Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

52 Παναθηναϊκά χρόνια "Τάφος του Ινδού"

 
Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια παίχτηκε ο πρώτος αγώνας στο κλειστό της Λεωφόρου ανάμεσα στις ομάδες μπάσκετ του Παναθηναϊκού και του Μύλωνα. 

 Ήταν Κυριακή 8 Ιανουαρίου 1961 όταν για πρώτη φορά διεξήχθη αγώνας στο νεόδμητο τότε κλειστό της Λεωφόρου.
Αντίπαλοι ήταν ο Παναθηναϊκός και ο Μύλωνας σε ένα ματς που έμελλε να γραφτεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ακόμα και σήμερα ο "Τάφος του Ινδού" αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια του Παναθηναϊκού. Ένα γήπεδο γεμάτο αναμνήσεις για όσους το έχουν παίξει σε αυτό, σε όλους όσους έχουν βρεθεί στις εξέδρες τους, αλλά και για όσους απλά έτυχε να βρεθούν κάποια στιγμή εκεί.
Το προσωνύμιό του ως "Τάφος του Ινδού" το οφείλει στον Τάσο Στεφάνου. Εκείνη την εποχή παιζόταν μια ταινία με το ίδιο όνομα και επειδή ο πρωταγωνιστής της Φριτζ Λανγκ κατέβαινε κάποια σκαλιά παρόμοια με αυτά του κλειστού της Λεωφόρου δεν ήθελε και πολύ να δημιουργηθεί ο συνειρμός στο μυαλό του Τάσου Στεφάνου.
 Κάπως έτσι λοιπόν ο "Τάφος του Ινδού" παραμένει ως σήμερα ο ναός των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Δείτε ένα βίντεο - αφιέρωμα παρακάτω.


Οταν η ιστορία γράφεται στα... σκαλιά

Την ιστορία, λένε, τη γράφουν τα ίδια τα πρόσωπα. Είναι στιγμές όμως που βλέπεις αυτή την «ιστορία» να διαγράφεται πάνω σε άψυχα πράγματα. Ειδικά δε όταν αυτά έχουν τη δική τους… ιστορία.

Η οποία μάλιστα συνεχίζει και γράφεται εδώ και 52 χρόνια. Τόσα είναι και τα «κεράκια» που σβήνει σήμερα το κλειστό γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο γνωστός σε όλους «Τάφος του Ινδού»!
ξετυλίγεται το κουβάρι των αναμνήσεων,έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του ανθρώπου που αφενός ήταν παρόντας στο πρώτο παιχνίδι, αφετέρου έχει τον τίτλου του νονού του! Ο Τάσος Στεφάνου, γενικός διευθυντής τώρα στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν στην εφηβική ομάδα των «πρασίνων» στο πρώτο παιχνίδι στο κλειστό, κόντρα στον Μίλωνα.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου, όπως και φέτος, υπό καταρρακτώδη βροχή το νέο γήπεδο άνοιγε -επίσημα- τις πύλες του. Η βροχή ήταν τόση που σχεδόν όλα τα παιχνίδια της Α' κατηγορίας μπάσκετ είχαν αναβληθεί.
Στη σκιά λοιπόν του τελικού Κυπέλλου ΠΟΚ (!) μεταξύ των «αιωνίων» το μπάσκετ αλλά και διάφορα αλλά αθλήματα κλειστού χώρου, έβρισκαν τη στέγη τους.
Μετά από νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ το 1975
Μετά από νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ το 1975

