Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Julius Nwosu(ΤΖΟΥΛΙΟΥΣ ΝΟΥΟΣΟΥ): «Ο Ολυμπιακός... έκλεβε, ο Μπόζα μας έτρεχε!»

 Σεζόν 1996-97. Μόλις λίγοι μήνες μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό, το οποίο ήταν και το πρώτο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ! Βέβαια κανείς δεν περίμενε ότι μετά από αυτήν την επιτυχία η ομάδα του τριφυλλιού θα έπαιρνε την κάτω βόλτα.

«Ο Ολυμπιακός... έκλεβε, ο Μπόζα μας έτρεχε!» Μέσα σε ένα καλοκαίρι ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έκανε πραγματική.... αποψίλωση στο ρόστερ, μετατρέποντας τους «πράσινους» σε Βαβέλ με τη παρουσία πολλών ξένων παικτών. Νίκολα, Σκονοκίνι, Φεράν Μαρτίνεθ, Αμίτσι, Κοχ, Ντίνκινς ήταν οι «στάνταρ» ενώ μέσα σε μερικές εβδομάδες άλλαξε και... τρεις ψηλούς.
Ξεκίνησε με τον... έναν και μοναδικό Τζον Σάλεϊ (σ.σ. ξεχνάει κανείς την μετάβασή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στο ΟΑΚΑ με... ελικόπτερο πληρώνοντας 6,5 εκατομμύρια δρχ. προκειμένου να παίξει εναντίον του ΠΑΟΚ για το κύπελλο, αλλά στο τέλος ο Μπόζα δεν τον χρησιμοποίησε;;), συνέχισε με τον Άντονι Έιβεντ και λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα του '96 προέκυψε ο Τζούλιους Νουόσου!

Όπως καταλάβατε ο Νιγηριανός σέντερ είναι ο σημερινός καλεσμένος της στήλης μας, ένας παίκτης που έχει πάρει μέρος σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας με τη συμμετοχή του σε παιχνίδι ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του '96. Και σε λίγα 24ωρα οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους σε ημιτελικό ύστερα από 16 χρόνια. Ο Τζούλιους Νουόσου λοιπόν, ήταν ο παίκτης που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Άντονι Έιβεντ, ο οποίος είχε τσακωθεί με τον Μάλκοβιτς, με αποτέλεσμα να γίνει «καπνός» στις αρχές του Δεκέμβρη αναχωρώντας απροειδοποίητα για τις ΗΠΑ.

Πρώτη επιλογή για να τον αντικαταστήσει ήταν ο Γιαν Τάμπακ, ο οποίος ωστόσο δεν άφηνε τότε το ΝΒΑ και τους Τορόντο Ράπτορς για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Κάπως έτσι, λοιπόν, την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς του '97 «έσκασε» η είδηση στα δημοσιογραφικά στέκια. Ο Τζούλιους Νουόσου συμφώνησε με τους πρωταθλητές Ευρώπης! Η συμφωνία έκλεισε στις 30 Δεκεμβρίου 1996, όταν ο Νιγηριανός σέντερ υπέγραψε το συμβόλαιό του έναντι 300.000 δολαρίων μέχρι το τέλος της σεζόν. Μέχρι τότε προσπαθούσε να βρει ομάδα, αφού οι Μπόστον Σέλτικς που τον δοκίμαζαν εκείνη την περίοδο δεν... πείστηκαν για την αξία του.
«Ήμουν ο μοναδικός που έπαιζε άμυνα! Οι υπόλοιποι ήθελαν να σκοράρουν συνέχεια». Στη φωτό με τον Μπάιρον Ντίνκινς
«Ήμουν ο μοναδικός που έπαιζε άμυνα! Οι υπόλοιποι ήθελαν να σκοράρουν συνέχεια». Στη φωτό με τον Μπάιρον Ντίνκινς
Παρόλα αυτά, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς τον υπέδειξε αμέσως στον Παύλο Γιαννακόπουλο και εκείνος δεν... του χάλασε το χατίρι. Στις 2 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε και επίσημα από το (τότε) «πράσινο» ΤΑΚ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας «προσγειώθηκε» στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μάλιστα την ίδια ώρα, είχε φτάσει στην Ελλάδα και ο πρώην σταρ του ΝΒΑ, Τζεφ Μαλόουν, ο οποίος υπέγραφε συμβόλαιο συνεργασίας με τον... νεοφώτιστο ΒΑΟ!!

