Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Γηπεδικό. Για άλλη μια φορά σε αναζήτηση λύσης (Μέρος 4ο)

Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Αλλάζει ο τρόπος προπόνησης, αλλάζουν οι ταχύτητες, αλλάζουν τα συστήματα, αλλάζει συνεχώς. Έτσι μαζί με το ποδόσφαιρο λογικό είναι να αλλάζουν και τα γήπεδα. Κάποτε ένα γήπεδο ήταν απλά ένα γήπεδο και τίποτ' άλλο. Ήταν απλά ένα κτήριο που φιλοξενούσε τους αγώνες μιας ομάδας και όταν οι προβολείς έσβηναν το γήπεδο θα έσβηνε και αυτό περιμένοντας τον επόμενο αγώνα για να ξαναζωντανέψει.

Γράφει ο Norther13(aioniapistos.gr)


Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ένα γήπεδο εκτός από το ότι είναι ο χώρος στον οποίο παίζονται οι αγώνες της ομάδας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός με επισκεψιμότητα και λειτουργικότητα και στις μέρες εκτός των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Δηλαδή από τη στιγμή που ένα γήπεδο χρησιμοποιείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια της εβδομάδας στα οποία διεξάγονται αγώνες (Ευρώπη, κύπελλο), το σύνολο της υποδομής μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά τις ώρες λειτουργίας των γραφείων και των εμπορικών καταστημάτων, δημιουργώντας έτσι την τέλεια συμβίωση.

Το γήπεδο δεν χρησιμοποιείται πια μόνο για τους 25 ποδοσφαιρικούς αγώνες της χρονιάς. Αντιθέτως, σήμερα, παρουσιάζει συνεχή ροή δραστηριοτήτων πολλές φορές άσχετων με τον αθλητισμό, αλλά τόσο σχετικών με την αναψυχή.

Πάνω σ' αυτή τη λογική στηρίζεται κάθε ομάδα που αποφασίζει τη σήμερον ημέρα να χτίσει γήπεδο. Δεν πιστεύω να υπάρχει ομάδα που σήμερα θα χτίσει ένα απλό γήπεδο κενό και λιτό χωρίς προϋποθέσεις λειτουργίας του και στις εκτός αγώνων ημέρες, στα πρότυπα των γηπέδων του δεκαετιών του 50' και του 60΄. Αντιθέτως παρατηρούμε ότι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οι ομάδες ολοένα και επενδύουν πάνω σ΄ αυτό το σκεπτικό. Σε μεγάλα γήπεδα, με πολλούς εμπορικούς χώρους με πολλαπλές λειτουργίες και χρήσεις ικανά να αποδίδουν έσοδα καθημερινά.

Στα προηγούμενα κείμενα ανέλυσα τα τρία από τα τέσσερα σενάρια που ακούγονται και παίζουν για το γηπεδικό ζήτημα του συλλόγου.

Είδαμε το πώς ο Βοτανικός οδηγήθηκε σε τέλμα, το πόσο επικίνδυνο είναι το σενάριο του ΟΑΚΑ για αποκλειστική εκμετάλλευση και ότι δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός να θεωρεί ως μόνιμη και οριστική τη λύση των πρόσθετων εξεδρών που απλά και μόνο θα αυξήσουν τη χωρητικότητα του γηπέδου.

4. Σχέδιο του Παν. Κι. για πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου.

Πριν λίγο καιρό παρακολούθησα μια οπαδική ραδιοφωνική εκπομπή και στο πάνελ ήταν καλεσμένος ένα από τα μέλη του Παναθηναϊκού Κινήματος. Όταν ρωτήθηκε για τις θέσεις του ΠΑΝ.ΚΙ για το θέμα του γηπέδου δήλωσε το εξής...

Οι Θέσεις του ΠΑΝ ΚΙ όπως ακούστηκαν σε οπαδική ραδιοφωνική εκπομπή.

-Θεωρούμε ότι η Δ.Α, όλο αυτό το πρότζεκτ έτσι όπως έχει εξελιχθεί δεν συμφέρει τον Παναθηναϊκό και εδώ μπαίνει και το ερώτημα αν από την αρχή τον συνέφερε, ωστόσο είχαμε πει τότε ότι, «αν γινότανε ένα ενιαίο Παναθηναϊκό Αθλητικό κέντρο με πλήρεις εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη με γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ θα ήταν μια λύση η οποία ναι μεν συναισθηματικά δεν θα μας κάλυπτε ιδιαίτερα όμως θα μπορούσαμε να τη δεχθούμε».

