέλει να έχει καμία εμπλοκή με την ΠΑΕ.

Εάν μελλοντικά θελήσει να επιστρέψει (αυτό δεν το γνωρίζει κανείς...), δεν θα ζητήσει πίσω τις μετοχές του. Δεν θα χρειαστεί να το κάνει. Θα μπει σε μια αύξηση και θα πάρει το πλειοψηφικό πακέτο. Έτσι απλά και όμορφα.

Το ίδιο ισχύει για κάθε μέτοχο αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο...

Εξάστερος:Τους ευλόγησε....ο Παππάς!

 Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε αλλά κέρδισε την, 11 φορές, πρωταθλήτρια Βουλγαρίας Λουκόιλ με 83-74. Κορυφαίοι για τους πράσινους οι Παππάς (23 πόντους) , Διαμαντίδης (16 πόντους),  Φώτσης (11 πόντους).
Η ομάδα του Αργύρη του Πεδουλάκη θα αντιμετωπίσει αύριο το Ρέθυμνο στα πλαίσια του τουρνουά στη μνήμη του Πέτρου Οικονομάκη στις 19:00 .

Βομβαρδισμός απ΄τους βούλγαρους
Το πρώτο δεκάλεπτο ανήκε στην Λουκόιλ, αφού από την μία οι Βούλγαροι ήταν… διαολεμένα εύστοχοι (μέσα κι έξω από την γραμμή των 6.75 μέτρων), ενώ από την άλλη ο Αργύρης Πεδουλάκης με τις συνεχείς αλλαγές προσπαθούσε να βγάλει από νωρίς τα δικά του συμπεράσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σχεδόν, δύο λεπτά πριν από την λήξη του δεκαλέπτου ο «Άρτζι» είχε αλλάξει και τους πέντε παίκτες που ξεκίνησαν, έχοντας χρησιμοποιήσει 10 παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός από το ξεκίνημα του αγώνα έδειχνε να μην έχει βρει ρυθμό στην άμυνα με αποτέλεσμα ο Δημήτρης Βεργίνης και οι συμπαίκτες του να έχουν αναλάβει δράση και να έχουν στα χέρια τους τα ηνία της αναμέτρησης. 2-5.

Ο Διαμαντίδης στο επιθετικό κομμάτι.. τραβούσε την ομάδα του δίνοντας συνεχώς λύσεις, 11-12 στο 4’, με την Λουκόιλ να το γυρνάει σε… ζώνη.

Ευκαιρία για τον Έλληνα τεχνικό να δουλέψει πάνω και σε αυτό το κομμάτι και όπως είναι φυσιολογικό… δεν την έχασε. Με καλή κυκλοφορία της μπάλας και υπομονή στην επίθεση οι «πράσινοι» έβρισκαν λύσεις στην επίθεση, αλλά στην άμυνα υπήρχε πρόβλημα.

Το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς χέρια, αλλά τρία λεπτά πριν από την λήξη του δεκαλέπτου οι τυπικά.. φιλοξενούμενοι πέρασαν μπροστά με 14-19. Οι παίκτες του Πεδουλάκη. Όμως, αντέδρασαν άμεσα και έκαναν το σκορ από 16-22, 20-22 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Και μπαμ και... μπουμ 

Το πρώτο δίλεπτο της δεύτερης περιόδου δεν είχε… αγωνιστικές αλλαγές. Οι Βούλγαροι ήταν εκείνοι που είχαν επιβάλλει τον δικό τους ρυθμό και οι «πράσινοι» έψαχναν το κατάλληλο σημείο για να «χτυπήσουν».

Τα κενά στην άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν εμφανή, αλλά στην επίθεση οι παίκτες του Πεδουλάκης κάλυπταν τα προβλήματα που δημιουργούσε ο Τάκερ.

Με τρία συνεχόμενα τρίποντα από τους Μπράμο, Παππά και Φώτση ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά με τρεις πόντους, 31-28 και έδειξε ότι αρχίζει να… ζεσταίνεται.

