Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Από μικροί στις «αιώνιες» νίκες (videos)

 Οι πιτσιρικάδες Κ11 του Παναθηναϊκού νίκησαν με 5-4 τον Ολυμπιακό. Ο Νταμπίζας... τζούνιορ ήταν στη σύνθεση των «πρασίνων». Ισόπαλοι 4-4 αναδείχθηκαν οι παμπαίδες του Τριφυλλιού (Κ12) με τον ΟΣΦΠ. Οι αγώνες έγιναν στα πλαίσια του τουρνουά "Attica Cup 2013" στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Το παιχνίδι των Τζούνιορ (Κ11) ήταν εξαιρετικό από πλευράς θεάματος που προσέφεραν τα «τσικό» των δύο ομάδων. Τα γκολ του Παναθηναϊκού πέτυχαν οι Τσαβίδας (χατ-τρικ) και Δημοσθενιάδης (δύο τέρματα).

Στο ματς αγωνίστηκε ο γιος του Νίκου Νταμπίζα, ενώ ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του ο νεός προπονητής της ακαδημίας του Τριφυλλιού Παναγιώτης Μπαρτζώκας, που μαζί με τον Βαγγέλη Λάππα θα συνθέτουν το δίδυμο των προπονητών τερματοφυλάκων της πράσινης Ακαδημίας.

Παναθηναϊκός: Νικολακόπουλος, Γεωργόπουλος, Γωγουβίτης, Χαικάλης, Αυλωνίτης, Γαρμπής, Κωστής, Δημοσθενιάδης, Μπάκος, Παντίδης, Σταμούλος, Τσαβίδας, Νταμπίζας, Δαρβής και Τσιάβος.
Ολυμπιακός: Παππάς, Αντωνέας, Κασιούλας, Δούμας, Παυλίδης, Καραπαναγιωτίδης, Καραπάνος, Λιάτσος, Λυράκης, Παπανδρέου, Γκαλιάν, Μάνδρος, Καραμάνης, Βλάχος, Ταρσαναλής
 
ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ
Στο ντέρμπι των παμπαίδων που έληξε 4-4 τα γκολ του Παναθηναϊκού πέτυχαν οι Βογιατζής, Καρβούνης, Φράρος και Δρόσος.

Παναθηναϊκός: Βιλαδάκης, Πλανάκης, Βέγγος, Μητρόπουλος, Μπαλαρίνης, Δημοσθενιάδης, Φράρος, Δουδέσης, Σαλάτας, Μητρόπαππας, Ματαφιάς, Κορόνι, Βογιατζής, Λώλος, Φλώρος, Καρβούνης, Λιάσκος, Σιατνής, Μακρής, Δρόσος,Βοσέτι, Σακελαρόπουλος και Μανόλο.

Ολυμπιακός: Παχατούρας, Καπσομέρας, Τσίνα, Καψιώτης, Βόλης, Κεραμύδας, Τζόρβας, Σουρλής, Βουγιουκλάκης, Μολάι, Παπαδόπουλος, Μιραφιόρι, Τζανετής, Παλαιολόγος και Ματέο.

Συνεχής πρόοδος για τη σκοποβολή

 Έντεκα αθλητές και αθλήτριες εκπροσώπησαν τον Παναθηναϊκό στους αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας που διεξήχθηκαν από τον Γυμναστικό Σύλλογο Κηφισιάς, στο σκοπευτήριο του Βύρωνα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Συνολικά έλαβαν μέρος 70 σκοπευτές και σκοπεύτριες από 18 συλλόγους.

Το ρεπορτάζ από το επίσημο blog των σκοπευτών του Παναθηναϊκού:

Αεροβόλο Πιστόλι Ανδρών:

Ο Γιάννης Καμπούρης κατέλαβε την 8η θέση με επίδοση 555/600 ανάμεσα σε 31 αθλητές, ο Δημήτρης Κρανάς την 13ή θέση με 539/600, ο Δημήτρης Κατσίρης 14ος με επίδοση 538/600, ο Φώτης Λιακώνης με 504/600 κατέλαβε την 24η θέση και ο Τίτος Καρρέρ με επίδοση 500/600 κατετάγη 27ος. 