Αυτή όμως η Δ.Α. με το πέρασμα του χρόνου και με λάθη που έγιναν κυρίως κατά το στήσιμο της διαδικασίας από τη πλευρά της εμπλοκής του Βωβού, αλλά και από την ΓΗΠΕΛ και τη διοίκηση της ΠΑΕ, και με όλα αυτά που έγιναν με τις προσφυγές και με τις αποφάσεις του ΣτΕ κλπ, σαλαμοποιήθηκε και άρχισαν σιγά σιγά να κόβονται ένα ένα.

Πρώτα κόπηκε το κλειστό του μπάσκετ , μετά κόπηκαν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, μετά κάποιες εμπορικές χρήσεις, μετά κι άλλα...κι άλλα...κι άλλα...

Και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια θέση που μετά από πέντε χρόνια να γκρεμιστεί η Λεωφόρος και- αν γίνει τελικά-..να χτιστεί ένα γήπεδο το οποίο δεν θα καλύπτει καθόλου τις ανάγκες του Παναθηναϊκού και που θα είναι και στου διαόλου τη μάνα...

Και επίσης οι εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη να είναι άρπα κόλα ώστε απλά να λέμε ότι έγιναν..

Και έτσι, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Γήπεδο στη Λεωφόρο και όχι απλά ένα οποιοδήποτε γήπεδο, αλλά σωστό γήπεδο με μεγάλη χωρητικότητα που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Παναθηναϊκού, και θα υπάρχουν και εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη, και εμπορικές χρήσεις και όλα..

Σήμερα είναι τα πράγματα έτσι, δηλαδή υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες τεχνολογικές και αρχιτεκτονικές που ένα τέτοιο έργο μπορεί να γίνει, και όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον όπως αν είναι να στριμωχτεί σε χώρους που δεν μπορεί να στριμωχτεί αλλά και να είναι και φιλικό προς το περιβάλλον, Αυτή θα είναι η πραγματική ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής και έχουμε κάνει και κάποιες μελέτες γύρω από το θέμα, και όταν θα είμαστε έτοιμοι απ' όλες τις απόψεις θα τις παρουσιάσουμε στον κόσμο.

Ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σαϊτ greenzone.gr δήλωσε :

-Τι σημαίνει συνολικά για τον Σύλλογο το Προεδρικό Διάταγμα, που εγκρίθηκε πρόσφατα και αφορά τη Διπλή Ανάπλαση;

«Κατά την άποψή μας, το Προεδρικό Διάταγμα προσπαθεί να "ζωντανέψει" μία υπόθεση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι "νεκρή", που είναι η Διπλή Ανάπλαση. Να τη "συντηρήσει στον αφρό". Όσοι ξεκίνησαν το εγχείρημα και κυρίως, όσοι το εξέλιξαν σε αυτό που είναι σήμερα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ώστε εάν τους δοθεί η ευκαιρία να μπορέσουν κάποια στιγμή να το υλοποιήσουν με τον τρόπο που θέλουν. Αυτή είναι η ουσία.

Το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει διάφορες λεπτομέρειες και προβλέπει διαδικασίες με βάση τις οποίες θα υλοποιηθεί η Διπλή Ανάπλαση, που όμως είναι κενές περιεχομένου γιατί δεν υπάρχει κανένας να κάνει το βασικότερο, δηλαδή να τη χρηματοδοτήσει».

- Συνεπώς, είναι μονομερές...

«Αποδεικνύεται αυτό, που εμείς έχουμε αναφέρει πολλές φορές: ότι η Διπλή Ανάπλαση δεν συμφέρει πια τον Παναθηναϊκό, διότι δεν είναι αυτό που είχε προβλεφθεί στην αρχή.

Πάντα λέγαμε ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού συμβιβάστηκε αρχικά με την ιδέα της Διπλής Ανάπλασης -παρότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή να πάμε στον Ελαιώνα- αλλά υπό τον όρο ότι θα δημιουργούνταν εκεί ένα ενιαίο αθλητικό κέντρο για τον Παναθηναϊκό.

Με ποδοσφαιρικό γήπεδο αντάξιο της Ιστορίας του Παναθηναϊκού, με γήπεδο μπάσκετ, με πλήρεις εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη, με εμπορικές χρήσεις, που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα όλων αυτών. Αυτό το σχέδιο, διά της μεθόδου της "σαλαμοποίησης", έχει φτάσει –όπως προαναφέραμε– να είναι κάτι, που δεν συμφέρει το Σύλλογο.