Το μεγάλο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ο Μάλκοβιτς αφορούσε τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α1! Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει ήδη δύο αλλαγές ξένων και δεν δικαιούνταν να χρησιμοποιήσει και άλλον παίκτη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί ο Νουόσου μόνο στα ματς της Ευρωλίγκας. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Ελέγχου και Επικύρωσης Συμβολαίων του (τότε) ΕΣΑΚ (και όχι ΕΣΑΚΕ) είχε αποφασίσει με 3 - 0 ψήφους, να μην επικυρώσει το συμβόλαιο του Νιγηριανού, βασιζόμενη στο νόμο 1958/89.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σκεπτικό της επιτροπής, ο Παναθηναϊκός μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος της περιόδου 1996-97 είχε δηλώσει ως ξένους τους Μπάιρον Ντίνκινς και Ντομινίκ Ουίλκινς. Δεκατρείς μέρες μετά την έναρξη του πρωταθλήματος και συγκεκριμένα στις 27/9/96 ο Παναθηναϊκός κοινοποίησε τη λύση του συμβολαίου του Ουίλκινς και κατέθεσε το συμβόλαιο του Τζον Σάλεϊ. Ο τελευταίος στις 7/11/96 αντικαταστάθηκε από τον Άντονι Έιβεντ, που με τη σειρά του παραχώρησε τη θέση του στον Νουόσου.
«Λατρεύω τις μοτοσυκλέτες. Είμαι και μέλος σε κλαμπ μοτοσυκλετιστών»
«Λατρεύω τις μοτοσυκλέτες. Είμαι και μέλος σε κλαμπ μοτοσυκλετιστών»
Βέβαια ο Παναθηναϊκός προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ προκειμένου να αποκτήσει ο παίκτης δικαίωμα συμμετοχής και στην Α1, αφού πρώτα, είχαν καταθέσει στον (τότε) ΕΣΑΚ το αντίγραφο της προσφυγής του συλλόγου σε βάρος του Ντομινίκ Γουίλκινς. Με αυτό το έγγραφο ήθελε να αποδείξει το αντίθετο και να κερδίσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον παίκτη και εντός των συνόρων. Κάτι που άργησε πολύ να γίνει...

Ο Τζούλιους Νουόσου έκανε το ντεμπούτο του με τα «πράσινα» στις 9 Ιανουαρίου 1997 και δη στο εκτός έδρας ματς για την Ευρωλίγκα κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας. Οι «πράσινοι» γνώρισαν την ήττα με 88-81 (με τον Αλβέρτη να έχει 27 πόντους) και εκείνος είχε τελειώσει το ματς με μόλις 2 πόντους! Όσο για την Α1; Δύο μήνες αργότερα, στις 12/3/1997 το ΑΣΕΑΔ δικαίωσε τον Παναθηναϊκό, αν και πρωτόδικα, η επιτροπή επικύρωσης συμβολαίων του ΕΣΑΚ δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημα του Παναθηναϊκού με ψήφους 5 - 0.

«Η σημερινή παμψηφεί απόφαση του ΑΣΕΑΔ δικαιώνει πανηγυρικά τον Παναθηναϊκό και ταυτόχρονα αποτελεί κόλαφο για την ΕΣΑΚ και την παρέα που τη διοικεί, έχοντας ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ορίζει, ανεξέλεγκτα, τις τύχες του ελληνικού μπάσκετ» είχε αναφέρει ο Παναθηναϊκός στην ανακοίνωσή του. Στην Α1 θα παίξει για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου 1997 και δη στη νίκη των «πρασίνων» επί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη (61-54) όπου είχε 3 πόντους (1/2 βολές, 1/1 δίποντο) σε 8 λεπτά.
«Είχαμε πάει αήττητοι στο φάιναλ φορ το 1996 αλλά δεν τα καταφέραμε. Είχα να αντιμετωπίσω τον Βράνκοβιτς που ήταν πανύψηλος»
«Είχαμε πάει αήττητοι στο φάιναλ φορ το 1996 αλλά δεν τα καταφέραμε. Είχα να αντιμετωπίσω τον Βράνκοβιτς που ήταν πανύψηλος»

