Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Aivar Kuusmaa:Η τρίποντη μηχανή με το επίθετο Μαγουλάς!

 Ακόμα θυμούνται οι οπαδοί του ΠΑΟ το… απίθανο τρίποντο του Εσθονού στον αλησμόνητο αγώνα κόντρα στον Πανιώνιο, τη σεζόν 1993/94! Οι “κυανέρυθροι” προηγούνταν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με 76-77, όμως ο Κούουσμα ευστοχώντας στην εκπνοή του ματς τους… “σκότωσε”!
Ο γεννημένος το 1967 στο Ταλίν σούτινγκ γκαρντ πρωτόπαιξε επαγγελματικά στην TSIK, το 1983. Έπαιξε και στη Σταντάρ της χώρας του, και κατόπιν, λόγω του ότι υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του στη Λετονία, αγωνίστηκε στην ASK της Ρίγα. Το 1988 έπαιξε στην Κάλεβ Ταλίν, ένα χρόνο αργότερα διέσχισε τον Ατλαντικό για χάρη της αμερικανικής Γιάνγκσταουν Πράιντ. Το 1990 επέστρεψε στην Κάλεβ, και αναδείχθηκε μαζί της πρωταθλητής ΕΣΣΔ (συμπαίκτης μάλιστα του Τίιτ Σοκ!). Το 1993, αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΟ και εντάχθηκε στο ρόστερ του.
Ένα... συγχαρητήριο θώπευμα στον Άιβαρ Κούουσμα, απ' τον καιρό του τελευταίου στον ΠΑΟ!

Αν για κάτι ξεχώρισε, όπως καταλάβατε, ο Άιβαρ Κούουσμα όσο καιρό φόρεσε τα πράσινα, αυτό ήταν η ευστοχία του απ’ τα 6.25μ.! Πήρε, όπως και ο συμπατριώτης του, την ελληνική υπηκοότητα, με το επίθετο Μαγουλάς.
Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με τον ΠΑΟ το ’96, και κατόπιν γύρισε στη χώρα του κι έπαιξε διαδοχικά στις Μπάλτικα, BC Ταλίν, Κάλεβ. Το 2000 αγωνίστηκε στο Βέλγιο με τη φανέλα της Λιέγης. Τον επόμενο χρόνο, επέστρεψε στην Εσθονία, και έπαιξε στην Ταλίνα (2001-04) και στην Κάλεβ (2004-05), προτού αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Έγινε, όπως και ο Σοκ, προπονητής, αφότου αποσύρθηκε. Έκατσε στον
                                                              Ο Άιβαρ Κούουσμα
πάγκο των Κάλεβ/Κράμο (2005-07) και Ταλίνα (2007-10), και φέτος ξαναβρέθηκε στον πάγκο της πρώτης (έχοντας για βοηθό του έναν ακόμα Εσθονό πρώην “δικό μας”, το Μάρτιν Μιούρσεπ, που αγωνίστηκε σε Άρη, ΑΕΚ!).

 
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 1996 ΜΕ ΤΟ ΓΑΥΡΟ(ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΤΣ Ο Κούουσμα πέτυχε 5 πόντους)


πηγή:stokegeo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!