Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα, 3 Απριλίου του 2002 όταν ο Παναθηναϊκός "ΠΑΓΩΣΕ" και την Μπαρτσελόνα!

 Έντεκα χρόνια πριν ακριβώς ήταν η σειρά της Μπαρτσελόνα να υποκλιθεί στην Λεωφόρο. Το 2002 στους ομίλους ο Παναθηναϊκός μπήκε στην δεύτερη φάση των ομίλων με την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 32 ομάδες του θεσμού. Κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τις Ρεάλ Μαδρίτης, Σπάρτα Πράγας και Πόρτο, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά, αφού τερμάτισε δεύτερος με 8 βαθμούς (2-2-2) πίσω από τους Ισπανούς.

Στις 3 Απριλίου του 2002 το «Απόστολος Νικολαΐδης» φόρεσε τα γιορτινά του για να υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα στον πρώτο προημιτελικό αγώνα της φάσης των «8». Μπροστά σε 17.000 φίλους του Παναθηναϊκού που είχαν δημιουργήσει φανταστική ατμόσφαιρα στην ιστορική έδρα της «Λεωφόρου».
Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Ρεσάκ, αν και την παραμονή του αγώνα είχε υποσχεθεί στη συνέντευξη Τύπου επίθεση και θέαμα, παρέταξε τελικά μια ομάδα που σαν βασικό της στόχο είχε να μη χάσει. Άφησε έξω τον Ριβάλντο, προτίμησε τον Κοκού αντί του Τσάβι, τοποθέτησε τους Μότα και Ρόσενμπακ στο κέντρο, τους Όφερμαρς και Κλάιφερτ στην επίθεση και φόρτωσε όλο το υπόλοιπο γήπεδο με αμυντικούς, ρίχνοντας τον Κόκο σε «μαν του μαν» πάνω στον Λυμπερόπουλο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να απειληθεί η εστία του Νικοπολίδη ουσιαστικά μόνο μια φορά σε όλο το πρώτο ημίχρονο από προσπάθεια του Κλάιφερτ.

Στην επανάληψη ο Ρεσάκ αποφάσισε να αλλάξει τακτική, περνώντας καταρχήν τον Τσάβι στη θέση του Κοκού και γεμίζοντας την επίθεσή του λίγο αργότερα με την είσοδο των Ράισιγκερ και Ριβάλντο.
Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του απείλησε δυο φορές με τον Βλάοβιτς και μια με τον Κωνσταντίνου, έχοντας καλά οργανωμένες τις γραμμές του στο κέντρο και την άμυνα. Κυργιάκος, Χένρικσεν και Γκούμας καθάριζαν – σχετικά εύκολα – τις προσπάθειες των «μπλαουγκράνα» να δημιουργήσουν κινδύνους στην περιοχή του Νικοπολίδη, ενώ οι Κόλκα και Μπασινάς «όργωναν» κυριολεκτικά το χώρο του κέντρου.

Και ενώ με τις αλλαγές του Ρεσάκ η Μπαρτσελόνα είχε αρχίσει να ανεβάζει στροφές και να προκαλεί μικρούς πονοκέφαλους στον Μαρκαριάν με τις τρεις συνεχόμενες ευκαιρίες των Κλάιφερτ, Ριβάλντο (εκπληκτική επέμβαση του Νικοπολίδη) και Αμπελάρδο, ήρθε η φάση που έκρινε τον αγώνα. Ήταν το 78ο λεπτό όταν ο Κόλκα πήρε την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή, κατευθύνθηκε ταχύτατα προς την εστία του Μπονάνο και δέχτηκε το τάκλιν του Αμπελάρδο με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει το πέναλτι.

Ο Άγγελος Μπασινάς ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι, έστειλε τον Μπονάνο στη μια γωνία και τη μπάλα στην άλλη, ανοίγοντας το σκορ μέσα σε παραλήρημα! Στα λίγα λεπτά που απέμεναν οι «μπλαουγκράνα» δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και έτσι το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν μια μεγάλη νίκη με τα καθιερωμένα «όλε» μπροστά στην εκστασιασμένη «Θύρα 13».

Οι ενδεκάδες του αγώνα:
Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Κόλκα, Λυμπερόπουλος (60’ Μπόατενγκ), Βλάοβιτς (73’ Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου (90’ Βόκολος)

Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο, Γκάμπρι, Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Φρανκ ντε Μπουρ, Κόκο (66’ Ράισιγκερ), Ρόσεμπακ (70’ Ριβάλντο), Κοκού (53’ Τσάβι), Μότα, Όφερμαρς, Κλάιφερτ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!