Ο Τάκερ, όμως, συνέχιζε το.. βιολί του και έφερνε και πάλι το ματς στα ίσια, 33-33, αλλά Μάικ Μπατίστ και Αντώνης Φώτσης βρέθηκαν και πάλι με.. κλειστά τα μάτια με τον τελευταίο να «γράφει» το 35-33 και τον Ματσιούλις να κάνει το 38-33 με νέο τρίποντο και τον Παναθηναϊκό να βρίσκει από την… περιφέρεια λύσεις για να καλύψει την πολύ κακή απόδοσή του στα αμυντικά ριμπάουντ.
«Καθάρισε» ο Μπράμος

Ο Βεργίνης, όμως, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τα επιθετικά ριμπάουντ των συμπαικτών του και μείωσε ακόμα περισσότερο, φέρνοντας και πάλι την Λουκόιλ σε απόσταση αναπνοής, 38-37, στο 18’. Η συνέχεια, όμως, ανήκε στον Μπράμο ο οποίος με τρίποντο έκανε το 41-37 και στην συνέχεια «καθάρισε» στην άμυνα.

Του κόπηκε η… φόρα

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με έναν πολύ… ενδιαφέρον τρόπο αφού ο Αργύρης Πεδουλάκης έριξε στην ίδια πεντάδα τους καλύτερους του πρώτου ημιχρόνου, Διαμαντίδη και Παππά με τον Ματσιούλις στο «3» και τους Φώτση και Γκιστ να συνθέτουν το «δίδυμο» των ψηλών.

Οι «πράσινοι» έδειξαν να έχουν πολύ περισσότερο το μυαλό τους στην άμυνα και με την συνεχή υπομονή στην επίθεση κατάφεραν να κάνουν ένα σερί 7-2 και να προηγηθούν με 46-39. Από εκεί και πέρα… καταστροφή.

Οι «πράσινοι» έχασαν παντελώς την συγκέντρωσή τους στην επίθεση, μάρκαραν με τα μάτια στην άμυνα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες της Ακαντέμικ όχι μόνο κλάυψαν την διαφορά, αλλά με σερί 2-13, μετέτρεψαν το 46-39 σε 48-52, με τον Πεδουλάκη να είναι.. έξαλλος με όσα έβλεπε.

Όσο όμως Διαμαντίδης και Παππάς ήταν καλά, όλα λειτουργούσαν υπερ του Παναθηναϊκού. Μάλιστα με τρίποντο από τον αρχηγό του «τριφυλλιού» το σκορ έγινε 54-53 για τους «πράσινους» στο 27’.

Οι «πράσινοι» ήταν εμφανώς μπλοκαρισμένοι στο επιθετικό κομμάτι, παρ ‘όλα αυτά όμως κατάφεραν και έκλεισαν την τρίτη περίοδο προηγούμενοι με 59-57, ύστερα από καλάθι του Νίκου Παππά.

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς 

Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε όπως η… προηγούμενη. Καλή άμυνα από τον Παναθηναϊκό και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση. Αποτέλεσμα ήταν οι «πράσινοι» να.. ξεφύγουν και πάλι στο σκορ. Με τον Φώτση να συνδέεται με το καλάθι της Ακαντέμικ από την γραμμή του «τρίποντου» οι «πράσινοι» άνοιξαν την διαφορά στους 13 πόντους, 72-59 και πλέον άπαντες περίμεναν την λήξη.

Άπαντες πλην του Ουάιτ ο οποίος με δύο συνεχόμενα τρίποντα τιμώρησε την χαλαρότητα των παικτών του Παναθηναϊκού και μείωσε σε 76-71, 1:30 πριν το τέλος.

Ο Παππάς όμως ήταν «καυτός» και με τον 23ο πόντους έκανε το 79-71, λίγο πριν το τελικό 83-74.

Παναθηναϊκός:Η πρώτη Ελληνική ομάδα μπάσκετ που κατέκτησε Διηπειρωτικό Κύπελλο

Το 1996 o Παναθηναϊκός έκανε ένα διαφορετικό τριπλ κράουν. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Κύπελλο Ελλάδας και Διηπειρωτικό Κύπελλο. Ήταν η πρώτη φορά –αλλά όχι και η τελευταία- που οι φίλοι του τριφυλλιού θα ένιωθαν περήφανοι για αυτή την ομάδα, θα πανηγύριζαν με και γι’ αυτή την ομάδα όχι μία ή δύο, αλλά τρεις φορές σε μια χρονιά.
 Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1996 στο Παλέ ντε Μπερσί στο Παρίσι άνοιξε το δρόμο για την ιδέα ενός Διηπειρωτικού τίτλου. Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν πέντε μήνες μετά το θρίαμβο του Παρισιού την πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο από την Αργεντινή. Στον πρώτο αγώνα ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 89-83, αλλά στους δύο επόμενους που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα οι «πράσινοι» πήραν τις νίκες που χρειάζονταν με 83-78 και 101-76, φτάνοντας στην κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Ενός τίτλου που έχουν κατακτήσει στην ιστορία του θεσμού 13 ομάδες με την Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή της λίστας με τέσσερα τρόπαια.