Αεροβόλο Πιστόλι Γυναικών:

Η Νάνσυ Λαζαροπούλου, με επίδοση 332/400 κατέλαβε την 11η θέση ανάμεσα σε 17 αθλήτριες και η ‘Ελενα Μπουζαλά την 15η με επίδοση 305/400.

Αεροβόλο Τουφέκι Ανδρών:

Ο πολύπειρος Νίκος Κόκκινος κατέλαβε τη 4η θέση με επίδοση 568.2, ανάμεσα σε 9 αθλητές, ο Διονύσης Λιβέρης την 6η θέση με επίδοση 563.5, ο Ορέστης Λυμπερόπουλος την 8η θέση με επίδοση 406.3 και ο Τίτος Καρρέρ την 9η θέση με επίδοση 354.5.

Είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αλλά είναι κοινό “μυστικό” ότι τα χαμόγελα δεν λείπουν από την ομάδα. Από αγώνα σε αγώνα ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ανάμεσα στις πολυπληθείς ομάδες που παίρνουν μέρος, δείχνοντας την πρόοδο και τα βήματα προς τα μπρος που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ο στόχος μας είναι η πρωτιά. Και όλα προς τα εκεί πάνε αλλά θέλει κι δουλειά και αρκετή υπομονή.

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα λάβουν χώρα στον Βύρωνα, το Πρωτάθλημα Κέντρου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη συγκομιδή βαθμών και την άνοδο του Παναθηναϊκού στη γενική κατάταξη.

Με παναθηναϊκές τιμές η κηδεία του Γιάννη Παπασταύρου

  Το πρωί της Τρίτης έγινε η κηδεία του Γιάννη Παπασταύρου στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου, παρουσία δεκάδων παλαιμάχων και αθλητικών παραγόντων.

Το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με τη σημαία του Παναθηναϊκού, ενώ έναν συγκινητικό επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Τσίλης.

Παρόντες ήταν οι Δομάζος, Αντωνιάδης, Τζουνάκος, Κωνσταντίνου, Γαλάκος, Λιβαθηνός, Ρότσα, Βονόρτας, Γονιός, Παπαβασιλείου,  Λυμπερόπουλος, κ.α., ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Στράτος Σωπήλης, ο υπεύθυνος αγώνων, o Γιάννης Ζαβραδινός και παλαίμαχοι άλλων ομάδων των εθνικών και των ερασιτεχνικών κατηγοριών.

Στεφάνια έστειλαν η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο Βαγγέλης Πανάκης, ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών και συγγενείς και φίλοι.
Το πρωί της Τρίτης έγινε η κηδεία του Γιάννη Παπασταύρου στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου, παρουσία δεκάδων παλαιμάχων και αθλητικών παραγόντων.

Σαν σήμερα (15/10) πριν 33 χρόνια ο Παναθηναϊκός έχασε τον «Πατριάρχη» του με τον θάνατο του Απόστολου Νικολαϊδη.

 Στις 15 Οκτωβρίου του 1980, πέθανε μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του Παναθηναϊκού καθώς ο Απόστολος Νικολαΐδης μετέβη στην γειτονιά των Αγγέλων και η πράσινη οικογένεια έγινε φτωχότερη. 
 Ο «Πατριάρχης» γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας το 1896, δηλαδή όταν έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Ο Απόστολος Νικολαϊδης σε νεαρή ηλικία πήγε στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Πόλης που είναι μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες σχολές στον κόσμο.

