Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Το ταξίδι ξεκινά...

 Ο Παναθηναϊκός σήμερα στις 22.30, θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο Palacio de los Deportes, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.
Οι «πράσινοι» θα παραταχθούν χωρίς τον Στεφάν Λάσμε, ο οποίος θα παραμείνει στην Αθήνα και θα ακολουθήσει ατομικό πρόγραμμα. Ο Παναθηναϊκός έκανε την τελευταία του προπόνηση χθές το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ, από όπου αναχώρησε για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης, τόνισε μιλώντας στο επίσημο σάιτ της Ευρωλίγκας: «Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για εμάς, καθώς αντιμετωπίζουμε μια πολύ ποιοτική ομάδα. Θα είναι μια δυνατή αναμέτρηση, αλλά πιστεύω ότι στο κύτταρο του Παναθηναϊκού είναι να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Ο αγώνας αυτός θα μας βοηθήσει στην πορεία της διοργάνωσης. Ο χρόνος κυλά υπέρ μας και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι παίκτες σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα με μία, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα. Υπάρχει και ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας: Το γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει υψηλότερο βαθμό αγωνιστικής ετοιμότητας, καθώς έχει δώσει περισσότερα επίσημα και δυνατά παιχνίδια. Είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς στο σημείο αυτό».
Ο Μάικ Μπράμος, ο οποίος γνωρίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης από τη θητεία του στην ACB, φιλοξενήθηκε και αυτός στο www.euroleague.net: «Είναι μια πολύ δυνατή ομάδα με πολλούς ταλαντούχους παίκτες. Μπορούν να σκοράρουν, να παίξουν γρήγορα και αυτά είναι στοιχεία που καθιστούν τον αγώνα δύσκολο. Επίσης είναι το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς και στο δικό τους γήπεδο, οπότε πηγαίνοντας εκεί ξέρουμε ότι θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Η Ρεάλ δεν έχει αλλάξει και πολύ από πέρυσι. Ήταν και παραμένει μια πολύ καλή ομάδα. Έγιναν κάποιες προσθήκες, αλλά έχουν έτσι κι αλλιώς πολλά όπλα. Έχουν πολλούς καλούς παίκτες και δεν γίνεται να εστιάσεις σε έναν ή δύο από αυτούς. Η ταχύτητα είναι χαρακτηριστικό τους, αλλά δεν είναι τα πάντα στο μπάσκετ. Θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στον αγώνα και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».
O Κώστας Τσαρτσαρής, ο Βασίλης Ξανθόπουλος, ο Γιόνας Ματσιούλις και ο Χάρης Γιαννόπουλος, μίλησαν για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», λίγο πριν την αναχώρηση για τη Μαδρίτη.
Κ. Τσαρτσαρής: «Ξεκινάμε στην Ευρωλίγκα ως αουτσάιντερ, κάτι ασυνήθιστο για εμάς. Είμαστε όμως μια έμπειρη ομάδα και θα διεκδικήσουμε την πιθανότητα να πετύχουμε τους στόχους μας. Βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι, δεν κοιτάμε μακριά και στο τέλος θα δούμε που θα φτάσουμε. Για εμάς το παιχνίδι με τη Ρεάλ είναι ένα πολύ δύσκολο ματς, γιατί από τη μία πρόκειται για μία πολύ καλή ομάδα και από την άλλη οι αντίπαλοί μας έχουν πολλά επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους, φιλικά στο ΝΒΑ και είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από εμάς».
Β. Ξανθόπουλος: «Είναι μεγάλο μειονέκτημα που έχουμε μόνο τον Πανιώνιο ως επίσημο τη στιγμή που η Ρεάλ έχει παίξει κύπελλο, πρωτάθλημα και δυνατά φιλικά στο ΝΒΑ. Εμείς δεν έχουμε δέσει ακόμη ως ομάδα και δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε το ρυθμό που θέλουμε, αλλά είναι δεδομένο ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να ξεκινήσουμε με νίκη στη διοργάνωση. Θέλουμε να περιορίσουμε τα ατού της Ρεάλ, αλλά δεν πρέπει να προσανατολιστούμε γιατί η Ρεάλ δεν είναι μόνο Ρούντι, αλλά όλη η ομάδα, καθώς διαθέτει πάρα πολλούς καλούς παίκτες».
Γ. Ματσιούλις: «Δεν νομίζω ότι η Ρεάλ είναι πιο έτοιμη από εμάς. Μπορεί να έχουν δώσει περισσότερα ματς, αλλά εμείς είμαστε πανέτοιμοι να δώσουμε τη μάχη μας και να πάρουμε τη νίκη. Έχουμε απέναντί μας μια πάρα πολύ καλή ομάδα, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πολύ δύσκολο έργο, αλλά στο μπάσκετ όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά και σας ξαναλέω ότι πάμε στη Μαδρίτη για τη νίκη. Όλες οι ομάδες ξεκινούν για να κατακτήσουν τρόπαια για να πάρουν νίκες. Οι προπονητές μας, μας έχουν προετοιμάσει με τον καλύτερο τρόπο γι’ αυτή την αναμέτρηση».