Το 1996 ήταν η χρονιά - σταθμός για την πράσινη δυναστεία και την έναρξη των κατορθωμάτων της στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πέντε μήνες μετά την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού στο Παρίσι, ο Παναθηναϊκός θα κατορθώσει να κατακτήσει και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, νικώντας (12 Σεπτεμβρίου το 1996) στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς την Ολίμπια Βενάδο Τουέδο από την Αργεντινή με 101-76.
 Στο πρώτο παιχνίδι, οι πράσινοι είχαν ηττηθεί από την πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής με 89-83, όμως στα δύο επόμενα παιχνίδια που διεξήχθησαν στην Αθήνα πήραν τις νίκες με 83-78 και 101-76 και σήκωσαν το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Κορυφαίος παίκτης των πρασίνων ο Μπάιρον Ντίνκινς με 24 πόντους, ενώ ο Αμίτσι τον ακολούθησε με 18.
 Προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και το πράσινο ρόστερ αποτελούσαν οι Αλβέρτης, Ντίνκινς, Οικονόμου, Κοχ, Κόρφας, Νικόλα, Σκονοκίνι, Μαρτίνεθ, Νουόσου, Αμίτσι, Βουρτζούμης, Γεωργικόπουλος, Σάλεϊ, Μάρκοβιτς και Σκούταρης.
  Το 1996 η ΦΙΜΠΑ επανενεργοποίησε το θεσμό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου για τρίτη φορά στην ιστορία. Ο θεσμός υφίστατο από το 1966 έως το 1970 και στη συνέχεια παίρνοντας την ονομασία Διηπειρωτικό Κύπελλο Ουΐλιαμ Τζόουνς από το 1973 έως το 1987. Το 1996 η διοργάνωση διεξήχθει ανάμεσα στην πρωταθλήτρια ομάδα της Ευρώπης και την πρωταθλήτρια της Νοτίου Αμερικής. Στο παρελθόν το Διηπειρωτικό Κύπελλο δεν διοργανωνόταν με σταθερή αγωνιστική μορφή καθώς ο αριθμός των ομάδων δεν ήταν σταθερός (10, 6, 5, 4, 2). Το 1996 τροπαιούχος θα γινόταν η ομάδα που θα σημείωνε πρώτη 2 νίκες.

Οι Αντίπαλες Ομάδες
Την ευρωπαϊκή ήπειρο εκπροσώπησε ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός από την Ελλάδα ενάντια στην πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο από την Αργεντινή. Οι δυο ομάδες είχαν κατακτήσει για πρώτη φορά τους ανάλογους θεσμούς και παράλληλα και δεν είχαν αγωνιστεί ξανά για το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει την προηγούμενη σεζόν επί της Μπαρτσελόνα στο Παρίσι. Η Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο κατέκτησε τη Λίγκα Σουδαμερικάνα επικρατώντας με 2-0 νίκες επί της Κορίνθιανς.

Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιζόταν μετά από μια σημαντική ανανέωση στη σύνθεση του καθώς από την ομάδα που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μόνο οι Αλβέρτης, Οικονόμου και Κόρφας παρέμειναν στην ομάδα. Οι νέοι αθλητές βρίσκονταν ακόμη σε περίοδο προσαρμογής ενώ οι Μαρσέλο Νικόλα και Τζον Κόρφας ήταν τραυματίες. Σε αντίθεση η Ολίμπια δεν είχε απώλειες. Στην ομάδα της αγωνίζονταν οι Αμερικάνοι Τζάντλοου και Ουίλσον και οι Αργεντινοί Νοσιόνι, Γκουτιέρρες, Μοντέκια, Βικτοριάνο οι οποίοι στη συνέχεια κατέκτησαν με την εθνική τους το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2002 και το χρυσό στην Ολυμπιάδα του 2004.

Οι αγώνες έλαβαν χώρα στο Ροσάριο της Αργεντινής στο κλειστό Νιούελς Ολντ Μπόις και στην Ελλάδα στο κλειστό ΟΑΚΑ της Αθήνας.

