Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Μολών Λαβέ-Εδώ είναι Λεωφόρος!!!

Καλησπέρα και καλό μήνα (θα είναι ο καλύτερος αν ξεκινήσει με νίκη επί των απογόνων) σε όλους τους φίλους Παναθηναϊκούς. Εχτές έκανα μια μικρή ανάλυση σχετικά με την αμυντική γραμμή της ομάδας και κατέληξα στους 5 μαζί με τον τερματοφύλακα που πρέπει να εμπιστευτεί ο Αναστασίου!!! (Καπίνο-Μαρινάκη-Ρισβάνη-Σίντεφελντ-Νάνο)

Εννοείται πως ο Γιάννης Αναστασίου ξέρει καλύτερα, μια γνώμη εκφράζω με βάση τη δική μου ποδοσφαιρική ματιά. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις υπόλοιπες 6 θέσεις, ποιοι παίκτες δείχνουν έτοιμοι να φέρουν την πολυπόθητη νίκη γοήτρου το Σάββατο.

Βασικά την επιλογή θα την κάνω έχοντας στο μυαλό μου όχι ένα 4-3-3, αλλά περισσότερο ένα 4-5-1 με παίκτες δυνατούς, έτοιμους να παίξουν ποδοσφαιρικό «ξύλο» διεκδικώντας τη νίκη!!!

Η αλήθεια είναι, πως παρ” όλη την οικονομική στενότητα της ΠΑΕ, η ομάδας μας στο κέντρο και μπροστά, έχει πληθώρα επιλογών, με εξαίρεση τις νευραλγικές θέσεις του αμυντικού και επιθετικού χαφ!!!

Η απομάκρυνση των Σο-Βιτόλο και η σωστή τελικά απόφαση (όπως αποδείχτηκε μετά το νέο τραυματισμό) της μη απόκτησης του Ντιαρά, άφησε την ομάδα με μόλις 2 καθαρά αμυντικά χαφ. Τους Λαγό και Μέντες!!! Υπάρχει και ο νεαρός Σταματάκης αλλά δεν έχει πάρει τόσες ευκαιρίες ώστε να μπορούμε να τον κρίνουμε.

Εκεί που όλοι θα περιμέναμε να είναι ο Μέντες ο στυλοβάτης του κέντρου και ο Λαγός να μαθαίνει δίπλα του, βοηθώντας όσο μπορεί….. σε αυτά τα πρώτα 11 επίσημα παιχνίδια συμβαίνει το αντίθετο. Βασικός και αναντικατάστατος ο Λαγός… ωσεί παρών στα περισσότερα παιχνίδια ο Ολλανδός που έχει κουράσει τους πάντες να αναμένουν την «ανάστασή» του!!!

Η αλήθεια είναι πως στα δύο τελευταία παιχνίδια (με Εργοτέλη) ο Μέντες ,τηρουμένου των προηγούμενων εμφανίσεων του, τα πήγε καλύτερα. Μετρίασε τις λάθος πάσες, έτρεξε περισσότερο και προσπάθησε να προωθήσει τη μπάλα στους επιθετικούς. Ελλείψεως  άλλων και οι δύο θα ξεκινήσουν στον αγώνα του Σαββάτου. Επιβάλλεται όμως κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου η απόκτηση ενός αμυντικού χαφ, «ΤΟΙΧΟΥ», «ΣΚΥΛΙΟΥ», πέστε το όπως θέλετε, που θα μαζεύει κάθε πρώτη πάσα και θα αλλάζει τα φώτα στους αντιπάλους!!!

Μπροστά από τους δύο αμυντικούς χαφ θεωρώ πως οι επιλογές είναι δύο, Ζέκα ή Ατζαγκούν!!! Αν με ρωτάγατε να επιλέξω βάση της μέχρι σήμερα απόδοσής τους, θα έλεγα με τη μία Ατζαγκούν….. η ιδιαιτερότητα όμως του ματς, η εμπειρία του Ζέκα σχετικά με το τι σημαίνει αυτό το ματς με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, του δίνει προβάδισμα!!!

Το ζητούμενο δεν θα είναι να «κάνει» παιχνίδι, προσπαθώντας με κάθετες να εκθέσει την άμυνα των γαύρων, αλλά να ενισχύσει τα μετόπισθεν βοηθώντας τους Λαγό-Μέντες να ανακόψουν κάθε διάθεση επιθετικής ενέργειας των γαύρων εν τη γενέσει της!!! Η αδιαμφισβήτητη ικανότητά του στον ανασταλτικό τομέα, είναι αυτή που θα του δώσει θέση στο βασικό σχήμα. Επαναλαμβάνω όχι με αρμοδιότητες να δημιουργήσει (δεν ξέρει και δεν μπορεί παρά μόνο από τα άκρα), αλλά να καταστρέψει!!!

Πλάγια χαφ ακόμα και μετά την απώλεια του Μπαϊράμι (προσωπικά δεν μου λείπει) υπάρχουν πολλά, τα οποία τα διαχωρίζω σε αυτά που υπερτερούν σε τέχνη αλλά τους λείπει η δύναμη και το αντίθετο, δηλαδή δυνατοί αλλά όχι φαντεζί παίκτες!!!