Πολυτάλαντος
Το καλοκαίρι του 1914 ήρθε στην Αθήνα και γνώρισε τον Μιχάλη Παπάζογλου, το άτομο που χάρισε το έμβλημα του τριφυλλιού στον σύλλογο. Ο Νικολαΐδης ήταν πολυτάλαντος και του άρεσε πολύ ο αθλητισμός με αποτέλεσμα να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αμβέρσας το 1920, ως αθλητής τόσο του στίβου, όσο και του ποδοσφαίρου. Εκτός από τα δύο παραπάνω αθλήματα ασχολήθηκε με το δέκαθλο, το μπάσκετ και το βόλεϊ.
 

Την περίοδο 1926-1927 εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ και της ΕΛΠΑ και ήταν από τους συντελεστές της μετονομασίας του «Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού Ομίλου» σε «Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Στον Απόστολο Νικολαΐδη άρεσε πολύ και η ταχύτητα με αποτέλεσμα να διακριθεί σε αγώνες και δη στην Ανάβαση της Πάρνηθας όταν βγήκε νικητής το 1932 και το 1933 και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ράλι Ακρόπολις.

Έτρεχε με...χίλια
Μια χρονιά πριν κερδίσει την Ανάβαση της Πάρνηθας είχε... θέμα με το μεγάλο αστέρι τότε του Παναθηναϊκού, Άγγελο Μεσσάρη καθώς ο Νικολαϊδης δεν ήθελε να σπουδάσει ο Μεσσάρης για να είναι αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο. Η διαμάχη έφτασε και μέχρι το διοικητικό συμβούλιο, όπου πολλά μέλη τάχθηκαν στο πλευρό του Μεσσάρη, ωστόσο στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε ο Νικολαϊδης βγήκε κερδισμένος.

Μετέπειτα, αμέσως μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την κατοχή των Γερμανών, εξελέγη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και θήτευσε 20 χρόνια στη θέση. Ο Απόστολος Νικολαΐδης ήταν πάντα στο πλευρό του Παναθηναϊκού και το 1974 μετά τη μεταπολίτευση έγινε πρόεδρος του τριφυλλιού και έφτασε να έχει 20 τμήματα, τα οποία έκαναν πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο.

Πάντα στο πλευρό του Παναθηναϊκού
Για 60 χρόνια ήταν στο πλευρό του Παναθηναϊκού υπηρετώντας τον από διάφορα πόστα, ως αθλητής, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας. Μιλούσε επτά συνολικά γλώσσες και οι πράσινοι ως φόρο τιμής έπειτα από τον θάνατό του (απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών) μετονόμασαν το γήπεδο της Λεωφόρου σε «Απόστολος Νικολαΐδης».

Στο τελευταίο αντίο το παρών έδωσαν πλήθος φιλάθλων και αθλητών του Συλλόγου, ενώ τη σωρό του σκέπαζε μια σημαία της μεγάλης του αγάπης, του Παναθηναϊκού. "Εμείς οι αθλητές του Παναθηναϊκού, οι φίλαθλοί και οι στενοί σου συνεργάτες σου ορκιζόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στη γραμμή που εσύ χάραξες και δεν θα δεχτούμε ποτέ, ούτε εμείς ούτε οι διάδοχοί μας ο Παναθηναϊκός σου να πάψει να είναι εκείνος που οραματίστηκες" ήταν ο όρκος όλων όσων έδωσαν το παρών.

Ο Απόστολος Νικολαΐδης δεν διέπρεψε μόνο στο αθλητικό κομμάτι, αλλά και στο επιχειρηματικό, καθώς ήταν ο ιδιοκτήτης της Softex.

Εξάστερα χάλια στο πρώτο ντέρμπι.........

 Με ένα από τα χειρότερα ντέρμπι που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια ξεκίνησε η φετινή αγωνιστική χρονιά. Άνοστο, άχρωμο και άοσμο παιχνίδι, με κακό μπάσκετ και ελάχιστο θέαμα, που όχι απλά θα ξεχαστεί γρήγορα, αλλά αν δεν υπήρχε και το γόητρο των δύο ομάδων, δεν ξέρω πόσοι από αυτούς που είδαν τον αγώνα από την τηλεόραση θα είχαν την υπομονή να τον παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος.