Οι αγώνες

Αγώνας Ημερομηνία Γηπεδούχος Αποτέλεσμα Φιλοξενούμενος
1ος 4 Σεπτεμβρίου Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο 89-83 Παναθηναϊκός
2ος 10 Σεπτεμβρίου Παναθηναϊκός 83-78 Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο
3ος 12 Σεπτεμβρίου Παναθηναϊκός 101-76 Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο

Πρώτος αγώνας

Στον πρώτο αγώνα στο Ροσάριο της Αργεντινής με την παρουσία 7.000 θεατών η Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο επικράτησε με σκορ 89-83 και χρειαζόταν άλλη μια νίκη για να κατακτήσει το τρόπαιο. Κορυφαίοι της Ολίμπια ήταν ο Χόρχε Ράκα με 25 πόντους και ο Τοντ Τζάντλοου με 23. Για τον Παναθηναϊκό καλύτερος παίκτης ήταν ο Τζον Αμίτσι που σημείωσε 23 πόντους.

Δεύτερος αγώνας

Στο δεύτερο αγώνα στο ΟΑΚΑ της Αθήνας καταλυτική υπήρξε η συνεισφορά του Φραγκίσκου Αλβέρτη ο οποίος σημείωσε 30 πόντους και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην επικράτηση με σκορ 83-78. Στο πλευρό του ο Τζον Αμίτσι με 19 πόντους και 9 ριμπάουντ ήταν από τους διακριθέντες. Ο Λούκας Βικτωριάνο με 23 πόντους και 5 ασίστ και ο Τοντ Ουΐλσον με 15 πόντους και 10 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι της Ολίμπια.

Τρίτος αγώνας

Στον τρίτο αγώνα ο Μπάιρον Ντίνκινς με 24 πόντους και 6 ασίστ ήταν ο κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό ενώ ο Τζον Αμίτσι με άλλους 18 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού στη διοργάνωση. Οι 28 πόντοι του Χόρχε Ράκα δεν ήταν αρκετοί για την Ολίμπια καθώς ο Παναθηναϊκός δεν της άφησε περιθώρια για νίκη επικρατώντας με σκορ 101-76 κατακτώντας το τρόπαιο.

Το Δωδέκατο Πρωτάθλημα του Εξάστερου!

Το "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ DEVOTION" κάνει ένα καταπράσινο flash-back και σας θυμίζει τα 33 Πρωταθλήματα Ελλάδος που έχει κατακτήσει ο Εξάστερος μέχρι τα επόμενα που θα έρθουν και θα κοσμούν την Τροπαιοθήκη του Αυτοκράτορα του Μπάσκετ!

Οι αλλαγές στη σύνθεσή του δεν ήταν αρκετές για να στερήσουν από τον Παναθηναϊκό τον τίτλο του πρωταθλητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Χωρίς τους Κολοκυθά, Πέππα, Παναγιωταράκο, Χαϊκάλη, αλλά με τους Κοκολάκη, Παπαντωνίου στη σύνθεσή του πια, κατέκτησε την κορυφή με ρεκόρ 24-2 (2177-1836. Τέταρτος σκόρερ του πρωταθλήματος ήταν ο Απόστολος Κόντος με 532 πόντους και πέμπτος ο Χρήστος Ιορδανίδης με 515.

Η σύνθεση της πρωταθλήτριας ομάδας:  Κόντος, Ιορδανίδης, Κέφαλος, Μπραουδάκης, Σήγκας, Παπάζογλου, Παπαντωνίου, Κοκολάκης, Μπρούστας, Δημαράς, Χουσέας, Ανάγνος, Μικέλης, Κορωναίος, Παυλίδης, Μπόγδανος. Προπονητής: Κώστας Μουρούζης

Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών 1972-1973
Πρωταθλητής: Παναθηναϊκός
Βαθμολογία
Θέση Ομάδα Βαθμοί Νίκες Ήττες
1 Παναθηναϊκός 50 24 2
2 Ολυμπιακός 49 23 3
3 ΑΕΚ 47 21 5
4 ΠΑΟΚ 42 16 10
5 ΧΑΝΘ 40 14 12
6 Ηρακλής 39 13 13
7 Πανελλήνιος 38 12 14
8 Άρης 37 11 15
9 Σπόρτιγκ 37 11 15
10 Παγκράτι 37 11 15
11 Μαρούσι 37 11 15
12 Απόλλων Καλαμαριάς 34 8 18
13 Έσπερος 33 7 19
14 Νίκη Βόλου 26 0 26