Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα, 3 Απριλίου του 1996 όταν ο Παναθηναϊκός "ΠΑΓΩΣΕ" το Άμστερνταμ!

 
Δεν βγήκε... τυχαία το «Ελλάς - Ευρώπη - Παναθηναϊκός»! Σαν σήμερα, 3 Απριλίου του 1996, Παναθηναϊκός - Άγιαξ 0-1. Στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 1995-96 ο Παναθηναϊκός του Χουάν Ραμόν Ρότσα επικράτησε 1-0 του (αήττητου από το 1993 εντός έδρας) πρωταθλητή Ευρώπης Αγιαξ.
Απλώς σήκωσε τα χέρια και περπάτησε προς τους συμπαίκτες του. Οι εκφωνητές στην τηλεόραση είπαν «γκολ» με φωνή σχεδόν σβησμένη... Αυτά ήταν τα δευτερόλεπτα μετά την κούρσα του Γιώργου Δώνη και την ασίστ στον Κριστόφ Βαζέχα. Πλασέ πάνω από τον Φαν ντερ Σάαρ και Άγιαξ – Παναθηναϊκός 0-1, στα ημιτελικά του Champions League 1995-96. Μπορεί το ταξίδι στον τελικό να σταμάτησε δυο εβδομάδες μετά στη ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά κανείς ποτέ δεν θα ανταλλάξει με οτιδήποτε αυτά τα δευτερόλεπτα μετά το γκολ του Κριστόφ στο Άμστερνταμ...
Ηταν η 3η Απριλίου του 1996. Το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του πρωταθλητή Ευρώπης Αγιαξ στο θρυλικό «Ντε Μέερ», στο οποίο έβαλε «λουκέτο» στις διεθνείς αναμετρήσεις εκείνη τη βραδιά ο μεγάλος Κριστόφ Βαζέχα, ή Βάρζιχα όπως τον λένε στην πατρίδα του.

Μία από τις μεγαλύτερες νύχτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν η 3η Απριλίου του 1996. Ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος αγωνίζονταν απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης και Κόσμου, Άγιαξ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ για τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας έπειτα από την πρόκριση επί της πολωνικής Λέγκια, είχαν μπροστά τους την πρόκληση του ολλανδικού μεγαθηρίου στο τελευταίο παιχνίδι του Άγιαξ στο γήπεδο του. Μετά ο «Αίαντας» μετακόμιζε στο «Αρίνα» όπου αγωνίζεται ως και σήμερα.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν ξεγραμένοι την ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ωστόσο επειδή το DNA της φανέλας αυτής είναι συνώνυμο με την ΕΥΡΩΠΗ ο πρέσβης της Ελλάδας … έκλεισε το σπίτι της ολλανδικής ομάδας με συνοπτικές διαδικασίες και έγραψε το όνομα του στα πιο εφιαλτικά βράδια του Αίαντα.

Η ολλανδική ομάδα ήταν αήττητη στο γήπεδο της για 189 παιχνίδια (!), με τους Δώνη και Βαζέχα να… γράφουν ιστορία και ο Παναθηναϊκός να παίρνει το διπλό μέσα στην έδρα της ομάδας του Λουίς Φαν Γκάαλ. Ηδονή, ανατριχίλα χωρίς όρια αλλά και δάκρυα χαράς προκάλεσε η νίκη η οποία γιορτάστηκε από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα σε ένα ατελείωτο πάρτι. Άλλωστε το Ελλάς- Ευρώπη- Παναθηναικός δεν βγήκε τυχαία.

Οι συνθέσεις των ομάδων

Άγιαξ: Φαν ντερ Σάαρ, Ραϊζίγκερ, Μπλιντ, Φρανκ ντε Μπουρ, Μπόγκαρντ, Λιτμάνεν (76’ Μουσάμπα), Φίνιντι, Ντάβιντς, Κανού, Κλάιφερτ, Ρόναλντ ντε Μπουρ.

Παναθηναικός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (84’ Μάρκος), Καπουράνης, Βαζέχα (90 Νιόπλιας), Μαραγκός (62’ Γ.Χ. Γεωργιάδης), Δώνης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!