Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Παναθηναϊκός:Η πρώτη Ελληνική ομάδα μπάσκετ που κατέκτησε Διηπειρωτικό Κύπελλο

Το 1996 o Παναθηναϊκός έκανε ένα διαφορετικό τριπλ κράουν. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Κύπελλο Ελλάδας και Διηπειρωτικό Κύπελλο. Ήταν η πρώτη φορά –αλλά όχι και η τελευταία- που οι φίλοι του τριφυλλιού θα ένιωθαν περήφανοι για αυτή την ομάδα, θα πανηγύριζαν με και γι’ αυτή την ομάδα όχι μία ή δύο, αλλά τρεις φορές σε μια χρονιά.
 Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1996 στο Παλέ ντε Μπερσί στο Παρίσι άνοιξε το δρόμο για την ιδέα ενός Διηπειρωτικού τίτλου. Οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν πέντε μήνες μετά το θρίαμβο του Παρισιού την πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο από την Αργεντινή. Στον πρώτο αγώνα ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 89-83, αλλά στους δύο επόμενους που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα οι «πράσινοι» πήραν τις νίκες που χρειάζονταν με 83-78 και 101-76, φτάνοντας στην κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Ενός τίτλου που έχουν κατακτήσει στην ιστορία του θεσμού 13 ομάδες με την Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή της λίστας με τέσσερα τρόπαια.

Το 1996 ήταν η χρονιά - σταθμός για την πράσινη δυναστεία και την έναρξη των κατορθωμάτων της στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πέντε μήνες μετά την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού στο Παρίσι, ο Παναθηναϊκός θα κατορθώσει να κατακτήσει και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, νικώντας (12 Σεπτεμβρίου το 1996) στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς την Ολίμπια Βενάδο Τουέδο από την Αργεντινή με 101-76.
 Στο πρώτο παιχνίδι, οι πράσινοι είχαν ηττηθεί από την πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής με 89-83, όμως στα δύο επόμενα παιχνίδια που διεξήχθησαν στην Αθήνα πήραν τις νίκες με 83-78 και 101-76 και σήκωσαν το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Κορυφαίος παίκτης των πρασίνων ο Μπάιρον Ντίνκινς με 24 πόντους, ενώ ο Αμίτσι τον ακολούθησε με 18.
 Προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και το πράσινο ρόστερ αποτελούσαν οι Αλβέρτης, Ντίνκινς, Οικονόμου, Κοχ, Κόρφας, Νικόλα, Σκονοκίνι, Μαρτίνεθ, Νουόσου, Αμίτσι, Βουρτζούμης, Γεωργικόπουλος, Σάλεϊ, Μάρκοβιτς και Σκούταρης.
  Το 1996 η ΦΙΜΠΑ επανενεργοποίησε το θεσμό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου για τρίτη φορά στην ιστορία. Ο θεσμός υφίστατο από το 1966 έως το 1970 και στη συνέχεια παίρνοντας την ονομασία Διηπειρωτικό Κύπελλο Ουΐλιαμ Τζόουνς από το 1973 έως το 1987. Το 1996 η διοργάνωση διεξήχθει ανάμεσα στην πρωταθλήτρια ομάδα της Ευρώπης και την πρωταθλήτρια της Νοτίου Αμερικής. Στο παρελθόν το Διηπειρωτικό Κύπελλο δεν διοργανωνόταν με σταθερή αγωνιστική μορφή καθώς ο αριθμός των ομάδων δεν ήταν σταθερός (10, 6, 5, 4, 2). Το 1996 τροπαιούχος θα γινόταν η ομάδα που θα σημείωνε πρώτη 2 νίκες.

Οι Αντίπαλες Ομάδες
Την ευρωπαϊκή ήπειρο εκπροσώπησε ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός από την Ελλάδα ενάντια στην πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο από την Αργεντινή. Οι δυο ομάδες είχαν κατακτήσει για πρώτη φορά τους ανάλογους θεσμούς και παράλληλα και δεν είχαν αγωνιστεί ξανά για το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει την προηγούμενη σεζόν επί της Μπαρτσελόνα στο Παρίσι. Η Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο κατέκτησε τη Λίγκα Σουδαμερικάνα επικρατώντας με 2-0 νίκες επί της Κορίνθιανς.

Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιζόταν μετά από μια σημαντική ανανέωση στη σύνθεση του καθώς από την ομάδα που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μόνο οι Αλβέρτης, Οικονόμου και Κόρφας παρέμειναν στην ομάδα. Οι νέοι αθλητές βρίσκονταν ακόμη σε περίοδο προσαρμογής ενώ οι Μαρσέλο Νικόλα και Τζον Κόρφας ήταν τραυματίες. Σε αντίθεση η Ολίμπια δεν είχε απώλειες. Στην ομάδα της αγωνίζονταν οι Αμερικάνοι Τζάντλοου και Ουίλσον και οι Αργεντινοί Νοσιόνι, Γκουτιέρρες, Μοντέκια, Βικτοριάνο οι οποίοι στη συνέχεια κατέκτησαν με την εθνική τους το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2002 και το χρυσό στην Ολυμπιάδα του 2004.

Οι αγώνες έλαβαν χώρα στο Ροσάριο της Αργεντινής στο κλειστό Νιούελς Ολντ Μπόις και στην Ελλάδα στο κλειστό ΟΑΚΑ της Αθήνας.

Οι αγώνες

Αγώνας Ημερομηνία Γηπεδούχος Αποτέλεσμα Φιλοξενούμενος
1ος 4 Σεπτεμβρίου Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο 89-83 Παναθηναϊκός
2ος 10 Σεπτεμβρίου Παναθηναϊκός 83-78 Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο
3ος 12 Σεπτεμβρίου Παναθηναϊκός 101-76 Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο

Πρώτος αγώνας

Στον πρώτο αγώνα στο Ροσάριο της Αργεντινής με την παρουσία 7.000 θεατών η Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο επικράτησε με σκορ 89-83 και χρειαζόταν άλλη μια νίκη για να κατακτήσει το τρόπαιο. Κορυφαίοι της Ολίμπια ήταν ο Χόρχε Ράκα με 25 πόντους και ο Τοντ Τζάντλοου με 23. Για τον Παναθηναϊκό καλύτερος παίκτης ήταν ο Τζον Αμίτσι που σημείωσε 23 πόντους.

Δεύτερος αγώνας

Στο δεύτερο αγώνα στο ΟΑΚΑ της Αθήνας καταλυτική υπήρξε η συνεισφορά του Φραγκίσκου Αλβέρτη ο οποίος σημείωσε 30 πόντους και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην επικράτηση με σκορ 83-78. Στο πλευρό του ο Τζον Αμίτσι με 19 πόντους και 9 ριμπάουντ ήταν από τους διακριθέντες. Ο Λούκας Βικτωριάνο με 23 πόντους και 5 ασίστ και ο Τοντ Ουΐλσον με 15 πόντους και 10 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι της Ολίμπια.

Τρίτος αγώνας

Στον τρίτο αγώνα ο Μπάιρον Ντίνκινς με 24 πόντους και 6 ασίστ ήταν ο κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό ενώ ο Τζον Αμίτσι με άλλους 18 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού στη διοργάνωση. Οι 28 πόντοι του Χόρχε Ράκα δεν ήταν αρκετοί για την Ολίμπια καθώς ο Παναθηναϊκός δεν της άφησε περιθώρια για νίκη επικρατώντας με σκορ 101-76 κατακτώντας το τρόπαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!