Χ. Γιαννόπουλος: «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι βγάλουμε τη δουλειά των προπονήσεων στον αγώνα. Είναι μια πολύ δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση για την Ευρωλίγκα, αλλά ο στόχος μας είναι η νίκη. Είναι μια πολύ καλή και έμπειρη ομάδα, τρέχει πάρα πολύ, έχει ένα τελείως διαφορετικό στυλ από το ελληνικό, με πολλές «τραβηγμένες» επιλογές και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή στην άμυνά μας. Ο Ρούντι είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες, από τα μεγαλύτερα όπλα στην Ευρώπη και πρέπει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή δουλειά να τον περιορίσουμε. Δεν είναι όμως ο μόνος καλός παίκτης της Ρεάλ».

 Η προϊστορία
Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός 10-10
Ευρωλίγκα 1962/63 Α’ Γύρος Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 73 - 97
Ευρωλίγκα 1962/63 Α’ Γύρος Ρεάλ Μαδρίτης Παναθηναϊκός 90 - 60
Κύπ. Σαπόρτα 1983/84 Προημ. Ρεάλ Μαδρίτης Παναθηναϊκός 104 - 78
Κύπ. Σαπόρτα 1983/84 Προημ. Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 97 - 99
Κύπ. Κόρατς 1990/91 Β’ Γύρος Ρεάλ Μαδρίτης Παναθηναϊκός 88 - 65
Κύπ. Κόρατς 1990/91 Β’ Γύρος Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 82 - 102
Ευρωλίγκα 1994/95 Όμιλος Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 77 - 64
Ευρωλίγκα 1994/95 Όμιλος Ρεάλ Μαδρίτης Παναθηναϊκός 66 - 68
Ευρωλίγκα 1995/96 Όμιλος Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 54 - 52
Ευρωλίγκα 1995/96 Όμιλος Ρεάλ Μαδρίτης Παναθηναϊκός 80 - 73
Ευρωλίγκα 1999/00 Α’ Γύρος Ρεάλ Μαδρίτης Παναθηναϊκός 63-66
Ευρωλίγκα 1999/00 Α’ Γύρος Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 96-69
Ευρωλίγκα 2001/02 Καν. Περ. Ρεάλ Μαδρίτης Παναθηναϊκός 70 - 78
Ευρωλίγκα 2001/02 Καν. Περ. Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 77 - 88
Ευρωλίγκα 2005/06 Καν. Περ. Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 87 - 71
Ευρωλίγκα 2005/06 Καν. Περ. Ρεάλ Μαδρίτης Παναθηναϊκός 73 - 90
Ευρωλίγκα 2007/08 Καν. Περ. Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 92-85
Ευρωλίγκα 2007/08 Καν. Περ. Ρεάλ Μαδρίτης Πλαναθηναϊκός 95-87
Ευρωλίγκα 2009/10 Καν. Περ. Ρεάλ Μαδρίτης Παναθηναϊκός 80-70
Ευρωλίγκα 2009/10 Καν. Περ. Παναθηναϊκός Ρεάλ Μαδρίτης 67-76
Αριθμοί – Τα αναμενόμενα ρεκόρ
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Κώστας Τσαρτσαρής είναι πολύ κοντά στο να μπουν σε ένα ακόμη ξεχωριστό «κλαμπ» στην καριέρα τους. Δύο ρεκόρ που θα κριθούν στον… αέρα. Και οι δύο χρειάζονται μόλις ένα ριμπάουντ για να πετύχουν τα ρεκόρ τους.
Ο Τσαρτσαρής χρειάζεται ένα ριμπάουντ για να μπει στους 10 κορυφαίους της Ευρωλίγκας. Αυτή τη στιγμή είναι 11ος με 817. Γκρεγκόρ Φούτσκα και Χόρχε Γκαρμπαχόσα βρίσκονται ένα σκαλί πιο ψηλά με 818. Ένα ριμπάουντ χρειάζεται και ο Διαμαντίδης για να μπει στους 20 κορυφαίους της διοργάνωσης, ξεχωριστό επίτευγμα αν σκεφτεί κάποιος ότι είναι… γκαρντ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 21η θέση με 686 ριμπάουντ. Στην 20η θέση βρίσκεται ο Ματίας Σμόντις με 687. Επίσης, ο Διαμαντίδης έχει ευστοχήσει σε τουλάχιστον ένα τρίποντο στα τελευταία του 16 παιχνίδια της Ευρωλίγκας, ενώ έχει σημειώσει διψήφιο αριθμό πόντων στα τελευταία επτά.
*Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς έχει ευστοχήσει σε τουλάχιστον ένα τρίποντο στα τελευταία δέκα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, ενώ έχει σημειώσει διψήφιο αριθμό πόντων στα επτά τελευταία.
*Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης χρειάζεται 10 πόντους για να φτάσει τους 1000 στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα.
*Ο Γιόνας Ματσιούλις χρειάζεται πέντε εύστοχα τρίποντα για να φτάσει τα 100 στην Ευρωλίγκα.
*Ο Στεφάν Λάσμε μπορεί να μην ακολούθησε την αποστολή, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το ρεκόρ του σε τάπες στην Ευρωλίγκα είναι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Με τη φανέλα της Παρτιζάν έδειξε πέντε φορές το… στοπ στους αντιπάλους του.