 «Ήταν πέτρινα χρόνια τότε για το μπάσκετ. Ήταν μεγάλη υπόθεση που θα υπήρχε κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Μέχρι τότε το μόνο κλειστό ήταν των Αμερικανών στο παλιό αεροδρόμιο. Πηγαίναμε εκεί καμιά φορά και παίζαμε και χαιρόμασταν» θυμάται ο κ. Στεφάνου και συνεχίζει
«Μέχρι να γίνει η νέα εξέδρα και να φτιαχτεί το κλειστό από κάτω, παίζαμε σε ένα ανοικτό πίσω από το τέρμα. Ήταν πολύ σημαντικό που έγινε το γήπεδο. Ήταν του Παναθηναϊκού αλλά το χρησιμοποιούσαν πολλές ομάδες και για διάφορα αθλήματα».
Η αναγγελία της ανέγερσης του κλειστού, τον Μάρτη του 1958 (Αθλητική Ηχώ)
Η αναγγελία της ανέγερσης του κλειστού, τον Μάρτη του 1958 (Αθλητική Ηχώ)
Παρότι το γήπεδο (του ποδοσφαίρου και κατ' επέκταση του μπάσκετ) ονομάζεται από το 1981 «Απ. Νικολαΐδης», οι περισσότεροι το αναφέρουν απλά ως Λεωφόρος. Κάπως έτσι και το κλειστό, 50 χρόνια τώρα είναι γνωστό ως «Τάφος του Ινδού». Πως προέκυψε όμως αυτή η ονομασία;
Ο «νονός» του θυμάται: «Αφού είχε γίνει το γήπεδο, είχαμε πάει με κάτι συμπαίκτες μου στον κινηματογράφο «Αρτζεντίνα». Εκεί έπαιζε την ταινία του Φριτζ Λανγκ «Ο τάφος του Ινδού». Με το που είδα τα σκαλιά που κατέβαιναν είπα «Ρε παιδιά αυτό είναι σαν το γήπεδό μας». Έγινε χαμός από τα γέλια. Αργότερα το είπα στον δημοσιογράφο Γιώργο Δόγα, και έτσι έμεινε αυτή η ονομασία»
Τα εγκαίνια του κλειστού έγιναν υπό καταρρακτώδη βροχή, και αυτό το θέμα ήταν το μεγάλο πρόβλημα για χρόνια. Η οροφή, οι εξέδρες του ποδοσφαιρικού σταδίου δηλαδή, έσταζε με αποτέλεσμα το νερό να το πλημμυρίζει. Βέβαια αργότερα μπήκαν αντλίες και το πρόβλημα άρχιζε να διορθώνεται.
Στιγμιότυπο από το πρώτο παιχνίδι της ανδρικής ομάδας του Παναθηναϊκού τον Γενάρη του 1961
Στιγμιότυπο από το πρώτο παιχνίδι της ανδρικής ομάδας του Παναθηναϊκού τον Γενάρη του 1961
 Ήταν πρωτοποριακό όταν φτιάχτηκε. Είχε δάπεδο από πίσσα και φελό. Βέβαια μέχρι να μπουν οι αντλίες, όποτε έβρεχε το γήπεδο γινόταν πισίνα. Σε εκείνο το πρώτο παιχνίδι που παίξαμε με τον Μίλωνα, νομίζω πως αν έξω έριχνε 10 κιλά βροχή μέσα είχε… 30!» τονίζει ο κ. Στεφάνου και παράλληλα αναφέρει ένα χαρακτηριστικό γεγονός, που έφθασε και εκτός συνόρων.
«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα παιχνίδι με την Ολλανδική Πάρκερ. Έβρεχε πάρα πολύ και ο κόσμος αναγκάστηκε να ανοίξει τις ομπρέλες του. Αυτή η φωτογραφία δημοσιεύθηκε σαν το πρώτο κλειστό με ομπρέλες!»
Το κλειστό φιλοξενούσε τους αγώνες μπάσκετ του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής ομάδας. Έχουν διεξαχθεί εκεί παιχνίδια και γεγονότα που θα έχουν αν διηγούνται τα… θρυλικά σκαλιά.
Ο ίδιος ο Τάσσος Στεφάνου αν και δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει κάποιο από τα παιχνίδια. Βέβαια και ο ίδιος θυμήθηκε το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ. «Βοήθησε πολύ το μπάσκετ αυτό το γήπεδο. Υπάρχουν ένα σωρό ιστορίες που αν θυμηθώ κάποια θα αδικήσω αυτή που θα ξεχάσω!
 Πάντως μπορώ να θυμηθώ σίγουρα το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ και τις βολές του Κόντου στο τέλος!», σχολιάζει. Τα τελευταία χρόνια το γήπεδο έχει ανακαινισθεί. Χρησιμοποιείται από τα τμήματα του Ερασιτέχνη ενώ στα παιχνίδια του γυναικείου μπάσκετ και γεμίζει και πάλι από φιλάθλους του Παναθηναϊκού.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που το γήπεδο λειτουργεί κανονικά ακόμα. Μάλιστα όπως μαθαίνω στα παιχνίδια της γυναικείας ομάδα μπάσκετ το γήπεδο γεμίζει» λέει με χαρά ο κ. Στεφάνου.
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 1961 - Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2013. 52 χρόνια ιστορίας αναμνήσεων και περιστατικών που μένουν βαθιά χαραγμένα σε αυτά τα σκαλιά του κλειστού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπως τα σκαλιά που κατέβαινε ο πρωταγωνιστής του Φριτζ Λανγκ για να φτάσει στον «Τάφο του Ινδού»…
Παρακολουθείστε σπάνια ντοκουμέντα βίντεο από το Εθνικό Οπτικοακουστικό αρχείο
#1, #2, #3, #4, #5, #6, #7


 



πηγή:http://prasinanea.gr,http://www.sentragoal.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!