Διότι, δεν διασφαλίζει καθόλου ότι το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι αυτό που θέλουμε, η ομάδα του μπάσκετ έχει «βγει» τελείως και βέβαια δεν διασφαλίζεται η κατασκευή κατάλληλων εγκαταστάσεων για τον Ερασιτέχνη. Και μέσα σε όλα αυτά εξορίζει τον Παναθηναϊκό από το κέντρο της Αθήνας και τον στέλνει σε μία περιοχή "άγονη", μακρινή.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε την τάση οι ομάδες να επιστρέφουν στη φυσική τους έδρα: από τη μία πλευρά, έχουμε τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης», που το πήρε χωρίς κανένας να αντιδράσει. Έχουμε τον ΠΑΟΚ να προτίθεται να ανακαινίσει την Τούμπα και να την κάνει ένα σύγχρονο γήπεδο. Έχουμε να γίνεται μεγάλος λόγος τελευταία για την ανέγερση γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, πάλι χωρίς αντιδράσεις. Και ο μόνος, ο οποίος μένει να εξοριστεί είναι ο Παναθηναϊκός!»

-Υπάρχουν και άλλα «αδύνατα» σημεία στη Διπλή Ανάπλαση;

«Υπάρχουν ακόμη δύο "αδύνατα" σημεία. Το πρώτο είναι ότι με το Προεδρικό Διάταγμα δίνεται δυνατότητα κατασκευής ποδοσφαιρικού γηπέδου έως 40.000 θέσεις, το οποίο, βεβαίως, σημαίνει ότι δεν διασφαλίζει ούτε το μέγεθος ούτε τις εμπορικές χρήσεις, που είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Παναθηναϊκού και στους όρους βιωσιμότητας του έργου.

Το δεύτερο είναι ότι σε όλο αυτό το εγχείρημα συμμετέχει μία εταιρεία, η οποία είναι πτωχευμένη. Αυτή η εταιρεία, την γνωρίζει όλος ο κόσμος, έχει την ευθύνη -βάσει του Προεδρικού Διατάγματος- για την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη: αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν βρεθεί ένας χρηματοδότης να βάλει τα λεφτά για να γίνει ποδοσφαιρικό γήπεδο έως 40.000 θέσεων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός σε καμία περίπτωση ΔΕΝ διασφαλίζεται...

Για το Παναθηναϊκό Κίνημα η διασφάλιση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού είναι βασική αρχή!».

Για να επιστρέψουμε στο θέμα του γηπέδου: το Παναθηναϊκό Κίνημα έχει γνωστοποιήσει ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη δημιουργία σύγχρονου, μεγάλου γηπέδου στη Λεωφόρο...

«Πριν από αυτό, να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς επιθυμούμε να τελειώσει οριστικά πια η υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης. Δεν θέλουμε να βγούμε τώρα με μία πρόταση και να δημιουργηθεί στον κόσμο του Παναθηναϊκού ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση για το ζήτημα του γηπέδου. Όσο για το σχέδιο: υπάρχει μία πλήρης τεχνική μελέτη, που πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, και διαπνέεται από σεβασμό για όλη την περιοχή, το περιβάλλον και τους κατοίκους της».

Ενώ πριν περίπου δύο μήνες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΝ.ΚΙ., Μάκης Χουλιάρας μίλησε για την επικείμενη παρουσίαση της πρότασης για το νέο γήπεδο στη Λεωφόρο και τους τρόπους χρηματοδότησης.

Από την ίδρυση του, τον Απρίλιο του 2012, το Παναθηναϊκό Κίνημα έθεσε ως κεντρικό άξονα της δράσης του, την μόνιμη επιστροφή του «τριφυλλιού» στη Λεωφόρο.

Παρ' ότι αρχικά, ήταν αρκετοί αυτοί που χαρακτήρισαν ανεδαφικές τις προτάσεις των μελών του, για ολική ή μερική ανακατασκευή του «Απ. Νικολαΐδης» πλέον, οι φωνές που τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι όλο και περισσότερες.

Έχοντας φθάσει το 90% της ολοκλήρωσης μιας απόλυτα τεκμηριωμένης μελέτης, για τη δημιουργία του νέου γηπέδου της ομάδας, χωρητικότητας 40.000 θεατών, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα μέλη του ΠΑΝ.ΚΙ. ετοιμάζονται για πολύαναμενομένη παρουσίαση της. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος, Μάκης Χουλιάρας, μιλάει " για την επικείμενη παρουσίαση, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και μας εξηγεί τους τρόπους χρηματοδότησης του έργου.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Χουλιάρας, έχουν προβλεφθεί οι τρόποι ώστε το γήπεδο να είναι απολύτως αυτόνομο ενεργειακά, μέσω συστήματος φωτοβολταϊκών, στα πρότυπα του γηπέδου της Εσπανιόλ.

http://www.youtube.com/watch?v=rIWSbmCsHs4&feature=c4-overview&list=UUKMQSbJmVFZ1AYbwTTrDzSw

«Αρχικά σε ότι αφορά το γήπεδο της Λεωφόρου υπάρχουν δύο κομμάτια. Υπάρχει το συναισθηματικό μέρος και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το γήπεδο πέρα από φυσική έδρα του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας για αρκετά χρόνια, έχει υπάρξει κι ένα μνημείο, ένα σύμβολο της Αθήνας.