Η αλήθεια είναι ότι την παραμονή του στους «πράσινους» λίγοι την θυμούνται. Πέρασε και δεν ακούμπησε που λένε, αν και την προηγούμενη χρονιά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν ήταν τόσο «λίγος» έχοντας πάρει μέρος και στον ημιτελικό του φάιναλ φορ στο Παρίσι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα ο Νουόσου είχε περάσει και από τον Σπόρτιγκ τη σεζόν 1998-99 (αντικαθιστώντας τον Μάλκολμ Μακ Κι) αλλά ήταν αρνητικός.
Παρόλα αυτά η στήλη «Χρόνια και Ζαμάνια» δεν... τον ξέχασε και φρόντισε να τον βρει στο Κίνγκσβιλ του Τέξας όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μιλήσαμε μαζί του πριν από το φάιναλ φορ της φετινής Ευρωλίγκας και όπως θα διαπιστώσετε, η κατάκτηση του τροπαίου από τον Ολυμπιακού μάλλον θα τον άφησε με «πικρή» γεύση στο στόμα μιας και υποστήριζε την ΤΣΣΚΑ και τον Παναθηναϊκό.

«Εργάζομαι σε εταιρεία πετρελαιοειδών»
«Η προπόνηση που έκανε ο Μάλκοβιτς ήταν... εξαντλητική. Δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε»
«Η προπόνηση που έκανε ο Μάλκοβιτς ήταν... εξαντλητική. Δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε»

Ας δούμε λοιπόν τι μας είπε ο απόφοιτος του Λίμπερτι Γιουνιβέρσιτι για τις σημερινές του ασχολίες: «Είμαι σύμβουλος σε εταιρεία πετρελαιοειδών. Έχω τελειώσει το κολέγιο οπότε κάτι περισσότερο από το μπάσκετ μπορώ να κάνω. Βέβαια δεν ξεχνάω το αγαπημένο μου άθλημα, αφού είμαι και προπονητής εδώ στο Τέξας. Μάλιστα μαζευόμαστε με την παρέα μου και παίζουμε όποτε έχουμε χρόνο, αλλά μην φανταστείς τρελά πράγματα. Άλλωστε το μπάσκετ δεν μου λείπει καθόλου αφού θεωρώ ότι έκανα όσα πράγματα ήθελα να κάνω» είναι τα πρώτα λόγια του Νουόσου, ο οποίος μας μιλάει και για το μεγάλο του πάθος! «Λατρεύω τις μοτοσυκλέτες. Είμαι και μέλος σε κλαμπ μοτοσυκλετιστών και συχνά-πυκνά διοργανώνουμε αγώνες όπου παίρνω μέρος. Μπορώ να σου πω ότι είμαι πολύ καλός».

«Χρυσή καρδιά ο πρόεδρος!»
Αν και έχει περάσει και από τον Σπόρτιγκ, ο Νουόσου στάθηκε περισσότερο στον Παναθηναϊκό, τον οποίο –όπως μας είπε- εξακολουθεί να τον αγαπάει: «Μαζί με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι ο καλύτερος σύλλογος που έχω παίξει στην καριέρα μου. Τον αγαπώ πολύ. Θυμάμαι πάρα πολύ τον κύριο Γιαννακόπουλο ο οποίος είναι υπέροχος άνθρωπος με χρυσή καρδιά. Μπορεί να μην πληρώθηκα την τελευταία δόση του συμβολαίου μου, αλλά ο κύριος Γιαννακόπουλος είναι σπάνιος άνθρωπος. Επίσης θυμάμαι τον Οικονόμου και τον Φράνκι! Με τον Αλβέρτη κρατούσαμε επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά από ένα σημείο και μετά χαθήκαμε. Πραγματικά υπέροχα παιδιά όλα όσα γνώρισα στον Παναθηναϊκό».
«Μια μέρα, καθώς πήγαινα στη Γλυφάδα με το αυτοκίνητό μου, το αμάξι έπιασε φωτιά»
«Μια μέρα, καθώς πήγαινα στη Γλυφάδα με το αυτοκίνητό μου, το αμάξι έπιασε φωτιά»

