Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Την Κυριακή το Βράδυ με Ουζάκι και στο Πιάτο Γαύρο Μαρινάτο!

Αναμφισβήτητα, το ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του oλυμπιακού αποτελεί την «μητέρα» των μαχών στην Ελλάδα.
Οι αναμετρήσεις τους στις περισσότερες περιπτώσεις κινούν το ενδιαφέρον και των οπαδών άλλων ομάδων ακόμα και όταν δεν είναι βαθμολογικά ή αγωνιστικά κρίσιμο σε μία ορισμένη συγκυρία.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως σε παλαιότερες δεκαετίες, αλλά και πρόσφατα, τα ντέρμπι σημαδεύτηκαν από επεισόδια και παρατράγουδα, τόσο εντός, όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων.
Πέρα από το βαθμολογικό όφελος της νίκης, οι δύο μεγάλοι μονομάχοι αγωνίζονται κυρίως για το γόητρο τους. Το πάθος και η δύναμη ξεχειλίζει τις περισσότερες φορές καθώς κανείς δεν θέλει να χάσει στο κορυφαίο ντέρμπι στην Ελλάδα.
Αν και οι δύο ομάδες διαθέτουν ισχυρά ερείσματα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο oλυμπιακός θεωρείται ο σύλλογος που εκπροσωπεί κυρίως τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της Αθήνας και του Πειραιά, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που εκπροσωπεί τα μεσαία και ανώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα της πρωτεύουσας, κυρίως του κέντρου της, αλλά και των βορείων προαστίων.
Στον αγωνιστικό τομέα, το ντέρμπι των δύο αιωνίων αντιπάλων έχει ρίζες που ανάγονται προπολεμικά, από την εποχή που ήδη είχαν αρχίσει να κυριαρχούν τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Το πρώτο ματς ανάμεσα στον oλυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ήταν ένα φιλικό που διεξήχθη στις 28 Ιουνίου 1925 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και είχε λήξει ισόπαλο με σκορ 3–3.
Ο πρώτος επίσημος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες στην Λεωφόρο την 1η Ιουνίου 1930, στα πλαίσια της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος 1929–30 και είχε λήξει 8–2 υπέρ του Παναθηναϊκού,
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ως τώρα σε έκταση νίκη που καταγράφηκε στην ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο συλλόγων.

Απολαύστε στα παρακάτω βίντεο τις "πράσινες νίκες με γηπεδούχο τον Παναθηναικό απο το έτος 2000 ως σήμερα:
 
1999-00: Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 2-0 (Ολιβάρες 58, Βαζέχα 64)
 

2002-03: Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 3-2 (Ολισαντέμπε 18, Μπασινάς 72, Κόλκα 77)

 

2004-05: Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 1-0 (Κωνσταντίνου 43)


2006-07: Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 1-0 (Κωστούλας αυτ 48)
 

2010-11: Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 2-1 (57', 63' πέν. Σισέ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!