Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σαν Σήμερα 20/7/2001 ο Παναθηναϊκός έντυνε στα πράσινα τον Γιόνας Κόλκα(Joonas Kolkka)

 Το 2001, ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Φινλανδό αριστεροπόδαρο μεσοεπιθετικό από την Αϊντχόφεν, και… δεν το μετάνιωσε! Δύο χρόνια αγωνίστηκε με το «τριφύλλι» στο στήθος ο διεθνής άσος, και με τις εμφανίσεις του κατάφερε να μπει στις καρδιές των φιλάθλων της ομάδας. Όποτε αγωνιζόταν, έδινε τον καλύτερο εαυτό του, δε δημιούργησε ποτέ (εξωαγωνιστικό) πρόβλημα, και ήταν σε πολλούς αγώνες των «πρασίνων» στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων!
Αναμφίβολα, δύο πολύ δυνατές στιγμές του Κόλκα με τα πράσινα ήταν οι ακόλουθες. Η πρώτη ήλθε στο παιχνίδι του γηπέδου της Λεωφόρου με τη Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, τη σεζόν 2001/02: ο Φινλανδός κέρδισε το πέναλτυ που μετέτρεψε σε γκολ ο Άγγελος Μπασινάς, δίνοντας τη σπουδαία νίκη (1-0) στο «τριφύλλι»! Η δεύτερη ήταν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα, στο ίδιο γήπεδο, την επόμενη αγωνιστική περίοδο: ο Σκανδιναβός μέσος με δικό του τέρμα χάρισε τη νίκη (3-2) στον Παναθηναϊκό!!!

Ο Γιόνας Κόλκα γεννήθηκε το 1974 στο Λάχτι, και στην τοπική Ρέιπας… πρωτοκλώτσησε το τόπι! Ακολούθησε η θητεία του στη Μιλικόσκι, ώσπου το 1996 έφυγε για την Ολλανδία και τη Βίλεμ. Δύο χρόνια έμεινε στην ομάδα, έχοντας πολύ χρόνο συμμετοχής (68 εμφανίσεις/16 γκολ) και την ευκαιρία έτσι να δείξει το πλούσιο ταλέντο του! Η Αϊντχόφεν έσπευσε και τον απέκτησε. Ο Φινλανδός κέρδισε θέση βασικού (78 συμμ./3 γκολ) στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στο «Φίλιπς Στάντιον». Κατόπιν, όπως είδαμε, το καλοκαίρι του 2001 τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός.

Το 2003, όταν άφησε δηλαδή τους «πράσινους» ο διεθνής άσος, πήγε στη Γερμανία και τη Γκλάντμπαχ, όπου έμεινε μια χρονιά (28 συμμ./2 γκολ). Ακολούθως έπαιξε (επίσης για μια σεζόν) στην Πρέμιερ Λιγκ και την Κρύσταλ Πάλας, όπου κατέγραψε 26 παρουσίες και 3 τέρματα (σκόραρε μάλιστα εναντίον των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ… μέσα στις έδρες τους!). Η ομάδα όμως υποβιβάστηκε, ο Φινλανδός έμεινε ελεύθερος, κι αποφάσισε να επιστρέψει στη γνώριμή του Ολλανδία.

Ξόδεψε, λοιπόν, ένα χρόνο στη ντεν Χάαγκ κι άλλον ένα στη Φέγενορντ, προτού το 2007 υπογράψει στη Μπρέντα, όπου ανήκει μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, ο τόσο αγαπητός στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού Γιόνας Κόλκα έχει συμπληρώσει 98 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, ενώ έχει σημειώσει και έντεκα τέρματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!