«Μας έβγαζε το λάδι ο Μπόζα και σερνόμασταν στα ματς»
Η επόμενή μας ερώτηση; Μπόζινταρ Μάλκοβιτς! «Ήμουν καλός αμυντικός. Υπήρχε περίπτωση να μην με συμπαθεί ο Μπόζα; Η αλήθεια είναι ότι ήταν σκληρός προπονητής, αλλά εμένα με συμπαθούσε και δεν είχα κανένα πρόβλημα μαζί του. Τι είχε γίνει όμως μετά τα πλέι οφ του '97 και τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ; «Ήμουν ο μοναδικός παίκτης της ομάδας που έπαιζε άμυνα! Οι υπόλοιποι ήθελαν να σκοράρουν συνέχεια! Βέβαια η προπόνηση που έκανε ήταν... εξαντλητική. Δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε. Και ήταν τόσο εξαντλητική όπως σου είπα που στο τέλος δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε τα παιχνίδια από την κούραση! Σερνόμασταν στα παιχνίδια», ενώ είχε και κάτι να πει για τους αντιπάλους του: «Μπορεί ο Σιγάλας και ο Παπανικολάου να έπαιζαν στην ομάδα που δεν συμπαθούσα καθόλου, αλλά ήταν καλοί παίκτες και τους παραδέχομαι».

«Ο Ολυμπιακός κλέβει, η Μπαρτσελόνα νομίζει ότι είναι η καλύτερη ομάδα»
«Δεν συμπαθώ καθόλου τον Ολυμπιακό. Κλέβουν συνέχεια!! Έτσι ήθελαν να κερδίζουν»
«Δεν συμπαθώ καθόλου τον Ολυμπιακό. Κλέβουν συνέχεια!! Έτσι ήθελαν να κερδίζουν»
Γιατί όμως δεν συμπαθούσε τον Ολυμπιακό; «Ναι δεν συμπαθώ καθόλου τον Ολυμπιακο. Κλέβουν συνέχεια!! Έτσι ήθελαν να κερδίζουν. Με κλεψιές. Ούτε τη Μπαρτσελόνα συμπαθώ. Νομίζουν ότι είναι οι καλύτεροι όλων» ήταν η εξήγηση που έδωσε ο Νιγηριανός, ο οποίος θυμήθηκε και το φάιναλ φορ στο Παρίσι το 1996: «Το ματς μεταξύ Παναθηναϊκού-ΤΣΣΚΑ έπρεπε να ήταν ο τελικός! Δεν ξεχνάω με τίποτα αυτό το φάιναλ φορ. Είχαμε πάει αήττητοι στο Παρίσι αλλά δεν τα καταφέραμε. Είχα να αντιμετωπίσω τον Βράνκοβιτς που ήταν πανύψηλος, αλλά και εγώ είχα καλό άλμα και προσπαθούσα να τον κοντράρω. Θυμάμαι τον Ντομινίκ να κάνει απίθανο ματς. Τώρα δεν ξέρω τίποτα για την ΤΣΣΚΑ. Ούτε ποιος παίζει, τίποτα. Όμως ξέρω λίγα για τον Παναθηναϊκό, ότι έχει έναν απίθανο προπονητή. Μου τα λένε φίλοι μου που παρακολουθούν τον Παναθηναϊκό!»

«Είχε πιάσει φωτιά το αμάξι μου στη Γλυφάδα!»
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω θυμήθηκε και ένα περιστατικό που –εδώ που τα λέμε- δύσκολα ξεχνιέται: «Μια μέρα, καθώς πήγαινα στη Γλυφάδα με το αυτοκίνητό μου, το αμάξι έπιασε φωτιά. Για να είμαι ειλικρινής έτρεχα πολύ και σ' ένα απότομο κατέβασμα που έκανα στις ταχύτητες, η μηχανή δεν άντεξε και το αμάξι τυλίχτηκε στις φλόγες. Τρέχαμε με τον φίλο μου να σωθούμε...» λέει ο Νουόσου ο οποίος αφού υποστήριξε ότι «θα ήθελα πολύ να δω τον κύριο Γιαννακόπουλο μια μέρα» έστειλε το μήνυμά του στους Έλληνες φιλάθλους: «Είστε οι καλύτεροι! Δίνετε τα πάντα για την ομάδα σας και αυτό είναι υπέροχο. Να συνεχίζετε να την υποστηρίζετε με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος. Μου έχετε λείψει! Καλή αντάμωση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!