Επαναλαμβάνω σε αυτό το ματς η νίκη θα κριθεί στο πάθος, στη δύναμη, στην συνολική αμυντική λειτουργία της ομάδας και στην ικανότητα των Μπεργκ-Φιγκερόα να κάνουν τη μισή ευκαιρία γκολ!!!

Με αυτά τα συστατικά λοιπόν (δύναμη, τρεξίματα, αμυντική συνεισφορά) εγώ θα διάλεγα να αγωνιστούν οι Αμπέϊντ και Πράνιτς!!! Θα διάλεγα τον Ντίνα στη θέση του Πράνιτς ο οποίος διανύει μια περίοδο «εξαφάνισης» από το γήπεδο, αλλά θεωρώ πως ο ποδοσφαιρικός εγωισμός ενός μεγάλου παίκτη σε αυτά τα παιχνίδια βγαίνει!!!

Θα περιμένω λοιπόν να δω ένα αλλαγμένο προς το καλύτερο Πράνιτς, με την σημείωση πως σε αυτό το ματς δεν υπάρχει η πολυτέλεια να τον περιμένουμε επί 90 λεπτά να αποδώσει όσα μπορεί!!! Στην περίπτωση που εμφανίσει την εικόνα των τελευταίων αγωνιστικών, θα πρέπει έγκαιρα να καθίσει στον πάγκο και βγαίνοντας ας γκρινιάζει στον Αναστασίου!!!

Θα πρέπει ο Αναστασίου αν δει πως συνεχίζει να είναι «χαμένος» να τον αντικαταστήσει έγκαιρα βάζοντας κατ εμέ τον Ντίνα, που μπορεί να βοηθήσει αμυντικά με το πείσμα και τις αντοχές του, ενώ παράλληλα μπορεί να μας προσφέρει μια βραδιά αντίστοιχη με αυτή του Μαυρία στο περυσινό 2-2 στο ΟΑΚΑ!!!

Στην κορυφή της επίθεσης θα ξεκινήσει μόνος ο Μπεργκ, που λόγω τεχνικής κατάρτισης, σωματοδομής και του φόβου που προκαλεί στα αντίπαλα στόπερ, θα μπορεί ορισμένες από τις «τυφλές» αποκρούσεις  των αμυντικών μας να τις κάνει δικές του και να δίνει σημαντικό χρόνο ξεκούρασης και δυνατότητα να ανέβει όλη η ομάδα!!!

Στην περίπτωση που το σκορ παραμένει στο 0-0 και μετά το 70 λεπτό, θεωρώ πως αξίζει να ρισκάρει ο Γιάννης Αναστασίου και να κυνηγήσει τη νίκη βάζοντας τον Φιγκερόα στη θέση ενός από τους Μέντες-Λαγό-Ζέκα και να αλλάξει το σύστημα σε 4-4-2!!!

Αν πάλι προηγούνται οι γαύροι με 1-0 (κάτι που όλοι απευχόμαστε), επίσης πρέπει να αλλάξει τόσο τον ένα κεντρώο με τον Φιγκερόα, όσο και τους δύο πλάγιους (Αμπέϊντ-Πράνιτς), βάζοντας ταυτόχρονα τους Κλωναρίδη και Ντίνα με σκοπό να δημιουργήσει ρήγματα στα άκρα με την ταχύτητά τους. Μη έχοντας πλέον το μυαλό στα αμυντικά καθήκοντα και αναγκασμένοι να παίξουμε φουλ επιθετικά με σκοπό την ισοφάριση, οι δύο αυτοί παίκτες μπορούν να ξεπεράσουν έναν και δύο αμυντικούς με συνέπεια είτε να σεντράρουν για τους Μπεργκ-Φιγκερόα, είτε να βρεθούν αντιμέτωποι με τον αντίπαλο τερματοφύλακα!!!

Αυτή είναι η δική μου ταπεινή γνώμη, με βάση το υπάρχων ρόστερ και την μέχρι σήμερα απόδοση των ποδοσφαιριστών μας!!!

Καπίνο-Μαρινάκης-Σίντεφελντ-Ρισβάνης-Νάνο-Μέντες-Λαγός-Ζέκα-Αμπεϊντ-Πράνιτς-Μπεργκ

Αναλογιζόμενος την ψυχολογική ανάγκη όλων των Παναθηναϊκών για μια μεγάλη νίκη, μέχρι την λήξη του συγκεκριμένου ματς δεν θα ασχοληθώ με οτιδήποτε μας στεναχωρεί, με οτιδήποτε στραβό γίνεται σε διοικητικά η επικοινωνιακά ζητήματα!!!

Ο αγώνας αυτός μας ενώνει και ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου να ανταποκριθούμε όλοι -ο καθένας από το πόστο του- με την αξιοπρέπεια που αρμόζει στον Παναθηναϊκό!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!