Σ' αυτό το γήπεδο μετά την κατοχή, υψώθηκε η ελληνική σημαία, η σημαία της απελευθέρωσης. 'Όλα αυτά αφορούν το συναισθηματικό κομμάτι της υπόθεσης. Από κει και πέρα, υπάρχει και το σήμερα που λέει ότι αυτό το γήπεδο, αρχικά είναι η φυσική μας έδρα. Εδώ είναι η δύναμη του Παναθηναϊκού και πλέον πρέπει να κοιτάξουμε πως θα το βελτιώσουμε, με ιδανικό αποτέλεσμα να γίνει πλήρης ανακατασκευή.

Αυτή είναι η δική μας άποψη σαν "Παναθηναϊκό Κίνημα". Ζούμε στο σήμερα, κι όσο κι αν δε θα έπρεπε να ισχύει αυτό στον αθλητισμό, το σήμερα μεταφράζεται σε χρήματα. Οπότε καταλαβαίνεται ότι ένα γήπεδο αντάξιο της ιστορίας του συλλόγου, θα προσφέρει και χρήματα στο σύλλογο, θα τον κάνει αυτόνομο. Οπότε εμάς αυτή ήταν η θέση μας εξ αρχής για γήπεδο στη Λεωφόρο».

http://www.youtube.com/watch?v=cNlP5Wns1rY

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το πλάνο είναι κατά 90% ολοκληρωμένο. Θα παρουσιαστεί στον κόσμο του Παναθηναϊκού, γιατί πρώτο το οφείλουμε σ' αυτόν. Αυτό υπολογίζουμε να γίνει περίπου στα τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη. Για μας δε νοείται γήπεδο κάτω των 40.000 θέσεων».

http://www.youtube.com/watch?v=Zg0jKONaUw4

«Όσον αφορά την οικονομική μελέτη και τη χρηματοδότηση υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ένας απ' αυτούς είναι η ονοματοδοσία του γηπέδου. Είμαστε σίγουροι ότι με το πλάνο που υπάρχει, θα προκύψει ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες. Εξετάζουμε όμως παράλληλα και κάποιες λύσεις που στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία».

Το παραπάνω απόσπασμα μιλάει ξεκάθαρα για απεμπλοκή του συλλόγου από τη Δ.Α ενώ παράλληλα κάνει λόγο για σχέδιο που βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης για μεγάλο γήπεδο στο χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με επαρκείς εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη και αρκετές εμπορικές χρήσεις που σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου του ΠΑΝ. ΚΙ. θα είναι τέτοιες που να καταστήσουν το έργο αρχικά βιώσιμο και κατ' επέκταση θα βοηθήσουν το σύλλογο στην οικονομική του αυτάρκεια. Με λίγα λόγια περιγράφει ένα γήπεδο βγαλμένο από τα πιο τρελά μας όνειρα. Γηπεδάρα στη Λεωφόρο με μεγάλη χωρητικότητα με χώρους για τον Ερασιτέχνη και προπάντων βιώσιμο.

Δεν ξέρω τι θα μας παρουσιάσει το Παν. Κι. την ερχόμενη Τρίτη. Αυτό που ξέρω είναι ότι με τα λίγα που έχουν ειπωθεί πρόκειται για ένα όραμα. Αυτό που κάθε Παναθηναϊκός επιθυμούσε πάντα. Ένα γήπεδο στη Λεωφόρο, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του συλλόγου..

Κλείνοντας να επαναλάβω πως δυστυχώς ο Παναθηναϊκός χωρίς γήπεδο με τις προδιαγραφές που περιγράφω παραπάνω είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Ο κάθε μέτοχος που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί, θα πρέπει κάθε χρόνο να δαπανεί πολλαπλάσια χρήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του ώστε να διατηρεί τον την ομάδα ανταγωνιστική. Χωρίς την προοπτική ενός γηπέδου που να αποδίδει σημαντικά και πάγια ετήσια έσοδα, δεν πρόκειται κανείς να ασχοληθεί.

Ο Παναθηναϊκός αν δεν αποκτήσει ιδιόκτητο γήπεδο θα αγωνίζεται είτε στη Λεωφόρο των μηδαμινών εσόδων, είτε θα νοικιάσει το ΟΑΚΑ έναντι δυσβάσταχτων ποσών, την ίδια ώρα που θα είναι βυθισμένος σε μη διαχειρίσιμα χρέη. Θα είναι καταδικασμένος σε πτώχευση και ο Ερασιτέχνης σε αγωνιστικό αφανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Eυχαριστούμε για το σχόλιο σας!