Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Μπάσκετ Γυναικών: Σαμαντούρα: "Ο πρωταθλητής θέλει μόνο να μείνει πρωταθλητής"

Η προπονήτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Γιασεμή Σαμαντούρα έδωσε συνέντευξη στην ιστοσελίδα paoworld. Σας παραθέτουμε απόσπασμα της συνέντευξης:

- Τί σημαίνει για σένα Παναθηναϊκός;
"Έχω ζήσει ένα σημαντικό και ωραίο κομμάτι της ζωής μου στον Παναθηναϊκό, που τον θεωρώ τη μεγάλη οικογένειά μου. Νιώθω ότι μπαίνω στο σπίτι μου κάθε φορά που πάω στην προπόνηση, ή στον αγώνα, στον "Τάφο του Ινδού". Νιώθω πολύ χαρούμενη που η ομάδα μου έφερε φέτος ιδιαίτερη χαρά στην οικογένεια του Παναθηναϊκού".

- Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια και ως παίκτρια και ως προπονήτρια στον "Τάφο του Ινδού", πώς ένιωσες όταν το είδες γεμάτο από κόσμο;
"Η ατμόσφαιρα που υπήρχε φέτος στους αγώνες ήταν φανταστική, ένιωθα δέος όταν έμπαινα στο γήπεδο, δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τον κόσμο. Η συγκλονιστική παρουσία του, ειδικά αν τη συσχετίσει κανείς με τα άλλα γήπεδα της Α1 γυναικών, αλλά και αντρών, αποτελεί μοναδικό κίνητρο τόσο για τις αθλήτριες της ομάδας μας, όσο και για αθλήτριες ανταγωνιστικών σωματείων, να αγωνισθούν στον Παναθηναϊκό".

- Η απώλεια του κυπέλλου σε πείσμωσε;
"Όλες οι ήττες με πεισμώνουν, είναι το κίνητρο για να βελτιωθούμε. Η συγκεκριμένη απώλεια του κυπέλου με στενοχώρησε ιδιαίτερα, κυρίως γιατί προέκυψε μέσα από μεγάλη ατυχία για την ομάδα μου (τον τραυματισμό της Ντέλβα, αλλά και των Δίελα και Καλέντζου, οι οποίες αγωνίστηκαν με μεγάλο πρόβλημα), την οποία δεν μπορούσα να ελέγξω. Χωρίς, βέβαια, αυτό να μειώνει την τεράστια επιτυχία του Πρωτέα Βούλας, που μας κέρδισε και κατέκτησε το κύπελο. Μια εξαιρετικά οργανωμένη και ποιοτική ομάδα, που θεωρώ θα πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά".

- Μετά από 13 χρόνια βρίσκεσαι ξανά με το κύπελλο του πρωταθλητή στα χέρια. Αν σου ζητούσαν να κρατήσεις έναν από τους δυο τίτλους ποιον θα κρατούσες και γιατί;
"Η ομάδα του 2000 ήταν πολύ πιο έμπειρη, υπήρχαν λιγότερα θέματα που έπρεπε να διαχειριστώ, κυρίως στο τεχνικό κομμάτι. Φέτος, η ομάδα στηρίχτηκε σε πολλές μικρές αθλήτριες, και σίγουρα δεν ξεκίνησε με στόχο το πρωτάθλημα... Πέραν της τεχνικής καθοδήγησης, χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια στο να περάσεις σε παιδιά 20 ετών ή και λιγότερο την ιδέα ότι μπορούν να γίνουν πρωταθλήτριες.
 
Η ψυχολογική πίεση ήταν πολύ μεγάλη. Η συμμετοχή του κόσμου φέτος επίσης ήταν εντυπωσιακή. Ήμασταν το μοναδικό τμήμα που έπαιζε στη φυσική έδρα της ομάδας, και το γεγονός αυτό -σε συνδυασμό με το σημαντικό δέσιμο της νεανικής μας ομάδας με τους φιλάθλους- έφερε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές όλη τη χρονιά, που θα τις ζήλευαν πολλές αντρικές ομάδες Α1".

- Κοινό πρόσωπο και στα δύο πρωταθλήματα είναι η Τούλα Καλέντζου. Αν και η προπονήτρια βλέπει όλες τις παίκτριες με το ίδιο βλέμμα, την ξεχωρίζεις;

"Η παρουσία της Τούλας (Καλέντζου), μιας μεγάλης μπασκετικής προσωπικότητας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση των πρωταθλημάτων, όπως μπορεί ο καθένας να δει από την τεχνική ανάλυση των αγώνων. Όμως, προσωπικά θεωρώ ακόμα μεγαλύτερη τη συμβολή της Τούλας φέτος, στη στήριξη των νεαρών αθλητριών και τη βοήθειά της στη διατήρηση ομοιογένειας και άριστου κλίματος σε όλη τη διάρκεια της περιόδου".

- Στον φετινό Παναθηναϊκό είχαμε ένα κράμα παλιών (έμπειρων) και νέων παικτριών. Αυτή η συνταγή θα ακολουθηθεί και για την επόμενη σεζόν;
"Οι στόχοι που θέσαμε με τον κ. Μιχαλαριά και τους υπεύθυνους της ομάδας, όταν την ανέλαβα, εστίαζαν στη δημιουργία ενός νεανικού συνόλου, που θα προκύπτει μέσα από την παραγωγική διαδικασία της ομάδας και θα στοχεύει αρκετά μακροπρόθεσμα στον πρωταθλητισμό.
Ωστόσο, με τη στήριξη της διοίκησης και ιδιαίτερα του κ. Αχιλλέα Μακρόπουλου και της οικογένειάς του, είχαμε την ευκαιρία να προσθέσουμε στο ρόστερ μας φέτος και την Τούλα (Καλέντζου), η οποία ανέβασε το επίπεδο του Παναθηναϊκού συνολικά, και "μπόλιασε" πολλές παίκτριες με τη νοοτροπία του πρωταθλητή. Η προσωπικότητά της και η εν γένει παρουσία της στην ομάδα ήταν καθοριστική στο "πάντρεμα" με τις μικρές παίκτριες. Σημαντικό ρόλο, πάντως, έπαιξαν και οι υπόλοιπες παίκτριες σε αυτό.
 
Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της φετινής σεζόν ήταν ότι οι νεαρές παίκτριες απέκτησαν την εμπειρία του πρωταθλητή, γιατί ο πρωταθλητής θέλει μόνο να μείνει πρωταθλητής, και αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν αγωνίζεσαι στον Παναθηναϊκό. Πέραν της καθιέρωσης στις πρώτες θέσεις, η άποψή μου γενικότερα για το Τμήμα, είναι ότι, με βάση και τα δεδομένα της εποχής, πρέπει να εκμεταλλευτεί το μεγάλο όνομα του Παναθηναϊκού για να προσελκύσει ή να αποκτήσει τις καλύτερες νεαρές αθλήτριες - ταλέντα στην ομάδα.
Εν συνεχεία, με οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια, να αναδείξει τις αθλήτριες αυτές και να χτίσει το μελλοντικό του κορμό, αποκλειστικά με παίκτριες των τμημάτων υποδομής του, αλλά και να τροφοδοτεί μικρότερα σωματεία στο μέλλον".
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!