Φανερά ανέτοιμες και μουδιασμένες οι δύο ομάδες, δε δικαίωσαν ούτε στο ελάχιστο τη φήμη τους και την προσμονή των φιλάθλων για τον αγώνα. Οι άδειες εξέδρες, η ώρα και η μέρα διεξαγωγής και το μειωμένο βαθμολογικό ενδιαφέρον (ελέω τιμωρίας του ολυμπιακού) επέτειναν τη νωθρή εικόνα ενός αγώνα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να μαγνητίζει τα βλέμματα όλης της Ευρώπης.

Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του με αντίπαλο τον ολυμπιακό. Πολύ κακός στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και τραγικός στη επίθεση, ηττήθηκε δίκαια από τον λιγότερο κακό αντίπαλό του. Κακές επιλογές, απελπιστικά ποσοστά, πολλά λάθη και εμφάνιση που όχι απλά πρέπει να ξεχαστεί, αλλά οπωσδήποτε να μην επαναληφθεί. Γιατί δεν αρμόζει στο μέγεθος της ομάδας και την ποιότητα των παικτών της.

Από τους πράσινους διασώθηκε μόνο ο Διαμαντίδης, ο οποίος όμως έμεινε χωρίς συμπαραστάτες. Κάποιες φιλότιμες ενέργειες από Παππά και Μαυροκεφαλίδη, με το δεύτερο όμως να έχει πολύ κακά ποσοστά, δε διαφοροποίησαν τη γενική εικόνα. Ενώ οι περισσότεροι από του παίκτες που πέρσι σήκωναν το βάρος των κρίσιμων παιχνιδιών (Ματσιούλις, Γκιστ, Λάσμε, Μπράμος) ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι μέσα στο γήπεδο.

Εύλογα, λοιπόν, ο επίσης κακός και ανέτοιμος ολυμιακός επικράτησε, απλά γιατί είχε περισσότερους θετικούς παίχτες σε απόδοση. Αρχικά το Λοτζίσκι, στη συνέχεια τον Πρίντεζη και τελικά το Σλούκα. Αλλά και γιατί είχε περισσότερη διάθεση στο παιχνίδι του και ήθελε περισσότερο τη νίκη για να μη χάσει από την πρώτη κιόλας αγωνιστική τις όποιες ελπίδες διαθέτει για πρωτιά στην κανονική περίοδο, αφού ξεκινά με -2 βαθμούς.

Τι κρατάμε λοιπόν από το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς;;;

Ο Παναθηναϊκός τίποτα. Εκτός αν θεωρήσουμε κέρδος το γεγονός ότι το παιχνίδι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα αρνητικό μέτρο σύγκρισης και ένα παράδειγμα προς αποφυγήν για όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Για τους υπόλοιπους; Μάλλον ότι επιτέλους θα πρέπει να βάλουμε μυαλό και να συνετιστούμε, παράγοντες, διοικήσεις, δημοσιογράφοι και κόσμος, έτσι ώστε τέτοια παιχνίδια να μην ξαναγίνουν με άδειες εξέδρες και Δευτέρα επτά και τέταρτο το απόγευμα.

ΥΓ1. Πάγωσε ο μπασκετικός κόσμος στο άκουσμα της απώλειας του Φίλιππα Συρίγου. Ενός πραγματικού δασκαλού της δημοσιογραφίας. Και για μας τους φιλάθλους, ενός ανθρώπου που μας έκανε να μάθουμε και να αγαπήσουμε το μπάσκετ. Συνυφασμένος με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού μπάσκετ, είχε ουσιαστική συμβολή στο να γίνει το άθλημα αυτό που είναι σήμερα στην Ελλάδα. Ενας από αυτούς που μπορεί να έφυγαν αλλά σίγουρα δε θα ξεχαστούν, γιατί η φωνή του θα μείνει ανεξίτηλη στα χρόνια και βαθιά χαραγμένη μέσα μας…